Secretele cartofilor - 10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre cartofi

Cartofii sunt cea mai folosita leguma din lume si din Romania. Sunt extrem de populari si se folosesc la zeci de mancaruri, in special ca garnitura pentru mancarurile cu carne.   Insa, cartofii nu au existat dintotdeauna pe pamant romanesc, "invazia" a inceput in urma cu vreo 500 de ani si a mai durat ceva pana cartofii au fost acceptati in bucataria romaneasca.  In acelasi timp, se pare ca prea multa popularitate strica, pentru ca folosirea in exces a cartofului l-a transformat intr-un aliment pe care acum majoritatea incearca sa-l evite, considerandu-l nesanatos si daunator siluetei. Insa, poate ar fi mai bine sa aflam mai multe despre cartof, inainte de a-l condamna. Iata 10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre cartof:  

Secretele cartofilor - 10 lucruri interesante pe care nu le stiai despre cartofi

1. Contrar a ceea ce cred cei mai multi, cartoful este una dintre legumele cu cele mai multe substante nutritive. De exemplu, un cartof de marime medie contine 45% din doza zilnica recomandata de vitamina C, este bogat in vitamina B6, fibre si multe alte minerale si vitamine.

2. De fapt, cartofii reprezinta cea mai buna si ieftina sursa de potasiu - un cartof are mai mult potasiu decat o banana, o rosie, o portie de broccoli sau o portocala.

3. In medie, fiecare om de pe planeta consuma in jur de 33 de kilograme de cartofi pe an. Exceptie fac australienii, care in medie consuma 60 de kilograme pe an / cap de locuitor.

4. In 1995 cartoful a devenit prima leguma crescuta in spatiu, pe nava Columbia.

5. Incasii au fost primii care au cultivat cartoful, undeva prin anul 200 i.Hr., iar spaniolii au fost cei care l-au adus in Europa, in secolul al XVI-lea. La inceput, "exotica" leguma nu a fost acceptata atat de usor de irlandezi si de englezi, pentru ca nu era mentionata in Biblie. Acum, pana si Papa mai mananca, din cand in cand, cartofi prajiti.

6. In 1845 culturile de cartofi din Irlanda au fost distruse in intregime de un parazit, avand consecinte extrem de grave asupra iralndezilor, cauzand moartea prin infometare a peste un milion de oameni si ducand la imigrarea a peste un milion.

7. Cartoful este o leguma atat de extraordinara incat oamenii ar putea supravietuii exclusiv cu o dieta bazata pe piure de cartofi cu lapte sau unt - pentru ca singurele vitamine care-i lipsesc cartofului sunt A si D, continute in lactate.

8. Culturile de cartofi sunt printre cele mai prietenoase cu mediul inconjurator. Sunt usor de crescut, nu necesita prea multa apa, ingrasamant sau alte chimicale pentru a se dezvolta armonios.

9. China este cel mai mare producator de cartofi din lume. De asemenea, productia mondiala anuala de cartofi este atat de mare incat in fiecare an o autostrada cu patru benzi, plina ochi cu cartofi, ar putea inconjura planeta de 6 ori.

10. Cel mai mare cartof din lume a fost cultivat de un fermier englez in 2010 si cantarea 3.76 kg.

Sursa foto: rhealana.com

Surse articol: littlepotatoes.com, en.wikipedia.org

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise