Vreau sa va spun o poveste simpatica despre o reteta din cartea Bucatarul se dezbraca… de secrete. Spre sfârsitul unei retete de prajitura cu fructe, am adaugat: „Pun pariu ca aveti o multime de idei — încercati-le.“ Am primit recent o scrisoare de la o doamna în vârsta, care îmi scria ca încercase sa fie mai creativa, dar rezultatul nu avusese un gust prea bun. S-a dovedit ca pusese niste chipsuri cu boia iute în blatul prajiturii cu fructe. Asta chiar m-a facut sa râd, desi e interesant de stiut ca exista în lume persoane cu un pronuntat spirit de aventura.

Budinca de ciocolata cu o portocala întreaga

Iata o budinca ce va ofera o minunata surpriza în mijlocul ei, când o portionati. Coaja portocalei va fi ca o marmelada, iar aroma ei puternica se va potrivi cu dulceata ciocolatei.

6-8 PORTII
85 g unt • 55 g ciocolata neagra • 170 g faina cu praf de copt • 55 g cacao pudra • 170 g zahar pudra • 2 oua • 2 linguri de lapte
PENTRU UMPLUTURA
1 portocala, de preferinta cu coaja subtire • 85 g unt • 85 g zahar pudra

Mai întâi, dati în clocot niste apa într-o cratita (deasupra careia, mai târziu, veti gati la abur budinca), apoi puneti portocala întreaga în apa, ca sa fiarba la foc mare timp de cel putin 10 minute, cu capacul pus. În timp ce fierbe portocala, ungeti cu grasime un vas termorezistent adânc si rotund, de capa citate 1,3 l, în care veti gati budinca. Separat, într-un castron pus deasupra unei alte cratite cu apa care fierbe, topiti untul si ciocolata. Iar pentru compozitia de budinca, luati un alt castron, potrivit pentru mixer, si puneti în el faina si pudra de cacao, adaugând untul si ciocolata (ambele topite), apoi zaharul, ouale si laptele, dupa care mixati bine toate ingredientele. Turnati cam doua treimi din aceasta compozitie în vasul pregatit pentru budinca, facând o adâncitura în centru.

Între timp, portocala trebuie sa fi fiert cam 10 minute, iar coaja ei probabil ca a devenit apetisanta si moale. Scoateti-o cu grija din apa. Întepati-i coaja peste tot cu o furculita (eventual, cu una pentru gratar) si asezati-o în adâncitura facuta în centrul compozitiei de budinca. Optional, puteti sa sectionati portocala în mai multe bucati (cu grija, pentru ca e înca fierbinte), sa scoateti sâmburii sau sa îndepartati fibrele atoase din mijloc, dupa care s-o adunati la loc (asa e mai usor de servit) — desi eu nu ma obosesc sa fac asta de obicei.

Pentru a finaliza umplutura, taiati untul cubulete si puneti-l împreuna cu zaharul, tot în adâncitura, în jurul portocalei, apoi acoperiti ingredientele cu amestecul de budinca ramas (cu ultima treime). Peste marginile vasului întindeti o hârtie pergament, apoi o folie de aluminiu. Asezati vasul cu budinca deasupra cratitei cu apa în clocot (ar trebui ca nivelul apei sa ajunga pâna la jumatatea vasului cu budinca). Gatiti budinca la abur timp de 2 ore. Nu uitati sa verificati din când în când, pentru a vedea daca mai trebuie sa adaugati apa în cratita. Rasturnati budinca pe un platou si serviti-o cu o crema dulce din lapte si ou sau cu frisca.

În cele din urma… esti ceea ce manânci.
 

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 22 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Maria-Ana Vacarescu, 28 decembrie 2013

    un dulce...bun

  • Fara foto

    Argentina Malcea, 11 iulie 2013

    Foarte buna.

  • ONESTA30

    ONESTA30 (Maestru bucatar) , 13 mai 2011

    Parca-i prea mult service , ptr un desertel mic , mic , mic .......... FOARTE MIC

  • Fara foto

    ababei simona (Bucatar) , 23 aprilie 2011

    este foarte buna la inceput mi sa parut ciudat dar apoi..........minunata un deliciu de te lingi pe degete

  • nicoleta

    nicoleta (Chef de cuisine) , 23 mai 2010

    sfatul meu este sa testati reteta,este o minunatie, nu veti regreta dacat ca nu ati incercat-o mai devreme

  • Fara foto

    Catalina, 17 martie 2010

    da, este destul de complicata reteta dar iese o nebunie.pentru ai mei a devenit prajitura preferata.

  • Fara foto

    Andra, 24 februarie 2010

    e prea complicat

  • Fara foto

    daraiza, 10 februarie 2010

    suna bine,dar prea complicat...:(

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 07 februarie 2010

    O voi pregati si eu.

  • Fara foto

    FLORESCU5, 07 februarie 2010

    TOT CE FACE JAMIE ESTE BUN ,DEOSEBIT . SĂ FACEM NOI DEPINDE DE PRICEPEREA FIECĂREIA DINTRE NOI

  • violette

    violette (Chef de cuisine) , 06 februarie 2010

    Super reteta aceasta de budinca,mai ales combinatia de ciocolata si portocala!Cu siguranta o sa o incerc si eu!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 06 februarie 2010

    Interesant,si nu pare chiar asa greu de facut!

  • Fara foto

    lia segal, 05 februarie 2010

    la intrebarea daca ar merge la cuptor. cred ca exista problema temperaturii care la bain marie nu depaseste 100 de grade pe cand in cuptor vasul cu apa nu mentine aceasta temperatura 2 ore, cuptorul fiind prea cald usuca budinca si o transforma in tort supra copt este parerea mea si nu a-si incerca metoda cuptorului mai degraba a-si pune un ceas cu sonerie la jumatati de ora sa controlez nivelul apei LIA

  • Fara foto

    catalina, 05 februarie 2010

    ma intreb daca la sfarsit merge pusa la cuptor, cu o tava de apa dedesubt, in loc sa fie gatita la abur. asa ar fi mai practic, ai putea sa faci si altceva timp de 2 ore. daca se incumeta cineva cu mai multa experienta, sa scrie aici daca iese.

  • Fara foto

    Diana, 05 februarie 2010

    Cand credeam ca nu sunt multe lucruri care ma mai pot surprinde la capitolul desert... vine aceasta surpriza minunata la cafeaua de vineri dimineata. misscorinuta, daca nu te superi ca iti spun asta, Jamie e un om pasionat de gatit. Si eu sunt, de altfel. Pentru mine a gati e chiar mai placut decat a manca. A prepara ceva inedit, a vedea ca dintr-un pahar de faina, o bucata de ciocolata, 2 oua si o portocala, in 10-15 minute poti face ceva special,care sa-i surprinda si sa-i bucure pe cei dragi, e minunat. Gatitul e o placere, o relaxare, o arta si o o bucurie atat de la indemana si atat de ieftina, inca imi pare rau ca nu o incearca toata lumea.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 februarie 2010

    Apetisanta si tare tentanta!!!

  • Fara foto

    misscorinuta, 05 februarie 2010

    Dupa parerea mea aceasta reteta de budinca e mult prea laborioasa. Sincer mi-ar placea sa o gust, dar sa nu fiu eu cea care o prepar( nu as avea rabdarea necesara pt a o prepara )

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 05 februarie 2010

    Interesantă budincă! Merită încercat!

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 februarie 2010

    Ma tenteaza. Cu siguranta voi testa reteta

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 04 februarie 2010

    Suna tare interesant.

  • NADIA MARIA

    NADIA MARIA (Chef de cuisine) , 04 februarie 2010

    Wau ! ce bine arata iar gustul sunt sigura ca e de lux.Combinatia ciocolatei cu diferite fructe e senzationala. Incercati sa faceti frigarui de fructe variate si turnati ciocolata topita peste . Un desert de regi.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 04 februarie 2010

    Merita incercata aceasta budinca surpriza.