Secretele oamenilor care uita sa moara - ce mananca grecii din insula Ikaria

In Grecia exista o insula izolata despre ai carei locuitori se spune ca "uita sa mai moara". Pe insula Ikaria majoritatea locuitorilor trec cu usurinta de 90 de ani, multi depasind varsta de 100 de ani. Chiar si ikarienii care ating varste de neconceput pentru multi locuitori din marile metropole, se mentin intr-o forma buna, iar bolile sistemului nervos sau cardiovasculare ii ocolesc fara discriminare. De asemenea, circula si povesti (pe jumatate adevarate) despre persoane cu boli incurabile care vin aici si se vindeca de la sine.

Secretele oamenilor care uita sa moara - ce mananca grecii din insula Ikaria

Intr-un reportaj publicat de The New York Times, este spusa povestea lui Stamatis Moraitis, un veteran de razboi nascut in Ikaria. Dupa ce a strabatut lumea si s-a stabilit in America, Stamatis a fost diagnosticat cu cancer la plamani si i s-au mai dat 9 luni de trait.

Avand 60 de ani, acesta a decis sa se intoarca in Ikaria pentru a se stinge din viata pe taramul natal. Datorita stilului de viata si dietei din Ikaria, Stamatis a mai trait inca 30 de ani.

Se mai spune ca locuitorii insulei nici macar nu poarta ceasuri, pentru ca viata de aici are un ritm aparte si diferit de cel cu care suntem obisnuiti noi.

Si, chiar daca reportajul arata si ca foarte multe dintre povestile despre Ikaria sunt false, subliniaza in acelasi timp ca locuitorii insulei chiar traiesc mult mai mult decat ceilalti locuitori ai planetei, cu 10-20 de ani mai mult, avand parte si de o batranete frumoasa si sanatoasa.

Cauza acestui "miracol" pare sa stea in alimentatia simpla si de organica.

Iata ce dieta au ikarienii:

- La micul dejun se consuma lapte de capra, ceai de salvie sau cafea, miere si paine. Ocazional si un pahar de vin rosu;

- De la pranz nu lipsesc fasole sau linte, cartofi, verdeturi (chimen dulce, frunze de papadie si spanac) si legumele de sezon produse in gradina;

- La cina se consuma de cele mai multe ori paine si lapte de capra.

La toate mesele se foloseste uleiul de masline, legume proaspete, miere si vin.

Insa, nu este vorba doar despre ce se consuma, ci si despre ce se consuma cu moderatie: zahar, faina, carne si alcool.

De exemplu, ikarienii consuma carne doar de 5 ori pe luna si peste de doua ori pe saptamana.

Totodata, nu consuma deloc bauturi carbogazoase sau produse procesate.

In acelasi timp, toate alimentele pe care le consuma zilnic au efecte benefice asupra organismului, explicand atat starea lor foarte buna de sanatate, chiar si la varste de 70 - 80 de ani, dar si longevitatea:

- laptele de capra este printre cele mai sanatoase lactate, avand o substanta care reduce nivelul de hormoni de stres din organism;

- uleiul de masline, atunci cand nu este gatit, reduce nivelul colesterolului din corp;

- riscul scazut de boli cardiovasculare este legat si de cantitatea mica de grasimi saturate pe care ikarienii o iau din carne si lactate;

- antioxidantii din legumele si verdeturile consumate zilnic previn aparitia cancerului si incetinesc aparitia efectelor imbatranirii;

- de asemenea, cand este consumat cu moderatie, vinul este foarte bun pentru sanatate, pentru ca este bogat in antioxidanti;

- atunci cand sunt fierti sau copti, cartofii sunt o sursa foarte buna de potasiu, vitamina B6 si fibre;

- ikarienii sunt mari consumatori de miere, pe care o considera un panaceu, si fiecare zi este inceput cu o lingura de miere;

- nu in ultimul rand, ikarienii consuma zilnic, inainte de culcare, ceaiuri din ierburile salbatice de pe insula, un amestec de maghiran salbatic, salvie, menta, rozmarin sau o bautura din frunze fierte de papadie cu lamaie.

S-a dovedit stiintific ca aceste ceaiuri contin antioxidanti puternici, cu efecte miraculoase asupra sanatatii, atunci cand sunt consumate constant.

Acum, nu trebuie sa ne mutam cu totii in Ikaria pentru a trai mai mult, ci doar sa invatam ceva din stilul de viata si din dieta locuitorilor de pe aceasta insula minunata.

nytimes.com
 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise