Pui cu busuioc şi rizoto cu hribi - reţeta lui Don Caruso

Cu ocazia venirii în România a maestrului în ale grătarului Don Caruso, la Grill Champions Tour, ediţia a doua, vă prezentăm în exclusivitate o reţetă a acestuia de pui cu busuioc şi hribi la grătar.

Pui cu busuioc şi rizoto cu hribi - reţeta lui Don Caruso

Grill Champions Tour are loc sâmbătă, 26 noiembrie 2011, este un adevarat cooking show marca Grill Society, sustinut de doi campioni mondiali la barbecue - Don Caruso si Don Marco, care vor realiza demonstratii culinare pe grill-uri profesionale.

Va invitǎm, desigur, sǎ gǎtiţi pe grill şi alternative la produsele clasice pentru grill, cum sunt carnea de vitǎ sau carnea de porc. O posibilitate de a servi pe invitaţii voştri cu ceva delicios, este datǎ de carnea de pasǎre. De la clasicul piept de pui, pânǎ la micile frigǎrui de pui spaniole, carnea de pasǎre oferǎ cateva posibilitǎţi pentru mâncǎruri gustoase.

Ingrediente pentru marinadǎ:

• 50 g busuioc proaspat

• 85 ml ulei de mǎsline

• 1 lingurǎ oţet din vin alb

• sare

• piper negru proaspǎt mǎcinat

• 4 fileuri din piept de pui, fǎrǎ os şi piele

Ingrediente pentru rizoto cu hribi:

• 25 g hribi (mânătărci) uscate

• 750 ml fond de supǎ de pui fierbinte

• 2 şalote mici, tǎiate mǎrunt

• 40 g parmezan ras fin

• 50 g unt

• 200 g orez pentru rizoto

• 50 ml vin alb

Prepararea marinadei:

Faceţi cu robotul de bucǎtǎrie un piure din frunze de busuioc, ulei de mǎsline, oţet din vin alb, sare şi piper. Crestaţi cu un cuţit de 5-6 ori fiecare dintre fileurile din piept de pui. Puneţi carnea cu partea crestatǎ in sus, într-un castron plat, turnaţi încet peste ea marinada şi întindeţi-o cu o pensulǎ, sǎ pǎtrundǎ în crestǎturi. Acoperiţi totul cu folie de aluminiu şi lǎsaţi-o sǎ stea în frigider minimum 4 ore.

Preparare:

Pentru rizoto, puneţi la înmuiat timp de 30 minute hribii uscaţi în 300 ml apǎ fierbinte, clocotitǎ. Între timp, pregǎtiţi toate ingredientele pentru rizoto: încǎlziţi fondul de supǎ de pui, tocaţi mǎrunt şalotele şi radeţi fin parmezanul. La sfârşitul duratei de marinare, preparaţi rizoto. Scurgeţi apa în care s-au înmuiat hribii şi adǎugaţi-o la fondul de supǎ de pui. Tǎiaţi mǎrunt hribii şi aduceţi fondul de supǎ la fierbere, apoi puneţi şalotele tocate fin într-o tigaie mare, cu 25 g de unt topit. Lǎsaţi-le sǎ se încingǎ 3-4 minute, pânǎ când ceapa se înmoaie. Dupa aceea, adǎugaţi hribii şi orezul şi tineţi-le sǎ se încǎlzeascǎ cca. 1 minut, pânǎ cand orezul apare translucid.

Adǎugaţi vinul şi lǎsaţi sǎ fiarbǎ în continuare la foc mare, pânǎ când lichidul se reduce aproape complet. Acum adǎugaţi un polonic plin de fond de supǎ fierbinte, care trebuie sǎ se afle la fierbere în momentul adǎugǎrii. Rizoto trebuie lǎsat sǎ scadǎ, amestecându-l din când în când, din ce în ce mai tare, pânǎ când, aproape cǎ nu mai existǎ lichid. Dupǎ aceasta, adǎugaţi din nou un polonic plin de fond de supǎ fierbinte, scǎdeţi-l în continuare şi amestecaţi-l, pânǎ când lichidul aproape dispare.

Scǎdeţi-l mereu, pânǎ când se consumǎ aproape în întregime fondul de supǎ, iar rizoto are o consistenţǎ delicatǎ, dar grosuţǎ şi umedǎ. Aceasta poate sǎ dureze circa 20 minute.

Pe la jumătatea duratei de fierbere a rizoto-ului, scoateţi din marinadǎ fileurile din piept de pui şi îndepartaţi de pe ele marinada rǎmasă. Frigeţi pe grill, cu încǎlzire directǎ, fileurile din piept de pui, cca. 10-12 minute. Untul şi parmezanul care au rǎmas, adǎugaţi-le la rizoto şi amestecaţi continuu, pânǎ când se topesc complet. Eventual, condimentaţi din nou rizoto, dar tineţi cont cǎ sǎrarea suplimentarǎ depinde de continutul de sare al fondului de supǎ şi al parmezanului. Împǎrtiţi rizoto pe 4 farfurii şi serviţi cu fileurile fripte din piept de pui. Este important ca rizoto să fie servit imediat, pentru că altfel îşi pierde umiditatea.

Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Spuma de capsuni

Spuma de capsuni

Reteta de spuma de capsuni. Spuma de capsuni cu albusuri gatite. Reteta de spuma de capsuni cu bezea italiana. Retete cu...

Spuma de capsuni
Ardei umpluţi (slow cooker)

Ardei umpluţi (slow cooker)

Ardei umpluţi (slow cooker)
Gem de cirese

Gem de cirese

Reteta de gem de cirese fara conservanti. Gem de cirese retea simpla si usor de preparat.

Gem de cirese
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor