Budinca de ciocolata cu o portocala întreaga

Vreau sa va spun o poveste simpatica despre o reteta din cartea Bucatarul se dezbraca… de secrete. Spre sfârsitul unei retete de prajitura cu fructe, am adaugat: „Pun pariu ca aveti o multime de idei — încercati-le.“ Am primit recent o scrisoare de la o doamna în vârsta, care îmi scria ca încercase sa fie mai creativa, dar rezultatul nu avusese un gust prea bun. S-a dovedit ca pusese niste chipsuri cu boia iute în blatul prajiturii cu fructe. Asta chiar m-a facut sa râd, desi e interesant de stiut ca exista în lume persoane cu un pronuntat spirit de aventura.

Budinca de ciocolata cu o portocala întreaga

Budinca de ciocolata cu o portocala întreaga

Iata o budinca ce va ofera o minunata surpriza în mijlocul ei, când o portionati. Coaja portocalei va fi ca o marmelada, iar aroma ei puternica se va potrivi cu dulceata ciocolatei.

6-8 PORTII
85 g unt • 55 g ciocolata neagra • 170 g faina cu praf de copt • 55 g cacao pudra • 170 g zahar pudra • 2 oua • 2 linguri de lapte
PENTRU UMPLUTURA
1 portocala, de preferinta cu coaja subtire • 85 g unt • 85 g zahar pudra

Mai întâi, dati în clocot niste apa într-o cratita (deasupra careia, mai târziu, veti gati la abur budinca), apoi puneti portocala întreaga în apa, ca sa fiarba la foc mare timp de cel putin 10 minute, cu capacul pus. În timp ce fierbe portocala, ungeti cu grasime un vas termorezistent adânc si rotund, de capa citate 1,3 l, în care veti gati budinca. Separat, într-un castron pus deasupra unei alte cratite cu apa care fierbe, topiti untul si ciocolata. Iar pentru compozitia de budinca, luati un alt castron, potrivit pentru mixer, si puneti în el faina si pudra de cacao, adaugând untul si ciocolata (ambele topite), apoi zaharul, ouale si laptele, dupa care mixati bine toate ingredientele. Turnati cam doua treimi din aceasta compozitie în vasul pregatit pentru budinca, facând o adâncitura în centru.

Între timp, portocala trebuie sa fi fiert cam 10 minute, iar coaja ei probabil ca a devenit apetisanta si moale. Scoateti-o cu grija din apa. Întepati-i coaja peste tot cu o furculita (eventual, cu una pentru gratar) si asezati-o în adâncitura facuta în centrul compozitiei de budinca. Optional, puteti sa sectionati portocala în mai multe bucati (cu grija, pentru ca e înca fierbinte), sa scoateti sâmburii sau sa îndepartati fibrele atoase din mijloc, dupa care s-o adunati la loc (asa e mai usor de servit) — desi eu nu ma obosesc sa fac asta de obicei.

Pentru a finaliza umplutura, taiati untul cubulete si puneti-l împreuna cu zaharul, tot în adâncitura, în jurul portocalei, apoi acoperiti ingredientele cu amestecul de budinca ramas (cu ultima treime). Peste marginile vasului întindeti o hârtie pergament, apoi o folie de aluminiu. Asezati vasul cu budinca deasupra cratitei cu apa în clocot (ar trebui ca nivelul apei sa ajunga pâna la jumatatea vasului cu budinca). Gatiti budinca la abur timp de 2 ore. Nu uitati sa verificati din când în când, pentru a vedea daca mai trebuie sa adaugati apa în cratita. Rasturnati budinca pe un platou si serviti-o cu o crema dulce din lapte si ou sau cu frisca.

În cele din urma… esti ceea ce manânci.
 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit
Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Punem la fiert inimile cu pipotele in apa rece.

Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta
Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise

Foi: Intr-un bol se pun ouale impreuna cu zaharul.

Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caise
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor