Regiunea Provence, situata in sud-estul Frantei, este inundata de soare, cu numeroase campuri cu lavanda si o bucatarie renumita in toata lumea. Aromele si miresmele din Provence sunt unice, te fac sa te gandesti la caise, migdale, lavanda, trandafiri, ulei de masline si rozmarin.

Provensalii sunt gurmanzi in toata regula, le place foarte mult sa cultive legume si fructe in propria gradina, sunt foarte atenti la ce prepara si ce mananca. Rar intalnesti un locuitor din aceasta regiune care sa nu aiba vita de vie pe terasa, un maslin in gradina sau o bucatarie de vara. In timpul liber, multi dintre ei cauta diverse delicatese: ciuperci salbatice, ierburi aromatice proaspete, trufe. 
 
Ingredientele provensale
Pentru provensali, ca cat sunt mai aproape de casa ingredientele, cu atat sunt mai bune.  Faptul ca stii de unde provine carnea pe care o cumperi, cine s-a ocupat de presarea maslinelor pentru ulei este la mare pret. Cadourile constand in preparate facute in casa: ulei de masline, vin sau dulceata sunt foarte apreciate. 
 
Pentru ca si Garnier apreciaza frumusetea regiunii Provence si ingredientele naturale, pline cu arome imbietoare, a fost creata gama Garnier UltraDoux Heritage de Provence. Bogatia regiunii Provence a fost inglobata in trei tipuri de produse pentru ingrijirea parului, fiecare cu ingrediente de inspiratie provensala, perfecte pentru diferite tipuri de par. 
 


Uleiul esential de lavanda si trandafiri din Grasse
 - potrivite pentru parul lipsit de stralucire. 
Ulei esential de rozmarin si frunze de maslin - pentru ingrijirea parului normal. 
Caisa de Roussillon si ulei de migdale - perfecte pentru parul cu tendinta de uscare.
 
In plus, Garnier UltraDoux ne invita sa ne facem propria ferma din Provence aici >>

Pentru ca toate aceste ingrediente ne-au facut pofta de mancarurile provensale, va prezentam cateva feluri de mancare traditionale regiunii si extrem de savuroase.
 
Aïoli este un sos gros preparat din ulei de masline si aromat cu usturoi pisat. Se serveste cu o supa speciala de peste sau cu cartofi si cod. Fiecare reteta difera de la o familie provensala la alta.  
 
Pissaladière este o specialitate din Nisa, seamana putin cu pizza. Se face din aluat de paine, peste care se adauga ceapa calita usor, un fel de pasta numita pissalat, preparata din sardine si ansoa, plus masline negre numite caillettes. 
 
Ratatouille este un fel de mancare traditional, cel care a dat si numele bucatarului-soricel, este un fel de tocana de legume originara din Nisa. 
 
Tapenade este un deliciu constand in masline pasate sau tocate marunt, capere si ulei de masline, de obicei servite intinse pe paine si servite ca aperitiv.   
 
Bouillabaisse este un fel de mancare clasic din Marsilia. Este un fel de tocana care contine mai multe tipuri de peste. 
 
Calisson este o prajitura traditionala din Aix-en-Provence inca din secolul al XVII-lea, este facuta dintr-o pasta de migdale cu dulceata de pepene galben si portocale.  
 
Socca este o specialitate din Nisa, este o turta rotunda si plata, realizata din faina de naut si ulei de masline. Este coapta la cuptor intr-o tigaie cu diametru de circa un metru, apoi asezonata cu piper si mancata cu mana cat inca este calda.  
 
Herbes de Provence (sau ierburile provensale) sunt un amestec de ierburi uscate, folosite in mod traditional in bucataria provensala. De obicei amestecul contine: cimbru, maghiran, rozmarin, salvie si busuioc.  
 
CONCURS: Care este deliciul tau preferat din Provence? 
Raspunde la intrebare intre 23-30 aprilie prin comentarii la acest articol (logheaza-te rapid in cont aici) si spune-ne ce deliciu, ce mancare preferata ai din regiunea Provence. 
Poti castiga saptamanal prin tragere la sorti unul dintre cele 3 seturi de produse Garnier UltraDoux Heritage de Provence (sampon 400 ml + balsam pentru par 200 ml). Lasa raspunsul printr-un comentariu mai jos >>

AM ALES CÂŞTIGĂTORII!

Câştigătoare sunt comentariul cu numărul 41, al doamnei Gabriela Tatiana Rotar, comentariul cu numarul 23 al doamnei adaluci si comentariul cu numarul 60 al doamnei Clao! Felicitări! Fiecare castigatoare va primi un set de produse Garnier UltraDoux Heritage de Provence (sampon 400 ml + balsam pentru par 200 ml).



 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 63 comentarii
  • Fara foto
  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 02 mai 2013

    Felicitari Gabriela Tatiana Rotaru ! Sa le folosesti sanatoasa !

  • Fara foto

    imacandi (Bucatar) , 30 aprilie 2013

    Desigur Calisson...ador dulceata de pepene galben,in combinatie cu cea de portocale si soarele din Provence ,nu poate decat sa te incante

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2013

    Un articol f interesant...Prefer specialitatea Socca,iar ierburile provensale sunt adorate de intreaga familie...

  • doris77

    doris77 (Maestru bucatar) , 29 aprilie 2013

    Callison, pentru ca imi plac foarte mult dulciurile.

  • Fara foto

    ELLA (Bucatar) , 28 aprilie 2013

    Mincarea mea preferata este ratatouille.

  • Iordanescu_Anca

    Iordanescu_Anca (Bucatar) , 28 aprilie 2013

    ratatouille este de departe mancarea mea favorita:)

  • Fara foto

    Gya (Bucatar) , 27 aprilie 2013

    prefer Calisson pentru ca imi plac prajiturile

  • ♥Lacrimioara♥

    ♥Lacrimioara♥ (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2013

    Mincarea mea preferata este calisson , fiindca ingredientele din care este facuta aceasta prajitura sunt unele din produsele mele preferate .

  • Fara foto

    Rudi (Bucatar) , 27 aprilie 2013

    ratatouille

  • Fara foto

    Aurica_Aura (Bucatar) , 27 aprilie 2013

    Salata Niçoise este preferata mea

  • Fara foto

    Iuli_Iulica (Bucatar) , 27 aprilie 2013

    Ratatouille

  • Popa_Nicoleta

    Popa_Nicoleta (Bucatar) , 27 aprilie 2013

    ador Tapenade

  • Voica_Popa

    Voica_Popa (Bucatar) , 27 aprilie 2013

    Mie imi plac mult tartele sarate la care adaug si ierburi de Provence.

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2013

    Cred ca multe gospodine au facut deja minunatul Ratatouille..acea minunata tocană de legume tradițională. Adaugand ierburile provensale capata un gust aparte....

  • Fara foto

    virginia (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    Ratatoulle este mancarea mea preferata. Fiind un fel de baza (tocana cu multe lacume fierte in cuptor), si cum vara se apropie ,legume proaspete vor fi din abundenta este minunat, si pentru ai da mai multa consistenta adaugam aproape de sfarsit Oua pentru cate persoane sevesc aceasta mancare (pentru a se forma oua ochiuri) , totul este delicios

  • Fara foto

    creanga22 (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    Imi place tapenade. Am folosit si Herbes de Provence pentru ca mi le-a adus cineva, dar din pacate s-au terminat repede.

  • Stefana

    Stefana (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2013

    Deliciul preferat: tapenade. Mai ales ca acum suntem in post este foarte bun si usor de facut. Poate fi consumat la micul dejun, cina sau ca gustare - este delios. Pe lista de preferinte mai sunt ratatouille si pissaladière - putin modificata (in loc de sardine sau ansoa folosesc ton din conserva.

  • Fara foto

    Lucica (Bucatar sef) , 26 aprilie 2013

    Am sansa de a ma afla chiar acum la Nisa si am stat o vreme in Marsilia acum mai multi ani unde am gustat pentru prima data Bouillabaisse (va recomand restaurantul Rhul pentru a degusta o Bouillabaisse veritabila daca ajungeti la Marsilia, pentru ca acest fel de mancare este pe cat de raspandit in regiune pe atat de prost facut). Ador deci aceasta "supa-tocana" care se serveste cu "rouille" (o pasta cu usturoi si altele, de culoarea ruginei deci :) ) Pun in capul preferintelor aceasta "tocana" dar pot sa spun ca ador toate mancarurile din Provence, mai putin Calissons d'Aix care nu stiu de ce dar nu imi plac!

  • zveni dana

    zveni dana (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2013

    Herbes de Provence pe care le gasesc geniale. Le folosesc de cativa ani nu numai la fripturi de tot felul dar si la faimosul Ratatouille/ tocanita/ amestec de orice fel de legume :) pe cere le consumam in special vara.

  • Manuela_Laur

    Manuela_Laur (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    Imi place minunata prajiturica Calisson. Un rasfat pentru papilele gustative. Ma si imaginez savurand-o, cu un zambet pana la urechi...

  • Fara foto

    marcela balteanu (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    Adaug cu mare drag Herbes de Provence si dau un gust delicios mancarurilor

  • Fara foto

    Danyella (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    Ratatouille oricand, cu placere ( iubesc legumele )si prajitura Calisson ptr. ca ador pepenele galben ( e fructul meu preferat ).

  • Fara foto

    adaluci (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    Ador Ratatouille.

  • Fara foto

    Cristina Maria IANCU (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    Foarte sanatoasa si fresh este Salata Niçoise, care-mi place tare. Este un antreu savuros. Apoi, desi fac pulpa de miel la tava (ca tot urmeaza in calendar ...) de mult timp asa, s-ar chema ca e "à la provensale", din moment ce e cu usturoi, cimbru, rozmarin, ulei de masline.

  • Fara foto

    Stan Rizica (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    Ratatouille fara indoiala, il prepar de cate ori am ocazia, este un deliciu...

  • Fara foto

    alelove (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    Mancarea mea preferata din Provence este Ratatouille.

  • Fara foto

    Corina_Valea (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2013

    N-am gustat niciodat produse din Provence,dar am auzit ca Tapenade e foarte bun si branza este buna

  • Belle_Bellisima

    Belle_Bellisima (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    Thon a la provencale

  • Fara foto

    cata (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    Ador legumele! Deci: la loc de cinste se afla...padaaaam! Ratatouille cu multe, multe vinete, dovlecei si alte legume! :) Nu-mi lipsesc din casa Herbes de Provance si uleiul de masline! Iar cartofii la cuptor innobilati cu astfel de minunatii sunt deliciosi!Yummmmi!

  • Adela_Dedi

    Adela_Dedi (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    Berlingueto : 8 oua fierte, 2 galbenusuri crude, 6 pestisori ansoa, 2 felii de paine, 2 catei de usturoi, smantana, pesmet, busuioc, patrunjel, ulei de masline. Painea se lasa un minut in smantana, ouale se taie in jumatate, se scot galbenusurile, se pun in mixer, la fel si ansoa, busuiocul, patrunjelul, usturoiul si painea. Agitam pana avem o pasta. Apoi adaugam si galbenusurile crude cu piper. Cu pasta obtinuta umplem ouale, deasupra punem smantana, apoi pesmet si le bagam la cuptor aproximativ 10 minute.

  • mdalina

    madalina (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    ratatouille !

  • Fara foto

    Lacramioara (Bucatar sef) , 26 aprilie 2013

    Mancarea mea preferata din Provence este Pissaladière. Suna apetisant si este sanatoasa.

  • Fara foto

    diana (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    tapenade , cu siguranta un aperitiv foarte gustos! il prepar deseori acasa .

  • Fara foto

    Margot (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2013

    Oh Doamne! Pe o terasa in Provence, in soarele insorit si atmosfera imbietoare, mirosurile campurilor de lavanda si a tuturor mirodeniilor -ce mi-as mai putea dori?? As alege ca aperitiv Socca cu Tapenade.Ulei de masline deci si masline de la mama lor !! Apoi , un ratatouille din legumele locale si facut cu mirodeniile locale- ierburile provensale. Desertul?Calisson! O nebunie de gusturi si arome mediteraneene-pepene galben, portocale in amestec de pasta de migdale!! deci, dupa cum am inceput-ce ti-ai mai putea dori pt o zi perfecta??

  • oanapl

    oanapl (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2013

    Mancarea mea preferata din Provence este Ratatouille.

  • amycrys

    amycrys (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2013

    Deliciul meu preferat este Tapenade pentru ca ador maslinele.

  • Fara foto

    violeta ilie (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2013

    Folosesc cu mare drag Herbes de Provence !Dau preparatelor un gust rafinat ! Gatesc cu mare placere Ratatouille .

  • carla27carla

    marcela79 (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2013

    gatesc destul de des ratatouille.

  • Fara foto

    Abrudan Nicoleta (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    Preferatul meu fel e Ratatouille. Ador legumele si tot ce contine legume. sa nu mai zic de soricelul vestit...chiar merita incercat acest fel de mancare.

  • LUBITA

    LUBITA (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2013

    Prefer BOUILLABAISSE,pentru ca am facut-o,stiu gustul si e minunata

  • Fara foto

    Lucian_Gherca (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    Mancarea mea preferata din Provence este Pissaladière.

  • Fara foto

    Gabriela Tatiana Rotaru (Bucatar) , 26 aprilie 2013

    Herbes de Provence (sau ierburile provensale) sunt un amestec de ierburi uscate, folosite in mod traditional in bucataria provensala. De obicei amestecul contine: cimbru, maghiran, rozmarin, salvie si busuioc. Folosesc aceste ierburi la mancarica de cartofi, la friptura de pui, le da o aroma si un gust minunat. Le mai folosesc si la ciorbele de legume, au un gust extraordinar.

  • Fara foto

    goleanu anisoara (Maestru bucatar) , 26 aprilie 2013

    N-as refuza niciodata TAPENADE,un aperitiv din masline,capere si ulei de masline, satios si gustos si mai ales sanatos.

  • Fara foto

    vio_dreams (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2013

    Tapenade, mai ales acum, in perioada postului!

  • Andreea Sochirca

    Andreea Sochirca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2013

    Imi place sa aduc un aer provensal la mine in casa si prepar cartofi la cuptor, cu rosii si usturoi, si mai ales cu Herbes de Provence, ierburi care nu-mi lipsesc niciodata din bucatarie. Si de multe ori uit ca acesti cartofi sunt o garnitura doar la friptura si devin ei felul principal.

  • Fara foto

    eujeny4ever (Bucatar) , 25 aprilie 2013

    ador Pissaladière

  • deca

    deca (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2013

    deliciul meu preferat din Provence este prajitura traditionala Calisson. o simbioza perfecta intre pasta de migdale,savoarea dulcetii de pepene galben si portocale.un desert de vis!

  • Raluca Patrolea

    Raluca Patrolea (Bucatar) , 25 aprilie 2013

    Mancarea mea preferata din Provence este Ratatouille, pe care o fac deseori si este absolut delicioasa. Si ierburile de Provence imi plac mult si le folosesc la diferite preparate. Ce nu am incercat inca si cred ca este delicioasa este Calisson.

  • Tatiana_Birca

    Tatiana_Birca (Bucatar) , 25 aprilie 2013

    Tapenade imi place foarte mult mai ales pe felii de paine prajite,iar herbes de provence sunt la mare cinste in bucataria mea.

  • Fara foto

    nicoleta (Bucatar) , 25 aprilie 2013

    Optez pentru Pissaladière -este un aperitiv pe gustul meu in care regasim o explozie de arome.

  • Fara foto

    Mihaly Judit (Bucatar) , 25 aprilie 2013

    Ce mi-ar placea, ar fi bouillabaisse, pentru ca imi plac ciorbele-supele de peste.Ceace noi mai mincam si folosim aici este tapenade si amestecul de condimente-herbes de Provence.

  • In bucataria vesela

    In bucataria vesela (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2013

    Mie cel mai mult imi place sa pregatesc Ratatouille. Folosesc si ierburi provensale amestec si sunt foarte multumita de rezultat...absolut delicios.

  • Fara foto

    Enachescu Laura (Bucatar) , 25 aprilie 2013

    Bininteles Calisson cu un aer romantic de secol xvii la care am recurs aseara , sub forma de bomboane fragile .

  • Fara foto

    Neagu Elena Andreea (Bucatar) , 24 aprilie 2013

    Eu as alege Pissaladière. E un fel de pizza, dar a la francais.Gustul de ansoa si de sardine este deosebit, iar sortimentul de masline negre caillettes este extrem de gustos. E o reteta foarte gustoasa, nu e greu de preparat si e usor de digerat!

  • anca

    Anca E. Voicu (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2013

    Preferatele mele sunt Herbes de Provence :)

  • Fara foto

    MARINAA (Bucatar) , 24 aprilie 2013

    Imi plac dulciurile.As renunta la orice alte mancaruri dar nu la dulce.:)asa ca prefer Calisson este o prajitura traditionala din Aix-en-Provence inca din secolul al XVII-lea, este facuta dintr-o pasta de migdale cu dulceata de pepene galben si portocale.

  • Fara foto

    cristinutsa (Bucatar) , 24 aprilie 2013

    Mancarea mea preferata din Provence este Pissaladière.

  • Fara foto

    Carmen (Bucatar) , 24 aprilie 2013

    Prefer amestecul provensal de ierburi "Herbes de Provence"! Este un deliciu!Mancarurile pregatoite cu acest amestec au o savoare DEOSEBITA!Carmen

  • Fara foto

    MOVILEANU STELA (Bucatar) , 24 aprilie 2013

    Tapenade este foarte bun.Daca pe langa capere si masline adaugati si 2-3 fileuri de ansoa va fi mai mult decat delicios

  • Fara foto

    Clao (Maestru bucatar) , 24 aprilie 2013

    Din ce ne-ati prezentat voi, prefer Calisson. Dar si eu am facut un cotlet de miel, aromat cu minunatele ierburi provensale (amestec de rozmarin, salvie etc)

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2013

    Tapenade este de mare efect. Un gust superb!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2013

    Din ce ne-ati prezentat voi, prefer Calisson. Dar si eu am facut un cotlet haiducesc cu minunatele ierburi provensale :http://sidyskitchen.blogspot.ro/2012/03/cotlet-haiducesc.html

  • Fara foto

    PETRUTA CARMEN JAVLA (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2013

    Herbes de Provence (sau ierburile provensale) sunt un amestec de ierburi uscate, folosite in mod traditional in bucataria provensala. De obicei amestecul contine: cimbru, maghiran, rozmarin, salvie si busuioc. Eu folosesc aceste ierburi la tocanite, fripturi. Am folosit ierburi peste cartofi la cuptor sunt deliciosi.