O mancare gatita cu multa dragoste iese intotdeauna buna. Dragostea este ingredientul principal.

Astazi o avem invitata la rubrica Interviurile Gustos.ro pe doamna Silvia Varadi, Chef de Cuisine pe Gustos.ro. De mai bine de un an de cand gateste impreuna cu noi, doamna Varadi ne incanta cu retete sale de fiecare data. Cele peste 250 de retete din colectia doamnei Varadi sunt o delectare pentru oricare dintre noi si in acelasi timp o sursa de inspiratie pentru masa noastra cu familia si prietenii. Prin retete precum: “Pachetele de primavera”,” Pui a la Kiev”, “Brasato alla Milanese” plus multe alte retete pline de imaginatie, doamna Varadi ne aduce in atentie arome si gusturi din bucataria internationala. Nici retetele cu specific romanesc nu lipsesc dintre preparatele doamnei Varadi. Pentru toate aceste bunatati pe care ni le prezentati atat de frumos pe Gustos.ro va multumim. Va invitam pe toti sa cititi in continuare despre “bunul cel mai de pret” al doamnei Varadi, despre multe amintiri frumoase, dar si sfaturile utile pe care doamna Varadi a avut bunavointa de a ni le dezvalui in cadrul acestui interviu incantator.

O mancare gatita cu multa dragoste iese intotdeauna buna. Dragostea este ingredientul principal.

In primul rand, vreau sa multumesc echipei Gustos pentru invitatia facuta de a participa la acest interviu si de a vorbi despre pasiunea mea pentru gatit, si nu in ultimul rand, as vrea sa salut intreaga “familie Gustos”.

Nu ma consider neaparat o mare bucatareasa, dar imi place foarte mult sa gatesc, sa prepar mancarurile mele preferate, sau sa incerc feluri noi pe care sa le savurez impreuna cu cei dragi.
Ca sa ma prezint in cateva randuri, silvi0ara aici pe Gustos, Varadi Silvia, pe numele meu real. Am 52 de ani si o familie frumosa alaturi, un sot tare bun ,suntem impreuna de 27 de ani si doua fete gemene de 26 de ani, de care sunt tare mandra. O amintesc aici si pe Tasha, o pisicuta albastru de Rusia jucausa si iubitoare,care este si ea membru al familiei noastre.

1. Cand ati inceput sa gatiti?

A trecut ceva timp de atunci, imi amintesc ca aveam 18 ani si mama fusese internata in spital. Am fost nevoita sa preiau initiativa in bucatarie, si cu ajutarul si indicatiile mamei prin telefon, a luat nastere primul meu fel de mancare si prima mea experienta culinara.

2. Ce v-a determinat ?
Adevarata preocupare pentru gatit a inceput abia dupa ce m-am casatorit.Dupa un an au venit si copiii, doua fete gemene, Laura si Roxana, bunul meu cel mai de pret. Din acel moment am renunata la serviciu, si m-am dedicate in totalitate cresterii lor si familiei. Abia de atunci, as putea spune ca mi-am cultivat un interes real pentru gatit.

3. Cine v-a fost profesor?
Profesor principal mi-a fost mama, dar imi amintesc, inca din vremea copilariei, si de mancarurile bunicii, unde imi petreceam vacantele. As putea spune ca arta gatitului este un talent care se mosteneste, si se trensmite din generatie in generatie.
Ulterior, am inceput sa consult si cartile de bucate, aici as putea recomanda pe Didi Balmez ale carei retete le-am incercate si mi-au placut tare mult. In bucatarie insa, la fel ca si in viata, ai de invatat ceva nou in fiecare zi. Orice calatorie este si un prilej de a testa bucatarii specifice si de a aduna retete, pe care apoi incerc sa le pun in practica.

4. Pentru cine gatiti?
Imi place sa gatesc pentru familia mea si pentru prieteni. Mancarea este mult mai buna atunci cand este savurata in mijlocul celor dragi, si pentru mine cea mai mare bucurie este atunci cand am casa plina de invitati la masa.

5. Va ajuta persoanele dragi cand preagatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?

Acum nu prea mai am asa multi ucenici, fetele s-au mutat, dar imi amintesc ca atunci cand erau mai mici, le placea sa-si bage nasul in bucatarie, mai ales atunci cand se pregateau dulcuri, mai mult pentru degustat, dar trebuie sa recunosc ca ma si ajutau.
Ne mai strangem in bucatarie toata familia, de sarbatori, cand facem pregatirile impreuna, si profitau si ele, cu ocazia asta, sa mai invete cateva trucuri de la mine.
Acum la bucatarie, ajutorul meu cel mai de pret este sotul meu, caruia ii place sa ma ajute atunci cand are timp. Mai ales de sarbatori, sau cu ocazii speciale, cand avem musari, este un ajutor de nadejde.Ii place si lui sa experimenteze alaturi de mine retete noi.

6. Ce ati dori sa realizati? Spuneti-ne visul dumneavoastra?
Aici este mai greu de spus, sunt mai multe lucruri. Dar cred ca cel mai mult imi doresc sa reusesc sa ma mut de la bloc, intr-o casuta cu gradina. Gradina este visul meu cel mai mare, o gradina cu flori in care sa-mi pot lasa frau liber imaginatiei, si o mica gradina de legume si verdeturi. Imi place foarte mult sa gatesc cu verdeata proaspata, deaceea in prezent, cultiv pe balcon, in ghivece, diferite soiuri de verdeturi proaspete si aromate.

7. Care este mancare din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?
Ooo,sunt atat de multe mancaruri care imi vin acum in minte, cand eram copil, imi placea sa stau in bucatarie langa mama atunci cand gatea. Cel mai mult imi placeau chiftelutele marinate. Sosul mamei era minunat. As putea spune ca e singura mancare pe care nu am reusit niciodata sa o fac sa iasa la fel de gustoasa ca a ei. Cand traia mama si vroiam aceasta mancare,o chemam la mine special sa pregateasca ea sosul. Reteta este pe site.

8. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?
Ocupatia mea fulltime a fost familia. Cred ca unul dintre principalele mele hobby-uri este gatitul, asa ca am cautat de-a lungul timpului sa-mi perfectionez si sa-mi diversific acest hobby. Incerc sa nu pierd nici o emisiune culinara de la tv. Cand reusesc sa imi fac timp, incerc sa ajung la cat mai multe evenimente cu tematica culinara. Anul trecut am fost in parcul Izvor la fesivalul de gatit in aer liber.
In timpul liber imi place sa citesc, o pasiune pe care o am din copilarie, imi place sa merg la teatru si sa calatoresc, iubesc marea si muntele.

9. Unde preferati sa mergeti in concediu si de ce tomai acolo?
In concediu imi place sa merg atat la mare cat si la munte. Un loc pe care imi doresc sa-l vad, si in care nu am reusit sa ajung pana acum sunt manastirile din Moldova.
Dar cel mai mult m-am indragostit de Grecia, de insula Thassos, de Mediterana, si de bucataria lor minunata. Mi-as dori sa o revad.

10. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult, ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?

Intr-adevar,ca sa devii un bucatar bun, in primul rand trebuie sa-ti placa sa gatesti, sa depui suflet in ceea ce faci, sa ai si un pic de imaginatie, si sa nu-ti fie frica sa incerci lucruri noi,chiar daca uneori dai gres.
Cea mai frumoasa amintire este incercarea mea, acum mult timp de a face prima prajitura fara ajutor, si trebuie sa recunosc a fost un esec total. Dar nu am renuntat si cu perseverenta, pana la urma am reusit.

11. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?
As putea spune ca dulciurile sunt favoritele mele,acolo pot sa ma joc cu aromele cel mai bine. O reteta preferata si personalizata in acelasi timp este tiramisu.Eram in Israel prin 2002 si acolo am mancat pentru prima data Tiramisu,dar nu ma impacam deloc cu ideea de a pune galbenusul de ou crud in crema.Asa ca mi-a venit o idée originala,care in timp a fost apreciata atat de catre familia mea,cat si de catre prieteni.Crema de baza este formata din:crema mascarpone,smantana si frisca.Se amesteca crema mascarpone cu zahar,smantana,iar la sfarsit se adauga frisca batuta bine.Aceasta crema o folosesc si la tortul Diplomat.Aceasta reteta am pregatit-o pentru petrecerea de botez a fetitei unei bune prietene ,iar musafirii au fost mai mult decat incantati de rezultat.A fost cea mai mare satisfactie a mea.

12 Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?
As incepe cu robotul de bucatarie,de care nu ma pot lipsi.El si mixerul sunt ajutoarele mele de nadejde.Forme de tot felul,ustensilele pentru ornat si nu in ultimul rand vasele din inox si oala de fiert sub presiune.

13. Sunteti in pana de idei, de unde va inspirati pentru a face o mancare noua? Respectati reteta sau incercati sa o modificati dupa gustul dumneavoastra?

Asa am descoperit Siteul Gustos,cand eram in pana de idei,aici am descoperit doamne minunate care acum imi sunt prietene si de la care mai ‘fur’ cate o reteta.Este foarte greu sa respecti intocmai o reteta,mai ales ca la gusturi fiecare mai adauga ceva in plus care ii da o nota particulara.Si mai sunt si revistele in domeniu pe care imi place sa le cumpar si sa ma inspir din ele.

14. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?

Sa nu le fie teama sa incerce tot felul de ingredient noi,sa isi puna imaginatia in valoare.Gatitul este asemeni unei arte,doar nu degeaba se numeste Arta Culinara.Acolo unde nu stiu,sa intrebe,fara sa le fie rusine.Nimeni nu se naste innvatat. Ierburile aromate si mirodeniile pot sa schimbe radical gustul unui fel de mancare obisnuit. Este important ca mancarea sa aiba si un aspect placut, apetisant atanci cand ajunge in farfurie.Cand o mancarea este aspectuoasa, creste pofta si batalia este pe jumatate castigata,iar aprecierile celor care o mananca vor fi pe masura.

15. Unde preferati sa faceti cumparaturile, in piata, la magazinul din apropiere sau la un hipermarket?
Legumele si fructele imi place sa le cumpar din piata, direct de la producatori.Sunt mai sanatoase si mult mai proaspete decat cele din import.Pentru restul,merg la hypermarket.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise