Cu siguranta de multe ori ati poposit pe siteul www.vulpeabucatar.com si v-ati delectat cu delicioasele retete prezentate acolo. La fel ca si voi, am fost curiosi sa aflam cine se afla in spatele acestui site, cine gateste cu atata pasiune si dedicare. Am invitat-o pe doamna Voinescu sa ne ofere acest interviu, primul interviu pe care Gustos.ro il realizeaza cu un blogger/posesor de site cu specific culinar. Ii multumim pentru ca a acceptat invitatia noastra.

Dar inainte de a incepe sa savuram interviul, se impune ca echipa Gustos.ro sa faca un gest de bun simt, si anume, dorim sa ne cerem scuze publice fata de invitata noastra in numele tuturor membrilor comunitatii Gustos.ro care au copiat multe dintre retele aflate pe www.vulpeabucatar.com si ni le-au prezentat ca si cum ar fi fost ale lor. Va asiguram ca suntem in curs de a remedia situatia.
Acestea fiind spuse, va invitam pe toti sa o primim cu caldura pe doamna “Vulpea Bucatar” si sa ne bucuram de acest interviu.

1. Cand ati inceput sa gatiti? Ce v-a determinat? Cine a v-a fost profesor?
Am inceput sa gatesc in anul doi de facultate, cand s-au mutat parintii mei si am ramas singura.  Am inceput cu cartofi prajiti arsi sau nefacuti (acum ii aud cand sunt gata, sfaraie altfel).  Profesor mi-a fost nevoia -- cu siguranta nu mama, ca nu stie sa gateasca decat doua sau trei mancaruri bine; in rest, fug de acasa cand face de mancare!  (Iarta-ma, mama, stiu ca o sa citesti.  Promit ca iti fac ceva bun cand vii sa ne vizitezi, ca sa ma ierti.)

2. Pentru cine gatiti? Va ajuta persoanele dragi cand preagatiti mancarea sau lucrati fara ,,ucenici"?
Experimentele pe "cobai" au inceput in 2004 (prin "cobai" a se intelege sotul meu).  In martie 2009 a inceput inca un mic cobai sa manance solide, cand a facut sase luni.  Ma ajuta cineva sa pregatesc mancarea?  Bineinteles.  Aud din capul scarii: "E gaaataaa maaasaaa?  Mi-eeee foaaaameee!".  De obicei raspund: "Iar vrei sa mananci?  N-ai mancat si ieri?"

3. Care este mancare din copilarie de care va aduceti aminte cu drag? O preparati si dumneavoastra acum?
Nu am o mancare preferata.  Imi place sa incerc lucruri noi -- desi cu branza "mucegaita" a fost nevoie sa ma impinga de la spate sotul s-o incerc.  Acum e primul raft la care ma opresc in supermarket.

4. Cu ce va ocupati? Dincolo de viata profesionala, care sunt hobby-urile dumneavoastra, ce va place sa faceti in timpul liber?
Va spun ce imi doresc sa fac: sa-mi incep propria afacere.  Vreau sa fac torturi, sa le decorez cu flori de zahar, figurine -- ce cere clientul, torturi pentru orice ocazie.  Sper sa incep, cu pasi timizi, anul acesta.

6. Pentru a deveni un bucatar bun, trebuie sa fi experimentat mult? Ce amintire amuzanta aveti din bucatarie?
Ma simt flatata: ma considerati un bucatar bun!  Nu exista lauda care unge pe suflet mai bine decat "Mmmmm!" cand cineva iti gusta mancarea (si cere si a doua portie -- si nu din politete).
Ca in orice domeniu, experienta ajuta mult.  Poti sa prepari un fel excelent urmand cu atentie o reteta bine scrisa, dar numai petrecand mult timp in bucatarie inveti ce sa faci cand ceva nu merge ca la carte sau iti lipseste un ingredient, cum sa inglobezi un ingredient nou, ce feluri merg impreuna, sau cum sa faci ceva comestibil din conserva care expira curand si nu vrei s-o arunci plus ce se mai gaseste in frigider in momentul respectiv.
O intamplare amuzanta: eram in vizita la cineva in Anglia.  Nu stiam cum se cheama "buruienile" in engleza, dar le recunosteam dupa cum arata -- sau asa credeam eu.  Mi-am propus sa fac chiftelute, asa ca m-am dus la supermarket si am cumparat tot ce-mi trebuia.  Printre altele, patrunjel verde.  M-am apucat de facut chiftelutele.  Mi se parea mie ca miros un pic ciudat, dar am zis ca mi se pare.  Cand le-am terminat, nu s-au putut manca. Stiati ca patrunjelul si coriandrul arata exact la fel?  Eu n-am stiut. Am mancat, totusi, chiftelutele, in sila.  Vreo doi ani n-am mai fost in stare sa mananc nimic cu coriandru.  Cum simteam mirosul, vedeam chiftelutele. Intre timp mi-a trecut, ceea ce e bine, pentru ca imi place mult mancarea Tex-Mex.

