Cand intri pe blogul Bucatareli la borcan nu poti decat sa te bucuri ca ai ajuns in acest "paradis al deliciilor la borcan". Gustos.ro a descoperit cu incantare acest blog si am stat de vorba cu autoarea blogului pentru a ne da mai multe sfaturi care sa ne ajute si pe noi in Camara cu delicii.

Cum ai inceput sa ai blogul culinar Bucatareli la borcan?
Dintr-o joaca. Aveam ceva timp liber, prea multe idei, curiozitate... plus dorinta de a face ceva folositor.

Cum ai ajuns sa dedici blogul „bucatarelilor la borcan”?
A pornit din start ca blog de nisa chiar si pentru piata culinara, nu a fost niciun moment dedicat altor retete. (Oricum, asa cum se spune si in descrierea profilului meu, nu gatesc mancaruri grele ori foarte complicate).
Din cate stiu, sunt circa 13.000 - 14.000 de bloguri culinare, dar nu stiu cate dintre ele se ocupa doar ce conserve. Daca aflati, dati-mi de stire, sa vad care imi este concurenta. :))

De unde te inspiri in materialele pe care le publici pe blog: carti de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?
Nu preiau decat rar retete din alte parti. In general, preiau retete traditionale de conserve din bucatariile altor popoare sau retete inedite pe care le descopar pe la prieteni ori rude. Cel mai adesea, nu respect intocmai cantitatile din reteta preluata, ci improvizez, mai ales in adaugarea condimentelor sau a altor arome.

Care sunt conservele care iti plac cel mai mult?
Imi place zacusca cu dovlecei, imi plac gemul de macese si dulceata de mere cu banane si stafide, imi plac iarasi zmeurata cu menta si sucul de capsuni cu lamaie. Sunt multe altele, pentru fiecare conserva exista un timp anume... Poate daca ma intrebi acelasi lucru la iarna, iti voi spune ca prefer ciresele murate...

Care au fost cele mai pretentioase sau neobisnuite retete „la borcan” gatite de tine vreodata?
Dulceata din melci de portocala este, de departe, una din cele mai pretentioase. Dureaza mult prepararea, necesita multa rabdare si indemanare, dar merita efortul. La fel spun despre dulceata de trandafiri sau despre nucile murate, care sunt un condiment extraordinar.

Ce retete de conserve ai recomanda utilizatorilor incepatori de pe blogul tau?
Marinatele sunt printre cele mai simple si mai putin pretentioase preparate la borcan, care sunt o solutie excelenta pentru un musafir picat pe nepregatite. Sunt simplu de preparat si pot fi facute practic din orice: oua, cascaval, legume, masline etc.

Ne poti da cateva sfaturi utile despre conservarea cat mai eficienta a borcanelor cu bunatati pentru iarna?
Sunt multe de spus despre conservare, pentru ca aceasta nu presupune doar murarea, asa cum ne-am obisnuit noi, ci se refera la mult mai multe etape sau variante de pastrare peste iarna a legumelor si fructelor. Este vorba despre sterilizarea borcanelor, sterilizarea legumelor, sunt variante multiple de conservare: uscarea, congelarea, marinarea, murarea. Despre fiecare din ele sunt articole pe blog, in sectiunea Utile.

Ai vreo reteta mostenita din familie, o reteta a copilariei tale?
Multe dulceturi imi aduc aminte de copilarie. Primele ar fi dulceata de cirese amare, apoi dulceata de nuci, dar si "compotul uscat" si cel facut din visine si malai ("compotul gros").

Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru mancarea pe care ai pregatit-o?
:)) De obicei, ma impresioneaza mai tare complimentele pentru retetele gresite. Cum ar fi gemul de vinete, pentru care complimentul a fost:
"Mmmmm, foarte bun! Gem de mere, nu??". A urmat intrebarea sotului: "Daca ai vrut sa faci gem de vinete si a iesit gem de mere, ce trebuie sa te apuci sa faci ca sa iasa eclere?"

Care este reteta de pe blogul tau cu cel mai mare succes?
Preferintele variaza in functie de perioada anului. Acum, spre exemplu, cele mai accesate sunt retele de zacusca si cele cu vinete si ardei iuti, care au cateva mii bune de accesari. La fel de interesante vad ca raman articolele despre sterilizarea conservelor si despre uscare fructelor si legumelor.
Cat despre comentarii, am constatat ca utilizatorii reactioneaza in egala masura fata de retete simple si surprinzatoare (cum ar fi cascavalul de casa) sau foarte complicate (dulceata de coji de portocala), dar si la postari care nu contin neaparat retete. Spre exemplu, un numar destul de mare de comentarii l-a avut "Cat iti ia sa fii hot", postare despre furtul de continut de pe blogurile culinare.

Ai bloggeri culinari preferati? Care sunt acestia?
Sunt multi bloggeri pe care ii admir in blogosfera culinara. Ca sa dau numai cateva exemple, imi plac naturatelea lui Bucatar maniac si originalitatea pe care o are Chez Mazilique si ma impresioneaza Adi Hadean, pe care il consider un Anthony Bourdain in varianta romana.
Sunt si multe bloguri micute, care inmagazineaza multa pasiune si originalitate.

Dincolo de asta, raman insa un mare fan al lui Radu Popovici, pe care il admir pentru cultura sa culinara si pentru incapatarea cu care sustine bucataria romaneasca si condimentele autohtone, pe care este in masura sa le compare cu orice bunatate, din orice colt al lumii.

Ai alte pasiuni in afara de arta culinara despre care ai vrea sa ne povesteti?
Mereu este loc si de altceva. Dar nu voi spune acum mai mult, poate ideile mele se vor regasi in alte bloguri de nisa, proiecte ale mele pentru un viitor mai mult sau mai putin apropiat...

Multumim mult pentru interviu si pentru toate informatiile interesante pe care le-am aflat. :)

Aflati mai multe pe blogul Bucatareli la borcan.


Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto
  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 iulie 2012

    Felicitari pentru interviu si mult succes in continuare...

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2011

    Felicitari pentru interesantul interviu..... Uite asa afla omul informatii noi. M-ai facut curioasa...acum merg pe blogul tau sa caut :" Dulceata din melci de portocala "