Interviu cu Printesa Polonic (Anca Lungu) - Bucataria a fost dintotdeauna locul meu preferat din casa

Anca Lungu este frumoasa prezentatoare a Observatorului de la Antenei 1. De asemenea, ea este foarte cunoscuta si apreciata in comunitatea culinara din Romania pentru site-ul sau de retete Printesa Polonic. Am vrut sa aflam mai multe despre ea, asa ca i-am adresat cateva intrebari: 

Interviu cu Printesa Polonic (Anca Lungu) - Bucataria a fost dintotdeauna locul meu preferat din casa

De ce Prințesa Polonic? Care e povestea din spatele acestui pseudonim?

Sunt o persoană cu simțul umorului, iar autoironia e una dintre formele mele preferate. Nu sunt o maestră în ale gătitului, așa că n-am vrut să mă iau prea în serios cu această activitate. Cei doi termeni alăturați au rezonanță tocmai prin constrast și cred în același timp că se potrivesc și imaginii mele. Eu zic că e un nume care frapează când îl auzi pentru prima dată și tocmai de aceea este și ușor de reținut.

Când și cum ți-ai descoperit talentul în bucătărie?

Bucătăria a fost dintotdeauna locul meu preferat din casă. Aș fi stat ore în șir să le privesc pe mama sau bunica gătind și să le dau câte o mână de ajutor. De gătit în adevăratul sens al cuvântului m-am apucat abia după ce m-am mutat în București. Îmi place să mănânc bine, așa că n-am avut încotro. Nu cred că e vorba despre talent, ci doar despre o bucurie imensă pe care o simt atunci când gătesc.

Cât de important este pentru o femeie să știe să gătească?

Și pentru un bărbat este la fel de important. E clar că cine știe să gătească mănâncă mult mai bine și asta înseamnă în primul rând beneficii pentru sănătate. E adevărat că femeile devin la un moment dat mame și sunt responsabile și cu alimentația copiilor, cu educarea lor în acest sens. Poate din acest punct de vedere o femeie ar avea motive în plus să fie mai interesată de zona culinară.

Care e felul de mâncare care îți aduce aminte de copilărie?

Sunt o mulțime de bunătăți cu care m-au răsfățat bunicile mele din Bucovina. E greu să mă opresc la un singur gust. Dar dacă ar fi să aleg aș spune așa: colțunașii cu brânză ai bunicii Elvira, care la noi se cheamă chiroște, și alivanca bunicii Adriana, o prăjitură cu mălai foarte simplă, de care eram și încă sunt îndrăgostită. Sunt fericită că am preluat aceste rețete și le pot duce mai departe.

Care e rețeta ta preferată?

Rețeta mea preferată nu e o rețetă anume, dar trebuie să îndeplinească obligatoriu câteva criterii: trebuie să fie foarte gustoasă, rapidă, fără bătăi de cap și cu valoare nutritivă mare.
Care e cel mai bun pont culinar pe care l-ai primit vreodata?

Nu e neapărat un pont, dar am învățat de-a lungul timpului că pentru un rezultat bun e foarte important să-ți alegi cu mare grijă ingredientele. Așa că de fiecare dată prefer să-mi fac singură cumpărăturile pentru că o rețetă bună începe din acest punct.

Ai vreun bucătar favorit, ți-ai dori să calci pe urmele vreunui bucătar celebru?

Am mai mulți bucătari pe care îi admir și care mă inspiră, însă nu am cum să le calc pe urme. Cariera mea e în televiziune, a lor e în bucătărie. Eu gătesc pentru cei dragi și pentru cititorii blogului meu, ei gătesc pentru stele Michelin.

De unde te inspiri în arta culinară: cărţi de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?

Orice se poate transforma într-o sursă de inspirație, însă de cele mai multe ori mă inspiră ingredientele pe care le găsesc la piață ori în supermarket. Îmi place să gătesc cu legume proaspete, de sezon și de multe ori îmi aleg sau îmi adaptez rețetele în funcție de ce găsesc bun.

Care a fost cel mai mare dezastru culinar pe care l-ai avut?

Au fost multe de-a lungul timpului, dar cel mai important e că am învățat din fiecare catastrofă în parte. Până la urmă așa se nasc celebrele tips-uri fără de care nu știu ce ne-am face în bucătarie.

Care este rețeta de pe blogul tău cu cel mai mare succes?

Nu știu să-ți răspund concret la întrebare, nu am o statistică în acest sens, dar am observat că oamenii preferă tot ceea ce se prepară rapid, din ingrediente puține. Se pare că less is more și în bucătărie.

Ai alte pasiuni în afară de arta culinară despre care ai vrea să ne povestești?

Ar mai fi pasiunea pentru scris. Și aici aș putea să mă laud și cu puțin talent. Dacă vei răsfoi prima mea carte cu basme culinare și rețete pe care cei mici le pot găti alături de părinți, vei vedea că nu mint. „Rețete alese pentru prinți și prințese” e unul dintre proiectele de care sunt foarte mândră.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise