Este nelipsit din alimentatia noastra: il folosim pentru a coace, a praji si chiar simplu, cu paine si gem. Untul este unul dintre alimentele de baza, fara de care gatitul nu ar mai fi acelasi. Si totusi, tu cate de multe stii despre unt? :-)
 
Pe langa faptul ca este delicios, s-a dovedit ca untul este si foarte sanatos. Desi contine multi acizi grasi saturati, untul nu are efecte negative asupra colesterolului, ci dimpotriva, chiar creste nivelul colesterolului bun. Mai mult, untul contine si multe vitamine benefice organismului, printre care A, E şi K2. 
 
Ce este untul?

Untul este un produs lactat facut din grasimea laptelui de vaca. Untul nu este o grasime in intregime naturala, insa. Doar 80% din untul obisnuit reprezinta grasimi naturale, restul de 20% fiind o combinatie de apa si compusi solizi din lapte.
 
Tipuri de unt
 
1. Unt clasic - contine in jur de 80% grasimi, iar restul apa;
2. Untul clarifiat- contine un nivel mai mare de lipide, ceea ce il face potrivit pentru prajit.
3. Untul deshidratat (ulei de unt) - obtinut prin topirea si centrifugarea untului pentru eliminarea apei din compozitie. Este folosit mai ales pentru prepararea inghetatelor.
4.Unt vegetal   - unt obtinut prin procedee chimice ce duc la formarea grasimilor vegetale.
 
Unt sarat vs, unt nesarat

In general, in supermarketuri se gaseste o cantitate mult mai mare de unt sarat decat nesarat.  Sarea este folosita tocmai pentru conservarea untului, mentinandu-i pentru mai multa vreme prospetimea. Daca totusi nu intentionezi sa pastrezi untul foarte mult timp, ci sa il folosesti imediat, poti opta pentru un unt nesarat sau "dulce". Untul nesarat este recomandat mai ales in cazul prajiturilor, deoarece sarea din unt inaspreste glutenul din faina.


Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 5 comentarii
 • Marieta_Pall, 15 noiembrie 2014

  Untul este smantana bine batuta adica numai grasime ,untul cu grasime 40% si restul esteunt?

 • Viorica Apostol, 15 noiembrie 2014

  ok

 • florin, 14 noiembrie 2014

  untul se face doar din lapte de vaca?, capra, oaia, bivolita nu dau lapte din care se extrage unt?

 • Florian Ciobanu, 14 noiembrie 2014

  untul se face doar din lapte de vaca?, capra, oaia, bivolita nu dau lapte din care se extrage unt?

 • Lucia Gheorghe, 14 noiembrie 2014

  bine de stiut