Exista un mit popular care spune ca mierea devine toxica atunci cand este incalzita, insa acest lucru nu este sustinut de dovezi stiintifice solide. Haide sa analizam in detaliu aceasta afirmatie si sa vedem ce spun studiile si expertii in domeniu.
Mierea si compozitia sa:
Mierea este un produs natural complex, compus in principal din zaharuri (fructoza si glucoza), apa, vitamine, minerale, enzime si compusi aromatici. Mierea are proprietati antibacteriene, antioxidante si antiinflamatorii, ceea ce o face populara atat in alimentatie, cat si in medicina traditionala.
Ce se intampla cand mierea este incalzita?
Atunci cand mierea este incalzita, mai ales la temperaturi de peste 40°C, aceasta isi poate pierde din proprietatile sale benefice. In principal, enzimele din miere, cum ar fi invertaza, diastaza si glucozooxidaza, sunt denaturate la temperaturi ridicate, ceea ce reduce activitatea biologica a mierii. Totusi, acest proces nu o transforma in mod automat intr-o substanta toxica.
Mitul toxicitatii:
Mitul ca mierea devine toxica la incalzire provine, in mare parte, dintr-o interpretare eronata a unui studiu vechi efectuat in India, care a sugerat ca incalzirea mierii la temperaturi ridicate ar putea produce un compus numit hidroximetilfurfural (HMF). HMF-ul este un produs de degradare al zaharurilor si se poate forma in multe alimente atunci cand sunt incalzite sau procesate. In cantitati foarte mari, HMF poate avea efecte negative asupra sanatatii, insa nivelurile de HMF produse in mod normal in miere prin incalzire sunt foarte mici si nu prezinta riscuri semnificative pentru sanatate.
Studiile stiintifice:
Studiile recente nu sustin ideea ca mierea incalzita ar deveni toxica. De exemplu, cercetarile au aratat ca nivelurile de HMF formate in miere prin incalzire sunt mult sub limitele considerate periculoase. Autoritatile de siguranta alimentara din mai multe tari, inclusiv din Uniunea Europeana si Statele Unite, au stabilit limitele maxime admise pentru HMF in alimente, iar mierea incalzita in mod obisnuit nu le depaseste.
Concluzie:
Desi este adevarat ca incalzirea mierii poate reduce din beneficiile sale nutritionale, nu exista dovezi solide care sa sustina ideea ca aceasta devine toxica. In conditii normale de gatit sau preparare, mierea ramane sigura pentru consum. Daca doresti sa pastrezi cat mai mult din proprietatile mierii, este recomandat sa o adaugi in mancaruri sau bauturi dupa ce acestea au fost gatite si s-au racit putin, dar nu trebuie sa te ingrijorezi de toxicitatea acesteia.
Asadar, desi este bine sa fim constienti de modul in care preparam si consumam mierea pentru a beneficia la maxim de proprietatile sale, nu exista motive reale de ingrijorare legate de toxicitate atunci cand aceasta este incalzita.
Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasaCiorba de verdeturi - reteta sanatoasa si gustoasa! Descopera cum sa pregatesti aceasta ciorba plina de vitamine, perfecta...
Ciorba de verdeturi - reteta sanatoasa si gustoasaReteta de cartofi noi la tigaie. Cartofi noi la tigaie reteta simpla. Reteta de cartofi fierti si trasi la tigaie. Retete cu...
Cartofi noi la tigaieRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii