Tineti minte ca v-am povestit acum ceva vreme despre faptul minunat care se petrecu, cum ca al meu drag sot mi-a adus in dar doua carti. Ei bine, pe langa "Bucatele noastre", de Horia Virlan, mi-a mai adus si "Bucataria lumii". Da, chiar aceea, a lui Gordon Ramsay.

Si pentru ca am tot studiat-o bine cateva zile, dar neavand curajul a ma incumeta a coace de pe acolo, am tot amanat momentul. Pana cand intr-o seara m-am luminat brusc. Voiam ceva bun si care sa poata fi facuta cu ceea ce aveam prin frigider la acea ora tarzie din noapte, adica spre vreo orele 23 cam asa.

Astfel ca in plin elan muncitoresc, am scos foile de aluat de la congelator, apoi am pus de-o cafea si am dat drumul incetisor la cuptor. Ce a iesit? Las pe voi a decide. Spun doar atat: o savuroasa Spanakopita.

Asadar, ingrediente:

2 linguri mari de ulei de masline
1 ceapa mare sau 2 mai mititele
500 gr spanac (frunze proaspete pe care le fierbeti ori congelate - asteptati sa se decongeleze)
un varf (generos) de cutit de nucsoara
250 gr de branza feta (daca nu va place gustul o puteti inlocui cu telemea de vaca/oaie combinata)
2 oua mari
200 ml smantana
100 gr unt
14 foi de placinta (le gasiti prin orice magazin, chiar si cel de la coltul blocului :P)
50 gr muguri de pin (nu am folosit pt ca la ora aia cu siguranta era inchis la magazinul arabesc, de unde puteam sa mi-i procur)

Astfel ca incingeti uleiul intr-o tigaie si la un foc moderat sotati bine ceapa tocata marunt. Adaugati putin piper si doar putina sare, pentru ca barnza pe care o veti folosi este destul de sarata. Mutati apoi ceapa intr-un bol mare in care veti adauga nucsoara, branza feta, ouale batute putin, doar cat sa se lege, smantana. Amestecati bine si adaugati spanacul. Daca folositi frunze proaspete, le fierbeti, dupa care le tocati si stoarceti bine apa. Acum ar trebui adaugati si mugurii de pin in compozitie, daca-i aveti. Lasati amestecul la temperatura camerei pana pregatiti foile.

Preincalziti cuptorul la 200 grade C sau treapta 6. Ungeti o tava termorezistenta cu unt si tapetati cu faina. Asezati 10 foi de placinta, unse fiecare cu unt topit, lasati marginile sa atirne. Apoi puneti umplutura s indoiti marginile in exces. Celelate 4 foi ramase se ung cu unt si se pun deasupra umplututrii, incretindu-le putin, pentru un aspect interesant. Se ung cu unt din belsug si se dau la cuptor pentru 50-60 minute, pana cand suprafata placintei devine aurie, rumenindu-se frumos. Pentru a verifica daca e facuta, puteti sa o incercati cu un cutit mic, umplutura nu trebuie sa fie prea moale.

Se serveste calda, nu fierbinte, sau si mai bine la temperatura camerei a doua zi dis de dimineata. Noi am servit-o a doua zi, cand au venit finii in vizita. Foarte buna!

Mai multe delicii grozave gasiti pe blogul Alice Albinutza.


Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Madalina Anagnoste Killfoil, 04 august 2015

    Suna bine, am sa o fac si eu azi....Multumesc pentru reteta...

  • alice_albinutza

    Alice Ciobanu (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2011

    Imi cer scuze, ca raspund atit de tirziu. Nu vad insa pentru ce as da curs comentariilor super-rautacioase. Dle Gheorghiu, va multumesc pentru amabilitatea de a-miciti unele din maruntele mele incercari gastronomice. Va citesc des , iar blogul dvs este o inepuizabila sursa de savoare pt mine. va multumesc

  • Fara foto

    Gheorghiu (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2011

    In primul rand daca asa o cheama la mama ei asa ii spunem. Grecii sunt mari facatori de placinte .Nu este obligatoriu sa traducem in romaneste ca sa fie recunoscut produsul original.Pe blogul grecesc daca dadeam reteta de Poale in brau asa o botezam dupa care eventual dadeam traducerea in greceste In al doilea rand reteta albinutzzei este cred super prin adaugarea fata de a mea a mugurilor de pin. Si eu ii folosesc , am o reteta desarmalute cipriote nemaipomenite cu acesti muguri care sunt foarte deliciosi

  • Fara foto

    elena500 (Bucatar) , 03 octombrie 2011

    cand aud panacopita si alte dracii mie rau nu i poti zice tarata cu spanac