Secrete din bucataria lui Nicu Avram, de la Bere Gratis

Nicu Avram, poreclit “Niculae” de apropiati, este basistul formatiei Bere Gratis. Ceea ce nu stiati despre el este ca, pe langa faptul ca stie sa gateasca si isi ajuta mereu sotia in bucatarie, are niste trucuri si niste retete exceptionale pe care a fost de acord sa ni le impartaseasca. Nascut in Galati, Nicu ne povesteste despre cum a invatat sa gateasca, cum ii este nelipsit in bucatarie ceaunul de tuci al mamei sale si ne da o reteta de pui innabusit cu mujdei denumita in zona Moldovei “Naduseala”.

Secrete din bucataria lui Nicu Avram, de la Bere Gratis

1. Care este legatura dumneavoastra cu lumea culinara? Stiti sa gatiti?

Imi place sa gatesc, o fac din pasiune si nu in ultimul rand pentru a-mi ajuta sotia.

2. La ce varsta ati invatat sa gatiti si ce v-a determinat?

Am invatat sa gatesc inca de cand eram copil stand langa mama in bucatarie si tot intreband-o:"Cum se face mancarea X?". Saraca, neavand alta varianta, mi-a aratat cu blandete cum se gateste.

3. Care e felul de mancare de care nu v-ati satura niciodata?

Se numeste "Nadusala" si este un fel de mancare specific Moldovei de Sud. Este un fel de pui innabusit cu un mujdei de usturoi incredibil de bun care se mananaca cu mamaliga. Este piesa  mea de rezistenta. Oricine a mancat naduseala a fost impresionat de simplitatea si de latura ancestrala a acestei mancari. Cand mananci nadushala, te simti dac, razes, parca porti cojoc de oaie si traiesti acum multe sute de ani in urma.

4. Care e ustensila dumneavoastra cea mai de pret din bucatarie, fara de care nu v-ati descurca?

Ceaunul de tuci pe care-l am de la mama.

5. Care a fost cel mai bun fel de mancare care v-a fost servit si unde?

Greu de spus... sarmalele pe care le face sotia mea de Craciun. Sunt pur si simplu exceptionale.

6. Exista vreo reteta care nu va iese niciodata, orice ar fi?

Nu.

7. Care e felul de mancare care va aduce cel mai mult aminte de copilarie?

Imi aduc aminte de serile geroase de iarna cand veneam de la derdelus, inghetat si murat din cap si pana-n picioare, si cand de la usa blocului mirosea teribil a varza calita cu jumeri, facuta de mama. E poate cea mai frumoasa amintire culinara a copilariei mele.

8. Credeti ca arta gatitului se invata sau se "fura"?

Si una si alta. Dar cred ca exista si ceva innascut in fiecare bucatar adevarat.

9. Puteti sa ne impartasiti cateva trucuri culinare personale?

Din experienta proprie am vazut ca mancarea buna se gateste la foc mic, cu rabdare, fara sa fortzezi cumva lucrurile. Ca-n viata.

 

Reteta Nicu Avram - NADUSALA

Prin partile Galatiului (unde pestele face legea si unde saramura, plachia si scordoleaua o mancau chiar si boierii, daramite cucoanele, la chiolhanuri) o mamaie iscusita venita seara de la prasit la papusoi a taiat un pui din batatura si l-a transformat in... nadusala. Tanti Marina, dupa ce a jumulit, a oparit si a frecat puiul cu malai, l-a prefacut in bucati zdravene. Apoi, intr-un ceaun de tuci a turnat cateva gaturi de untdelemn pe care l-a incins la plita, cu lemn de vita de vie sau cu ciocane de papusoi, si a calit bucatile de pui. Apoi le-a scos, a spalat ceaunul, a pus alt ulei (nu mult, ca puiul era gras), asa ca la vreo 4 linguri de ulei, l-a incins si apoi a aruncat din nou in oala bucatile de pui. A presarat sare dupa gust, a sfaramat cu chisoiul vreo 10 boabe de piper negru, a potopit parjolul cu o cana de apa, a pus capacul si a lasat focul sa mocneasca. Fara graba.... incet, moldoveneste, molcom. Din cand in cand a mestecat in ceaun si a mai adaugat apa, dar foarte putina.

In timpul asta a  curatat o capatana de usturoi proaspat smulsa din gradina si l-a pisat cu chisoiul, presarand sare dupa gust. Si pentru ca nadusala era aproape gata, adica zeama lasata de pui era grosuta, avea alura de sos, a pus de mamaliga. Cand a rasturnat mamaliga abia atunci a scos puiul din ceaun si l-a pus intr-un castron, iar zeama ramasa a amestecat-o cu usturoiul proaspat zdrobit. A taiat o lamaie si a zdrobit o felie in castronul cu mujdei. Cum mirosea? Hmmmm... rascolea toate simturile, toata mahalaua, tot satul. Mitica, barbatu-sau, tocmai coborase in beci dupa o carafa de vin negru de butuc, rece...

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob de miel in foietaj

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise