In aceasta saptamana, avem placerea sa v-o prezentam la rubrica "Interviuri Gustos.ro" pe Ana Catalina Focsa, Chef de Cuisine Gustos.ro. O femeie cu adevarat implinita, doamna Focsa ne povesteste cu modestie despre experientele din viata dumneaei si cum acestea au ajutat-o sa devina o bucatareasa fara cusur. Ne place ca este curioasa, creativa, ingenioasa si mereu dispusa sa incerce cate ceva nou, specific fiecarui loc pe care il  viziteaza - iar aceste atribute reies cu prisosinta din cele peste 200 de retete proprii postate pe Gustos.ro. 

Ii multumim ca ne-a acordat acest interviu si ca ne-a impartasit cate ceva din viata sa, pasiunile sale si experienta gastronomica si va dorim lectura placuta!

Ma numesc Ana Catalina Focsa si am 27 ani. Sunt nascuta in Ploiesti, copilaria petrecuta in Bucuresti si adolescenta in Bacau. Casatorita de 1 an jumatate cu baiatul pe care-l cunosc de la varsta de 14 ani si de atunci am stiut ca el o sa fie sotul si tatal copiilor mei. La varsta de 21 ani am plecat in Spania timp de 4 ani. Acum sunt in Italia de aproape 3 ani ( unde am de gand sa ma opresc ). Traim intr-un oras linistit din Venezia eu, sotul meu si copilul pe care-l asteptam la sfarsitul lui Iulie si ma consider o femeie implinita din toate punctele de vedere.Experientele neplacute din trecut m-au ajutat foarte mult in prezent si sunt optimista pentru viitor.Gatesc de aproape 2 ani cu GUSTOS si am invatat foarte multe de la "fetele noastre" care sunt "imprastiate" in toata lumea.

1. Cand ati inceput sa gatiti? Ce v-a determinat? Cine  v-a fost profesor?

 Nu va pot spune o varsta exacta cand am inceput sa gatesc pentru ca nu imi aduc aminte. Dar stiu sigur ca am fost de folos in casa de cand eram mica. Fiind 3 surori ( eu cea mai mare ) am fost invatate de mici sa ajutam prin bucatarie, mai ales de sarbatori ( sarmale, salata de boeuf, etc. ) ceea ce ne-a prins foarte bine la aceasta varsta si nu ne facem de ras ( acesta era scopul pentru care am fost invatate sa facem de toate ).  Profesori mi-au fost parintii si bunicii care nu m-au ocrotit din punctul acesta de vedere si m-au invatat atat retete simple cat si cele mai elaborate.   

2. Pentru cine gatiti? Va ajuta persoanele dragi cand pregatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?  

Gatesc pentru sotul meu, pe care abia il astept de la munca, sa ma "laud" cu cate o noutate si sa fiu laudata. Imi place sa mai gatesc pentru musafirii de la sfarsitul saptamanii, pe care ii uimesc cu retete de pe site-ul nostru.  Lucrez fara "ucenici" deocamdata pentru ca sotul meu, cred, ca intr-o viata anterioara a fost bucatar ( acum fiind axat pe altceva diferit ), numai asa imi pot explica faptul ca nu ii place deloc sa faca mancare, in schimb ii place sa manance..:)  Dar ma ajuta, daca ii cer, sa strang "dezastrul" pe care il fac in bucatarie.  Oricum, planul meu este ca pe copilul nostru sa-l invat sa "bucatareasca" ( daca seamana cu mine ), asa o sa am "ucenic".

3. Ce ati dori sa realizati? Spuneti-ne visul dumneavoastra?

Nu ma declar o persoana pretentioasa pe plan material. Ma multumesc cu ce am si ma bucur de orice mi se ofera.Visez sa vad oameni fericiti, plini de entuziasm, optimisti, spontani, solari, sanatosi, prietenosi, etc.Oferiti-va timpul de a le darui celorlalti tot ceea ce este bun, frumos si minunat caci viata fiecaruia dintre noi este mult prea scurta pentru a o trai intr-un mod egoist. Gasiti timp pentru a va juca intocmai ca niste copii plini de spontaneitate si candoare, caci acesta este unul dintre secretele tineretii eterne

4. Care este mancare din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?

Considerandu-ma o norocoasa ca am avut bunici la tara, iar vacantele noastre le petreceam cu ei, am avut parte de placintele cu mere delicioase facute de bunica pe care, oricat as incerca sa le prepar nu ies la fel ca ale ei. Nu se pot compara produsele si alimentele pe care le foloseau bunicii mei cu cele pe care le gasesc acum pe piata. De aceea este diferenta intre mancarurile pe care le gatesc acum si cele de care imi aduc aminte.

5. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?

Deocamdata sunt casnica si ma ocup de bucatarie, curatenie, cumparaturi si administrarea salariului sotului meu :))De obicei muncesc pe timp de vara, la un hotel dintr-o statiune vecina cu Venezia dar pentru ca am ramas insarcinata mi-am propus sa stau acasa si sa am grija de sarcina si de restul treburilor.Hobby-urile mele sunt calatoriile, muzica, cititul, sa invat cat mai multe din gastronomia internationala, sa fac cercetari pe inernet si mai nou, am descoperit un alt hobby, pe care il practic in fiecare zi si sper sa dureze cat mai mult, sa vorbesc cu soacra pe yahoo cate 2-3 ore pe zi.Imi place sa ma ocup de curatenie si sistemarea casei, sa invat trucuri si sfaturi practice care sa-mi usureze munca si sa fie cat mai utile.

6. Unde preferati sa mergeti in concediu si de ce tocmai acolo? 

Pentru mine fiecare sfarsit de saptamana este un concediu. Ma trezesc dimineata, caut pe internet ( daca este vreme buna ) locuri ideale pentru a petrece week-end-ul si plecam la drum. In functie de starea pe care o am aleg, ori orasele de arta si foarte aglomerate ( Roma, Venezia, Madrid, etc. ), ori locurile linistite in mijlocul naturii ( mare, munte, lacuri, pesteri, etc. ), si toate acestea pentru ca stam intr-o zona unde putem ajunge cu usurinta atat la mare cat si la munte. 

7. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult, ce amintire amuzanta aveti din bucatarie? 

Daca as avea o singura amintire amuzanta ar fi bine, dar nu o sa intru prea mult in detalii sa nu va plictisiti. O sa va dezvalui doar 2 intamplari amuzante.  Prima oara cand am incercat sa fac pop-corn a fost un dezastru; aveam vreo 10 ani si eram singure acasa, eu cu cele 2 surori. Ne-am propus sa facem "floricele", am urmat toate instructiunile, am incins uleiul cu putina sare intr-un  ceaun si pe urma am adaugat grauntele, pacat ca am uitat sa punem si capacul, asa toate "floricelele" noastre au sarit prin bucatarie, pe sus, pe jos, in oala de alaturi cu ciorba, etc. A doua mancare amuzanta a fost o salata simpla si banala de rosii cu castraveti. La fel, am urmat toti pasii necesari pentru o salata, iar la sfarsit am decis sa adaug si sare, dar am "incurcat borcanele", in loc de sare am adaugat bicarbonat de sodiu, mentionez ca am pus otetul inainte si  asa salata mea s-a "albit" si s-a "umflat"; nu cunosteam inca acest ingredient si m-am speriat de reactia lui cu otetul. 

8. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?

Mie imi plac toate retetele daca sunt bine preparate si contin ingrediente cat mai naturale. Sunt pasionata de "salata rusa", pe care  niciodata nu o prepar la fel. Am invatat sa o prepar in Spania, iar eu o personalizez dupa gustul meu. Aceasta salata ma salveaza de ficare data cand astept musafiri, fie o cina formala sau informala. In afara de ingredientele de baza ( cartofi, morcovi, mazare, castraveti si maioneza ), imi place sa adaug ton in ulei scurs, creveti, surimi, transformand-o intr-o salata foarte consistenta si "delicata". Aceleasi ingrediente le folosesc si pentru a prepara o salata de paste sau de orez, in aceste cazuri elimin cartoful. Nu am dat niciodata gres cu acesta mancare si musafirii au fost mereu incantati.  

9. Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?  

Nu ma vad in bucatarie fara oala cu presiune, blender, cuptor cu microunde si restul accesoriilor care usureaza munca in bucatarie si o fac sa fie cat mai placuta si mai distractiva. 

10. Sunteti in pana de idei, de unde va inspirati pentru a face o mancare noua? Respectati reteta sau incercati sa o modificati dupa gustul dumneavoastra?

Dupa ce am facut cumparaturile intru pe internet, si nu evit niciodata site-ul nostru ( www.gustos.ro ), caut mancaruri cu un anume ingredient, de exemplu: ciuperci- si de aici o serie de retete in mii si mii de feluri care ma fac sa ma inspir. In momentul in care ajung intr-un oras sau o tara noua, primul lucru pe care il fac este sa cumpar o revista cu mancaruri specifice si de fiecare data cand le citesc mi se par retete si idei noi. Aceasta este o alta sursa de inspiratie. Niciodata nu fac o reteta ca la carte, personalizand-o dupa gustul meu si schimband cate ceva.

11. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?

Cine gateste si experimenteaza mult, acela are toate sansele sa devina un bun bucatar. Daca sunteti incepatori, sfatul meu este sa incercati mai intai retete simple si nu foarte elaborate. Folositi cat puteti de mult produse proaspete, naturale si de sezon si nu ezitati sa va puneti imaginatia in practica. Evitati mancarea gata preparata din conserve, cutii, borcane, prafuri ( vegeta, cuburi de supa, etc. ), arome si alti aditivi care nu sunt facute de dumneavoastra, asta daca timpul va permite.  

12. Unde preferati sa faceti cumparaturile, in piata, la magazinul din apropiere sau la un hipermarket?  

De obicei fac cumparaturi o data pe saptamana ( sambata ). In cursul saptamanii prepar lista cu ceea ce lipseste in debara si in frigider, dar niciodata nu reusesc sa o iau cu mine..:)) Fructele si legumele de sezon prefer sa le cumpar de la aprozar, restul cumparaturilor le fac din hipermarket.

Cu ideea ca nu v-ati plictisit de interviul meu multumesc celor care m-au invitat si celor care le-a facut placere sa citesca ce am scris si nu uitati ca "bucataria mica face casa mare".

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 22 comentarii
  • Fara foto
  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 august 2010

    Felicitari pentru articol! Esti o tanara mamica deja,sa-ti traiasca Bebelusul,sa aveti parte de sanatate si impliniri. Esti o fiinta vesela, deschisa, plina de entuziasm si bunatae.Te admir.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 29 iunie 2010

    Felicitari pentru dezvaluirile tale Ana Catalina,ma bucur sa fi alaturi de noi si sa te inspiri din ideile acestui site minunat.

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 21 mai 2010

    Buna!Ma bucur foarte mult ca am reusit sa te cunosc mai bine,ma bucur ca ai fost un pic bacauanca de-a mea.Iti doresc sa ai o nastere usoara,si sa ne anunti si pe noi,sa te putem felicita.Te pup,Mirela

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 18 mai 2010

    Draga Catalina, Imi cer scuze ca nu am ajuns sa-ti citesc interviul mai devreme, dar asa sunt femeile care lucreaza: uneori fiecare minut este socotit. In primul rand itit doresc o nastere usoara; un copil este un "dar" si al tau va veni intr-o familie fericita , care ii va face o viata deosebita. Eu m-am imprietenit cu Catalina mai demult, ne scriem si pe mail si acest articol m-a ajutat sa aflu chiar mai mult decat stiam despre ea. Imi plac foarte mult retetele tale, sunt realizate cu pricepere si foarte multa imaginatie. Esti o norocoasa ca treiesti la Venetia si ai acces la atatea locuri fabuloase in weekend. De asemenea multumesc pentru bucatele italiene si spaniole pe care le impartasesti cu prietenele tale de pe gustos.Mancarurile invatate de la localnice sunt atat de diferite de cele de la restaurante! Ma simt foarte onorata de faptul ca ma numar printre prietenele tale . Multa sanatate si fericire , acum la inceput de viata. Te pup, Mihaela

  • Doina  Varga

    Doina Varga (Chef de cuisine) , 14 mai 2010

    Draga prietena, ma bucur mult ca am aflat mai multe despre tine. Nu am mai intrat de mult pe site si am descoperit doar acum interviul tau. Mi-a placut foarte mult tot ce ai scris, din iulie vei fi mama - cea mai mare bucurie din viata unei femei.Sa stii ca imi plac mult retetele tale, se vede ca sunt facute cu dragoste si cu talent. Voi incerca si eu "salata rusa", atat de frumos ai descris-o incat mi-ai facut pofta. Mi-ar placea sa te cunosc, esti un pic mai tanara decat fiul si nora mea, dar nu stiu daca voi ajunge vreodata in Italia. Poate ma duc copiii si atunci iti dau de veste. Sa stii ca ma descurc binisor in italiana. Te pup dulce, Doina.

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 10 mai 2010

    Felicitari pt.articol! Felicitari,pt.faptul ca esti tinara si talentata! Iti doresc sarcina usoara,in continuare si nastere usoara! Ma bucur ca prin "gustos",am reusit sa intru,putin in viata ta,sa te cunosc mai bine. Da,draga,iti ajunge cit te-ai plimbat.Opreste-te in Italia!Glumesc. Bucura-ne,in continuare,cu retetele tale !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 09 mai 2010

    Iti doresc o nastere cat mai usoara si sa ne mai incanti cu retetele tale !

  • Fara foto

    mikaela, 08 mai 2010

    super retete si super aspectuuoase,pacat k nu am timp si rabdare sa le pregatesc!!!eu sunt la inceput de drum,adica incepatoare in arta culinara!!!nastere usoara!!!

  • flory avram

    flory avram (Chef de cuisine) , 06 mai 2010

    Ma bucur ca am ocazia sa aflu cate ceva despre tine,imi placi pentru ca esti o persoana sincera si directa,ma inspir din retetele tale foarte des pt ca sunt pe gustul meu si mai ales ca te afli foarte aproape se mine.Iti doresc nastere usoara si-un bebe frumos si sanatos!Salutari din Montebelluna,Treviso!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 mai 2010

    Felicitari pentru articol si pentru toate lucrurile frumoase pe care le-ai implinit.Este un lucru mare sa poti sa afirmi, ca esti multumit de viata pe care o duci si mi se pare normal sa afirmi acest lucru,traind in frumosul oras Venetia.Este foarte frumos cand mergi si cunosti lumea din diferite orase si tari.Iti doresc tot binele din lume si la mai multe realizari.

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 05 mai 2010

    Felicitari ! pentru articol si pentru toate realizarile tale de pana acum. Ma bucur ca esti fericita si implinita. Iti doresc multa sanatate, nastere usoara si D-zeu sa te ocroteasca pe tine si familia ta. Multumim pentru retetele tale mininate pe care ni le impartasesti cu atata drag. Pupici si sa auzim numai de bine...

  • ana catalina focsa

    ana catalina focsa (Chef de cuisine) , 05 mai 2010

    Multumesc frumos pentru complimentele dragute pe care le-ati trimis.N-am primit de cand ma stiu asa complimente frumoase si sincere.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 mai 2010

    Esti o tanara talentata, sensibila, implinita, curajoasa care merita sa fie fericita...Sa-ti dea Dumnezeu o nastere usoara,sanatate si sa ne incanti in continuare cu retetele tale minunate...

  • Alice85

    Alice85 (Chef de cuisine) , 05 mai 2010

    Felicitari pentru articolul tau ,mi-a placut mult, mai ales ca esti o persoana fericita si implinita,sa ai o nastere rapida si daca se poate deloc dureroasa ,...imi pare bine de cunostinta .Sa auzim de bine :))

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 05 mai 2010

    Imi pare bine de cunostinta Ana-Catalina. Ma bucur ca cineva de pe Gustos.ro, a avut aceasta minunata idee si ne-a dat sansa sa ne cunoastem mai bine ! Imi plac mult retetele tale si sa sti ca am fost surprinsa sa aflu ca esti atat de tanara. Iti doresc multa sanatate tie si familiei tale iar voinicul ce va veni curand ,sa creasca mare si sanatos si sa va aduca doar bucurii ! Sa fi iubita si respectata de toata lumea !

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 05 mai 2010

    Ana Catalina, sunt incantata sa te cunosc si ma bucur sa constat ca in ciuda varstei tale esti foarte inteleapta. Te felicit si iti doresc numai bine in viitor, sa ai o sarcina si nastere usoara, iar copilul sa fie sanatos si sa va aduca numai bucurii.

  • Adina

    Adina (Chef de cuisine) , 05 mai 2010

    Chiar esti o surpriza placuta Ana Catalina! Nici eu nu ma asteptam sa fii asa tanara, gatesti bine, esti o sotie asa cum orice barbat si-ar dori si o viitoare mama tare buna! Iti doresc o nastere usoara, sa ai un ingeras sanatos si frumos. Dzeu sa va binecuvanteze! Te mai asteptam cu noutati si inventii din bucatarie! Sper sa nu ne neglijezi in momentul in care "ucenicul" sta la panda sa iasa in iulie, sa nu-ti ocupe tot timpul, sa te mai lase sa gatesti impreuna cu noi si alaturi de noi. Te pup si-ti doresc toate cele bune!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    Nastere usoara,multe felicitari pt interviul tau ft direct! Imi face placere sa stiu ca ne gasim pe aceleasi meleaguri!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    Felicitari pentru interviu,in acest fel te putem cunoaste si noi mai bine !

  • Ramona A

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    I-mi place interviul,asa putem stii putin mai mult despre tine...credeam ca locuiesti inca in Spania(ai multe retete spaniole)i-ti doresc sa fi fericita unde esti acum,multa sanatate si felicitari pt.bebe!!!si eu si sotul ne dorim bebe de 2 ani...

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    Felicitari Ana Catalina.Intradeva esti o mare surpriza placuta.Iti doresc sa ai o nastere usoara sa te bucuri de tot ce te inconjoara si sa ne incanti in continuare cu retete delicioase.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 04 mai 2010

    Frumos interviul, sunt placut surprinsa sa aflu cat de tanara esti. Imi place felul tau de a gandi, imi plac retetele tale. Iti doresc sa ai parte de o nastere usoara, sa aveti un bb cuminte, care sa iti lase timp sa te ocupi la fel de mult de gatit. Iti doresc multa fericire si sa-ti implinesti nazuintele de viitor.