Printre cele mai cunoscute dulcegarii din lume, cheesecake-ul frapeaza prin simplitatea cu care se face, doar timpul de asteptare mai poate juca feste.

Cheesecake-ul asta face sincron cu cele mai sensibile coarde ale sufletului.. e delicat, aromat si unde mai pui ca-i acompaniat de magicul dulce de leche, atunci e musai sa-l testati... 
Am asteptat mult dulcegaria asta. Si as mai fi asteptat ceva timp daca nu gaseam ingredientul magic care, dupa parerea mea, ridica banalul, simplul, conjuncturalul :)) cheesecake la rang de delightful cheesecake con dulce de leche. Asta-i ingredientul cu pricina, pentru care am dat sfoara-n tara, implorat - amenintat: "cine vede o cutie cu crema de lapte condensat, nu care cumva sa nu ma sune, ca v-ati lins toti pe botic de dulcegarii".

Iar acum trec la fapte ca am vorbit deja destul !  Intai de toate asigurati-va ca aveti in casa o cutie cu crema de lapte condensat. Daca nu, trageti repede o fuga la magazin :).

Apoi inarmati-va cu rabdare .. pentru ca metoda, nicidecum reteta, necesita 2 ore si 30 minute de calmitate maxima. Dupa timpul asta, adrenalina marcheaza cote senzationale chiar de la prima atingere cu divinul dulce de leche. Metoda despre care va vorbesc ii apartine lui David Lebovitz, iar Florin o explica foarte bine. Ce sporovaiesc eu atunci si nu trec direct la fapte, daca v-am pasat deja sursele cu informatii? Aveti putintica rabdare sa va zic cum o prepar eu, si in mai putine cuvinte.. Alchimia e cat se poate de simpla. Preincalziti cuptorul la 200 grade pentru 15 minute. Turnati crema de lapte condensat intr-un vas de yena, amestecati in ea cateva granule de sare de mare, amplificandu-i astfel si mai mult gustul dulce.

Vasul acoperit cu folie de aluminiu, il puneti intr-o tava de prajituri in care ati turnat apa calda (de la robinet) pana la jumatatea celui dintai. Apoi bagati tava la cuptor, pentru 2 ore si 30 minute la 150 grade… timp in care se intampla alchimia. Intre timp mai verificati apa din tava si daca e necesar adaugati apa fierbinte - asta dupa vreo ora jumate. Asa-mi place mie: carameloasa.. nu ma intrebati acum de ce.. pentru ca vine alta reteta cu explicatia… ;))  Consistenta e divina si aromata cum nu se poate. O lasati sa se raceasca in voia ei, iar dupa, v-ati scos cu un borcanel plin cu dulce de leche.



Next step: maruntiti 330 grame biscuiti Petit Beurre, dar bine de tot cat sa va doara buricele degetelor.



Topiti la bain marie 200 grame unt (65% grasime) si turnati peste biscuitii cu pricina.

Amestecati bine ceea ce se doreste a fi blatul cheesecake-ului, si apoi mixati-l cu robotul vertical. De ce nu fac operatiunea asta inainte? Pentru ca nu-mi place sa vad biscuitii facuti praf. Asa, fiind umeziti de unt, se zdrobesc exact pe gustul meu, sunt mai degraba bine faramitati.. cum vedeti voi aici.



Ungeti cu unt o tava de tort (detasabila) cu diametrul de 25 cm, varsati acolo 'blatul' si distribuiti-l pe toata suprafata, imbracand si marginile tavii (putin mai sus de jumatate)... Procedura e foarte usoara, cu siguranta va iesi o aranjare uniforma, pregatita chiar si de o mana neexperimentata.



Acum urmeaza crema... pe care fara doar si poate o ador ! E formata din 750 grame mascarpone - Galbani, incomparabil mai bun decat orice quark, 250 grame ricotta, 4 oua, 50 ml Whisky, un plic de esenta Finesse de vanilie, 200 grame zahar si 120 grame dulce de leche.

Intai amestecati usurel branza, apoi incorporati ouale pe rand, incercand sa nu aerati prea mult crema.



Adaugati dulcele de leche, celelalte ingrediente, si mixati crema timp de 1 minut, pe puterea mica.



Scoateti tava de la rece, turnati compozitia si predati-o cuptorului preincalzit pentru 1 ora la 160 grade.



Eu am tinut-o 1 ora si 20 minute. Asa imi place mie s-o vad: aurie, daca tot vorbim de alchimie.. Voi sa tineti dulcegaria in cuptor doar o ora ii este absolut suficient. . Nu va fi asa bronzata, cat despre consistenta si-o va stabiliza in timp ce se raceste.. hmm cam in vreo 6 -7 ore.. Important e sa nu scoateti cheesecake-ul din cuptor dupa acel timp scurs, ci sa-l lasati acolo sa se raceasca lent, pentru a evita craparea. & don't judge me cuz I prefer black instead of white. Dupa ce s-a racit in cuptor, adapostiti cheesecake-ul in frigider timp de cateva ore bune. Apoi il serviti in orice companie vorbitoare, sau negraitoare doriti. Noi l-am servit cu  dulceata de mure.. o nebunie !

Combinatiile care ajuta la crearea cheesecake-ului sunt multiple, versatilitatea de care da dovada nu poate decat sa surprinda intr-un mod placut, nicidecum sa-i ucida savoarea.. Iar daca ar fi sa pun pe primul loc o combinatie.. definitely asta pe care am ridicat-o in slavi aici ar primi nota 10 :))

~ Mai multe delicii si fotografii apetisante gasiti pe blogul dulcegarii-culinare.ro ~


Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto
  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 22 februarie 2013

    da, putin cam egoista... dar te inteleg :)))))))

  • Fara foto

    Raluca G (Bucatar) , 18 noiembrie 2011

    Praji asta era destinata aniversarii sotului, numai ca odata scoasa din cuptor, nu a mai fost chip sa fiu convinsa, sa o impart cu invitatii, drept pentru care am purces la mesterirea altuia, tot asa delicios, dar care mai fusese incercat si deci se mai dusese din pofta nebuna :). Sunt egoista, nu?