Arta aranjarii mesei

Asezarea corecta a unei mese e de-a dreptul o arta si de ea depinde, de multe ori, atmosfera pe care o cream atunci cand organizam o masa festiva, o sarbatoare sau pur si simplu o cina mai speciala in familie. O masa care demonstreaza efortul care s-a depus in aranjarea ei poate doar sa suprinda placut invitatii si sa dea tonul unei sarbatori reusite.

Arta aranjarii mesei

In primul rand, trebuie sa stii ca tacamurile se organizeaza dupa o regula foarte stricta. Astfel, servetul de panza (care trebuie sa fie nelipsit la orice masa) se pune intotdeauna in partea stanga, iar paharele (niciodata unul singur) trebuie puse in partea dreapta, sus. Daca servim atat vin rosu, precum si vin alb, trebuie sa stim ca paharul de vin rosu este, de obicei, mai mare decat cel pentru vin alb, in vreme ce paharul pentru apa este fara picior si de aceeasi marime ca cel pentru vin rosu.

Lingura pentru ciorba sau supa sta in partea dreapta, alaturi de cutit, iar furculita, in stanga. Tacamurile pentru desert stau in partea de sus a farfuriei, in sens invers unul fata de celalalt. De asemenea, daca servim mai multe feluri de mancare ce necesita cutit si furculita, tacamurile vor fi asezate in stanga si dreapta farfuriei, in ordinea inversa servirii lor (primele, din exterior, vor fi tacamurile pentru aperitive, apoi cele pentru felul urmator si asa mai departe – ultimele tacamuri, cele de langa farfurie, vor fi folosite la ultimul fel de mancare). Atentie! Daca servim peste, acesta necesita o furculita speciala, cu trei dinti, si un cutit specific, curbat la unul dintre capete.

In ceea ce priveste farfuriile, farfuria din care se va servi cel dintai fel va sta deasupra unei farfurii intinse. In fata farfuriei, sus, vor fi asezate paharele – cel putin trei tipuri. Fiecaer bautura necesita paharul special, asa ca nu serviti vin in paharul de apa!

In continuare, va dam cateva sfaturi pentru a pastra vesela intr-un mod adecvat.

- Pentru a evita zgarierea farfuriilor, atunci cand le depozitati, puneti servetele de hartie intre ele.

- Nu folosi masina de spalat vase pentru serviciile din portelan fin, pentru ca acestea se vor deteriora mult mai usor.

- Dupa ce speli paharele, pune-le intotdeauna cu gura in sus. Altfel, ele vor capata un miros specific si neplacut, iar marginile se pot deteriora.

- Nu turna lichide foarte fierbinti sau foarte reci in pahare – se pot fisura.

- Foarte multa atentia la stergerea paharelor cu picior: sterge-le doar rotindu-le pe ele in jurul prosopului de bumbac, ca sa eviti ruperea piciorului.

Cunoasteti si alte trucuri ale aranjarii mesei?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti
Ciorba de vacuta cu tarhon

Ciorba de vacuta cu tarhon

Ciorba de vacuta cu tarhon
Orez cu lapte

Orez cu lapte

Reteta de orez cu lapte. Orez cu lapte reteta simpla si rapida. Retete de deserturi cu orez. Retete rapide.

Orez cu lapte
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise