Nu uitati ca bucataria mica face casa mare!

In aceasta saptamana, avem placerea sa v-o prezentam la rubrica "Interviuri Gustos.ro" pe Ana Catalina Focsa, Chef de Cuisine Gustos.ro. O femeie cu adevarat implinita, doamna Focsa ne povesteste cu modestie despre experientele din viata dumneaei si cum acestea au ajutat-o sa devina o bucatareasa fara cusur. Ne place ca este curioasa, creativa, ingenioasa si mereu dispusa sa incerce cate ceva nou, specific fiecarui loc pe care il  viziteaza - iar aceste atribute reies cu prisosinta din cele peste 200 de retete proprii postate pe Gustos.ro.  Ii multumim ca ne-a acordat acest interviu si ca ne-a impartasit cate ceva din viata sa, pasiunile sale si experienta gastronomica si va dorim lectura placuta!

Nu uitati ca bucataria mica face casa mare!

Ma numesc Ana Catalina Focsa si am 27 ani. Sunt nascuta in Ploiesti, copilaria petrecuta in Bucuresti si adolescenta in Bacau. Casatorita de 1 an jumatate cu baiatul pe care-l cunosc de la varsta de 14 ani si de atunci am stiut ca el o sa fie sotul si tatal copiilor mei. La varsta de 21 ani am plecat in Spania timp de 4 ani. Acum sunt in Italia de aproape 3 ani ( unde am de gand sa ma opresc ). Traim intr-un oras linistit din Venezia eu, sotul meu si copilul pe care-l asteptam la sfarsitul lui Iulie si ma consider o femeie implinita din toate punctele de vedere.Experientele neplacute din trecut m-au ajutat foarte mult in prezent si sunt optimista pentru viitor.Gatesc de aproape 2 ani cu GUSTOS si am invatat foarte multe de la "fetele noastre" care sunt "imprastiate" in toata lumea.

1. Cand ati inceput sa gatiti? Ce v-a determinat? Cine v-a fost profesor?

Nu va pot spune o varsta exacta cand am inceput sa gatesc pentru ca nu imi aduc aminte. Dar stiu sigur ca am fost de folos in casa de cand eram mica. Fiind 3 surori ( eu cea mai mare ) am fost invatate de mici sa ajutam prin bucatarie, mai ales de sarbatori ( sarmale, salata de boeuf, etc. ) ceea ce ne-a prins foarte bine la aceasta varsta si nu ne facem de ras ( acesta era scopul pentru care am fost invatate sa facem de toate ). Profesori mi-au fost parintii si bunicii care nu m-au ocrotit din punctul acesta de vedere si m-au invatat atat retete simple cat si cele mai elaborate.

2. Pentru cine gatiti? Va ajuta persoanele dragi cand pregatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?

Gatesc pentru sotul meu, pe care abia il astept de la munca, sa ma "laud" cu cate o noutate si sa fiu laudata. Imi place sa mai gatesc pentru musafirii de la sfarsitul saptamanii, pe care ii uimesc cu retete de pe site-ul nostru. Lucrez fara "ucenici" deocamdata pentru ca sotul meu, cred, ca intr-o viata anterioara a fost bucatar ( acum fiind axat pe altceva diferit ), numai asa imi pot explica faptul ca nu ii place deloc sa faca mancare, in schimb ii place sa manance..:) Dar ma ajuta, daca ii cer, sa strang "dezastrul" pe care il fac in bucatarie. Oricum, planul meu este ca pe copilul nostru sa-l invat sa "bucatareasca" ( daca seamana cu mine ), asa o sa am "ucenic".

3. Ce ati dori sa realizati? Spuneti-ne visul dumneavoastra?

Nu ma declar o persoana pretentioasa pe plan material. Ma multumesc cu ce am si ma bucur de orice mi se ofera.Visez sa vad oameni fericiti, plini de entuziasm, optimisti, spontani, solari, sanatosi, prietenosi, etc.Oferiti-va timpul de a le darui celorlalti tot ceea ce este bun, frumos si minunat caci viata fiecaruia dintre noi este mult prea scurta pentru a o trai intr-un mod egoist. Gasiti timp pentru a va juca intocmai ca niste copii plini de spontaneitate si candoare, caci acesta este unul dintre secretele tineretii eterne

4. Care este mancare din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?

Considerandu-ma o norocoasa ca am avut bunici la tara, iar vacantele noastre le petreceam cu ei, am avut parte de placintele cu mere delicioase facute de bunica pe care, oricat as incerca sa le prepar nu ies la fel ca ale ei. Nu se pot compara produsele si alimentele pe care le foloseau bunicii mei cu cele pe care le gasesc acum pe piata. De aceea este diferenta intre mancarurile pe care le gatesc acum si cele de care imi aduc aminte.

5. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?

Deocamdata sunt casnica si ma ocup de bucatarie, curatenie, cumparaturi si administrarea salariului sotului meu :))De obicei muncesc pe timp de vara, la un hotel dintr-o statiune vecina cu Venezia dar pentru ca am ramas insarcinata mi-am propus sa stau acasa si sa am grija de sarcina si de restul treburilor.Hobby-urile mele sunt calatoriile, muzica, cititul, sa invat cat mai multe din gastronomia internationala, sa fac cercetari pe inernet si mai nou, am descoperit un alt hobby, pe care il practic in fiecare zi si sper sa dureze cat mai mult, sa vorbesc cu soacra pe yahoo cate 2-3 ore pe zi.Imi place sa ma ocup de curatenie si sistemarea casei, sa invat trucuri si sfaturi practice care sa-mi usureze munca si sa fie cat mai utile.

6. Unde preferati sa mergeti in concediu si de ce tocmai acolo?

Pentru mine fiecare sfarsit de saptamana este un concediu. Ma trezesc dimineata, caut pe internet ( daca este vreme buna ) locuri ideale pentru a petrece week-end-ul si plecam la drum. In functie de starea pe care o am aleg, ori orasele de arta si foarte aglomerate ( Roma, Venezia, Madrid, etc. ), ori locurile linistite in mijlocul naturii ( mare, munte, lacuri, pesteri, etc. ), si toate acestea pentru ca stam intr-o zona unde putem ajunge cu usurinta atat la mare cat si la munte.

7. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult, ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?

Daca as avea o singura amintire amuzanta ar fi bine, dar nu o sa intru prea mult in detalii sa nu va plictisiti. O sa va dezvalui doar 2 intamplari amuzante. Prima oara cand am incercat sa fac pop-corn a fost un dezastru; aveam vreo 10 ani si eram singure acasa, eu cu cele 2 surori. Ne-am propus sa facem "floricele", am urmat toate instructiunile, am incins uleiul cu putina sare intr-un ceaun si pe urma am adaugat grauntele, pacat ca am uitat sa punem si capacul, asa toate "floricelele" noastre au sarit prin bucatarie, pe sus, pe jos, in oala de alaturi cu ciorba, etc. A doua mancare amuzanta a fost o salata simpla si banala de rosii cu castraveti. La fel, am urmat toti pasii necesari pentru o salata, iar la sfarsit am decis sa adaug si sare, dar am "incurcat borcanele", in loc de sare am adaugat bicarbonat de sodiu, mentionez ca am pus otetul inainte si asa salata mea s-a "albit" si s-a "umflat"; nu cunosteam inca acest ingredient si m-am speriat de reactia lui cu otetul.

8. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?

Mie imi plac toate retetele daca sunt bine preparate si contin ingrediente cat mai naturale. Sunt pasionata de "salata rusa", pe care niciodata nu o prepar la fel. Am invatat sa o prepar in Spania, iar eu o personalizez dupa gustul meu. Aceasta salata ma salveaza de ficare data cand astept musafiri, fie o cina formala sau informala. In afara de ingredientele de baza ( cartofi, morcovi, mazare, castraveti si maioneza ), imi place sa adaug ton in ulei scurs, creveti, surimi, transformand-o intr-o salata foarte consistenta si "delicata". Aceleasi ingrediente le folosesc si pentru a prepara o salata de paste sau de orez, in aceste cazuri elimin cartoful. Nu am dat niciodata gres cu acesta mancare si musafirii au fost mereu incantati.

9. Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?

Nu ma vad in bucatarie fara oala cu presiune, blender, cuptor cu microunde si restul accesoriilor care usureaza munca in bucatarie si o fac sa fie cat mai placuta si mai distractiva.

10. Sunteti in pana de idei, de unde va inspirati pentru a face o mancare noua? Respectati reteta sau incercati sa o modificati dupa gustul dumneavoastra?

Dupa ce am facut cumparaturile intru pe internet, si nu evit niciodata site-ul nostru ( www.gustos.ro ), caut mancaruri cu un anume ingredient, de exemplu: ciuperci- si de aici o serie de retete in mii si mii de feluri care ma fac sa ma inspir. In momentul in care ajung intr-un oras sau o tara noua, primul lucru pe care il fac este sa cumpar o revista cu mancaruri specifice si de fiecare data cand le citesc mi se par retete si idei noi. Aceasta este o alta sursa de inspiratie. Niciodata nu fac o reteta ca la carte, personalizand-o dupa gustul meu si schimband cate ceva.

11. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?

Cine gateste si experimenteaza mult, acela are toate sansele sa devina un bun bucatar. Daca sunteti incepatori, sfatul meu este sa incercati mai intai retete simple si nu foarte elaborate. Folositi cat puteti de mult produse proaspete, naturale si de sezon si nu ezitati sa va puneti imaginatia in practica. Evitati mancarea gata preparata din conserve, cutii, borcane, prafuri ( vegeta, cuburi de supa, etc. ), arome si alti aditivi care nu sunt facute de dumneavoastra, asta daca timpul va permite.

12. Unde preferati sa faceti cumparaturile, in piata, la magazinul din apropiere sau la un hipermarket?

De obicei fac cumparaturi o data pe saptamana ( sambata ). In cursul saptamanii prepar lista cu ceea ce lipseste in debara si in frigider, dar niciodata nu reusesc sa o iau cu mine..:)) Fructele si legumele de sezon prefer sa le cumpar de la aprozar, restul cumparaturilor le fac din hipermarket.

Cu ideea ca nu v-ati plictisit de interviul meu multumesc celor care m-au invitat si celor care le-a facut placere sa citesca ce am scris si nu uitati ca "bucataria mica face casa mare".

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise