Nicu Avram, poreclit “Niculae” de apropiati, este basistul formatiei Bere Gratis. Ceea ce nu stiati despre el este ca, pe langa faptul ca stie sa gateasca si isi ajuta mereu sotia in bucatarie, are niste trucuri si niste retete exceptionale pe care a fost de acord sa ni le impartaseasca. Nascut in Galati, Nicu ne povesteste despre cum a invatat sa gateasca, cum ii este nelipsit in bucatarie ceaunul de tuci al mamei sale si ne da o reteta de pui innabusit cu mujdei denumita in zona Moldovei “Naduseala”.
1. Care este legatura dumneavoastra cu lumea culinara? Stiti sa gatiti?

Imi place sa gatesc, o fac din pasiune si nu in ultimul rand pentru a-mi ajuta sotia.

2. La ce varsta ati invatat sa gatiti si ce v-a determinat?


Am invatat sa gatesc inca de cand eram copil stand langa mama in bucatarie si tot intreband-o:"Cum se face mancarea X?". Saraca, neavand alta varianta, mi-a aratat cu blandete cum se gateste.

3. Care e felul de mancare de care nu v-ati satura niciodata?

Se numeste "Nadusala" si este un fel de mancare specific Moldovei de Sud. Este un fel de pui innabusit cu un mujdei de usturoi incredibil de bun care se mananaca cu mamaliga. Este piesa  mea de rezistenta. Oricine a mancat naduseala a fost impresionat de simplitatea si de latura ancestrala a acestei mancari. Cand mananci nadushala, te simti dac, razes, parca porti cojoc de oaie si traiesti acum multe sute de ani in urma.

4. Care e ustensila dumneavoastra cea mai de pret din bucatarie, fara de care nu v-ati descurca?

Ceaunul de tuci pe care-l am de la mama.

5. Care a fost cel mai bun fel de mancare care v-a fost servit si unde?

Greu de spus... sarmalele pe care le face sotia mea de Craciun. Sunt pur si simplu exceptionale.

6. Exista vreo reteta care nu va iese niciodata, orice ar fi?

Nu.

7. Care e felul de mancare care va aduce cel mai mult aminte de copilarie?

Imi aduc aminte de serile geroase de iarna cand veneam de la derdelus, inghetat si murat din cap si pana-n picioare, si cand de la usa blocului mirosea teribil a varza calita cu jumeri, facuta de mama. E poate cea mai frumoasa amintire culinara a copilariei mele.

8. Credeti ca arta gatitului se invata sau se "fura"?

Si una si alta. Dar cred ca exista si ceva innascut in fiecare bucatar adevarat.

9. Puteti sa ne impartasiti cateva trucuri culinare personale?


Din experienta proprie am vazut ca mancarea buna se gateste la foc mic, cu rabdare, fara sa fortzezi cumva lucrurile. Ca-n viata.
 
Reteta Nicu Avram - NADUSALA

Prin partile Galatiului (unde pestele face legea si unde saramura, plachia si scordoleaua o mancau chiar si boierii, daramite cucoanele, la chiolhanuri) o mamaie iscusita venita seara de la prasit la papusoi a taiat un pui din batatura si l-a transformat in... nadusala. Tanti Marina, dupa ce a jumulit, a oparit si a frecat puiul cu malai, l-a prefacut in bucati zdravene. Apoi, intr-un ceaun de tuci a turnat cateva gaturi de untdelemn pe care l-a incins la plita, cu lemn de vita de vie sau cu ciocane de papusoi, si a calit bucatile de pui. Apoi le-a scos, a spalat ceaunul, a pus alt ulei (nu mult, ca puiul era gras), asa ca la vreo 4 linguri de ulei, l-a incins si apoi a aruncat din nou in oala bucatile de pui. A presarat sare dupa gust, a sfaramat cu chisoiul vreo 10 boabe de piper negru, a potopit parjolul cu o cana de apa, a pus capacul si a lasat focul sa mocneasca. Fara graba.... incet, moldoveneste, molcom. Din cand in cand a mestecat in ceaun si a mai adaugat apa, dar foarte putina.

In timpul asta a  curatat o capatana de usturoi proaspat smulsa din gradina si l-a pisat cu chisoiul, presarand sare dupa gust. Si pentru ca nadusala era aproape gata, adica zeama lasata de pui era grosuta, avea alura de sos, a pus de mamaliga. Cand a rasturnat mamaliga abia atunci a scos puiul din ceaun si l-a pus intr-un castron, iar zeama ramasa a amestecat-o cu usturoiul proaspat zdrobit. A taiat o lamaie si a zdrobit o felie in castronul cu mujdei. Cum mirosea? Hmmmm... rascolea toate simturile, toata mahalaua, tot satul. Mitica, barbatu-sau, tocmai coborase in beci dupa o carafa de vin negru de butuc, rece...

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 22 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    cris, alexa, dana mica!, 04 iunie 2010

    we love him! a lot!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    felicitari,articolul e super !

  • Fara foto

    Cristina Udateanu (Bucatar) , 12 noiembrie 2009

    Reteta are arome care rascolesc ”simturile” copilariei, oameni minunati care gateau simplu, dar cu inima. Modul in care este povestita intamplarea mi-a mers la suflet, deci am votat "Minunat". Cum, nu este o astfel de categorie? Ar trebui sa existe!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    Asta e o reteta ca la mama acasa .Mama mea gatea asa ceva ,eu sunt tot din Moldova la o zvarlitura de bat de Galati ,mai precis din Barlad,mi-ai adus aminte de copilarie,voi prepara si eu acest deliciu.

  • Fara foto

    Sanduca, 16 septembrie 2009

    Niculae, mi-a venit apa in gura. Si doar ce-am mancat ... dar iti spun sincer ca daca aveam un pui in batatura il cheleam imediat. Sigur o sa incerc reteta si sper ca si cei de langa mine (pe care o sa-i surprind tinand secret meniul) sa aprecieze la fel de mult nadusala. Sa ne dai si reteta sarmalelor facute de sotie ca mai e un pic pana la Craciun. Te felicit si te imbratisez!

  • Fara foto

    Raluca.....Bilbao, 15 septembrie 2009

    Daca iti spun ca nadusala am facut si eu duminica...nu ma crezi:)Nu stiam ca se numeste asa,dar reteta e aceeasi. Bineinteles ca mie mi-au lipsit multe lucruri din decor(plita,beciul de unde sa iau vinul:)dar a iesit delicios.Te salut

  • Fara foto

    Teodora, 15 septembrie 2009

    Nicu, asa frumos stii sa povestesti...si din cate se vede esti si un bun bucatar! Eu zic ca e combinatia perfecta pentru o carte de bucate. Reteta asemanatoare avem si aici in Ardeal, doar ca e cu cartofi. Felicitari!!

  • Fara foto

    Lidia, 14 septembrie 2009

    Pe langa talentul de basist, compozitor, bucatar, Niculae Avram mai e si un povestitor cu har. Pe cand o carte de bucate semnata Nicu Avram?

  • Fara foto

    Nicu Avram, 14 septembrie 2009

    Va multumesc tuturor pentru aprecieri.Poate voi reveni si cu alte ...povesti.Cu prietenie, Nicu Avram.

  • Fara foto

    lulucea, 07 septembrie 2009

    Frumos articol,frumos interviu,buuuna reteta;intradevar,o mancare pur romaneasca,care,din pacate,unele publicatii de specialitate,nu stiu de ce,dar se feresc sa le publice;probabi,se gandesc la faptul,ca toata lumea stie sa gateasca romaneste;ei,bine,se mai intampla si invers

  • Fara foto

    Ekena, 04 septembrie 2009

    Asa ceva "te scoala de pe boala".....

  • Fara foto

    Vero, 04 septembrie 2009

    Pentru una care traieste in strainatate de 31 ani si nu stie cine este Nicu Avram i-a facut o deosebita placere sa-si imagineze bunatatea descrisa ,mi-a venit apa in gura si cum am ceaun de tuci,pui si malai am sa fac si eu cit de curind aceasta delitie.E grozav sa descoperi retete vechi din copilarie.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

    Un articol foarte bine venit.Reteta este foarte interesanta si normal ca acel pui care a fiert mult s-a facut taman bun de mancat,cu mamaliga si mujdei,a rupt gura satului.Felicitari pentru articol.

  • Fara foto

    daniela, 04 septembrie 2009

    SUPER,merita incercat!!!!!!!!!!

  • Fara foto

    Campean Claudia Maria (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2009

    Felicitari! O poveste frumoasa,iar reteta pare delicioasa.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

    Un articol interesant din toate punctele de vedere si un interviu pe masura...

  • carmenela

    carmenela (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

    Poezia artei culinare...

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 01 septembrie 2009

    Felicitari!! Frumos articol!

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 01 septembrie 2009

    O reteta minunat de romaneasca. Si nici nu ma asteptam ca o vedeta sa gatasca si sa o ajute pe sotia dansului in bucatarie. Bravo!

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 01 septembrie 2009

    Mi-a facut o deosebita placere sa citesc aceasta reteta. Sau poveste?? Foarte frumos.Astept cu nerabdare si altele...

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 01 septembrie 2009

    Foarte frumos povestit,parca se simte aroma puiului.Chiar merita incercata reteta.

  • Fara foto

    Nadia, 01 septembrie 2009

    Foarte frumos povestit! Un articol de exceptie!