Friptura la gratar e un deliciu – fie servita in aer liber, fie gatita chiar in bucatarie, o putem personaliza dupa gustul nostru si e o mancare agreata de intreaga familie. Iata si cateva sfaturi, pentru o friptura perfecta.
1.Daca pregatesti friptura la gratar in aer liber, e bine sa faci astfel: intr-o parte a gratarului, pune 2/3 din carbuni, iar in partea cealalta, 1/3. Astfel, vei avea o parte in care focul e mai puternic, pentru a praji carnea, la inceput, si o parte mai putin fierbinte, pentru final.

2.E bine sa ungi bucatile de carne cu ulei si cu sare si piper din belsug, pentru ca ultimele doua aluneca de pe carne, pe gratar.

3.Pentru inceput, tine carnea pe partea mai fierbinte a gratarului pentru aproximativ 3 minute, pentru fiecare parte.

4.Apoi, trece bucata de carne pe partea mai putin fierbinte a gratarului pana e gata. Aici, depinde de gustul tau si de cat de prajita iti place carnea.

5.Pentru a testa daca e gata carnea, o poti taia din cand in cand, ca sa vezi daca s-a patruns. Totusi, nu face lucrul asta prea des, pentru ca nu va mai fi la fel de suculenta.

6.Cand friptura e gata, scoate-o de pe gratar si las-o sa stea deoparte cam 5 minute.  Astfel, sucul fripturii va fi pastrat inauntru si gustul va fi excelent.

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 20 %
199.99 lei
159.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 14 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Luminita Crasnai, 25 octombrie 2014

    corect

  • Fara foto

    Doru Cioaca, 08 martie 2014

    Maine voi face cel mai gustos gratar in curte dupa sfaturile D-voastra. Va multumesc frumos tuturor, mai ales Domnului X. REY ptr. ideea cu iaurtul. Sa aveti un wichend frumos!

  • Fara foto

    Gheorghe Cinel Pacurariu, 23 octombrie 2013

    cum pot pregatii carnea de berbecut proaspata,sa o fac gratar , cu toate aromele,.....?

  • Fara foto

    pacurariu gheorghe, 23 octombrie 2013

    cum fac gratarul de pastrama prroaspata din carne de berbecut,aromat in casa,tinut la congelator un timp ...?

  • Fara foto

    X-Ray, 27 iulie 2013

    Carnea pe grătar nu se înțeapă/taie NICIODATĂ! E cea mai mare greșeală să faci acest lucru sau chiar să o apeși cu furculița. Va ieși uscată ca talpa de pantof în loc să fie fragedă și suculentă. Un secret pentru cărnurile care riscă să iasă mai uscate/tari - preparați un baiț cu puțin ulei și iaurt și țineți carnea în acest baiț măcar câteva ore înainte de pregătirea pe grătar. Orice carne are fi, va ieși foarte fragedă datorită acidului din iaurt care desface fibrele cărnii. În loc de sare, eu adaug în acest baiț puțin sos de soia.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 23 martie 2010

    Gratarul din orice fel de carne si peste ne place si noua.Felicitari pentru articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 21 iunie 2009

    Locuim la curte si saptamanal facem gratar,pe langa carne si peste legumele sunt nelipsite .

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2009

    Aveti perfecta dreptate, gratarul ramane gratar,mai ales gratarul facut la lemne si carbuni. Imi plac foarte mult si legumele la gratar:rosiile,vinetele,dovleceii,cartofii pregatiti la jar sunt deliciosi. De pestele la gratar nici numai spun. Ce mai,preparatele la gratar sunt unice!!!!

  • Fara foto

    Oanaeste (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Carnaciorii nu se inteapa cu furculita pt a nu-si pierde zeama delicioasa si a deveni uscati.

  • Fara foto

    Oanaeste (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Intru-cat la noi in familie se face gratar in medie de 2 ori pe sapt va recomand cateva retete sau secrete:anumite feluri de carne, ex vita, se lasa 2 zile in frigider a fezandat, iar pe ea nu se pune nici un condiment la gratar pt ca isi pierde dulceata si nu se lasa mult la fript. Carnea de porc se poate pune in bait cateva zile: vin, usturoi, boia dulce, busuioc, cimbru, ulei masline. La frigarui, pentru un plus de gust, carnea se pune pe bat intre ceapa si ardei.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Gratarul cel mai bun este cel facut in natura, astfel incat nu se poate compara cu cel facut in casa.Intotdeauna inainte de a pregati focul pentru gratar, feliez carnea, o spal, o ung cu putin ulei, cu diverse condimente si uneori cu usturoi pisat pe care il amestec cu putin ulei.Este delicios

  • Fara foto

    irina (Maestru bucatar) , 20 martie 2009

    Eu cred ca un alt secret cand faci gratare sau frigarui este marinarea carnii. Daca lasi cateva ore, carnea pe care urmeaza sa o pregatesti, intr-un amestec de condimente cu puntin ulei, sau sos de soia (mai ales pt carnea de pui), cu siguranta vei simti o diferenta in ceea ce priveste gustul!

  • Fara foto

    ramona cerasela (Chef de cuisine) , 14 martie 2009

    Stiu doar ca cel mai bun gratar il facea tata, din carne de porc, ceafa sau antricot, si in timpul frigerii folosea o crenguta de cimbru cu care ungea carnea cu un amestec de ulei si vin sau otet.

  • Fara foto

    robert ilius, 27 februarie 2009

    Asa o pofta de gratar mi s-a facut... abia astept iesirile la padure...