Fructele sunt perfecte pentru gratar pentru ca sunt foarte usor de preparat. Contin multa apa si zahar, iar prin prepararea la gratar puteti concentra aromele prin reducerea cantitatii de apa si caramelizarii zaharurilor naturale. Procesul este foarte simplu, iti trebuie fructe feliate, apa si ulei pentru a pregati cele mai simple fructe la gratar. Astfel vei obtine un aperitiv, o garnitura sau un desert foarte simplu si rapid.

Fructele tari, precum merele, perele si ananasul sunt cel mai usor de pregatit la gratar pentru isi pastreaza forma si textura in timpul gatirii. Fructele mai moi precum piersicile, nectarinele, prunele si mango devin si mai moi daca sunt gatite prea mult. Cu aceste fructe va trebui sa fiti mai atenti, oricum, este bine sa alegeti fructe proaspete care mai au doar putin pana sa fie perfect coapte, aveti nevoie de fructe suficient de solide pentru a-si mentine forma si textura pe gratar.

Cu multe dintre fructe este suficient sa le taiati in doua si sa le puneti pe gratar. Bananele se taie in doua pe lungime (lasati coaja pentru a tine mai bine fructul), iar merele, perele si fructele similare se taie pe jumatate si se scot semintele/samburii si miezul. De obicei, la cele mai multe fructe se lasa coaja pentru ca aceasta sa le ajute sa-si mentina forma, chiar daca mancati sau nu coaja. Fructele mai mari si citricile ar trebui taiate in felii pentru a expune pulpa la flacara gratarului.
Dupa ce ati taiat fructul, puneti-l in apa pentru a mari cantitatea de lichid din interiorul fructelor, astfel incat se vor mentine suculente pe gratar. Folositi suficienta apa rece pentru a acoperi complet fructele si adaugati 1 lingurita de suc de lamaie la fiecare cana de apa pentru a-si pastra culoarea. Lasati fructele in apa aproximativ 20-30 de minute. Puteti adauga si gheata pentru a pastra apa rece.

Cel mai bine este sa le preparati la foc mediu si pe un gratar foarte curat. Altfel fructele gustul fructelor se va modifica de la ultima friptura facuta pe gratar. Ca sa nu se lipeasca, ungeti-le cu putin unt (uleiul de masline sau alte uleiuri schimba gustul fructelor).

Pentru a da si mai mult gust fructelor, incercati sa adaugati mirodenii la apa in care tineti fructele. Puneti un baton de scortisoara in bolul cu apa pentru mere ca sa ii potenteze aroma. Mai puteti adauga mirodenii precum nucsoara, cuisoare, ghimbir la untul topit folosit pentru a unge fructele. Pentru ca fructele au de obicei un continut mare de zaharuri, nu mai este necesar sa adaugi zahar in plus. Daca totusi vreti sa fie mai dulce, puteti presara zahar brun peste fructe, dar aveti grija ca zaharurile ard repede si foarte usor.

Ca sa dati si mai multa savoare la fructele de pe gratar, incercati sa le marinati intr-o combinatie din condimentele voastre preferate si alcool. Un amestec de rom, zahar brun, scortisoara si nucsoara va face ca feliile de ananas sa fie cu totul speciale, mai ales daca sunt insotite de niste inghetata cu vanilie. Aveti grija cand le puneti pe gratar, pentru ca romul se poate flamba, insa cu siguranta aceasta ii va impresiona pe invitati.

Fructele la gratar au o aroma asa de delicioasa incat puteti sa le adaugati la aproape toate felurile de mancare. Incercati sa puneti la gratar feliile de mere pe care le veti folosi la yrmatoarea placinta cu mere. Sau puteti pune la gratar prune, le faceti piure si le combinati cu sos de tomate si ardei iute pentru un sos de gratar cu arome fructate. Lasati ca imaginatia voastra sa isi faca de cap si veti vedea ce grozave sunt fructele la gratar.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto
  • Fara foto

    Mihai T. Ioan (Maestru bucatar) , 15 iulie 2011

    Imi insotesc gratarul aproape intodeauna de porumb si fructe pe gratar. Umplu merele cu stafide si le stropesc cu rom, gutui felii pudrate cu zahar tos, pere unse cu unt si la final tavalite prin piper (combinatie incredibila). Pentru aroma puternica, pun cimbru verde pe jar.