Ciorba de ștevie, dragii moșului, este una dintre cele mai bune și mai sănătoase zemuri. Este la fel de bună rece vara, pe cât este de bună caldă, primăvara. Din acest motiv, nici nu este indicat să faceți mai puțin de-o oală de 4-5 litri.

Deși îmi place foarte mult și am mâncat din mai multe surse, n-am găsit încă una care s-o egaleze pe cea făcută de mama, așa că tot despre aceea o să vă povestesc și vouă.

Ingrediente pentru o oală de 4-5 litri cu ciorbă:
3 legături de ștevie (~600 gr) - am făcut și o poză ca să vă faceți o idee despre cantitate
2 cepe
1 ardei gras (1/2 dacă e foarte gras)
2 morcovi mari (3 mici)
1 păstârnac
o bucată de țelină, cam cât păstârnacul
8-10 cartofi mici (puțin mai mari decât o nucă) sau echivalentul în cartofi mari
100 gr orez
2 ouă
1,5 lt borș
2 linguri pastă de tomate (sau bulion, roșii în bulion, suc de roșii)
ulei
leuștean
sare

1. Spălați orezul și puneți-l la înmuiat în apă rece.
2. Curățați ștevia: îndoiți frunza în două, țineți-o bine, să nu fugă, cu mâna stângă (sau dreapta, dacă ești stâgaci; la propriu, zic), iar cu dreapta rupeți nervura principală a frunzei.
3. Spălați foarte bine ștevia, că nu știți prin grădina cui a stat și ce căței s-au “jucat” pe acolo… 
4. Tocați mărunt ceapa, morcovii, ardeiul gras, păstârnacul și țelina.
5. Spălați și curățați cartofii. Dacă’s mari, tăiați-i, ca să fie puțin mai mari decât o nucă.
6. Puneți o oală cu vreo 3 litri de apă pe foc și, după ce a fiert, cufundați ștevia și blanșați-o vreo 45-60 secunde. Apoi o scoateți, o scurgeți, o tăiați grosier și o lăsați deoparte.
7. Puneți un alt vas (sau spălați oala de mai devreme  ) pe foc, cu vreo 2 litri de apă și țineți-o pe foc mic, să stea caldă.
8. Încingeți bine oala cea mare în care veți face ciorba și apoi puneți uleiul (~30-50 ml).
9. Căliți ceapa, apoi adăugați ardeiul. După 2-3 minute, adăugați morcovul. După alte 3 minute adăugați păstârnacul și țelina.
10. Puneți apă încălzită peste legume, cât să le acopere și lăsați-le să fiarbă vreo 5 minute.
11. Adăugați cartofii, apă încălzită cât să-i acopere și un praf de sare. Lăsați-i să fiarbă vreo 10 minute și apoi adăugați orezul.
12. După alte 10 minute, adăugați ștevia. După 5 minute puneți pasta de tomate.
13. Puneți borșul la fiert într-un alt vas și când ajunge la punctul de fierbere, adăugați-l în oala cu ciorbă.
14. Între timp bateți puțin cele două ouă. Puțin, cât să se amestece albușul cu gălbenușul. Nu le bateți ca pentru omletă.
15. Turnați ouăle în ciorbă, puțin câte puțin, eventual “strecurându-le” printre dinții furculiței, ca să obțineți popularele zdrențe.
16. Opriți focul și presărați o legătură mare de leuștean tocat deasupra.
Opțional puteți să o serviți cu smântână, dar, sub nici o formă nu turnați smântână în toată oala. Copil fiind, acasă o mâncam fie cu cartofi prăjiți, fie cu omletă. Acum o mănânc goală. Cică ar fi mai sănătos…

Deși poate părea descurajator de lung șirul de operațiuni, vă asigur că doar curățarea șteviei o să vă ia ceva timp. Restul se fac foarte ușor și rapid.

Să aveți poftă!

Găsiţi şi alte reţete delicioase pe blogul: Săbucătărim.ro

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto
  • Andi

    Andi (Bucatar) , 26 aprilie 2011

    Silvia, ai perfectă dreptate. Numai că gustul legumelor călite diferă mult de cel al legumelor înabușite sau, mai ales, fierte. Dacă starea de sănătate sau regimul alimentar nu îți permit, sigur că nu trebuie să le călești; dar dacă nu ai astfel de probleme, nu recomand să gătești legumele altfel decât călite :) Îți mulțumesc pentru sfaturi! :)

  • Fara foto

    SILVIA (Bucatar) , 24 aprilie 2011

    ai dreptate ciorba de stevie e ff gustoasa si racoritoare dar calirea legupelor poate dauna celor ce au probleme de digestie. de aceea eu recomand ca legumele sa fie inabusite -nu calite, sau puse direct in apa calda impreuna cu uleiul ,Si asa este f gustoasa. pofta buna

  • Andi

    Andi (Bucatar) , 21 aprilie 2011

    Dragă Cleo, plăcerea este de partea mea. Sper să o încerci și să îmi și spui cum ți-a ieșit :) Paște fericit!

  • Fara foto

    cleo_242002 (Bucatar) , 20 aprilie 2011

    mai draga andi, eu nu stiu sa gatesc, dar promit ca o sa fac si eu ciorba de stevie dupa reteta ta. mie unul imi place foarte mult.multumesc tare mult pentru reteta, PASTE FERICIT!