Saptamana aceasta ne-a onorat invitatia la rubrica "Interviuri Gustos.ro" doamna Camelia Khalil, cunoscuta drept "Husni" in comunitatea noastra si Chef de Cuisine pe Gustos.ro. In interviul ce urmeaza veti avea prilejul sa cunoasteti o doamna cu o poveste de viata impresionanta, o persoana care pune suflet in mancarurile pe care le prepara si care gateste cu dragoste pentru cei dragi. De cand se afla in comunitatea Gustos.ro, doamna Khalil ne-a impartasit peste 140 de retete delicioase, de la cele trationale romanesti si internationale, pana la minunate retete cu specific arab precum: Sambusek, Capse, Maqdus, aducand savoarea Orientului in comunitatea noastra. Ii multumim ca ne-a oferit ocazia ca prin acest interviu sa o cunoastem mai bine si sa ii aflam secretele culinare.


1. Cand ati inceput sa gatiti? Ce v-a determinat? Cine a v-a fost profesor?
Ma numesc Camelia Khalil (inainte de casatorie Pollak). Gatesc cu Gustos.ro din ianuarie 2009 si sunt membra a forumului din august 2008. Traiesc in Iordania (prin casatorie) din 1981. Pentru ca a venit vorba de forum, acum 2-3 zile am aflat (prin forum) ca multe din retetele noastre (ma refer la membrii siteului) au fost copiate pe unele bloguri; am gasit vreo 35 de retete (ale mele) cu poze pe blogul: http://egospodina.blogspot.com.

Nu stiu de ce am spus asta; poate sa ma descarc. Si cine altcineva decit voi poate sa inteleaga? M-am suparat, am scris comentarii pe egospodina, altceva nu pot face.
Imi place sa postez retete simple, cu cat de multe poze, si incerc sa fiu foarte explicita; vreau ca persoanele care n-au facut nici macar o cafea sa incerce sa gateasca. Sa nu le fie teama.
Am inceput sa “gatesc” studenta fiind. Locuiam la camin si (ca foarte multi studenti) vindeam bonul (cartela) de masa. Locuiam cu inca 2 fete in camera, la camin, gateam pentru ele si pentru mine, normal. Faceam mancaruri foarte simple. Era o singura bucatarie pentru mai multe camere.

Trebuia sa am mult noroc sa gasesc aragazul liber; cel mai mult gateam “spaghetti”cu parizer. Cand eram mai norocoasa si puteam sta mai mult timp la aragaz, faceam tocanita de pui, ocazie cu care cele doua colege ma umpleau de laude.

Dupa ce m-am casatorit, am inceput de-adevaratelea sa gatesc; era o placere. “Profesoara” mea dupa casatorie a fost cartea de bucate a Silviei Jurcovan; si acum o consult. Am incredere in S. Jurcovan, niciodata nu m-a “inselat”. Inainte de casatorie,am invatat foarte multe de la mama si de la bunica (din partea tatalui).

2. Pentru cine gatiti? Va ajuta persoanele dragi cand pregatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?
Gatesc pentru familia mea. Sotului meu ii place sa ma ajute. Am 2 baieti, cel mare are 30 de ani si nu le prea are cu gatitul; cel mic (28 de ani) in schimb, gateste, ii place; cred ca sotia lui e norocoasa. De cand era mic tot timpul era cu mine in bucatarie. Cand ma auzea in bucatarie lasa jocul si venea si ma intreba:”Ce facem bun?”.

Dar cel mai mult ma ajuta acum menajera mea. De fapt, ea face tot; a invatat sa faca si poze. Eu nu prea pot sa fac mare lucru. In 1995 am fost diagnosticata cu scleroza multipla. De vreo 4 ani sunt in scaun cu rotile. Sunt optimista (cat pot), dar si realista. N-am facut paranteza aceasta pentru a ma plange. Dar am simtit ca trebuie sa spun.

Nu-mi place sa dau comenzi, imi place sa fac orice (de ex. mancare) cu mana mea, dar n-am ce face, sunt obligata chiar daca ma doare sufletul.
Consider site-ul gustos o a doua familie.

3. Ce ati dori sa realizati? Spuneti-ne visul dumneavoastra?
Visul meu e sa ma insanatosesc. Apoi, impreuna cu sotul meu, caruia ii multumesc pe calea aceasta, sa traim o viata linistita, fara griji, sa imbatranim frumos. Ma credeti ca nu am alt vis?

4. Care este mancarea din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?
Din copilarie imi amintesc cu mare placere de supa cu taitei pe care o facea mama, avea un gust… Si tot cu placere imi amintesc de taiteii cu varza facuti de bunica si de o budinca de gris pe care o facea matusa mea (sora mamei) facea budinca asta special pentru mine, cand mergeam la ea in vizita.

5. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?
Sunt casnica; in timpul liber dezleg careuri (rebus), citesc, mai fac cate-o prajitura.

6. Unde preferati sa mergeti in concediu si de ce tocmai acolo?
In concediu mi-ar place sa vin in Romania sa vad locurile natale si totul de acolo: flori, apa, copaci, pamant, strazi, oameni.

7. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult, ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?
Normal ca pentru a fi un bun bucatar e nevoie de experienta, dar, mai mult decat atat, conteaza talentul si, nu in ultimul rand, sa-ti placa ceea ce faci.
Imi amintesc ca aveam vreo 8 ani si voiam sa fac ceva dulce;am facut un fel de gogosele (asta trebuia sa iasa). Eram singura acasa. Am facut, dar n-au iesit bune; le-am aruncat sa nu le vada mama. Sa nu va spun cum arata aragazul.

Apoi tin minte ca aveam vreo 14-15 ani, am mers in vacanta la bunicii mei din partea mamei, aveau o gradina plina cu de toate. Aveau, printre altele, si pruni; era vara si erau multe prune. Eram acasa doar cu o verisoara (mai mica decat mine cu un an)am zis ca facem o surpriza. Am inceput sa facem galuste cu prune, nu stiam cantitatile pentru ingrediente, asa ca am facut cantitate industriala, au iesit in jur de 120 de bucati. Tot faceam si nu mai terminam. Dar au iesit foarte bune.
Cand au vazut bunicii nostri “surpriza”, ne-au intrebat daca am lasat prune in gradina. Normal, glumeau. Am dat galuste cu prune la toti vecinii.

8. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?
Nu cred ca am o reteta preferata. Si totusi imi plac mult merele, le gatesc des: prajituri, tarte, placinte, orice se poate face din ele. Si fac des un “sos”de mere: se fierb merele, ca pentru compot, dar cu mai putina apa, apoi se ingroasa cu faina. Cand e rece, se pune putina frisca lichida. Apoi se serveste foarte rece, presarat cu scortisoara. Foarte simplu, dar si foarte bun.

9. Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?
Folosesc cu placere toate ustensilele din bucatarie, de la oala cu presiune, tavi, facalet, masina de facut taitei, coffee-maker, rice-cooker.

10. Sunteti in pana de idei, de unde va inspirati pentru a face o mancare noua? Respectati reteta sau incercati sa o modificati dupa gustul dumneavoastra?
Cind sunt in pana de idei ma uit in caietele mele cu retete si sigur gasesc ceva.

11. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?
Indrum pe oricine sa faca cu placere o mancare; credeti-ma, se simte. Chiar cartofii prajiti, sa se faca cu dragoste, ies mult mai buni. Cand se face ceva de placere, cu dragoste, nu se simte oboseala.

12. Unde preferati sa faceti cumparaturile, in piata, la magazinul din apropiere sau la un hipermarket?
Eu nu fac cumparaturi, dar mi-ar placea sa cumpar din piata, uneori esti obligat sa cumperi de la un mazin din apropiere.

In incheiere, va multumesc pentru interviu si ma bucur ca sunt membra a site-ului Gustos.ro.




Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 26 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Cosmina Liana Pop, 16 ianuarie 2014

    am ramas fara cuvinte,nu pot decat sa plec palaria in fata acestei maestre .as fi foarte incantata sa primesc sfaturi ptr ca eu sunt incepatoare in bucatarie ,dar ma pasioneaza enorm sa stiu de toate si iubesc bucataria.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 29 iunie 2010

    Felicitari draga Cami!Un interviu original si plin de spirit .Iti doresc din tot sufletul sa fii sanatoasa si alatui de noi in marea familie "Gustoasa".

