Unul dintre efectele crizei economice este acela ca "europenii prefera sa ia masa acasa“ si sunt mult mai atenti cu iesirile la restaurant. Asa cum s-a intamplat in toate marile crize economice, relatiile sociale trec in acest moment la un nivel foarte personal.
 

Iar mondenitatile se muta in saloanele cochete ale femeilor influente din lumea mondena. Ne-am reintors deci la cinele de clasa, in casele „socialite“-lor.

Doua dintre prietenele mele, Ioana si Mirela, sunt printre cele care frecventeaza mult lumea mondena, lasand in grupurile prin care trec urmele personalitatii lor speciale, prin lansarea unor noi trenduri. Prin ele, altfel obisnuite ale unor restaurante gourment din Bucuresti, Paris si Manhattan, au fost relansate in Bucuresti cinele glam intre prieteni.
Sa gatesti acasa, sa te bucuri de o cina asezonata cu vinuri si muzica buna, de un film sau o partida de remi (bunicii nostri sunt foarte mandri de noi), este un trend. Ca sa intelegeti cum sunt prietenele mele, iata cateva mici detalii gourmet. Un garcon a fost o data pedepsit pentru ca s-a contrazis cu una dintre ele cu privire la vinul potrivit pentru scoicile Saint Jacques si a curatat cartofi timp de o saptamana in bucataria restaurantului de 3 stele Michelin. Iar cealalta l-a uimit pe chef-ul unuia dintre cele mai hype bistrouri New-York-eze, ghicind toate mirodeniile cu care marinase Rata Pekin, inclusiv sortimentul de miere cu care fusese unsa. Prietenele mele adora pur si simplu sa pregateasca brunch-uri, cine si petreceri cu tematica, la ele acasa.

De multe ori aceste intalniri sunt spontane: trimit un email de invitatie chiar in ziua respectiva sau cu doua zile inainte, si ne adunam cativa prieteni. Uneori gatim impreuna, alteori gasim totul perfect aranjat, de la vesela si tacamuri pana la startere. La mijlocul lui octombrie, a fost randul Mirelei sa ne cheme la un ,,aperitivo“ la ea acasa, intr-o seara ploioasa de toamna. Descoperise doua retete usor de preparat si vroia sa le incercam. Cum am ajuns mai devreme, am facut impreuna piata si am intrat direct in bucatarie, ca sa o ajut cu pregatirile.

Ioana a venit cu briose abia scoase din cuptor si a adus mirosul de Craciun in toata casa. A fost urmata de Oana si Smaranda, musafiri, pentru ca in afara de fursecuri cu MM’s si clatite nu stiu sa pregateasca altceva. Meniul serii: salata din piept de pui si oua de prepelita, cotlete de porc cu garnitura de ciuperci si piure, si rosii Cherry in vinegreta. Mi-a revenit sarcina de a curata cartofii (si am facut asta cu multa gratie, catarata pe tocurile mele de 10 cm), in timp ce Oana si Smaranda au pus masa, in sufragerie. La cinele gourmet organizate de prietenele mele se mananca la masa, cu paharele de apa, vin si sampanie aliniate, ca in filmele cu chermeze chic din anii ’40.

Tot pe tocuri, Ioana si Mirela s-au apucat de pregatit carnea. Atat pieptul de pui, cat si cotletele, dupa ce au fost spalate bine, au fost condimentate cu amestecul de ierburi aromate din pun ga ma gic a Knorr si lasate la marinat in frigider. Intre timp s-au fiert ouale de prepelita si cartofii si s-a pregatit salata. A, si au incins cuptorul la 170 de grade Celsius. Apoi au scos carnea si au introdus-o in pun gil e ma gic e de la Knorr . Asa am inteles de ce le foloseste si Jamie Oliver la gatit, sunt atat de practice. si contin toate ingredientele care dau gust carnii si o pastreaza frageda. Pentru cotletele de porc, fetele au adaugat Baby Champignons si au turnat vin.

Aratau foarte bucolic in punga transparenta, pe care au strans-o bine la gura si apoi au gaurit- o elegant, folosindu-se de o scobitoare. Au pus tava cu pui pe un etaj al cuptorului, cea cu cotlete pe alt etaj si… gata. Nici nu am apucat bine sa ne uitam peste lista de filme pe care urma sa le vizionam, ca Ioana a si terminat piureul, iar Mirela a pregatit rosiile cherry in vinegreta. Le-am ajutat apoi sa desfaca pungile cu festinul, sa aseze cotletele pe platou si sa felieze puiul pentru salata.

Ioana a pregatit repede glazura pentru briose, dintr-un pahar de zmeura si zahar pudra. Apoi am deschis sticlele de vin rosu si am ciocnit pentru o seara perfect normala. Daca nu vedeti baieti in acest material, este pentru ca erau de partea cealalta a mesei, preocupati cu turnatul in pahare de vin rosu si Proseco si sa se uite in ochii nostri. Dar au fost premiati, pentru ca in final am vazut ,,Ultimatumul lui Bourne“, cu Matt Damon.

Salata cu piept de pui si oua de prepelita (meniu pentru 10 persoane)

- un carton cu 30 de oua de prepelita
- 1 kg si ½ de fasole verde
- 5 avocado
- 2 legaturi de ceapa verde
- 2 pungi cu valeriana
- Ulei de masline, o lingura de otet balsamic, sare, piper
- o caserola de 1 kg cu piept de pui

Se spala pieptul de pui, se condimenteaza si se lasa minimum ½ de ora la marinat ; se spala bine fasolea, ceapa si valeriana ; ouale se fierb tare; fasolea se fierbe cat sa nu se inmoaie si apoi se lasa la racit; puiul se lasa la cuptor pana cand capata acea crusta perfecta (in Knorr Punga Magica se face imediat) ; se taie ceapa in fasii estetice. Ouale de prepelita se curata de coaja si se taie pe din doua, pe verticala. Puiul odata rumenit, se scoate cu grija din punga, se lasa sa se raceasca si se taie felii, pe verticala. Avocado se taie la urma (pentru ca se oxideaza foarte repede), in cuburi (Mirela face asta cu indemanarea unui samurai), dupa care se asaza totul pe un platou, in cantitati echilibrate. Se adauga sare, piper, ulei si otet dupa gust.

Cotlete de porc cu garnitura de ciuperci, piure si rosii Cherry in vinegreta

- 10 cotlete cu os, de porc
- 200 gr de unt
- Ciuperci crude (Baby champignons sau Galbiori)
- 2 kg si 1/2 de cartofi

Cotletele se lasa la marinat cu ierburile aromate, minimum 1/2 de ora; se spala ciupercile; apoi se asaza in Knorr punga magica cotletele, impreuna cu ciupercile, se adauga untul si vinul rosu, dupa care se lasa la cuptor pana este gata. Intre timp se curata cartofii si se pun la fiert, taiati in cuburi La piure se folosesc unt si lapte, daca vreti sa fie cremos si tres gourmet.

Rosii Cherry in vinegreta

- Crengute cu rosii cherry
- ulei de masline, rozmarin, 3 catei de usturoi, otet balsamic, sare, piper

Se rumenesc usor 3 catei de usturoi nedecojiti in ulei de masline, apoi se scot din tigaie si se adauga crengutele cu rosii, sare, piper si se lasa pana cand se rumenesc bine. Se adauga otetul balsamic si cateva crengute de rozmarin si sunt gata!

Acest articol a aparut in revista Tabu, cea mai curajoasa revista pentru femei.

Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto
  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 29 ianuarie 2013

    Un articol minunat iar retetele... abia astept sa le prepar!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 ianuarie 2013

    Multumim pt articol si pentru aceste retete minunate...

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 24 februarie 2010

    Retetele sunt usor de preparat si foarte apetisante!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 februarie 2010

    Felicitari pentru articol !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 26 decembrie 2009

    Toate retetle sunt binevenite,felicitari pentru articol.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 02 decembrie 2009

    Superb articolul, bune toate retetele.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 28 noiembrie 2009

    Toate retetele sunt apetisante.