Multe dintre mâncărurile pe care le apreciem au fost numite de creatorii lor sau inspirate de numele acestora. Există nenumărate mâncăruri şi reţete ale căror denumiri au un înţeles, dar poate că suntem prea înfometaţi să băgăm de seamă. În continuare aveţi o listă cu 10 oameni care şi-au dat numele unor mâncăruri care au devenit celebre ulterior.


1. Lemuel Benedict - Ouale Benedict
 
Atunci când brokerul de pe Wall Street, Lemuel Benedict, s-a întors la hotelul Waldorf-Austria după o noapte lungă în care a băut şi petrecut, i-a cerut şefului de sală un remediu ciudat pentru mahmureala. El dorea o bucată de pâine prăjită, un ou poşat, bacon şi sos olandez. A primit comanda, dar în loc de pâine prăjită i s-a adus o brioşă englezească şi în loc de bacon, şuncă presată. Astfel au luat naştere faimoasele ouă Benedict, poate cel mai gustos mic dejun din lume.


2. Nellie Melba - Desertul Melba
 
Helen Potter Mitchell a fost o faimoasă cântăreaţă de operă cunoscută sub numele de scenă Nellie Melba. În timp ce era cazată la Hotelul Savoy din Londra în 1897, bucătarul Auguste Escoffier a inventat în cinstea ei toastul Melba, nişte felii foarte subţiri de pâine prăjită, servite de obicei la supe. De asemenea, în 1893, Escoffer a inventat piersicile Melba, o reţetă de îngheţată cu piersici şi zmeură.
 
3. Suzanne Reichenberg
 
Tot bucătarul Escoffer a fost cel care a inventat delicioasele Crepes Suzette, clătitele franţuzeşti servite cu lichior de portocală. Ele au fost inventate în onoarea actriţei şi baronesei Suzanne Reichenberg, care a trăit între anii 1853 şi 1924. Există poveşti care spun că un asistent de bucătar ar fi inventat faimoasele Crepes, dar acest lucru este improbabil, având în vedere că Escoffer este creatorul bucătăriei moderne franţuzeşti.
 
4. James H. Salisbury - Friptura Salisbury
 
Friptura Salisbury a fost creată de James H. Salisbury în 1886 ca un tratament pentru numeroase afecţiuni precum guta, bronşita şi tuberculoza. El credea că friptura de vită bine făcută trebuie mâncată de trei ori pe zi şi un pahar cu apă fierbinte trebuie băut înainte şi după fiecare masă. În timpul Războaielor Mondiale, americanii au cerut ca hamburgerul să fie redenumit friptura Salisbury, dar acest lucru nu s-a materializat.
 
5. Robert Cobb - Salata Cobb
 
Robert Cobb a fost proprietarul faimosului restaurant Brown Derby din Hollywood. Într-o noapte din 1936, fiind nevoit să-i prepare o cină  fondatorului Teatrului Chinezesc, Sid Graumann, a făcut o salată cu ce a găsit prin frigider: salată verde, roşii, bacon, pui, ouă, avocado, ceapă verde şi brânză Roquefort. A fost atât de mândru de reuşita sa încât a adăugat-o la meniul restaurantului. În zilele noastre, salata Cobb este una din cele mai celebre din lume.
 
6. Maria Smith - Merele Granny Smith
 
În timp ce lucra la propria-i fermă din Sidney, Maria Smith a găsit un arbust mic în locul unde aruncase nişte mere stricate cu puţin timp înainte. A replantat copacul şi a cules fructele, nişte mere verzi, cu arome potrivite pentru tarte. Le-a împărţit cu prietenii ei, iar în zilele noastre americanii şi australienii încă recunosc aceste fructe sub denumire de merele bunicuţei Smith.
 
7. Caesar Caldini - Salata Caesar
 
Este complet greşit să credem că salata Caesar a fost numită după numele Împăratului Roman. De fapt, Caesar Caldini a fost cel care a denumit-o. Caesar era un proprietar de restaurant din Tijauna, Mexic, care, la fel ca şi Robert Cobb, a întocmit o salată în grabă cu ce avea prin bucătărie. Crutoane, salată, piept de pui, parmezan, suc de lămâie, ulei de măsline, ouă, sos de Worcestershire. Vă sună cunoscut?
 
8. Alfredo di Leio - Pastele Alfredo
 
Di Leio, un faimos bucătar italian, era îngrijorat din pricina nevestei sale, slăbită după naştere. A preparat un sos din smântână, unt şi parmezan pentru a-i reda puterile. A adăugat apoi paste fettucine şi a luat naştere o faimoasă reţetă italienească. Popularitatea acestor paste s-a extins şi în Statele Unite după ce Douglas Fairbanks şi Mary Pickford au încercat reţeta chiar la restaurantul lui Alfredo în timpul lunii lor de miere în Roma.
 
9. Sylvester Graham - Painea Graham
 
Sylvester Graham a fost unul dintre primii americani care a sustinut că pâinea albă şi carnea trebuiesc evitate şi a militat pentru consumul de fructe, legume şi cereale integrale. Şi-a făcut duşmani printre brutari şi măcelari, dar a avut prieteni celebri precum Thomas Edison sau Joseph Smith. El a creat pâinea bogată în fibre şi făcută din făină cunoscută în zilele noastre drept pâinea Graham.
 
10. John Montagu, al patrulea conte de Sandwich - Sandwich-ul
 
Povestea spune că Montagu era în timpul unei partide de cărţi când i-a cerut unui servitor să-i aducă nişte carne de vită prăjită între două felii de pâine prăjită, ca să mănânce cu o mână şi să joace cu cealaltă. Alte legende spun că el scria sau vâna când a cerut primul fel de mâncare pe care astăzi îl cunoaştem sub denumirea de sandwich. Dar prima variantă rămâne cea mai plauzibilă, fiindcă Montagu organiza jocuri de cărţi care durau zile întregi.

sursa
sursa foto

Recomandari pentru tine si casa ta

5.6L Digital TimeSelect

- 29 %
699.99 lei
499.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 20 comentarii
 • Ioan Rd, 30 mai 2014

  http://www.saveursparisidf.com/site-grand-public/decouvrir-les-produits/connaitre-les-produits-inventaire-du-cnac/produits-sucres/categorie/produits-sucres-patisseries/produit/le-savarin/

 • Ioan Rd, 30 mai 2014

  Octavian Filon documenteaza-te mai bine!!!

 • Octavian Filon, 29 mai 2014

  Ioan Rd Le-a inventat un francez, Brillat-Savarin. Afli mai multe detalii pe: http://www.kitchenproject.com/history/Brillat_Savarin.htm

 • Ioan Rd, 29 mai 2014

  Octavian Filon ce e cu ele?cine le-a inventat?

 • valentina ionita

  valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 mai 2014

  Delicioase retete...

 • Liana Alina Manciu, 25 mai 2014

  .

 • 24 mai 2014

  Petre Ţigău ...E impropriu spus " oua ochiuri fierte in apa " dar e mai pe intelesul profanilor , ele sunt de fapt oua fara coaja fierte , e bine ptr ca e mai usor de controlat procesul de gatire ( vizual ) , si daca mai sunt folosite si diferite procedee ( forme , folie , s.a.m.d.) si estetic ies super ...

 • Rorro MeXicanul, 23 mai 2014

  si mititeii a la cocosatul...

 • Octavian Filon, 22 mai 2014

  Si savarinele.

 • 22 mai 2014

  Petre Ţigău : ouale fierte in apa, se numesc oua la bai marie, si sunt oua ptr bolnavi care nu folosesc deloc uleiul, reteta in Romania de 60 ani

 • Ioan Rd, 22 mai 2014

  ai uitat muschiul stoganoff si cotletul chateaubriand

 • Marieta Pall, 22 mai 2014

  povesti interesante,la fel mncarurile.

 • Petre Ţigău, 22 mai 2014

  ouă-ochiuri fierte în apă

 • 22 mai 2014

  cum sunt ouale posate?

 • Carmen Panfiloiu, 22 mai 2014

  Interesant.

 • Gabriel Nicolescu, 07 noiembrie 2013

  Oameni inspirati care au creat retete memorabile.

 • Ioan Hirsch, 17 octombrie 2013

  Pavlova , stroganoff ...

 • Crangasu Adriana, 16 octombrie 2013

  ati omis faimoasele savarine

 • Vasile Gonciulea, 15 octombrie 2013

  ...cu un singur i. ...evident!

 • Vasile Gonciulea, 15 octombrie 2013

  Excelente...retete si povestiioare!