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 20 iunie 2010

    M-ai facut sa lacrimez,Iuliana.Multumesc!

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

    Cami ,felicitari pentru interviu!Ma bucur sa avem o rominca advarata la noi in "Gustos".......Esti mai aproape decit distanta la care te gasesti .....mentalul tau ,trairile tale sunt aici cu noi,nimic nu ne desparte de asa o prietena de suflet romanesc dar si planetar as putea spune datorita imprejurarilor destinului tau. Ma bucur sa tariesti in acea oaza de dragoste,si implinire si sanatatea vine prin aceste surse nebanuite de sinceritate .Tot ceea ce ce gindesti si faci vine din interiorul tau si nu are cum sa nu fie si "GUSTOS". Iti doresc sanatate si impliniri in toate si in retetele culinare in mod special.Felicitari CAMI!

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 10 mai 2010

    Multumesc,Ramona !

  • Ramona A

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2010

    Ma bucur pt.acest articol,te felicit pt. minunatele retete de pe Gustos,draga Camelia.Am vazut si eu retetele tale pe acel site....i-mi pare rau!mult succes in continuare si sanatate!Carpe diem!

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2010

    Prietenia voastra(virtuala) face f.mult pt.mine.Simt, ca am o familie f. numeroasa. Va imbratisez !

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2010

    Va doresc multa sanatate si cat mai putine suparari. Ca parte buna, daca vi se 'imprumuta' retetele, inseamna ca sunt apreciate. :)

  • ana catalina focsa

    ana catalina focsa (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2010

    Am citit interviul d-voastra cu mare placere si am descoperit intr-adevar o poveste impresionanta.Nu-mi ramane decat sa va doresc sa se implineasca visul d-voastra si sa auzim numai de bine!

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Ma bucur ca am cunoscut si o alta Camelia sau Husni cum te stie toata lumea.Deja s-a spus tot.Esti o persoana deosebita si iti doresc din tot sufletul sa fii sanatoasa.Succes in continuare la...bucatarit,sa ne mai poti incanta si cu alte retete minunate.

  • Doina  Varga

    Doina Varga (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    Draga Camy, am citit de mai multe ori interviul tau, pentru ca mi-a placut mult. Stiam multe despre tine si minunata ta familie de pe forum, dar acum am aflat mai multe. Imi dau seama cat de greu iti este in strainatate, ca iti este dor de Romania. Vad asta, dar invers, la cumnatii mei musulmani. De cate ori vad imagini din Siria ii apuca plansul. Imi pare bine ca ai luat legatura cu Mihaela, care traieste tot in Iordania si sper sa ajungeti sa va cunoasteti. Cat despre problema cu furtul retetelor, te inteleg perfect. Si eu sunt in aceeasi situatie. Am descoperit si eu retetele mele postate aici, pe site, preluate cuvant cu cuvant si poza cu poza pe acele bloguri (pentru ca sunt mai multe). Eu inteleg ca daca iti place o reteta sa o incerci, sa o prepari, dar sa vad munca ta, pozele tale si sa mentionezi a cui este reteta. De exemplu, mi-a facut o deosebita placere sa vad aici, pe site, o reteta de fasole facaluita, cu mentiunea "dupa reteta Doinei Varga". Aici, pe site, nu avem nicio protectie pentru retetele noastre. Degeaba ne scriem numele pe poze, pentru ca le fura si asa. Pana nu se rezolva problema, eu nu mai postez nicio reteta pe site. Le voi posta doar pe blog, unde am protectie. Am un program facut de fiul meu care, daca imi fura cineva pozele, il umple de virusi si ii distruge calculatorul. Eu sper sa se rezolve, la fel cum s-a rezolvat si cu filtrul anti-spammeri pe forum. Daca nu eram noi unite si nu ceream acest filtru, si acum am fi avut aproape zilnic cate unul. Dar astea sunt alte probleme... Iti doresc din tot sufletul multa, multa, multa sanatate si putere, esti o femeie minunata, o mama si o sotie extraordinara. Sper sa povestim despre nepotii nostri. Ma bucur ca esti prietena mea. Te pup dulce.

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2010

    Cuvintele voastre sint asa de frumoase. Va multumesc ! Sidy zice;".imi pare nespus de rau ca nu am putut sa te ajutam mai mult " M-ati ajutat f.mult;faptul ca sinteti,alaturi de mine (nu ma refer numai la furtul retetelor)conteaza f.mult.Si faptul ca sint membra a site-ului,ma bucura,ma flateaza. Inca o data,va multumesc mult !

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2010

    Draga mea Camy citind cu multa placere interviul tau...am depanat amintirile cu tine, despre ceea ce noi doua am apucat sa povestim de mai multa vreme.... Sti foarte bine ca te inteleg si stiu ce simti pentru ca am si eu in familie pe cineva drag care sufera de aceasta boala crunta. Iti doresc din tot sufletul sa ti se implineasca visul...chiar daca mai tarziu ! Si iti doresc multa, multa sanatate si....bineinteles nepotei ! Pe care stiu ca ai sa-i adori. Stii foarte bine ca noi, "toate gustoasele si toti gustosii" am fost si suntem alaturi de tine la acest furt al retetelor tale de pe site....imi pare nespus de rau ca nu am putut sa te ajutam mai mult ! Te felicit pentru interviu si pentru minunatele tale retete pe care oricine le poate face, pentru ca tu ai un dar aparte de a le explica . Te imbratisez cu mare drag si te tzuc !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2010

    Draga Camilia te felicit pantru interviul acordat si iti doresc toata sanatatea din lume .Ma bucur mult ca te-am cunoscut prin intermediul retetelor trimise.Am incercat multe din ele .Imi place ca esti o luptatoare ce nu se da batuta asa usor,sunt alaturi de tine .Ma bucur mult pentru tine si familia ta care te sprijina si te ajuta in tot ce faci.

  • Fara foto

    maria mihalache, 22 aprilie 2010

    Camelia,nu pot spune decat felicitari pentru tot ceea ce faci.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2010

    Draga Camelia,povestea ta plina de sensibilitate si incarcatura emotionala m-a lasat fara cuvinte...In acest caz nu pot sa-ti transmit decat sa lupti,sa fii increzatoare in Dumnezeu si in fortele tale ...

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2010

    Draga mea Camelia,felicitari pentru interviul acordat.Esti o persoana greu incercata de viata si iti urez pe aceasta cale multa sanatate si tot binele din lume.Multe din retetele tale le-am facut si eu.Imi place cum gatesti si mai ales cum prezinti o reteta.Jos palaria.Imi pare rau ca ti-au furat retete si le-au pus pe blogg,dar eu pe acel blogg nu pot sa intru si nu stiu de ce?Inca odata multa sanatate si mult succes in continuare pe acest minunat site.

  • Nicoleta Mariana Sandulache

    Nicoleta Mariana Sandulache (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2010

    Buna draga Husni, Din pacate sincer imi pare rau de retetele tale cred ca ar fi bine sa personalizezi fotografiile, scriind numele tau pe fotografii atunci este mai greu de copiat, oameni de acest fel exista in toate domeniile, dar te rog sa fii optimista ca noi "gustoasele si gustosii" de pe acest site te apreciem foarte mult. Imi pare bine ca a aparut aceasta rubrica deoarece incepem sa ne cunoastem mai bine sa ne spunem supararile si bucuriile si sa aflam persoana din spatele retetelor cu bune si cu rele, fiecare cu povestea ei de viata. Interviul tau este o dovada de curaj si provocare, o adevarata dovada ca trebuie sa ne impingem limitele chiar daca sanatatea ne este potrivnica. Avem pe site-ul gustos cateva prietene care intradevar lupta pentru sanatatea si viata lor sau a persoanelor dragi lor si sunt pentru noi un exemplu ca tine, Vali Ionita sau Doina Varga, sunteti niste persoane deosebite si eu una tin sa va multumesc ca faceti parte din familia "Gustos" pentru mine sunteti exemple de reusita. Cu mare drag,

  • husni

    husni (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2010

    Multumesc,din inima! E deja ora 12.30,dar n-am putut,sa va multumesc,mai devreme;de dimineata,am plecat la spital;am avut termin(re),la medicul meu;are un cabinet in cadrul spitalului. Merg la vizita(termin),la fiecare 3 luni.Multumesc lui D-zeu;deocamdata e-n regula. Si eu,Mihaela,abia astept sa te vad,sa te cunosc. Mltumesc,pt.sprijinul vostru,virtual:|Mari,Diana,Maria Elena,Silvia,Lia,Daniela si nu in ultimul rind,Mihaela !

  • diana

    diana (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2010

    Draga Cami te felicit pt interviu, imi plac retetele tale, imi place cum explici fiecare detaliu. Iti doresc multa sanatate ,sa ai parte de multe bucurii in viata, cat de curand si nepotei asa cum iti doresti, continua sa fii asa cum esti,optimista si plina de sperante, esti o persoana pe care eu o admir foarte mult.Te imbratisez cu drag si te pup .

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2010

    Draga Camelia,te felicit pentru acest interviu.Esti o persoana deosebita care a reusit sa treca cu fruntea sus peste greutati.Totul e spus din inima si cu multa sinceritate. Multa sanatate sa ai,si sa vi cat mai curand in Romania.

  • Daniela

    Daniela (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2010

    Felicitari, Cami !

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2010

    Draga Camelia,esti o persoana minunata,o gospodina desavarsita . JOS PALARIA in fata ta,esti o luptatoare si un exemplu de urmat. Multumim pentru faptul ca existi, lupta in continuare, acolo sus cineva te iubeste si are grija de tine... Iti doresc din suflet multa sanatate si implinirea dorintelor.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2010

    Vreau sa iti transmit felicitarile mele pt interviu. Intotdeauna am spus ca esti o persoana speciala, pe care eu o apreciez si stimez in mod deosebit. Dumnezeu sa-ti auda si implineaca gandurile si visele tale modeste. Multumim pt interesantele tale retete, te imbratisez cu multa prietenie. Sa fii fericita alaturi de minunata familie care te inconjoara.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2010

    Dragă Camelia, am fost plăcut surprinsă când am găsit interviul tău aici. Sunt încântată că mă-număr printre prietenele tale virtuale şi am suferit cu tine că ţi-au fost copiate reţetele, cu fotografii cu tot fără să se pomenească în vreun fel că autorul lor eşti tu, mai ales că tu faci eforturi deosebite ca să le scrii şi să le postezi. Îmi reţetele tale toate, mai ales că sunt foarte explicite şi că arată de nota 10 cu multe . Admir răbdarea ta de a îndruma menajera să le facă aşa cum vrei tu să arate şi mă gândesc cu multă dragoste şi compasiune, cât trebuie să suferi când nu ies aşa cum ai vrea tu. Cred că menajera ta o să-şi deschidă fără nici o problemă, un local sau o patiserie când v-a pleca de la tine. Ai învăţat-o de toate. Îţi doresc din tot sufletul să te însănătoşeşti şi să duci şi tu o viaţă normală. Cine citeşte printre rânduri poate să vadă ce om deosebit eşti! Pe mine m-ai cucerit! Multă sănătate şi însănătoşire grabnică, îţi doresc!

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2010

    Draga Camelia, Toata admiratia mea , in primul rand pentru curajul cu care ai depasit boala si in al doilea rand pentru retetele extraordinare cu care ne delectezi pe gustos.ro. Trebuie sa mentionez ca pentru bucataresele incepatoare retetele tale sunt atat de explicite , incat intradevar sunt un ajutor incomensurabil. Prezentarea mancarurilor tale , englezii ar spune" exquisite" este foarte eleganta si inspiranta. Imi aduc aminte de un comentariu din partea unei membre , care te intreba daca ai taiat cu rigla prajiturile??????? Intrucat si eu traiesc in Iordania abia astept sa ne intalnim. Sanatate si o viata deosebita alaturi de familia ta si de prietenele de pe gustos.ro. Si eu am fost foarte suparata, la fel ca multe alte membre de pe gustos.ro despre furtul retetelor tale, care au fost pregatite cu atat efort si dragoste din partea ta. Pe curand , cu cat mai multe retete interesante. Si o nora noua cat de curand!!!!!!!! Mihaela