“Retetele trebuie scrise ca si cum cel care citeste nu a pus mana in viata lui pe o cratita”

Cu siguranta de multe ori ati poposit pe siteul www.vulpeabucatar.com si v-ati delectat cu delicioasele retete prezentate acolo. La fel ca si voi, am fost curiosi sa aflam cine se afla in spatele acestui site, cine gateste cu atata pasiune si dedicare. Am invitat-o pe doamna Voinescu sa ne ofere acest interviu, primul interviu pe care Gustos.ro il realizeaza cu un blogger/posesor de site cu specific culinar. Ii multumim pentru ca a acceptat invitatia noastra. Dar inainte de a incepe sa savuram interviul, se impune ca echipa Gustos.ro sa faca un gest de bun simt, si anume, dorim sa ne cerem scuze publice fata de invitata noastra in numele tuturor membrilor comunitatii Gustos.ro care au copiat multe dintre retele aflate pe www.vulpeabucatar.com si ni le-au prezentat ca si cum ar fi fost ale lor. Va asiguram ca suntem in curs de a remedia situatia. Acestea fiind spuse, va invitam pe toti sa o primim cu caldura pe doamna “Vulpea Bucatar” si sa ne bucuram de acest interviu.

“Retetele trebuie scrise ca si cum cel care citeste nu a pus mana in viata lui pe o cratita”

1. Cand ati inceput sa gatiti? Ce v-a determinat? Cine a v-a fost profesor?
Am inceput sa gatesc in anul doi de facultate, cand s-au mutat parintii mei si am ramas singura. Am inceput cu cartofi prajiti arsi sau nefacuti (acum ii aud cand sunt gata, sfaraie altfel). Profesor mi-a fost nevoia -- cu siguranta nu mama, ca nu stie sa gateasca decat doua sau trei mancaruri bine; in rest, fug de acasa cand face de mancare! (Iarta-ma, mama, stiu ca o sa citesti. Promit ca iti fac ceva bun cand vii sa ne vizitezi, ca sa ma ierti.)

2. Pentru cine gatiti? Va ajuta persoanele dragi cand preagatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?
Experimentele pe "cobai" au inceput in 2004 (prin "cobai" a se intelege sotul meu). In martie 2009 a inceput inca un mic cobai sa manance solide, cand a facut sase luni. Ma ajuta cineva sa pregatesc mancarea? Bineinteles. Aud din capul scarii: "E gaaataaa maaasaaa? Mi-eeee foaaaameee!". De obicei raspund: "Iar vrei sa mananci? N-ai mancat si ieri?"

3. Care este mancare din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?
Nu am o mancare preferata. Imi place sa incerc lucruri noi -- desi cu branza "mucegaita" a fost nevoie sa ma impinga de la spate sotul s-o incerc. Acum e primul raft la care ma opresc in supermarket.

4. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?
Va spun ce imi doresc sa fac: sa-mi incep propria afacere. Vreau sa fac torturi, sa le decorez cu flori de zahar, figurine -- ce cere clientul, torturi pentru orice ocazie. Sper sa incep, cu pasi timizi, anul acesta.

6. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult? Ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?
Ma simt flatata: ma considerati un bucatar bun! Nu exista lauda care unge pe suflet mai bine decat "Mmmmm!" cand cineva iti gusta mancarea (si cere si a doua portie -- si nu din politete).
Ca in orice domeniu, experienta ajuta mult. Poti sa prepari un fel excelent urmand cu atentie o reteta bine scrisa, dar numai petrecand mult timp in bucatarie inveti ce sa faci cand ceva nu merge ca la carte sau iti lipseste un ingredient, cum sa inglobezi un ingredient nou, ce feluri merg impreuna, sau cum sa faci ceva comestibil din conserva care expira curand si nu vrei s-o arunci plus ce se mai gaseste in frigider in momentul respectiv.
O intamplare amuzanta: eram in vizita la cineva in Anglia. Nu stiam cum se cheama "buruienile" in engleza, dar le recunosteam dupa cum arata -- sau asa credeam eu. Mi-am propus sa fac chiftelute, asa ca m-am dus la supermarket si am cumparat tot ce-mi trebuia. Printre altele, patrunjel verde. M-am apucat de facut chiftelutele. Mi se parea mie ca miros un pic ciudat, dar am zis ca mi se pare. Cand le-am terminat, nu s-au putut manca. Stiati ca patrunjelul si coriandrul arata exact la fel? Eu n-am stiut. Am mancat, totusi, chiftelutele, in sila. Vreo doi ani n-am mai fost in stare sa mananc nimic cu coriandru. Cum simteam mirosul, vedeam chiftelutele. Intre timp mi-a trecut, ceea ce e bine, pentru ca imi place mult mancarea Tex-Mex.

7. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?
Somon in bacon cu sos de stridii. Am invatat-o de la un coleg de serviciu al sotului, si el pasionat de bucatarie. O fac de cateva ori pe an, nu prea des, in general ca sa impresionez musafirii.
Nota Gustos.ro: Pentru toti cei interesati de reteta cu somon in bacon cu sos de stridii va invitam sa o cititi aici.

8. Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?

La pret, cuptorul a fost cel mai scump. "My preciousss" este un mixer (mini-malaxor) KitchenAid pe care l-am cumparat cu reducere de 75% acum patru ani, si l-am carat prin toata lumea. Are carlig pentru aluat de paine sau cozonac, paleta pentru aluaturi moi, tel pentru frisca si albusuri, masina de tocat carne, umplut carnati si facut bulion, razatoare de nuci, mere etc. Folosesc mult si robotul de bucatarie, care e mai mic si se spala rapid. Ar mai fi si cutitul meu preferat, santoku cu lama de 12 cm, cumparat la jumatate de pret. Sunt multe lurcuri de care nu m-as putea lipsi: de exemplu, cojitorul de cartofi! Mai curand mananc cartofii cu coaja decat sa-i curat cu cutitul...

9. Care este bucatarul pe care il apreciati cel mai mult? Daca ar trebui sa alegeti, pe care l-ati prefera: Jamie Oliver sau Gordon Ramsay?
Alton Brown. Are o emisiune chemata "Good Eats" pe Food Network. Explica nu numai cum, ci si de ce. Imi place sa stiu, de exemplu, ce tipuri de faina exista, prin ce difera, la ce e bun fiecare, si de ce. Sau cate feluri de orez exista si de ce unul e mai bun pentru pilaf, altul pentru sushi si altul pentru mancare chinezeasca. Emisiunile au titluri distractive, cum ar fi "The Egg Files" sau "Flour Power". Am mai mult de jumatate din emisiuni pe DVD -- cumparate la super-oferta! (Observati o tema aici...)

10. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?
Nu va grabiti. Nu exista "nu pot". Nu incercati sa gatiti dupa retete complicate, cel putin nu pana nu va simtiti siguri pe voi. Incepeti cu ceva care va e familiar, care stiti cum trebuie sa iasa. Alegeti retete usor de inteles, cu cantitati pentru toate ingredientele. Si acum ma enervez cand vad retete cu "faina cat cuprinde", sau doar cu lista de ingrediente, fara instructiuni. De fapt, asa a luat fiinta www.vulpeabucatar.com. Imi rataceam foile cu retete, uitam imbunatatirile pe care le faceam, nu eram in stare sa fac de doua ori o ciorba care sa aiba acelasi gust. Am inceput sa-mi notez detaliat cat, cum, cand. Cu siguranta sunt si multi altii care boscorodesc retetele cu prea putine informatii. Parerea mea e ca retetele trebuie scrise ca si cum cel care citeste nu a pus mana in viata lui pe o cratita. Explica-i cat poti de bine, descrie ce trebuie sa iasa, da-i termeni de comparatie, fa-i si o poza sau doua! Sfatul meu e sa cititi reteta cap-coada si sa va luati tot ce va trebuie la indemana inainte sa va apucati de ea. Sper ca retetele mele sa va ajute. Pofta buna!
 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise