Tarta tatin cu nectarine

Prima data am mesterit-o ca la carte, cu mere, desigur. Clar coplesita cu mere (Golden si Ionatan reprezinta combinatia numarul 1 in materia asta, fara cacao in blatul de tarta, ca nu prea se dau la pace).

Tarta tatin cu nectarine

Dar va garantez, am incercat pe barba mea si a familiei, ca puteti folosi la fel de bine.. si chiar mai bine pere, piersici, nectarine in combinatia de mai la vale, caise, gutui coapte bine si combinatiile dintre ele. Poate mai sunt si alte vitamine care va fac cu ochiul, desi intre alte fructe si tarta asta rasturnata, din punctul meu de vedere, e un abis. Cea mai faina afinitate pentru acest aluat cu cacao sau ciocolata o regasiti in pere si aici de fata in nectarine.

Acum ca v-am destainuit combinatiile, nectarinele, fie ele bine coapte sau nu, fac casa asa de buna cu ciocolata, de numai te lingi pe degete si musti intr-una.

Intai preincalziti cuptorul la 190 grade si va ocupati de aluatul de tarta, ca trebuie sa-i dam un avans de vreo 30 minute-n frigider sa mearga treaba ca unsa si sa-l intindeti lejer. Notati asa: 140 grame faina, 30 grame cacao, 110 grame unt rece, 30 grame zahar, 1 ou mare si un praf de sare.

Puneti intr-un vas faina, cacaua, sarea, bucatile de unt rece si amestecati ingredientele cu mana pana se formeaza niste faramituri mari de coca, deci nu prea mult, ca pica greu la articulatii.

Apoi adaugati zaharul si oul si amestecati tot cu mana.

Formati bila cu pricina si lasati-o la frigider pentru 30 de minute sa tot urle familionul.

Coafati 3 nectarine sau piersici sau pere mari, le decojiti, le scoateti samburii si le feliati.

Pentru genul asta de tarta, folosesc de regula forme de silicon, sunt mult mai usor de manevrat la rasturnare. Pui direct in forma 100 grame de unt si 80 grame zahar. Pe sageata lui Cupidon are un 21 cm. Retineti aspectul ca altfel tarta va fi foita de tigara.

Bagati forma in cuptorul preincalzit din timp si o lasati acolo minute bune (in functie de cat de nebun e cuptorul fiecareia) pana incepe zaharul sa se caramelizeze, vreo 15 minute. Intre timp razuiti 50 grame ciocolata si daca nu ati coafat nectarinele acum ii vremea.

Apoi asezati frumusel feliutele de nectarine pornind din centru formei si daca nu mai aveti spatiu si totusi v-au ramas felii cum mi s-a intamplat mie, taiati cubulete feliutele ramase si aruncati-le deasupra! Tot din centru inspre margine sau invers, cum va vine mai usor, inveliti nectarinele cu ciocolata aia data pe razatoare, apoi introduceti iar forma in cuptor pentru 10 minute.

Scoateti forma din cuptor si fara sa stingeti focul - scoateti bila din poarta (frigider) si va ocupati de aluat. Cum faceti asta? Retineti: aluatul il intindeti cu mana pe o foaie de copt si din ochi crosetati din el forma pe care o are tavita voastra, nu cu sucitorul! Coca, oricat de rece ar fi ea, se lipeste de sucitor, asa ca ignorati-i chemarea de data asta.

Dupa ce ati intins coca, o dezlipiti frumusel de pe foaia de copt si o intindeti peste fructele din tava, daca s-a mai rupt pe alocuri nu-i bai, oricum o intepati din loc in loc cu furculita. Si scoateti florile alea din tava mare de cuptor ca se ard, pe bune. Sa nu puneti forma direct pe grilajul din cuptor, ca nu cumva sa dea sosul pe afara din tavita si sa vi se caramelizeze zaharul direct pe flacara, da?

Apoi bagati iar forma in cuptorul nestins intre timp, cam 25 - 30 minute la 190 grade, pana cand aluatul e copt, se vede el colorat si batos! Si cam atat. Scoateti tarta, o lasati sa se raceasca bine si rasturnati-o pe platoul de ''prezentare'' in fata mancaciosilor, o sa reziste cat o sa reziste apoi pa si la gara! Aveti grija cand se intampla procedura cu pricina sa nu va patati camesa ca-i jale! E insiropata bine si noua ne place maxim asa!

Merge struna cu o inghetata de lamaie companie. In rest, pofta sa aveti cu carul si fructe pentru tot anul, ca mai brodam noi si alte combinatii pana-n 2012!

~ Mai multe delicii si fotografii apetisante gasiti pe blogul dulcegarii-culinare.ro ~

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise