In regiunea Provence, zona Roussillon este recunoscuta pentru livezile sale de caise si exista chiar un soi de caise care ii poarta numele -  fr. Rouge de Roussillon. Noua ni s-a facut pofta instantaneu de caise, asa ca va prezentam un desert delicios.  
 
Stim ca nu este inca sezonul caiselor, insa noi abia asteptam sa le savuram. In plus, am fost inspirati de Garnier UltraDoux Heritage de Provence cu caisa de Roussillon si ulei de migdale



Garnier UltraDoux ne invita sa ne facem propria ferma din Provence aici >>
 
Va prezentam o reteta de Tarte Aux Abricots:

Aluat
75 g de unt rece, nesarat
175 g  de faina, cernuta
coaja rasa de la o lamaie
1 lingura de zahar fin
1 ou
un strop de apa 
Umplutura
650 g de caise proaspete, nu foarte coapte
2 linguri de zahar brun
6 linguri de midgale macinate
2 oua mari
50 g de zahar fin
1 pastaie de vanilie 
200 ml de smantana dulce cu continut mare de grasime sau smantana pentru frisca 
Glazura
5 linguri de gem de caise 
Pentru finalizare
zahar pudra
flori comestibile proaspete
smantana dulce sau frisca
 
Mod de preparare:
1. Preincalziti cuptorul la 200 grade C, butonul termostatului 6. Pentru a prepara aluatul, puneti untul rece in robotul de bucatarie cu coaja rasa de lamaie si faina cernuta. Mixati pana ce textura devine similara cu cea a pesmetului. 
 
2. Amestecati zaharul cu oul si turnati in vasul robotului de bucatarie cu un strop de apa. Mixati pana ce aluatul devine o bila. Luati cu mainile din robotul de bucatarie si asigurati-va ca aveti o bila de aluat ferma prin modelarea cu mainile. Impachetati aluatul in folie de plastic si lasati in frigider cel putin o ora. 
 
3. Intre timp, taiati pe jumatate caisele si indepartati samburii, apoi puneti in tava de copt cu partea taiata in sus. Presarati-le cu zahar brun si apoi coaceti la cuptor pentru 10-15 minute pana ce devin moi (la verificarea cu varful unui cutit), dar nu pana in punctul in care se inmoaie de tot, trebuie sa ramana putin ferme. 
 
4. Pregatiti o forma de tarta de 25 cm diametru (cu adancime redusa), intindeti aluatul si asezati-l in forma. Puneti din nou la frigider forma de tarta pentru circa 30 de minute.  
 
5. Dupa ce scoateti din frigider, intepati aluatul din loc in loc cu o furculita, apoi acoperiti cu hartie pergament si puneti deasupra boabe de fasole (ca sa nu creasca aluatul in cuptor). Coaceti pentru circa 15-20 de minute fara sa deschideti cuptorul, pana ce baza tartei incepe sa devina crocanta dar nu rumena. Indepartati boabele de fasole si lasati sa se raceasca. 
 
6. Presarati migdalele macinate peste aluatul astfel obtinut si apoi puneti un strat de caise. Intr-un bol mare, bateti spuma, cu telul sau cu mixerul, ouale si zaharul. Scoateti semintele din pastaia de vanilie si puneti in spuma de oua cu smantana dulce sau smantana pentru frisca. 
 
7. Puneti tarta pe o tava de copt, apoi turnati cu grija amestecul de oua. Coaceti pentru 15 minute, apoi reduceti temperatura la 180 grade C sau butonul termostatului 4 pentru inca 15-20 de minute, pana ce amestecul de oua se coace si capata o culoare aurie. 

8. Pentru glazura: incalziti gemul de caise si lasati sa se raceasca pana la temperatura camerei si puneti cu lingura peste tarta. 
 
9. Lasati sa se raceaca inainte sa o taiati si serviti-o cu smantana dulce/frisca, zahar pudra si, optional, flori comestibile. 

Sursa foto.

CONCURS: Care este deliciul tau preferat din Provence? 
Raspunde la intrebare intre 8-14 mai prin comentarii la acest articol (logheaza-te rapid in cont aici) si spune-ne ce deliciu cu caise este preferatul tau. Poti castiga saptamanal prin tragere la sorti unul dintre cele 3 seturi de produse Garnier UltraDoux Heritage de Provence (sampon 400 ml + balsam pentru par 200 ml). Lasa raspunsul printr-un comentariu mai jos >>

AM ALES CÂŞTIGĂTORII!
Comentariile câştigătoare sunt #4 - Vasy, #14 - Simion, #17 - Cristea Ionel. 
Felicitări! Fiecare castigatoare va primi un set de produse Garnier UltraDoux Heritage de Provence (sampon 400 ml + balsam  pentru par 200 ml).



Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 21 comentarii
  • Fara foto
  • Adriana_SB

    Adriana_SB (Bucatar) , 14 mai 2013

    M-ar tenta niste biscuiti cu unt, stropiti cu putin sirop de caise.

  • Fara foto

    sanda (Bucatar) , 14 mai 2013

    Tarte Aux Abricots, de-abia astept sa apara caisele.

  • Alina_Stere

    Alina_Stere (Bucatar) , 14 mai 2013

    Prajitura cu gem de caise si bezea :)

  • Fara foto

    Vasyyy (Bucatar) , 13 mai 2013

    Deliciul meu preferat este cel traditional care il mostenim de la buncii nostri :Gemul de caise

  • Fara foto

    Aurica_Aura (Bucatar) , 13 mai 2013

    pandispan cu caise, pregatesc prajituri cu caise pe toata perioada lor, dar cel mai mult si mai mult imi place pandispanul cu caise, pufoasa si aromata

  • Popa_Iulian

    Popa_Iulian (Bucatar) , 13 mai 2013

    compotul de caise cu o pastaie de vanilie...super combinatie

  • Nicoleta_Grófová

    Nicoleta_Grófová (Chef de cuisine) , 13 mai 2013

    dulceata de caise binenteles

  • Fara foto

    Vasile_Rotaru (Bucatar) , 12 mai 2013

    Si tarta cu caise si migdale cred ca e buna,arata minunat,imi lasa gura apa,o s-o incerc.

  • Fara foto

    Vasile_Rotaru (Bucatar) , 12 mai 2013

    Preferata mea e prajitura cu foi din suc de rosii si umpluta cu gem de caise.Aromata,si foarte buna.

  • Fara foto

    qaz (Bucatar) , 11 mai 2013

    dulceata de caise este preferata mea...

  • Miruna_P

    Miruna_P (Bucatar) , 11 mai 2013

    Imi place foarte mult dulceata de caise,insa am facut si eu tarta cu caise dupa o alta reteta.Voi incerca si aceasta reteta, deoarece mi se pare savuroasa.

  • Rahau Alexandra

    Rahau Alexandra (Bucatar) , 10 mai 2013

    Ador Ratatouile :)

  • Fara foto

    emilia (Chef de cuisine) , 10 mai 2013

    Imi place foarte mult dulceata cu caise.Doresc sa incerc aceasta reteta de tarta pentru ca pare delicioasa si aspectoasa.In general tartele cu fructe nu sunt greu de facut.:)

  • Fara foto

    simion (Bucatar) , 10 mai 2013

    nu am incercat inca reteta,o pregateam pe cea cu mere,dar o sa o fac negresit fiindca ador caisele!

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 10 mai 2013

    Prefer Clafoutis aux abricots, un desert delicios.

  • Fara foto

    Moasa Delia (Bucatar) , 10 mai 2013

    Tarte Aux Abricots, este preferata pentru ca prajiturile cu caise imi plac cel mai mult.

  • Fara foto

    CRISTEA IONEL (Bucatar) , 10 mai 2013

    Tarta Aux Abricots pare delicioasa si sigur incerc reteta. Aluat 75 g de unt rece, nesarat 175 g de faina, cernuta coaja rasa de la o lamaie 1 lingura de zahar fin 1 ou un strop de apa Umplutura 650 g de caise proaspete, nu foarte coapte 2 linguri de zahar brun 6 linguri de midgale macinate 2 oua mari 50 g de zahar fin 1 pastaie de vanilie 200 ml de smantana dulce cu continut mare de grasime sau smantana pentru frisca Glazura 5 linguri de gem de caise Pentru finalizare zahar pudra flori comestibile proaspete smantana dulce sau frisca

  • Nicoleta Radosav

    Nicoleta Radosav (Chef de cuisine) , 10 mai 2013

    Toate retetele imi fac cu ochiul, as alege tarta cu caise si migdale, combinatia de caise si migdale este totdeauna irezistibila ambele fructe fiind din aceeasi familie.

  • Fara foto

    VIORICA (Chef de cuisine) , 09 mai 2013

    Tarta cu caise si crema de vanilie!

  • Fara foto

    Margot (Chef de cuisine) , 09 mai 2013

    Dulceata de caise cu samburi de migdale si menta!!! parfumata si racoritoare!!Super buna!! de abia astept sa apara aceste fructe!

  • Adela_Cotea

    Dedicut (Chef de cuisine) , 09 mai 2013

    Mie imi place foarte mult Tarta Tatin iar cea cu caise e speciala : Ingrediente 1 kg caise 150 g unt 200 g zahar o foaie de aluat frantuzesc 1 lingurita zeama de lamaie 1 lingurita scortisoara Mod de preparare 1. Caisele se spala, se curata si se taie in jumatati 2. Untul si zaharul se amesteca pe foc cateva minute apoi se toarna in forma de tarta. 3. Se aseaza fructele una langa alta, se pudreaza cu scortisoara si se stropesc cu putina zeama de lamaie. Foaia se intinde un pic apoi se aseaza peste fructe. Se da la cuptor cam 45 ‘. 4. Dupa ce se scoate din cuptor, se rastoarna invers folosind o tava sau o farfurie intinsa mai mare decat vasul pentru tarta. Se lasa sa se raceasca apoi se portioneaza si se serveste.