A fost lansat primul site dedicat istoriei gastronomiei şi a ospitalităţii româneşti

GastroArt.ro, primul site dedicat istoriei gastronomiei şi a ospitalităţii româneşti, a fost lansat luni, 27 martie 2017. GastroArt.ro este şi o bază digitalizată de reţete vechi româneşti culese din caitele bunicilor.

A fost lansat primul site dedicat istoriei gastronomiei şi a ospitalităţii româneşti

GastroArt.ro, primul site dedicat istoriei gastronomiei şi a ospitalităţii româneşti, a fost lansat luni, 27 martie 2017. GastroArt.ro este şi o bază digitalizată de reţete vechi româneşti culese din caitele bunicilor.

Redacţia este formată din specialişti în domeniu: cercetători, jurnalişti şi antropologi. Revista este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.

Studiul istoriei gastronomiei românești s-a făcut aproape numai la nivel de inițiative individuale și se datorează pasiunii celor care au pornit cercetările în această zonă. Din păcate studiile și cercetările institutelor, muzeelor, ONG-urilor de profil nu au fost niciodată centralizate. Bibliografia în acest domeniu este sărăcăcioasă iar majoritatea informațiilor se află din bibliografii conexe, indirecte și cercetare pe teren. Astfel intuim şi una din cauzele faptului că România este ultima ţară din Uniunea Europeană fără o identitate culinară asumată şi promovată.

Acest site este un prim pas dintr-un proiect mult mai complex ce include şi organizarea pe 7 şi 8 iunie la Hanul Gabroveni a Congresului de Gastronomie şi Vin, un eveniment în care istoria gastronomiei şi identitatea culinară naţională vor fi principalele teme de dezbateri, dar şi alte câteva alte proiecte conexe. Începând de mâine în fiecare zi vom publica cel puţin un articol al colaboratorilor noştri cărora trebuie să le mulţumesc pentru interes şi susţinere.

În acest moment avem pe site peste 200 de reţete şi treburi gospodăreşti din două caiete din perioada interbelică (unele mai scurte, altele mai lungi – noi am păstrat forma originală a lor, inclusiv ortografia) şi suntem în curs de digitalizare a altor câteva sute. Nu suntem şi nici nu ne dorim să fim un site de reţete dar aceste texte fac parte din patrimoniul gastronomic naţional”, Cosmin Dragomir iniţiatorul GastroArt.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise