Gustos.ro va provoaca la un joc ce va va aminti de copilarie. Dar de data asta nu cautati un obiect ascuns, ci cautati gustul potrivit. Mai fierbinte sau mai picant, mai rece sau mai dulce, ardeiul se prepara in toate felurile pentru a satisface toate gusturile. Rece, cald, cald, cald, fierbinte, arde...
Bogati in vitamine sau remediu recunoscut international, cu un nume gresit sau pur si simplu creatori de mituri, de nenumarate culori si soiuri sau pur si simplu acelasi soi crescut in alt mediu, ardeii ne insotesc de secole in prepararea mancarurilor mai sanatoase si mai gustoase.

Ardeiul (Capsicum annum) este o planta foarte adaptabila, ce poate creste in medii foarte diferite si in conditii atmosferice diferite. De aceea exista foarte multe soiuri de ardei. De exemplu, ardeiul gras, care se poate manca atat imatur, cat si matur, crud, cat si gatit, este de mai multe feluri. Ardeii grasi verzi sunt imaturi, cu un gust usor amari in comparatie cu cei maturi, dar exista o varietate care la maturitate ajung tot verzi. Deci, trebuie cunoscute foarte bine tipurile de ardei pentru a nu ne insela asupra gustului. Cei mai intalniti ardei sunt rosii, galbeni sau oranj la maturitate.

Cristofor Columb a fost unul din primii europenii care a facut cunostinta cu ardeii. Deoarece el cauta un drum mai scurt catre India, pentru a deschide o noua piata de condimente, a adus in Europa semintele de ardei pentru a-l utiliza drept condiment. Ardeiul iute a fost cel ce a castigat popularitate, intr-un timp foarte scurt, fiind asemanat, in mod eronat, cu "piperul", condiment asiatic deja cunoscut. In ziua de astazi multe limbi au un cuvant derivat din "piper" pentru a desemna "ardeiul" (en: sweet pepper, fr: poivron- derivat din piper "poivre"). In romana, cuvantul "ardei" este derivat din verbul latin "arde(re)", deci nici la noi nu este prea indepartata legatura de ardeiul iute.

In cultura maiasa, de Ziua Mortilor sau festivalul Hanal Pikan, maiasii prepara o mancare traditionala o combinatie de ardei grasi cu ardei iuti, pe langa alte multe mancaruri. Se spune ca ardeii, prin contractul lor reprezinta contrastul acelei zile, intalnirea viilor si mortilor.

Si in Romania mai exista superstitii in care ardeiul este foarte important. Daca presari praf de ardei iute in jurul casei, alungi blestemele. Pentru a usura aducerea unui copil pe lume, moasta organizeaza o masa, pe care se afla obligatoriu si un ardei iute, cu cele ce trebuie sa nasca, iar incantatia cheie este: “sa fie moasa la primejdie iute ca ardeiul”.

Vitamine si alte plusuri
Ardeii iuti sunt cunoscuti pentru multe beneficii medicale. Sunt foarte de nadejde in raceli, atat pentru nas, cat si pentru plamani. Capsaicina, substanta activa din ardeiul iute este similara cu un compus ce se gaseste in toate medicamentele pentru raceala si gripa. Un ceai facut din ardei iute ajuta la eliberarea cailor nasale si a celor pulmonare. De asemenea, s-a dovedit ca tarile in care se maninca mai mult ardei iuti, au o rata mai mica a atacurilor de cord si a emboliei pulmonare.

Sa nu mai arda... Mic truc
Ati mancat un ardei prea iute? Vreti sa scapati cat mai repede de gust? Nu beti apa. Capsaicina este un ulei, si apa si uleiul nu se amesteca. Daca beti apa nu faceti altceva decat sa plimbati acest ulei printre papilele gustative. In loc de apa, incercati sa absoarbeti uleiul cu ajutorul grasimilor, produselor lactate (iaurt, inghetata sau lapte). De asemenea, recomandate sunt painea, pastele, untul de arahide, castravetii si bananele.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei

Sandwich Maker

- 20 %
149.99 lei
119.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto
  • Ioana capsunica

    Ioana capsunica (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Foarte interesant! Nu stiam prea multe despre beneficiile aduse de consumul de ardei.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Un articol foarte interesant !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Foarte interesant acest articol,chiar nu stiam cate calitati bune are ardeiul.Felicitari pentru articol.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 mai 2009

    Ambele tipuri de ardei imi plac , sunt gustosi si sanatosi.Multumesc pentru sfaturi.

  • angel

    zana b. (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2009

    Ardeii grasi prin cele 2 vitamine c si a previn degradarea celulelor si intarzie imbatranirea. Ardeii grasi contin si vit.b6 si acidul folic,care minimalizeaza riscul deteriorarii vaselor de3 sange si implicit al infarctului sau al atacului cerebral. Sunt si o buna sursa de fibre,foarte importante ptr. reducerea colesterolului,un alt factor de risc al atacului de cord si al comotiei cerebrale. Ptr. ca se inrudesc cu rosiile, ardeii rosii contin si licopen,care previne cancerul de prostata,cervical si de pancreas. In plus,consumul de vit.C,betacaroten si acid folic,care se regasesc din plin in ardeii grasi sunt asociate cu un risc redus al cancerului de colon.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2009

    Atat patrunjelul cat si kiwi sunt pline de vitamina c.

  • Fara foto

    Sad, 10 iulie 2008

    Ardeiul iute este bun,dar in exces face rau la stomac (stiu din propria experienta).

  • Gabriela Neacsu-Stanescu

    Gabriela Urucu (Chef de cuisine) , 09 iulie 2008

    Ardeiul este leguma mea preferata..o consum atat cruda cat si gatita...