Se spune ca in Maramures gazdele sunt primitoare, casele, frumoase, iar mancarea, cat poti duce. Cine merge in concediu in acea zona sigur se intoarce incantat si recomanda locul tuturor cunostintelor. Iar avantajul pe care pensiunile agro-turistice il folosesc pentru a “agata” turistii este chiar mancarea, careia i s-a dus zvonul si peste granitele tarii. Pentru maramureseni, un om flamand este un om nefericit, asa ca gazdele vor fi intotdeauna in preajma ta, gata sa-ti umple farfuria din nou, in secunda in care ai reusit sa o golesti. Si, daca refuzi o noua portie, e posibil sa se simta jigniti. Asa ca, daca vii in Maramures, adu-ti pofta de mancare cu tine!

Pe fiecare masa din aceasta zona superba a tarii trebuie neaparat sa se gaseasca mamaliga cu urda, sarmale cu pasat, placinta creata sau turtite de malai. Se pare ca sarmalele cu pasat sunt foarte apreciate, mai ales de catre turistii straini, care le devoreaza cu placere. Alte feluri de mancare de mare rang sunt colacii impletiti sau cartofii copti cu usturoi.

Daca ai noroc si nimeresti in Maramures in timpul unui balci, vei putea observa bucataria traditionala si mai de aproape. Vei vedea ca, in pietele special amenajate, cele mai multe sunt produsele din lapte (in special de oaie sau de vaca), care apar inca din luna mai si tin pana in septembrie. Vara, maramuresenii consuma foarte multe branzeturi, de la branza de casa sau urda la branza de oaie sau cas. Se pare ca in aceasta perioada laptele de oaie este mai gras, datorita pasunatului pe munti.

Un alt produs fara de care nu se poate in Maramures este carnea de porc. Ca si in alte zone, de Ignat, in fiecare casa se taie cate un porc. Evenimentul cere participarea intregii familii si este un adevarat ritual. Dupa ce a fost sacrificat, porcul e parlit, transat si din carnea lui se fac o multime de preparate, dupa retete traditionale maramuresene (de exemplu, sarmalele batranesti, foarte apreciate de turisti). Cel mai des, carnea de porc este afumata, ca sa se pastreze cat mai bine pe toata durata iernii. In zona sunt foarte multe obiceiuri si superstitii legate de aceasta perioada. Spre exemplu, se spune ca in noaptea de Ignat porcul se viseaza la gat cu margele rosii, iar la taiatul sau nu trebuie sa fie de fata oameni milosi, pentru ca animalul va muri mai greu si carnea lui nu va mai fi buna. De asemenea, in acea zi nu este inagduit femeilor sa munceasca, mai ales in casa, pentru ca ar fi primejdios pentru boli sau alte necazuri.

Si, daca tot a inceputul Postul Sf. Marii, va recomandam cateva retete de post chiar din Maramures:

Mamaliga cu ceapa fripta
Mamaliga se face tare, ca sa o poti rasturna pe fundul de lemn (curpator). Se prajesc doua-trei cepe taiate marunt in ulei (e recomandat cel din seminte de dovleac). Ai grija sa nu le arzi! Umezesti o lingura in acest ulei, cu ceapa si iei din mamaliga bucatele mici, pe care le pui intr-o cratita mare (blid), pe randuri. La sfarsit, torni peste bucatelele de mamaliga toata ceapa fripta ramasa si scuturi cratita (o hopaluiesti).

Scrijele
Cureti cativa cartofi, ii tai felii rotunde (scrijele), pe care le coci fie pe plita, fie in tigaie, pe ambele parti, pana fac basici. Pui toate feliile intr-o cratita, peste care torni ulei si un praf de sare. Maramuresenii le mananca si cu otet de butoi facut din mere sau pere padurete.

Coltunasi cu magiun (lictar)
Se face o foaie de aluat din faina cu apa (ca pentru taitei). Pe jumatate din foaie se pun gramajoare de magiun cu lingurita si se inveleste cu cealalta jumatate. Trebuie sa apesi printre gramajoare cu degetul, pentru ca apoi sa tai printre ele, cu “pintenul” (o rotita cu coada). Fierbi toti coltunasii rezultati in apa cu sare, apoi ii scurgi si pui peste ei ceapa fripta in ulei. Daca nu vrei sa amesteci gusturile si sa pui ceapa, poti sa o inlocuiesti cu miere.

Daca ati fost recent prin Maramures, asteptam cu mare drag parerile dumneavoastra legate de aceasta bucatarie traditionala romaneasca. Ce v-a placut, ce nu v-a placut, de ce ati reveni (sau nu)? Este Maramuresul o destinatie buna pentru vacanta?

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    mihali victoria (Bucatar) , 17 noiembrie 2010

    sint din maramures din orasul borsa si sint stabilita in paris dar vo spun cu mina pe inima ca toate vacantele le petrec in orasul meu ca cred eu nicaieri nu exista locuri si obiceiuri mai frumoase ca in maramures si e adevarat ca se maninca sanatos

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

    Am rude in Maramures ,asa ca din cand in cand ajung si eu pe acolo,nu asa de des cum as dori ca e tare departe de mine.Imi place mult zona respectiva ,obiceiurile si bucataria lor traditionala.

  • Fara foto

    simona (Bucatar) , 06 decembrie 2009

    Tata si bunica traiau in Lapus Maramures, este un satuc superb, cu oameni buni si primitori, nu o sa uit niciodata vacantele si timpul petrecut acolo, eta tare frumos. Mancarurile erau delicioase, sanatoase si naturale, in special de Craciun este un loc minunat unde traiesti cu adevarat momente de neuitat. Bucatele de Craciun sunt unice si gustpase, iti lasa gura apa. Sarbatori fericite si Craciun fericit tuturor!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2009

    Cel mai frumos concediu l-am petrecut in Maramures.Oamenii sunt ospitalieri,mancarea excelenta,peisajele de vis.

  • Constantinescu Cristina

    Criss_love (Chef de cuisine) , 19 martie 2009

    Tatal meu este din Maramures, dar din tinereta s-a stabilit la Constanta. In fiecare an nergeam la el acasa s-o vedem pe bunica (acum nu mai e), dar cand ne apropiam de casa, sufletul "tresalta" de bucurie. Am avut o copilarie cu vacante de vara minunate, petrecute intr-un sat de pe langa Tg. Lapus. Foarte frumoase locuri. Nuntile sunt un izvor de traditii, iar bucatele sunt tare bune. Prajiturile ... deh, sa poti manca cate feluri prepara la o nunta. Sunt multe de spus, dar ...

  • Fara foto

    Monika K (Chef de cuisine) , 12 martie 2009

    Coltunasii cu magiun (Taste cu magiun) se amesteca cu ceapa ? La noi, tot in Ardeal, se fierb si se dau prin pesmet prajit si apoi se presara cu zahar, se maninca de desert !

  • Fara foto

    Oana Lucia, 10 august 2008

    Am auzit ca oamenii din Maramures sunt foarte cumsecade si primitori,iar mancarea este extraordinara.

  • Fara foto

    mirela_m, 09 august 2008

    Deocamdata nu am fost, dar doresc foarte mult sa ajung la sapanta.

  • Fara foto

    ecaterina oana uivaros (Maestru bucatar) , 06 august 2008

    Este adevarat, Maramuresul este o destinatie buna pt vacanta,nu doar pt mancarea traditionala, dar si pt locurile frumoase pe care le poti vizita. Se pot vizita foarte multe locuri frumoase, oamenii sunt foarte primitori si ospitalieri, iar mancarea este pe masura. Recomand la toata lumea sa viziteze Maramuresul.