As legifera rasfatul cu ciocolata macar de doua ori pe zi, simpla sau in zeci de combinatii. E cineva impotriva? Sa ridice mana, ca-mi gasesc ac pentru cojocul oricui! Cand glicemia te loveste in crestet precipitand convulsiile e musai s-o ai la indemna. Iar de la nevoie la placere nu e decat un pas, apoi urmeaza viciul cu zeci de repetitii. Dar azi vorbesc despre cele mai bune brownies ever, din al carui 'trup' face parte, bineinteles: le chocolat.

Si cum "Ultimate Chocolate Recipes" nu putea sa existe fara "Ultimate Chocolate Brownies", o sa va destainui secretele ei:



Ingredientele:
300 grame unt nesarat,
300 grame ciocolata neagra,
5 oua,
450 grame zahar,
200 grame faina,
2 linguri esenta vanilie,
1 lingura esenta migdale,
1 lingurita rasa cu sare

Preincalziti cuptorul la 180 grade si apucati-va de treaba. Suflecati-va mainile, pregatiti vasele de bain marine (din timp) si musai sariti pe situatie. Mai cu seama,  topiti la bain marie 300 grame unt cu 300 grame ciocolata avand grija ca vasul care contine ingredientele sa nu atinga apa cu bulbucii in calduri. Eu am pus ca pacala bucati mari de cioco, dar voi nu faceti cum face popa, ci cum zice el, adika ciopartiti ciocolata ca sa se topeasca usor si temperatura sa nu ajunga la un high level., ok? In reteta scrie ca au folosit ciocolata Green&Black's organic, desigur, noi folosim din aia de menaj (NU amaruie sau cu gust de rom, ca va bat!) dar va jur pe juma de tava cu brownies ce-am mancat-o singura ca sunt de vis! Daca nu le-as face eu, le-as cersi! ;)

Cat despre ciocolata Green&Black's Organic - creata de Craig Sams si Jo Fairley, o gasiti si la noi, de exemplu la Pukka Food - un shop bio al carui prag il trec cand am drum prin/sau pe langa Cismigiu. Dar si mai faina e de la mama ei, asa ca puneti Londra in topul must go there, daca nu pentru istorie, puncte de atractie, atmosfera de vis, strazile ce freamata a viata din zori si pana dimineata, macar pentru tableta de cioco! N-o sa regretati din nici un motiv!

Revin la reteta: Cat timp ciocolata se imprieteneste cu untul pe foc, militariti strasnic 5 oua cu 450 grame zahar, 2 linguri esenta de vanilie, 1 lingura esenta migdale, pana obtineti o crema densa si un volum considerabil, pana va cruciti, cam 10 minute pe puterea mare, cu una doua pauze intre pentru a amesteca ciocolata ce se sfarseste la bain marie. Asta cu migdalele e de la mine putere si moamma ce inspiratiune m-o lovit! Sa nu o omiteti clar, e stropul de magie in oceanul cu ciocolata!

Cand s-a topit untul si ciocolata, turnati raurile de cioco in amestecul de oua si mixati pana incorporati ingredientele. Adaugati 200 grame faina si o lingurita rasa cu sare si continuati sa mixati timp de 1 - 2 minute, pana obtineti o crema fina.



Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, unsa cu unt si pudrata putin cu faina (20cm * 35cm - am folosit eu) si predati stafeta cuptorului preincalzit la 180 grade de la inceputul povestii  pentru 30 minute - pana cand crusta formata la suprafata capata o culoare inchisa si incepe sa crape. Dar nu mai mult de 40 minute, e musai sa fie aparent lipicioase in interior! Nu le incercati cu scobitoarea ca dati gres! Asta nu-si are rostul aici!

Dar, e un mare dar, ce vine ca sfaturi dupa o experienta de mai bine de un deceniu. In reteta nu scrie de cirese confiate, dar voi faceti cum zic eu, ca n-o sa va para rau!  Dupa 15 minute de stat in cuptor miscati-va ca-n armata, daca n-ati facut-o imaginati-va ca sunteti oricum tata capitanilor virtuali si cu stanga inmanusata bine trageti tava spre voi, cu dreapta aruncati in sir indian.. sa tot fie 3 siruri d'astea cu-n total de 30 cirese confiate si impingeti cu grija tava iar in cuptor.

Nu contine agent de crestere asa ca nu riscati nimic! Veti vedea ca nu se ineaca in momentul in care le previzionati scufundarea, iar la sfarsitul timpului scurs, cireasa de pe tort e la mijlocul dulcegariei si nu pe fund. Musai sa incercati cu cirese confiate, gustul e mai mult decat remarcabil. Iar daca nu si nu, trantiti niste nuci in acelasi stil, sau nu trantiti nimic si gata! E buna rau oricum.

Dupa ce scoateti tava din cuptor puneti-o pe o suprafata rece si lasati dulcegaria sa se odihneasca 20 minute. Apoi taiati minunatia asta in bucati cat mai mari si pudrati-o cu praf de cacao. Peeling-ul de pe hartia de copt e o placere sadica a celor egoisti.. nu ramane nimica.

Cine asteapta sa se raceasca maxim prajitura pierde una dintre cele mai divine placeri ale vietii si practic prajitura. Nu garantez ca ramane ceva pentru a doua zi. Mai ales daca aveti la masa niste posedati de ciocolata. Iar daca dintr-o preafericita intamplare e doar pentru voi, incercati sa ascundeti macar o bucata din ce-a ramas in frigider pana a doua zi ca sa vedeti care va plac mai mult. Pentru noi deopotriva senzatia s-a manifestat printr-o simpla interjectie...  wow! Aveam gura plina oricum si altceva mai bune decat WOW va asigur ca nu exista!

Atat pot sa zic, restul e tacere printre valurile de ciocolata, senzatiile crispy and chewy ce plutesc in acelasi spirit, in aceste ultimate chocolate brownies!

~ Mai multe delicii si fotografii apetisante gasiti pe blogul dulcegarii-culinare.ro ~


Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 17 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Daniela Bobe, 01 august 2013

    simpla,, si delicioasa

  • Fara foto

    Daniela Bobe, 01 august 2013

    bunaaaaaaaaa

  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 05 februarie 2013

    O reteta cu o prezentare minunata si cred, pe intelesul tuturor. E ca o poveste, nu poti sa te opresti pana nu termini de citit. Dak nu de dragul ciocolatei macar de dragul povestii si tot o sa incerc sa fac si eu. Felicitari!!!

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 04 februarie 2013

    Eu as pune migdale rase in loc de esenta.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 februarie 2013

    O reteta minunata, iar prezentarea este pe masura...

  • gabi manolache

    gabi manolache (Bucatar) , 26 ianuarie 2013

    Buna Antonina,sa stii ca am ramas placut surprinsa de felul amuzant in care iti expui reteta.Citind unul din comentariile tale de mai jos am inteles ca toate retetele sant scrise in aceeasi maniera,ceea ce scoate postarile tale din banal(aici aveti ingredientele,aici aveti modul de preparare,spor la treaba!)Chiar mi-a placut reteta in felul in care ai scris-o si sper sa-mi placa si prajitura!La cat mai multe retete!!!!!!!

  • Antonina

    Antonina (Chef de cuisine) , 12 ianuarie 2012

    Daiza scuze de intarziere, abia acum am vazut mesajul. Daca nu scriu galbenus sau albus.. e clar ca e vorba de oul intreg. Sunt foarte precisa in explicatii si n-as face niciodata omisiunea asta. Daca te uiti putin prin retetele mele, ai sa gasesti foarte multe explicatii la fiecare-n parte.. chiar si sub aceasta forma care probabil nu ti-e usor de urmarit;) Multi o percep mult mai usor in forma asta decat in cea clasica, pentru ca iti explic acolo si de ce fac sau nu fac un lucru ;) Dar, revenind.. militaresti.. inseamna mixezi.. sa stea batz ca soldatu' da? ;)) Spor la treaba.

  • Fara foto

    pulcino (Chef de cuisine) , 26 noiembrie 2011

    Foarte apetisanta reteta, abia astept sa o prepar.In ceea ce scrie DAIZA sunt de acord, e cam greu de urmarit modul de preparare,oricum e distractiv. KISS

  • Daiza

    Daiza (Maestru bucatar) , 25 noiembrie 2011

    buna. multumesc pt reteta. chiar vreau sa o fac si pare interesanta. dar eu nu inteleg ce inseamna sa "militaresc" 5 oua? te as ruga, pt cei novice ca mine, sa incerci sa scrii o reteta corect, sa se poata pricepe, dc este vorba despre galbenus, sau doar albus, sau tot oul intreg si ce le faci, ca a militari 5 oua, mie nu mi spune nimic. sunt novice in arta bucatariile, dar ador retetele voastre si vreau sa le incerc, insa vreau sa le inteleg. desi e frumos sa scrii romantat, totusi e un site profi si ar fi de sugerat ca reteta sa fie scrisa coeerent, simplu si profesional, la obiect. iti multumesc si sper sa nu te superi pe mine pt acest coment. eu cand fac o reteta, ii dau print cu explicatiile si o iau cu mine la bucatarie, ca sa nu uit. mi-e f greu sa caut in romanul tau, esenta retetei. e doar un sfat....pup

  • Fara foto

    Andrei P (Bucatar) , 16 septembrie 2011

    Saluti.Am 34 de ani, nu stau in tara dar sunt un impatimit al prajiturilor.Postul care il am nu imi permite sa savurez multe prajituri dar ma relaxez cand le fac .Nu lipsesc doua trei zile si le fac la cei mici cate o prajitura . Articolul tau este foarte amuzant si foarte bine explicat si de abia astept maine sa fac prajitura.Iti doresc multe idei de retete si de ce nu sa facem schimb de alte retete pe viitor.O zi minunata iti doresc.

  • Antonina

    Antonina (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2011

    Andreea nu toate sortimentele sunt amare, ai de unde alege. Am si scris ca ei au folosit in reteta originala o astfel de ciocolata, dar cum la momentul respectiv nu aveam in casa am folosit ciocolata de menaj..specificand si de care. Si te asigur ca atat eu cat si cei care au gustat din prajitura pregatita de mine si de altii dupa ce am postat-o ..folosind acea ciocolata de menaj.. ca termenul folosit de tine iese din aceasta discutie. Pana la urma gusturile nu se discuta.. si fiecare e liber sa foloseasca ingrediendul de care dispune, sau/si cel pe care-l prefera. Atat tu, cat si altii care au in casa niste tablete de Green&Black.. am scris unde se gaseste la noi.. poteti folosi acea ciocolata. Nu-mi ramane decat sa-ti doresc sa ai spor. O seara buna

  • Fara foto

    Andreea (Bucatar) , 31 august 2011

    Green&Black's Organic /este/ ciocolata amaruie, nu ciocolata de menaj. Majoritatea ciocolatilor de menaj au un continut de cacao neglijabil si au gust mai mult de zahar decat de ciocolata - ceea ce iti poate face browniesurile gretos de dulci.

  • Antonina

    Antonina (Chef de cuisine) , 29 august 2011

    Eleonora multumesc frumos! esti mult prea draguta ;) te invit cu drag pe blogul meu www.dulcegarii-culinare.ro .. sper sa-ti faca placere incursiunea...e plin cu povesti.. ;) O zi minunata!

  • Fara foto

    Eleonora Vangu (Bucatar) , 28 august 2011

    Hello, Pare apetisant si ... WOW. O sa incerc in mod sigur. Dar ce imi place foarte mult si mi se pare original, este povestea retetei. Pentru ca ai spus o poveste. Mi-ar placea asa, o carte intrega. Gandeste-te! Multe bafta!

  • Antonina

    Antonina (Chef de cuisine) , 26 august 2011

    Marcel multumesc! Eu sper s-o scoata toata lumea la capat cu englezismele.. nu sunt multe p'acolo ;) Ingredientele si modalitatea de preparare zic eu ca nu dau batai de cap.. Iti doresc sa o testezi.. vei fi placut surprins! Alice multumesc.. sper sa-ti placa! Sa aveti o zi faina!

  • Fara foto

    Marcel (Bucatar) , 25 august 2011

    da ce sentimpla cu cei care nu stiu englezeste? Oare a sti engleza este un paramount al lui trend? Cum suna? In rest: reteta'i super!

  • Fara foto

    Alice (Maestru bucatar) , 25 august 2011

    Arata foarte bine, si cu siguranta voi incerca....