Astazi o avem invitata la rubrica Interviurile Gustos.ro pe doamna Silvia Varadi, Chef de Cuisine pe Gustos.ro. De mai bine de un an de cand gateste impreuna cu noi, doamna Varadi ne incanta cu retete sale de fiecare data. Cele peste 250 de retete din colectia doamnei Varadi sunt o delectare pentru oricare dintre noi si in acelasi timp o sursa de inspiratie pentru masa noastra cu familia si prietenii.
Prin retete precum: “Pachetele de primavera”,” Pui a la Kiev”, “Brasato alla Milanese” plus multe alte retete pline de imaginatie, doamna Varadi ne aduce in atentie arome si gusturi din bucataria internationala. Nici retetele cu specific romanesc nu lipsesc dintre preparatele doamnei Varadi. Pentru toate aceste bunatati pe care ni le prezentati atat de frumos pe Gustos.ro va multumim.
Va invitam pe toti sa cititi in continuare despre “bunul cel mai de pret” al doamnei Varadi, despre multe amintiri frumoase, dar si sfaturile utile pe care doamna Varadi a avut bunavointa de a ni le dezvalui in cadrul acestui interviu incantator.

In primul rand, vreau sa multumesc echipei Gustos pentru invitatia facuta de a participa la acest interviu si de a vorbi despre pasiunea mea pentru gatit, si nu in ultimul rand, as vrea sa salut intreaga “familie Gustos”.

Nu ma consider neaparat o mare bucatareasa, dar imi place foarte mult sa gatesc, sa prepar mancarurile mele preferate, sau sa incerc feluri noi pe care sa le savurez impreuna cu cei dragi.
Ca sa ma prezint in cateva randuri, silvi0ara aici pe Gustos, Varadi Silvia, pe numele meu real. Am 52 de ani si o familie frumosa alaturi, un sot tare bun ,suntem impreuna de 27 de ani si doua fete gemene de 26 de ani, de care sunt tare mandra. O amintesc aici si pe Tasha, o pisicuta albastru de Rusia jucausa si iubitoare,care este si ea membru al familiei noastre.

1. Cand ati inceput sa gatiti?

A trecut ceva timp de atunci, imi amintesc ca aveam 18 ani si mama fusese internata in spital. Am fost nevoita sa preiau initiativa in bucatarie, si cu ajutarul si indicatiile mamei prin telefon, a luat nastere primul meu fel de mancare si prima mea experienta culinara.

2. Ce v-a determinat ?
Adevarata preocupare pentru gatit a inceput abia dupa ce m-am casatorit.Dupa un an au venit si copiii, doua fete gemene, Laura si Roxana, bunul meu cel mai de pret. Din acel moment am renunata la serviciu, si m-am dedicate in totalitate cresterii lor si familiei. Abia de atunci, as putea spune ca mi-am cultivat un interes real pentru gatit.

3. Cine  v-a fost profesor?
Profesor principal mi-a fost mama, dar imi amintesc, inca din vremea copilariei, si de mancarurile bunicii, unde imi petreceam vacantele. As putea spune ca arta gatitului este un talent care se mosteneste, si se trensmite din generatie in generatie.
Ulterior, am inceput sa consult si cartile de bucate, aici as putea recomanda pe Didi Balmez ale carei retete le-am incercate si mi-au placut tare mult. In bucatarie insa, la fel ca si in viata, ai de invatat ceva nou in fiecare zi. Orice calatorie este si un prilej de a testa bucatarii specifice si de a aduna retete, pe care apoi incerc sa le pun in practica.

4. Pentru cine gatiti?
Imi place sa gatesc pentru familia mea si pentru prieteni. Mancarea este mult mai buna atunci cand este savurata in mijlocul celor dragi, si pentru mine cea mai mare bucurie este atunci cand am casa plina de  invitati la masa.
 
5. Va ajuta persoanele dragi cand preagatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?

Acum nu prea mai am asa multi ucenici, fetele s-au mutat, dar imi amintesc ca atunci cand erau mai mici, le placea sa-si bage nasul in bucatarie, mai ales atunci cand se pregateau dulcuri, mai mult pentru degustat, dar trebuie sa recunosc ca ma si ajutau.
Ne mai strangem in bucatarie toata familia, de sarbatori, cand facem pregatirile impreuna, si profitau si ele, cu ocazia asta, sa mai invete cateva trucuri de la mine.
Acum la bucatarie, ajutorul meu cel mai de pret este sotul meu, caruia ii place sa ma ajute atunci cand are timp. Mai ales de sarbatori, sau cu ocazii speciale, cand avem musari, este un ajutor de nadejde.Ii place si lui sa experimenteze alaturi de mine retete noi.

6. Ce ati dori sa realizati? Spuneti-ne visul dumneavoastra?
Aici este mai greu de spus, sunt mai multe lucruri. Dar cred ca cel mai mult imi doresc sa reusesc sa ma mut de la bloc, intr-o casuta cu gradina. Gradina este visul meu cel mai mare, o gradina cu flori in care sa-mi pot lasa frau liber imaginatiei, si o mica gradina de legume si verdeturi. Imi place foarte mult sa gatesc cu verdeata proaspata, deaceea in prezent, cultiv pe balcon, in ghivece, diferite soiuri de verdeturi proaspete si aromate.

7. Care este mancare din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?
Ooo,sunt atat de multe mancaruri care imi vin acum in minte, cand eram copil, imi placea sa stau in bucatarie langa mama atunci cand gatea. Cel mai mult imi placeau chiftelutele marinate. Sosul mamei era minunat. As putea spune ca e singura mancare pe care nu am reusit niciodata sa o fac sa iasa la fel de gustoasa ca a ei. Cand traia mama si vroiam aceasta mancare,o chemam la mine special sa pregateasca ea sosul. Reteta este pe site.

8. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?
Ocupatia mea fulltime a fost familia. Cred ca unul dintre principalele mele hobby-uri este gatitul, asa ca am cautat de-a lungul timpului sa-mi perfectionez si sa-mi diversific acest hobby. Incerc sa nu pierd nici o emisiune culinara de la tv. Cand reusesc sa imi fac timp, incerc sa ajung la cat mai multe evenimente cu tematica culinara. Anul trecut am fost in parcul Izvor la fesivalul de gatit in aer liber.
In timpul liber imi place sa citesc, o pasiune pe care o am din copilarie, imi place sa merg la teatru si sa calatoresc, iubesc marea si muntele.

9. Unde preferati sa mergeti in concediu si de ce tomai acolo?
In concediu imi place sa merg atat la mare cat si la munte. Un loc pe care imi doresc sa-l vad, si in care nu am reusit sa ajung pana acum sunt manastirile din Moldova.
Dar cel mai mult m-am indragostit de Grecia, de insula Thassos, de Mediterana, si de bucataria lor minunata. Mi-as dori sa o revad.

10. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult, ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?

Intr-adevar,ca sa devii un bucatar bun, in primul rand trebuie sa-ti placa sa gatesti, sa depui suflet in ceea ce faci, sa ai si un pic de imaginatie, si sa nu-ti fie frica sa incerci lucruri noi,chiar daca uneori dai gres.
Cea mai frumoasa amintire este incercarea mea, acum mult timp de a face prima prajitura fara ajutor, si trebuie sa recunosc a fost un esec total. Dar nu am renuntat si cu perseverenta, pana la urma am reusit.

11. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?
As putea spune ca dulciurile sunt favoritele mele,acolo pot sa ma joc cu aromele cel mai bine. O reteta preferata si personalizata in acelasi timp este tiramisu.Eram in Israel prin 2002 si acolo am mancat pentru prima data Tiramisu,dar nu ma impacam deloc cu ideea de a pune galbenusul de ou crud in crema.Asa ca mi-a venit o idée originala,care in timp a fost apreciata atat de catre familia mea,cat si de catre  prieteni.Crema de baza este formata din:crema mascarpone,smantana si frisca.Se amesteca crema mascarpone cu zahar,smantana,iar la sfarsit se adauga frisca batuta bine.Aceasta crema o folosesc si la tortul Diplomat.Aceasta reteta am pregatit-o pentru petrecerea de botez a fetitei unei bune  prietene ,iar musafirii au fost mai mult decat incantati de rezultat.A fost cea mai mare satisfactie a mea.

12  Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?
As incepe cu robotul de bucatarie,de care nu ma pot lipsi.El si mixerul sunt ajutoarele mele de nadejde.Forme de tot felul,ustensilele pentru ornat si nu in ultimul rand vasele din inox si oala de fiert sub presiune.

13. Sunteti in pana de idei, de unde va inspirati pentru a face o mancare noua? Respectati reteta sau incercati sa o modificati dupa gustul dumneavoastra?

Asa am descoperit Siteul Gustos,cand eram in pana de idei,aici am descoperit doamne minunate care acum imi sunt prietene  si de la care mai ‘fur’ cate o reteta.Este foarte greu sa respecti intocmai o reteta,mai ales ca la gusturi fiecare mai adauga ceva in plus care ii da o nota particulara.Si mai sunt si revistele in domeniu pe care imi place sa le cumpar si sa ma inspir din ele.

14. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?

Sa nu le fie teama sa incerce tot felul de ingredient noi,sa isi puna imaginatia in valoare.Gatitul este asemeni unei arte,doar nu degeaba se numeste Arta Culinara.Acolo unde nu stiu,sa intrebe,fara sa le fie rusine.Nimeni nu se naste innvatat. Ierburile aromate si mirodeniile pot sa schimbe radical gustul unui fel de mancare obisnuit. Este important ca mancarea sa aiba si un aspect placut, apetisant atanci cand ajunge in farfurie.Cand o mancarea este aspectuoasa, creste pofta si batalia este pe jumatate castigata,iar aprecierile celor care o mananca vor fi pe masura.

15. Unde preferati sa faceti cumparaturile, in piata, la magazinul din apropiere sau la un hipermarket?
Legumele si fructele imi place sa le cumpar din piata, direct de la producatori.Sunt mai sanatoase si mult mai proaspete decat cele din import.Pentru restul,merg la hypermarket.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 26 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2010

    Felicitari si mult succes in tot ce iti propui sa realizezi.

  • Fara foto

    murigneau, 11 aprilie 2010

    Felicitari pentru interviu la fel ca pentru toate retele tale! Sa ti se implineasca visul si sa fii fericita alaturi de cei dragi.

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 23 martie 2010

    Sper sa ti se realizeze visul cu mutatul de la bloc.Noi am facut acest pas anul trecut,si speram ca anul acesta sa ne mutam in casa.Cat despre gradina,deja am inceput sa punem semintele in pamant,si sa plantam floricele.Felicitari pentru interviu si sa fii sanatoasa alaturi de minunata familie.

  • VARVARA MURA

    muryshor (Chef de cuisine) , 18 martie 2010

    Aveti mare dreptate ,cand spuneti ca fara dragoste , mancarea nu are gust ... eu cred ca e ingredientul principal ,fara de care , mancarea e fada .Si aveti dreptate si cand spuneti ca acest talent se mosteneste . Si mie imi place sa mi petrec mult timp in bucatarie si sa incerc retete noi , si pot spune ca sunt tare mandra de mine cand toti prietenii mei , spun ca sunt o bucatareasa de exceptie ...Si sa stiti , ca inainte de a ma casatori , nu stiam sa fac un ochi , mama ma menaja si mi tot spunea ca ocupatia mea trebuie sa fie pregatirea ptr o cariera si nu bucataria ...asta se nvata in mers ... si a avut dreptate ... Cand m am casatorit , am pus mana pe cartea de bucate si cu sortu n brau , azi o leaca , maine oleaca , am inceput sa fac mancaruri pe care nici mama nu reusea sa le faca , ca mine ...Si "Gustos.ro" m a ajutat mult , si prietenii pe care mi i am facut aici .Va felicit ptr perseverenta si talentul dvs si va urez putere de munca in continuare si cat mai multa inspiratie !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 17 martie 2010

    Felicitari pentru interviu !

  • Nicoleta Mariana Sandulache

    Nicoleta Mariana Sandulache (Chef de cuisine) , 14 martie 2010

    Felicitari pentru interviu si multe retete interesante in continuare, sper sa iti realizezi visul. Felicitari.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 14 martie 2010

    Felicitari pentru interviu, pentru retetele de pe gustos.ro si ai toata admiratia mea pentru devotamentul de care ai dat dovada familiei tale.Iti doresc ca toate visele sa ti se indeplineasca! Pentru ca meriti.

  • Fara foto

    Adrian, 14 martie 2010

    Felicitari pentru interviu !

  • Fara foto

    mira, 13 martie 2010

    Multe mancaruri gustoase in continuare si cat mai multi oameni multumiti in jurul mesei! Multumiri pentru retetele interesante!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 13 martie 2010

    Doina draga,ma onoreaza prietenia ta iar cuvintele tale mi-au mers direct la suflet. Mari,multumesc pentru cuvintele frumoase.Si daca o sa mi se implineasca visul,fi sigura ca usa casei mele o sa fie mereu deschisa pentru toata lumea.

  • Fara foto

    Mihaela Abu El Shaikh, 13 martie 2010

    Draga Silvioara, Felicitari pentru articolul tau, care ne aduce mai aproape de prietenele noastre de pe gustos.ro.Nu vreau sa scriu cuvantul virtuale, adevarate prietene; este atat de deosebit de o carte de bucate; mai uman si ai intotdeauna ocazia de a intreba si de a primi ajutor. Multe dintre noi nu o mai avem pe mama deosebita langa noi si atunci la cine poti cere ajutor decat de la niste prietene adevarate si dezinteresate care te invata cu tot sufletul din experientele lor culinare??? Nimic nu este mai bun decat o mancare gatita cu dragoste , oricat de simpla ar fi ea.Bucatareasa va pune tot sufletul si ingredinetele cele mai fine. Sper sa-ti realizezi visul de a vizita comorile de arta care sunt manastirile Moldovei; eu le-am vizitat in anii de scoala dar m-au marcat pentru totdeauna. Sper sa iti gasesti o casuta mica si cu gradina , deoarece nimic nu e mai gustos decat legumele si zarzavaturile cultivate acasa fara adausuri artificiale. Si eu am cumparat o fernma de maslini si am mult spatiu pentru a cultiva dupa pofta inimii; sper sa schimbam experiente si in acest domeniu. Eu sunt mai noua pe gustos.ro si in plus si lucrez, dar in fiecare zi ma familiarizez cu noi retete minunate , dar ma si emotionez de faptul ca fete ca tine, Valentina Ionita,Doina Varga, Lia,Mariana Scarlat,Sidy, Cely,Maria Burdulea,Camelia Husni, Cramen si multe altele intotdeauna incurajeaza noile venite, chiar daca nu avem retete atat de speciale ca ale voastre sau experienta voastra culinara. Iti doresc multa sanatate tie si sotulului tau , care te ajuta atat de mult si sa devii bunica! Este un privilegiu sa ma numar printre prietenele tale si sper ca intr-o zi sa ne putem intalni.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 12 martie 2010

    Draga mea, eu sunt mereu contra timp. Am fost de multe ori astăzi pe site, am scris comr'entarii la reţete, dar nu m-am uitat şi sub articolul cu ciocolata, pe care îl citisem şi-l comentasem. Şi pe mine mă inspiră reţetele tale, mai ales cele la care foloseşti ingrediente sau condimente exotice. Eu am avut până nu demult, mai puţin timp pentru gătit şi ăsta a fost un motiv pentru care am experimenta mai rar reţete deosebite, mi-a fost mai la-ndemână să gătesc tradiţional, dar decând am intrat, la fel ca tine, întâmplător pe site-ul şi pe forumul Gustos, experimentez şi eu fel de fel de reţete şi ale tale sunt în top. Îţi doresc să-ţi împlineşti visul, să te muţi într-o casă cu grădina şi să vin să te vizitez. Îţi mai doresc să ai numai bucurii de la scumpele tale fete şi să fii într-o bună zi bunică! Felicitări pentru interviu!

  • diana

    diana (Chef de cuisine) , 12 martie 2010

    Draga Silvia, sincere felicitari pt interviu! Felicitari si pt bunatatile pe care le prepari si pe care "le imparti" cu noi. Iti doresc numai bine atat tie cat si familiei tale.Te pup Diana!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 12 martie 2010

    Vreau sa te felicit pt frumosul interviu, sa iti doresc vise implinite, stiu ce mult inseamna acest lucru si eu doresc tot o casa ,,pe pamant,,la care vreau cu tot dinadinsul sa ma mut. Iti doresc multe retete frumoase in continuare, sa gatesti cu mult drag pt frumoasa ta familie care oricum se va mari si atunci bucuria de a gati va fi si mai mare. Toate acestea le spun din experienta proprie, este mare bucurie si sarbatoare sa ne reunim cu totii: parinti, copii, nepoti!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 12 martie 2010

    Vreau sa te felicit pt frumosul interviu, sa iti doresc vise implinite, stiu ce mult inseamna acest lucru si eu doresc tot o casa ,,pe pamant,,la care vreau cu tot dinadinsul sa ma mut. Iti doresc multe retete frumoase in continuare, sa gatesti cu mult drag pt frumoasa ta familie care oricum se va mari si atunci bucuria de a gati va fi si mai mare. Toate acestea le spun din experienta proprie, este mare bucurie si sarbatoare sa ne reunim cu totii: parinti, copii, nepoti!

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 12 martie 2010

    Va multumesc tuturor pentru cuvintele frumoase si pentru urari. Sidy,si eu abia astept sa ne revedem.Si cine stie,poate de data asta ne strangem mai multe gustoase. Va pup si va imbratisez pe toate.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 martie 2010

    Silvia interviul tau este o incantare ca de altfel si retetete tale.Felicitari draga mea !

  • Fara foto

    maria mihalache, 12 martie 2010

    Silvioara, felicitarile mele pentru interviu si pentru toate bunatatile pe care le "confectionezi". Stii ceva?..........mancarea mea preferata in copilarie, de care imi aduc si acum aminte cu pofta, erau tot chiftelutele marinate. Te pup si iti doresc numai bine in tot ceea ce faci.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 12 martie 2010

    felicitari pt articolul tau,dar mai ales pt retetele bune pe care le postezi!

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 12 martie 2010

    Felicitari,Silvia,draga! Am citit cu mare placere interviul;simt,ca te cunosc mai bine. Si mie,imi face mare placere,sa gatesc,pt.familie si prieteni.Si-mi place,sa le placa(mincarea,dulciurile). Imi place ca-ti pui "amprenta",pe tot ce gatesti !

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 12 martie 2010

    Felicitari pentru interviul acordat Silvye draga ! Uite asa, incet-incet, reusim sa ne cunoastem mai bine, noi cei din marea familie Gustos ! Iti doresc sa ti se indeplineasca visul, sa ai multa sanatate si sa-ti vezi fetele la casele lor.Iar pe tine sa te bucure cu nepotei dragi si sanatosi.... Silvye, sora mea, ma bucur ca te-am cunoscut personal si de abia astept sa ne intilnim din nou.... Te tzuc cu drag !

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

    Va multumes frumos pentru urarile voaste si pentru ca sunteti alaturi de mine.Si sigur,daca ajung in nordul Bucovinei,nu o sa ratez sa trec si pe la tine Cely.

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

    Felicitari! draga Silvia pt toate realizarile tale de pana acum. Sa dea domnul sa ti se implineasca visele si sa ai parte de sanatate si bucurii din plin.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

    O incantare acest interviu draga Silvioara...L-am citit cu mare placere si nostalgie...Sa-ti ajute Dumnezeu sa fii sanatoasa si sa-ti indeplinesti visul cat mai curand...

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

    Felicitari pentru articolul in care ne-ai incantat cu dezvaluiri din viata si experienta ta. Gasesc multe puncte comune in ce ma priveste. Profesor mi-a fost si mie mama, imi amintesc si eu cu placere de mancaricile imbietoare ale bunicii,imi place si mie sa gatesc pentru familie si prieteni.E o placere sa-ti citesc retetele de unde ma inspir de multe ori. Ai o carte de bucate consistenta si demna de studiat.Iti doresc sanatate, sa ti se imlineasca visele, mai ales cel de a te muta la casa. Iti recomand sa vizitezi manastirle din Moldova, sa ajungi si in Nordul Bucovinei, unde te astept cu drag intr-un pelerinaj la Manastirile frumoasei Bucovine.Sa ai parte de tot ce iti doresti! Doamne ajuta!

  • Epure Mariana

    Epure Mariana (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

    va doresc multa santatate si sa va ajute soarta sa reusiti sa va mutati la o casuta cu gradina asa cum va doriti.Parca va si vad printre flori colorate cu un platouas de prajituri bune servind musafirii.