RoseHome, unul dintre cei mai importanti furnizori de vesela pentru Horeca, a pregătit din dragostea pentru bucătărie, un interviu cu un bucătar talentat care ne-a împărtășit câteva informații despre parcursul lui în carieră.

Chef Ștefan Popescu este un profesionist desăvârșit cu o experiență vastă în domeniul culinar. Născut și stabilit în București, unde este căsătorit și are 2 copii, Ștefan Popescu este încă din 2014 Executive Chef al unui hotel de top din Bucuresti unde conduce mai multe restaurante. El a urmat de-a lungul anilor cursuri de specializare atât în țară, cât și afară.

A gătit de-a lungul timpului pentru secretarul general al NATO, pentru președintele Ucrainei, Petro Poro­şenko și în septembrie 2021 i-a pregătit meniul lui François Hollande, pentru vizita sa în Bu­cureşti.

Vă lăsăm mai jos interviul acordat de Ștefan Popescu pentru echipa Rosehome.



Ați putea să ne povestiți cum și când ați descoperit pasiunea pentru gătit?

Spre deosebire de alți colegi de breaslă care și-au descoperit această pasiune încă din copilărie, influențați de bunica sau mama, eu mi-am început cariera în domeniul culinar la o vârstă destul de înaintată, să zicem, vârstă la care alții aveau deja mulți ani în spate sau erau deja consacrați.
 
Cariera mea în domeniul culinar a început în mod absolut întâmplător, în momentul în care mi-am depus CV-ul în cadrul hotelului Marriott, pentru mai multe departamente. Pur și simplu aveam nevoie de un job, însă din fericire am fost selectat pentru bucătărie, deși nu dețineam cunoștințe sau cursuri . Acolo am primit toate trainingurile necesare pentru entry level.

Cum a fost prima zi ca și bucătar?

Prima zi cu cuțitul în mâna a fost una memorabilă. Fiind începător, am pornit de la tocat legume, astfel că în acea zi am tocat legume toată ziua.

Ne puteți povesti o „boacănă” din bucătărie?

Nu am făcut boacăne în bucătărie și nici echipa mea, însă am trecut printr-o experiență memorabilă, atunci când s-a declanșat sistemul de protecție anti incendiu și s-a umplut cu spumă toată echipa și bucătăria. A trebuit să aruncăm toată mâncarea preparată și să spălăm toate echipamentele. O experiență intensă!

V-ați gândit vreodată să renunțați din cauza greutăților întâlnite?

Nu m-am gândit niciodată să renunț deși am întâmpinat multe greutăți pe parcurs, însă natura mea este una de acțiune, îmi plac provocările și tot ce mă scoate din zona de comfort. De fapt, adevăratul progres se află în fața zonei de confort.

Ce înseamnă gătitul pentru dvs.?

Motto-ul care stă scris pe site-ul meu și pe toate rețetele de socializare, chiar și în antetul contractelor, este chiar  ”Bucuria de a găti!”

Puteți să le dați câteva sfaturi bucătarilor despre cum ar trebui să arate o farfurie reușită?

Să urmărească în permanentă tendințele din piață în materie de plating, să lucreze curat, simplu, ușor minimalist și cel mai important, alegerea unei farfurii potrivite, care să pună în valoare preparatul.




Preparat pregătit de Ștefan Popescu, în farfuria de la RoseHome. -Colecția Terra Aqua Blue

Cum se aranjează mâncarea în farfuriile de aperitiv? Ne puteți oferi câteva idei de decorat farfuria?

Stilul farfuriilor  curate  și  simple  se  păstrează  însă,  acestea  sunt  îmbogățite cu ingrediente de culori foarte puternice, mutate de pe clasicele farfurii în modalități de prezentare cât mai ingenioase, cum ar fi pietre, marmură, cutii de lemn, etc.

Ați călătorit vreodată în străinătate pentru a observa activitatea culinară a altor țări? Dacă da, care v-a plăcut cel mai mult și de ce?

Da!!! Și a adus un mare aport carierei mele. Nu doar că am călătorit pentru a observa, ba chiar am lucrat și studiat artă culinară în străinătate.
Adevărată pasiune însă, am descoperit-o în Anglia, unde am lucrat cu meniuri internaționale și unde am avut libertatea de a  experimenta  rețete  din  toate  colțurile lumii. Acolo am lucrat cu ingrediente noi, mergeam și cumpăram peștele proaspăt direct din piață de pește, îl alegeam cu mâna mea, iar asta mi-a trezit interesul foarte mult față de ce urma să se întâmple cu acele produse pe care le alegeam cu atâta grijă. Tot ce ieșea din bucătărie către client era făcut acolo de noi, pastele, înghețata, pâinea, tot…nimic nu era cumpărat. Atunci am realizat că asta este ceea ce îmi doresc să fac.
Am dorit să  îmi aprofundez cunoștințele în domeniul patiserie-cofetărie urmând cursurile de 3 star Michelin ale Institutului Paul Bocuse din Franța – „Exclusive Pastry Program”, sub îndrumarea lui Jérôme Langillier, World ChampionPastry Chef 2009.
În gastronomie ai de « descoperit » indiferent de destinație. Încă mai am de descoperit foarte multe în propria țară, însă recunosc că îmi doresc să efectuez o adevărată călătorie gastronomică în Japonia.

Ce persoane din domeniul dvs. vă inspiră?

Experiența m-a învățat că în acest domeniu ai de învățat de la absolut oricine. Îmi face plăcere să lucrez atât cu chefi cu viziuni similare cu ale mele, dar în mod deosebit cu chefi cu viziuni diferite. Aici este adevărata provocare, însă dacă ar fi să numesc pe cineva, acela ar fi Daniel Humm.

Care este preparatul dvs. preferat?

Nu am un preparat preferat, însă îmi place foarte mult să lucrez cu pește și fructe de mare.

Care este secretul pentru a avea succes în bucătărie?

Multă răbdare și dedicație. Indiferent de nivelul înalt la care ajungi, să nu cazi în stare de auto suficientă, să studiezi continuu.



Preparat pregătit de Ștefan Popescu, în farfuria de la RoseHome. -Colecția Tognana Acqua

  • 0 comentarii