Carte de rețete din Ardeal tradusă în premieră după 324 de ani

Carte de rețete din Ardeal tradusă în premieră după 324 de ani

Cu mult entuziasm, editura GastroArt anunță apariția unei traduceri eveniment, o carte de bucate tipărită prima data la Cluj în 1695.

“Cărticica meseriei de bucătar – cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695” este o traducere în premieră din limba maghiara medievală realizată de istoricul clujean József Lukács, cel care semnează și notele explicative și studiul introductiv.

Cartea de față marchează multe alte premiere mai mult decât demne a fi menționate și subliniate: cea mai veche rețetă de sarmale de la noi, cea mai veche rețetă de varză à la Cluj, cea mai veche rețetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc.

Nu în ultimul rând, “pe baza argumentelor putem afirma că Sofia Tofeus poate fi recunoscută drept autoarea primelor patru părţi ale Cărticelei meseriei de bucătar şi, implicit, prima autoare de pe teritoriul României căreia i s-a tipărit o lucrare”.

Desigur, varza a la Cluj şi sarmalele sunt primele reţete care apar în carte. Trebuie să specificăm faptul că nu se adăuga orez în aceste prime reţete. Sarmalele se preparau din carne de vită tăiată în bucăţi, la care se adăugau bucăţi de slănină. În această carte încă nu apar sortimente precum sarmale în foi de viţă, apare doar varza. Varza era leguma cea mai consumată, chiar există mărturii care comentează că varza ar putea să fie blazonul Transilvaniei! Să ne gândim că în acea perioadă încă nu era cultivat şi consumat cartoful.

Încă un ingredient principal: se adăuga ghimbir. În perioada bucătăriei renascentiste, cele trei ingrediente de bază au fost piperul, ghimbirul şi şofranul, acestea apăreau mai în toate reţetele de sosuri”, József Lukács pentru radiocluj.ro

“Suntem mândri că am reușit, după aproape doi ani, să tipărim această carte care dovedește, încă o dată, că avem o istorie gastronomică solidă, dar ignorată. Editura GastroArt pregătește în acest an alte câteva apariții, zicem noi remarcabile. Pe https://gastroart.ro puteți răsfoi câteva pagini și precomanda volumele noastre”, Cosmin Dragomir, initiator gastroart.ro

Cartea o să fie prelansată la ediția a III-a a Congresului Național de Gastronomie și Vin https://congresuldegastronomie.ro/ (16 aprilie, Aula ASE, organizat de gastroart.ro, vinul.ro și rare food services)

Volumul a apărut cu sprijinul Carmangeria Moldovan, Selgros România, City Grill, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Dacris.ro, Microgreens România, Horeca School și 2Chefs.

Simultan, editura GastroArt lansează și o carte despre pâine, un volum ce inaugurează colecția de cărți de specialitate din domeniul gastronomiei.

“Pâinea, aliment și simbol. Experiența sacrului”, a cercetătoarei Varvara Buzilă este primul volum din colecția dedicată studiilor de specialitate despre gastronomie.

Volumul reprezintă un studiu entografic aprofundat despre pâine și aluaturi ritualice prezente în obiceiul de consum al românilor. Editarea acestuia face parte din proiectul #hartapainii prin care încercăm să cartografiem rețetele tradiționale de la noi și să construim o istorie a pâinii, cerealelor, morăritului și panificație în România.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Bounty

Prajitura Bounty

Reteta de prajitura Bounty. Prajitura Bounty cu blat umed de cacao, crema de cocos si glazura de ciocolata. Bounty cu cocos...

Prajitura Bounty
Omleta cu cartofi, branza si marar

Omleta cu cartofi, branza si marar

Cartofii fierti se curata de coaja, se clatesc cu apa rece si se taie cubulete.

Omleta cu cartofi, branza si marar
Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Aperitive cu carne

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata

Reteta aceasta am pregatit-o de Paste.

Rulada din fleica de porc, cu carne tocata
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor