Cine nu il cunoaste pe Adrian Daminescu? Dar cine stie ca, pe langa talentul muzical, este un foarte priceput bucatar? Participa la evenimente culinare din tara si strainatate, gateste dumnezeieste si ne-a povestit totul despre pasiunea sa despre arta culinara in interviul de mai jos. Aflati despre cum a invatat sa gateasca de la mama sa, Armeanca, unde a mancat cele mai gustoase preparate si invatati sa gatiti reteta sa preferata - Český knedli dobre.
1. Care este legatura dumneavoastra cu lumea culinara? Stiti sa gatiti?

E mostenire din familie... Mama mea era o foarte apreciata solista de opera, iar tatal meu dirijor,
ctitorul Operei din Constanta - exceptional muzician, dar era in stare sa arda si o ciorba. Era total lipsit de talent in domeniul culinar, dar un fin apreciator al bucatelor de calitate. Mama mea insa era o incantare in bucatarie... si nu o spune doar "fiul", ci si toti cei care au cunoscut-o si i-au savurat bucatele ei.

Bucataria tot arta  este si inca una care te patrunde in mod direct satisfacandu-ti toate simturile si gusturile si cateodata si sentimentele. “Trebuie sa tinzi catre perfectiune”, spunea mama.

Inainte de fiecare spectacol, ca era "Tosca", "Aida", "Trubadurul" sau alte opere in care canta, mama se scula foarte devreme, se ducea la piata, dupa care intra in bucatarie si gatea tot felul de bunatati pe care le si orna nemaipomenit de frumos si atragator. Iar seara dupa spectacol dadea niste serate superbe pentru edilii orasului, admiratori, colegi si prieteni, spunand: “Dupa munca trebuie relaxare.” Asa a ajuns mama sa-i cunoasca pe cei mai buni artisti culinari ai momentului, care avusesera restaurante de renume pe scoala veche franceza ori italiana de bucatarie, cu care isi schimba retete.

Eram uimit de realizarile mamei mele si pe plan artistic cat si pe cel culinar... “Armeanca”, cum ii spuneau prietenii (dar ceea ce si era), era stralucitoare, indragita si respectata de toata lumea. O solista de opera formidabila o gospodina perfecta si o mama nemaipomenita.


2. La ce varsta ati invatat sa gatiti si ce v-a determinat?


Cand am implinit 9 ani, mama m-a rugat sa o ajut. Asa de tare mi-a placut, incat nu am mai renuntat niciodata la bucatarie. Profesionalismul, devotamentul si spiritul vesel ai mamei mele intru totul, m-au transformat si pe mine in timp.

3. Care e felul de mancare de care nu v-ati satura niciodata?

Familia mea e multinationala. Mama tatalui meu era cehoaica, tata tatalui era german, iar din partea mamei armeni cu usoare urme de sange turc undeva in background. Asa ca am avut culturi de unde sa invatat o groaza de lucruri in domeniul educatiei, muzicii si artei culinare. Una dintre retetele de care nu m-as desparti, in special pe timpul iernii, este o mancare provenita din Cehia (din partea mamei tatalui meu) care se numeste "Český knedli dobre" - e o mancare - ce e drept - cu mai multe calorii, dar extrem de gustoasa si hranitoare, recomandata in special persoanelor care sufera de lipsa de grasime.

O sa vi-o dezvalui mai tarziu. Alta ar fi Harissa-mancarea traditionala armeneasca, Anusabur, Dolma (sarmalute-n foi de vita), mancaruri din spanac (planta descoperita de armeni ca fiind comestibila, gustoasa si foarte bogata in vitamina C, zinc si fier), dar nici de un Rib eye steak, gros si mare, facut cum trebuie pe un gratar incins la 250 grade, ori vreun Seddle of lamb umplut nu m-as lipsi. Stiu... e greu sa vorbesti cu mine despre bucatarie fara sa salivezi in mod abundent.

4. Care e ustensila dumneavoastra cea mai de pret din bucatarie, fara de care nu v-ati descurca?

Toate ustensilele mele din bucatarie imi sunt importante, fara de care timpul s-ar dilata. Dar daca tot trebuie sa va raspund la intrebare, atunci va raspund ferm cutitul meu Zwilling J.A.Henckels, aragazul meu cu cinci ochiuri, unde am pe centru flacara chinezeasca de 40 cm, iar jos cuptor de 90 cm. in care poti pregati si o oaie intreaga sau vreun purcel de lapte mai la 14 kg. daca e nevoie. Astea doua sunt cele mai importante ustensile. Dar ce faci fara un blender profesional sau niste cratite de calitate?
Ce poti gati gustos fara vreun wok sau tuci ca lumea? Asta e... Cand te simti bucatar, cumpara-ti scule ca lumea. Altfel te trezesti ca nu-ti iese nicio reteta cum trebuie si dai vina pe bucatar.

5. Care a fost cel mai bun fel de mancare care v-a fost servit si unde?

Daca am cules cele mai bune retete din lume - si am umblat, nu gluma, cam peste tot -, inseamna ca mi-au placut mai multe, nu una singura. Dar unde, va pot spune... In Franta, la Paris, la restaurantul Hotelului Negrescu(o) - ca francezii pronunta mai greu " 'escu", ca si eu eram monsieur
Daminesco pe-acolo si nu intelegeam de ce. In China, la restaurantele care serveau mancare imperiala chinezeasca (bucatarie pe care mi-am insusit-o si eu). In Italia nu pastele in sine ci sosurile lor de legume, fructe de mare, carne sau peste, sa nu mai vorbim de traditionalul ossobuco. Si asa putem vorbi neintrerupt o luna cel putin despre diversitatea felurilor de mancare care-mi plac.

6. Exista vreo reteta care nu va iese niciodata, orice ar fi?

Putin probabil. Poate daca reteta nu e completa.

7. Care e felul de mancare care va aduce cel mai mult aminte de copilarie?

Sunt mai multe... Una dintre ele este cea pe care am sa vi-o prezint la final si face parte din bucataria matusilor mele de la Timisoara, mancarea banateana si mancarurile si prajiturile  armenesti ale mamei.

8. Credeti ca arta gatitului se invata sau se "fura"?

Raspunsul meu e: “DA!” Adica si una si alta. Mai intai trebuie sa inveti baza, adica sosurile si consomee-urile, dupa aceia timpii  si temperatura de coacere a carnii si a legumelor, pentru a nu le distruge valoarea nutritiva, dupa aceea inveti retetele de baza, upa care poti sa furi ce vrei.

9. Puteti sa ne impartasiti cateva trucuri culinare personale?

Nu stiu la ce va referiti... Mancarea este ca o magie, dar de fapt nu e asa. Bucataria se bazeaza pe niste reguli stricte, dar si abstracte. Ex: ciocolata alba cu icre negre. Nu am fi stiut niciodata cat de bine se completeza aceste doua ingrediente, daca nu ar fi existat un institut in Elvetia care se ocupa cu descoperirea noilor ingredienti sosuri si combinatii care de cre mai gustoase, cu cat mai putine E-uri.
 
10. Doriti sa recomandati o reteta comunitatii Gustos.ro?


-Desigur...Iata si reteta promisa...

Český knedli dobre (Pâinici gustoase cehesti)

Este o mancare foarte echilibrata cu un gust foarte bogat si cu un aspect cat se poate de imbietor, compusa din trei arome: inert (painicile), dulce parfumat (carnea si sosul) si sarat (varza calita), si se executa in trei pasi.

                                                                                (Atentie!!! Pericol de dezastru culinar)
                                               (Persoanele slab pregatite pot parasi bucataria!)

                                                                                                                    
Pentru 10 portii:
600g faina de cea mai buna calitate 3 sau mai bine 4 nule,
1 kg. cotlet de porc fara os
(mai merge si cu pulpe de rata dezosate, gasca sau piept de curcan)
2,5 kg varza murata in saramura,
un pumn de chimen natural fara "alte miresme"
6 cepe mari-de preferinta romanesti
sare.

Mod de preparare:

1. Se pune faina intr-un vas de framântat . Intr-o ceasca de 250g. se pune o nuca  si jumatate de drojdie de bere proaspata pe care o sfaramam, peste care se pune un praf de sare si se completeaza cu apa calda - cat sa poti tine degetul in ea si o lingura plina de ulei de fl.soarelui. Se amesteca pana ce se topeste drojdia si se arunca peste faina. Apoi se framanta aluatul pana devine moale, dar nu lipicios. Mai puteti completa cu apa calduta si o mai controlati cu faina daca esta cazul. Cand aluatul este gata, acoperiti vasul cu un prosop si depuneti-l intr-un loc caldut si lipsit de aer curent. Eu il bag in cuptor, dar fara sa-l incalzesc pentru 35-40 min.

Intre timp punem o cratita lata de 40 cm. plina 3/4 cu apa si un pumn de sare mare la fiert, cand e gata, scoatem coca de paine de la dospit - daca s-a umflat, mergem mai departe, daca nu, trebuie sa facem alta -, si cu un polonic muiat in ulei decupam din aluat de forma mingilor de tenis de camp, pe care le aruncam in apa care fierbe. Se lasa 9 min. (la fiert 4.5 min pe fiecare parte). Se scot si se pun pe un fund mare si se taie cu ata felii de 3 cm. grosime pe care le asezati pe o tava.

2. Taiem varza juliene cu latura de aprox. 2 mm, o stoarcem si apoi o calim in 4-5 linguri de ulei. Odata calita, se da la o parte, se arunca 2-3 prafuri de chimen si se amesteca bine.

3. Intr-o alta cratita se pun 150 g ulei la incins si cotletul. Se prajeste pe o fata si pe alta pana devine de culoare maronie. Intre timp se taie ceapa juliene si cand carnea e aproape gata, se arunca ceapa si dupa ce a inceput sa se prajasca se pune apa, pana  la jumatatea carnii, se da la foc mic. Se adauga o lingura de zahar, sare dupa gust si restul de chimen. Se lasa la fiert cu capac 45 min. Cand e gata (de intra usor furculita), se scoate carnea, se taie felii subtiri si se arunca inapoi in cratita.

Pentru o portie generoasa se pun 3-4 felii de knudel (painicile fierte), 3-4 felii de carne langa, varza calita si sosul de carne deasupra.

Se asorteaza un vin rosu sec sau din gama burgund. Daca nu aveti asa ceva chiar si un zaiber bun ar fi extraordinar.

Pofta buna !!!!!!

Sfat: Daca sunteti supraponderali, mai bine dati-o pe fructe, pe branzeturi sau carne fara paine, iar cu bautura mai catinel... Recomandata persoanelor slabe, anorexice ori sanatoase (Recomandabil o data sau de doua ori pe an).


Aflati mai multe lucruri despre proiectele noi ale lui Adrian Daminescu de pe site-ul sau.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 20 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Paula, 26 mai 2010

    Tot ce este cu sau despre ADRIAN DAMINESCU este FRUMOS, DE BUNA CALITATE, DIN TOT SULFETUL. Este un exemplu extraordinar de urmat pentru toate generatiile, din punct de vedere al culturii muzicale, al bunului simt, al omeniei, al omului "de calitate". De asta avem nevoie pentru a iesi din "criza", din cea morala, din cea sufleteasca, in care ne aflam de atat amar de vreme. Sa incercam sa vedem intotdeauna tot ce este frumos, inaltator, curat, sa fim mai buni si sa apreciem aceste "DARURI", acesti Oameni Minunati pe care ni i-a oferit Dumnezeu. FELEICITARI SI MULTA DRAGOSTE PENTRU DAMI!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 februarie 2010

    Interesant articol !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

    Super articol,asteptam urmarea.

  • Fara foto

    Ancuta Pap, 05 septembrie 2009

    Felicitari pentru articol! Iar site-ul asta este o minune la casa - bucataria omului! Tine-ti-o tot asa!

  • Fara foto

    Cun, 05 septembrie 2009

    Jos palaria in fata unui mare om! Imi place cand aud lucruri frumoase (si gustoase) despre artisti adevarati! Si o melodie pe care eu o consider ca pe un crez artistic este melodia "Intr-o zi"

  • Fara foto

    Paulus, 02 septembrie 2009

    Foarte tare bucataria domnului Daminescu!Super-utilata.Mai vrem retete de la dansul!Feliciatari pentru articol!

  • Fara foto

    brindusa, 31 august 2009

    Dami, da-ne si noua retete de dulciuri armenesti.

  • Fara foto

    potpal (Maestru bucatar) , 28 august 2009

    A fost o surpriza pt.mine cand l-am vazut gatind la "Cireasa de pe tort",o face cu placere si de aceea si preparatele ies gustoase.Cineva spunea ca e prea mult de lucru,mie nu mi se pare.Simplificand,e o friptura cu garnitura de varza si paine de casa(preparata intr-un mod deosebit).Enigma pt.mine este knudelul,ce gust are(modul de preparare seamana cu al gogoaselor,pot doar sa-mi inchipui cam cum arata).

  • Ramona

    Ramona (Chef de cuisine) , 28 august 2009

    Mi-a placut de "Daminita" inca de pe vremea lui Ceasca... El si Cotabita erau preferatii mei... E foarte frumos cind se mai aud lucruri frumoase si interesante despre vedetele muzicii usoare romanesti! Felicitari!

  • elissa fanea

    elissa fanea (Chef de cuisine) , 28 august 2009

    Imi place foarte mult de adi daminescu... il ascult de cind eram mica... E drept ca de ceva vreme nu a mai auzit nik de el datorita faptului ca am plecat din tara. Dar sa aflu ca e si un mare bucatar......asta a surpriza! Imi place reteta si intr-adevar e "calorioasa" dar merita incercata ca e ceva nou si cred ca super delicios. Bravo pentru articol..

  • Fara foto

    Dindareanu Eniko, 28 august 2009

    L-am cunoscut personl pe adevaratul Adrian daminescu marele muzician si totodata un bucatar cu mare experienta. Sa stiti ca de la el aveti ce invata, ma refer la secretele din bucatarie, am gustat chiar pot sa spun din preparatele lui atunci cind am fost colega de serviciu "sotia lui" Dana (daca imi permite sa spun asa) cind ne adunam toate sa degustam din preparatele lui culinare. Este un fooooaaaarteeeee bun bucatar. Un asa sot sa tot ai prin preajma si nu cred ca nu isi doreste vreo femeie asa ceva in casa. Adica se ocupa de cariera lui, este un familist convins si sa ii placa si gastronomia, este un mare noroc pentru sotia lui. Multa bafta Adrian si va pup , cu stima Eni.

  • Fara foto

    vivi, 28 august 2009

    Atat cantecul cat si pregatirea bucatelor au nevoie de SUFLET! (... iar acesta nu lipseste)

  • Fara foto

    lulucea, 28 august 2009

    Tot respectul ,pt.Adrian Daminescu,in tot ceea ce face.Este un om serios,din toate punctele de vedere.Fara discutie,voi incerca aceasta reteta,chiar daca dupa...voi trece familia,pe legume FEICITARI,si mai vrem asemenea retete serioase,cel putin eu,care pana la varsta de 60 de ani,inca nu le stiu pe toate

  • Fara foto

    Aura, 28 august 2009

    Adrian Daminescu a fost o surpriza extraordinara atunci cand l-am vazut la "cireasa de pe tort". Il stiam ca fiind una dintre cele mai bune voci din Romania, dar n-am stiut ca este atat de talentat in arta culinara. Poate banuiam ca e un mare gurmand...Am un mare respect pt. dumnealui! Ar trebui sa profite si sa scrie o carte cu retetele sale preferate, sau sa scoata un dvd...

  • Fara foto

    veronica, 28 august 2009

    O reteta destul de complicata!Cred in Daminescu, si in retetele lui...

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 28 august 2009

    Lui Adrian Daminescu nu-i mai trebuie nicio recomnadare, toata lumea il cunoaste.Este imposibil ca macar o melodie de a lui sa nu fi fost fredonata de cineva,in timp ce canta la televizor sau la radio.Apoi, ne-a surprins si cu talentul sau in arta culinara si... ne-a surprins placut. Acest articol nu face altceva decat sa ne mareasca admiratia pentru el.Multumim pentru articol.Multumim pentru reteta si asteptam in continuare si alte retete, sfaturi si ...de ce nu...noi cantece de la Adrian Daminescu.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 27 august 2009

    Frumoasa povestea,priceput in bucatarie,talentat la muzica. Multumim pentru articol.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 27 august 2009

    Multumim pentru articol. Deconectant. Felicittari!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 august 2009

    Din punctul meu de vedere este un artist complex,talentat si cu o personalitate pe masura...Pacat ca din punct de vedere muzical a preferat sa intre intr-un con de umbra ,dar cu aceasta ocazie are mai mult timp pentru bucatarit si asa ne impartaseste si noua din retetele preferate ...Reteta este chiar interesanta...

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 27 august 2009

    L-am urmarit la televizor pe Adrian Daminescu,si imi place cum gateste,se vede ca este un bun cunoscator in ale gastronomiei.Este adevarat ca cine intra in bucatarie,trebuie sa-i si placa rolul de bucatar,eu am un baiat de care nu prea scap in bucatarie,isi baga nasul in toate si ma ajuta cat poate,de aceea spun ca trebuie sa-ti si placa ceea ce faci.Pe cand celalalt baiat al meu,intra doar sa-si puna farfuria in chiuveta dupa ce a mancat,deci nu are nicio legatura cu bucataria.Adrian Daminescu este un bucatar de exceptie.De aceea se si spune ca cei mai tari bucatari din lume sunt tot barbatii.Felicitari pentru acest articol foarte educativ si asteptam mai multe retete de la Adrian Daminescu.