7. Care este reteta dumneavoastra preferata? De unde o stiti si cat de des o pregatiti? Ne povestiti si noua cum se face?
Somon in bacon cu sos de stridii.  Am invatat-o de la un coleg de serviciu al sotului, si el pasionat de bucatarie.  O fac de cateva ori pe an, nu prea des, in general ca sa impresionez musafirii.
Nota Gustos.ro: Pentru toti cei interesati de reteta cu somon in bacon cu sos de stridii va invitam sa o cititi  aici.

8. Care sunt ustensilele cele mai de pret din bucataria dumneavoastra?

La pret, cuptorul a fost cel mai scump.  "My preciousss" este un mixer (mini-malaxor) KitchenAid pe care l-am cumparat cu reducere de 75% acum patru ani, si l-am carat prin toata lumea.  Are carlig pentru aluat de paine sau cozonac, paleta pentru aluaturi moi, tel pentru frisca si albusuri, masina de tocat carne, umplut carnati si facut bulion, razatoare de nuci, mere etc. Folosesc mult si robotul de bucatarie, care e mai mic si se spala rapid. Ar mai fi si cutitul meu preferat, santoku cu lama de 12 cm, cumparat la jumatate de pret.  Sunt multe lurcuri de care nu m-as putea lipsi: de exemplu, cojitorul de cartofi!  Mai curand mananc cartofii cu coaja decat sa-i curat cu cutitul...

9.  Care este bucatarul pe care il apreciati cel mai mult? Daca ar trebui sa alegeti, pe care l-ati prefera: Jamie Oliver sau Gordon Ramsay?
Alton Brown.  Are o emisiune chemata "Good Eats" pe Food Network.  Explica nu numai cum, ci si de ce.  Imi place sa stiu, de exemplu, ce tipuri de faina exista, prin ce difera, la ce e bun fiecare, si de ce.  Sau cate feluri de orez exista si de ce unul e mai bun pentru pilaf, altul pentru sushi si altul pentru mancare chinezeasca.  Emisiunile au titluri distractive, cum ar fi "The Egg Files" sau "Flour Power".  Am mai mult de jumatate din emisiuni pe DVD -- cumparate la super-oferta!  (Observati o tema aici...)

10. Ce sfaturi ati putea da incepatorilor in bucatarie?
Nu va grabiti.  Nu exista "nu pot".  Nu incercati sa gatiti dupa retete complicate, cel putin nu pana nu va simtiti siguri pe voi.  Incepeti cu ceva care va e familiar, care stiti cum trebuie sa iasa.  Alegeti retete usor de inteles, cu cantitati pentru toate ingredientele.  Si acum ma enervez cand vad retete cu "faina cat cuprinde", sau doar cu lista de ingrediente, fara instructiuni.  De fapt, asa a luat fiinta www.vulpeabucatar.com.  Imi rataceam foile cu retete, uitam imbunatatirile pe care le faceam, nu eram in stare sa fac de doua ori o ciorba care sa aiba acelasi gust.  Am inceput sa-mi notez detaliat cat, cum, cand.  Cu siguranta sunt si multi altii care boscorodesc retetele cu prea putine informatii.  Parerea mea e ca retetele trebuie scrise ca si cum cel care citeste nu a pus mana in viata lui pe o cratita.  Explica-i cat poti de bine, descrie ce trebuie sa iasa, da-i termeni de comparatie, fa-i si o poza sau doua!  Sfatul meu e sa cititi reteta cap-coada si sa va luati tot ce va trebuie la indemana inainte sa va apucati de ea. Sper ca retetele mele sa va ajute. Pofta buna!
 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 16 comentarii
  • Fara foto
  • lucica mihaila

    lucica mihaila (Chef de cuisine) , 27 aprilie 2010

    Un articol foarte bun. Se poate invata mult de aici!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2010

    Felicitari !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2010

    Felicitari pentru interviul acordat.Va doresc in continuare mult succes si multa putere de munca.Sincer, imi place foarte mult'''VULPEA BUCATAR'''.Sa dea bunul Dumnezeu, sa va ajute in visul pe care il aveti si sa va faceti propria dvs afacere.Felicitrai,pentru ca intr-adevar le meritati.

  • Fara foto

    anena, 22 aprilie 2010

    Stimata doamna, ador siteul dumneavoastra.M-am inspirat de nenumarate ori de pe el.Felul in care prezentati retetele este foarte bun pentru mine.Am facut multe bucate bune si gustoase de pe siteul dumneavoastra. Va felicit!

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2010

    Feilicitari pt interviu, sa gatesti toate bunatatile pt minunata familie, ma bucur ca te-am cunoscut virtual datorita interviului.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2010

    Când am început eu să gătesc şi altceva decât cartofi prăjiţi şi ouă prăjite, mai ales când am vrut să fac o prăjitură şi eu m-am împiedicat de " făină cât cuprinde", de aceea când mai scriu câte un comentariu pe acest site, mai fac câte o observaţie în sensul acesta. Apreciez reţetele explicite, şi mereu am scris că o reţetă publicată undeva trebuie să o poată face orice începător! Dacă reţeta e bine scrisă, nici nu e nevoie de poză, o vezi cu ochii minţii. Felicitări pentru interviul foarte sincer şi pentru felul sprinţar în care ai răspuns la toate întrebările!

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010

    Felicitari!

  • Fara foto

    Diana, 17 aprilie 2010

    Stimata doamna Vulpea Bucatar, Banuiesc ca, ati pus ca si coditie de a raspunde acestui interviu, cererea de scuze publice a site-ului pentru ca multe persoane au "copiat" retete de pe site-ul dvs. Eu, sincer, am intrat o singura data acum cativa ani, si inca odata astazi, dupa citirea articolului; si mi-a fost suficient (chiar daca am anumite bloguri pe care le urmaresc cu pasiune zilnic). Vreau sa va spun ca nu numai dvs. aveti retete de genul "chiftelute", "icre", "oua umplute", "sau ciorba de...". Si chiar daca ati avea, nu cred ca aveti drept de copyright pe ele. Asa ca, oricine e liber sa le preia si sa le exemplifice oriunde doreste. Daca considera ca ati adus dvs. personal o imbunatatire sau schimbare sensibila retetei, e totusi de bun simt sa precizeze sursa. Mai mult decat atat, site-ul nu are nicio obligatie (ori capacitate fizica) de a verifica sursele retelor. Ar trebui sa fiti incantata ca cineva le apreciaza intr-atat incat le trimite mai departe; sa pretindeti o asemenea apreciere cum ati facut-o, mi se pare de o infatuare fara margini; Inca vreo doua lucruri si inchei: retetele in genul "cat cuprinde" sunt perfecte, pentru ca faina e de tipuri diferite si cuprinde mai mult sau mai putin, ouale sunt de marimi diferite, etc. Asadar, spune-i in reteta "cam" x grame, "cat cuprinde pana arata asa, pana se comporta asa". Un bucatar care e mereu cu cantarul dupa el ca un farmacist, nu e chiar bucatar. Si ultimul lucru: "cel mai de pret" nu inseamna cel mai scump. Inseamna cel mai NEpretuit. Adica, fara pret. Ma bucur de initativa gustos.ro de a prezenta un blogger intr-un mini-interviu, insa imi pare rau ca ati inceput-o cu stangul cu aceasta doamna. Am fost atat de indignata de raspunsuri, ca nu m-am putut abtine de la a comenta macar ce era mai deranjant.

  • Fara foto

    Mysty, 16 aprilie 2010

    Cand m-am mutat de acasa, acum vreo 3-4 ani, am inceput si eu sa gatesc la modul serios (inainte mai gateam, dar asistata de mama care se pricepe), si ia ghici ce site foloseam ca inspiratie ??? va dau sansa sa ghiciti de 3 ori, dar am o vaga impresie ca il veti ghici din prima: da, era vulpeabucatar.com ! :) Nu l-am descoperit de la inceput chiar, dar tot cautand retete detaliate si "intelegibile" am dat si peste tine si ma bucur nespus. Inspiratia venea mult mai usor cu o sursa de inspiratie atat de buna :) Are retete simple si pt incepatori si pt avansati. Multumesc pentru intrumarea primilor mei pasi individuali in arta gatitului :)

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2010

    Frumoase cuvinte,frumoasa vulpita.Sa-ti traiasca familia si sa-ti implinesti visul.Chiar acum am sa ma duc pe,,vulpea bucatar'',sigur am ceva de invatat.Sper sa gasesc multe ornamente pentru torturi, ca sunt moarta dupa ele.Succes in afacere!

  • Lia

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2010

    Felicitari pentru sinceritatea si usurinta cu care ai raspuns intrebarilor puse. Iti dores sanatate si mult succes la implinirea visului tau. Cu mult drag, Lia.

  • Nicoleta Mariana Sandulache

    Nicoleta Mariana Sandulache (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

    Draga gustoasa din pacate nici eu nu stiu cum te cheama, iar doamna Voinescu mi se pare prea de varsta a doua, am citit interviul si mi-am dat seama ca ai ceva deosebit, umorul, am ras de toate poantele tale si chiar mi-a placut fraza cu .... cat cuprinde, in multe retete din pacate gasim asa ceva. Visul tau este deosebit si la fel ca si Valentina doresc sa ti-l realizezi si sa ne chemi si pe noi la inaugurare. Cu drag,

  • Daniela

    Daniela (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

    Foarte frumos, felicitari si succes in continuare !

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

    Ma bucur ca am putut afla unele lucruri despre tine si iti tin pumnii ca visul tau sa se implineasca...Multa sanatate si bafta!!!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

    Draga mea ma bucur ca am reusit sa te cunosc cat de cat... Poate ne spui si noua de unde esti ? Si cum il cheama pe ingerasul tau drag si scump....Nici pe tine nu stiu cum te cheama precis: VB...Voinescu si mai cum... Iti doresc din suflet sa iti realizezi visul cat de curand .Cu siguranta , torturile tale vor fi foarte apreciate ! Succes ! ( sper sa nu te superi pe mine )

  • Fara foto

    Andreea, 10 aprilie 2010

    Pana si in ziua de azi ma unge pe suflet tortul acela cu portocale.. stii tu care :). Bravo!!