Bucataria greceasca

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul de preparare a bucatelor. Savoarea lor deosebita este data de bogatia si calitatea ingredientelor.

Bucataria greceasca

Introducere

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani.

Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul de preparare a bucatelor. Savoarea lor deosebita este data de bogatia si calitatea ingredientelor.

Taramurile grecesti, cu ceruri albastre si ape stralucitoare, ofera o varietate generoasa de ingrediente.

Maslinii dau un ulei inmiresmat care adauga savoare celorlalte mancaruri. Plantatiile de vita de vie imbraca dealurile ondulate, iar din struguri se fac vinuri excelente, unele cu aroma de rasina. Lamaii parfumati produc fructe aurite a caror aroma e usor de recunosut in gastronomia greceasca.

Marile ofera o mare varietate de pesti si de scoici pe care restaurantele de la malul marii le servesc preparate fie pe gratar cu usturoi si suc de lamaie, fie in cuptor, cu iaurt si mirodenii, prajite sau gatite in sos de rosii. Nu arareori scoicile sunt servite intregi, cu cochiliile intacte.

Feluri traditionale de mancare

> Aperitive

Mezedes este o gustare pentru cina, asemanatoare tapas-urilor (aperitive spaniole). Traditia mezedelor a evoluat in Grecia pentru ca mesele de dimineata si de pranz sunt usoare, iar cina e adesea servita seara tarziu.

Bucataria greceasca e bogata in tipuri de mezedes, ce includ gustari din masline, sosuri, ardei iute copt, vinete preparate la gratar, branzeturi, salate, preparate din fructe de mare.

Branza greceasca proaspata, fie ca e Romano sau Kasseri, e folosita cu generozitate pentru a insoti painea de casa facuta din seminte intregi, dar si pentru a o rade peste preparatele din legume si pe deasupra pastelor.

Fila pita, este facuta dintr-un foietaj foarte subtire si garnisita cu pui si ciuperci, spanac si branza greceasca, sau miel si praz.

>Feluri principale

Carnea de miel este principalul tip de carne folosit de catre greci. Pregatirea mesei cu ocazia unei sarbatori traditionale presupune prepararea in curte, la protap, a mielului intreg.

Pentru mesele obisnuite, carnea de miel este inabusita in vase inalte impreuna cu legume asortate, este crestata si apoi fripta la gratar. Carnea de porc, de vita, de pasare sau de vanat se prepara marinata, pe gratar sau la cuptor. Puiul se gateste fript sau inabusit.

Exista nenumarate combinatii de carne gustoasa cu legume, adesea imbogatite cu sos galben de lamaie -avgolemono- sau cu sos de tomate condimentat cu scortisoara.

Moussakaua, garnisita cu straturi de vinete sau zucchini, insotita de un sos de carne, aromat cu usturoi, si dreasa cu ou pe deasupra, e felul de mancare intalnit aproape pretutindeni.

>Garnituri

Din bucataria greceasca nu lipsesc pilafurile, asezonate cu condimente si alune. Orezul este preparat si la cuptor, cu carne, si servit apoi cu legume inabusite. De asemenea, se poate gati in frunze de vita de vie- asa-numitele dolmades (frunze de vita umplute cu orez, carne, linte si condimente).

>Salate

O abundenta de legume proaspete inspira salate si preparate din legume marinate si gatite la cuptor, ades condimentate cu plante care cresc in munti : usturoi, oregano, menta, cimbru, busuioc si patrunjel.

Deserturi si bauturi

>Fructe si dulciuri

Fructele proaspete- in general smochine, portocale, mere si pepene- incheie de obicei cina intr-o seara tarzie. Alaturi de ele sunt foietajele, mai des intalnite cu ocazii festive.

Fara indoiala cel mai cunoscut preparat de patiserie este baklavaua, facuta din mai multe foi, cu sirop de miere pe deasupra si decorata cu nuci.

Prajiturile cu unt si miere sunt un deliciu pentru dupa-amiezele tarzii cand sunt insotite de o cafea greceasca tare.

>Bauturi

Grecia e faimoasa pentru vinul ei, consumat mai ales dupa gustari si cu moderatie.

Ouzo (cu aroma de anason) si berea sunt deasemenea bauturi alcoolice populare. Cafeaua neagra se consuma chiar la mesele obisnuite.

Bucataria greceasca nu este apreciata doar pentru diversitatea prepararii felurilor de mancare, ci si pentru calitatile ei nutritive. Este un prilej de a aduna la masa familia si prietenii, atat acasa cat si in restaurante.

Va invitam sa descoperiti savoarea preparatelor grecesti.

Pofta buna !

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi