Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani. Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul de preparare a bucatelor. Savoarea lor deosebita este data de bogatia si calitatea ingredientelor.

Introducere

Grecia are o bucatarie cu traditie inradacinata in istorie si influentata timp de secole de culturile vecine din Turcia, Orientul Mijlociu si Balcani.

Preferinta grecilor pentru o viata imbelsugata si dragostea pentru mancaruri simple, bine condimentate, sunt reflectate in modul de preparare a bucatelor. Savoarea lor deosebita este data de bogatia si calitatea ingredientelor.

Taramurile grecesti, cu ceruri albastre si ape stralucitoare, ofera o varietate generoasa de ingrediente.

Maslinii dau un ulei inmiresmat care adauga savoare celorlalte mancaruri. Plantatiile de vita de vie imbraca dealurile ondulate, iar din struguri se fac vinuri excelente, unele cu aroma de rasina. Lamaii parfumati produc fructe aurite a caror aroma e usor de recunosut in gastronomia greceasca.

Marile ofera o mare varietate de pesti si de scoici pe care restaurantele de la malul marii le servesc preparate fie pe gratar cu usturoi si suc de lamaie, fie in cuptor, cu iaurt si mirodenii, prajite sau gatite in sos de rosii. Nu arareori scoicile sunt servite intregi, cu cochiliile intacte.

Feluri traditionale de mancare

> Aperitive

Mezedes este o gustare pentru cina, asemanatoare tapas-urilor (aperitive spaniole). Traditia mezedelor a evoluat in Grecia pentru ca mesele de dimineata si de pranz sunt usoare, iar cina e adesea servita seara tarziu.

Bucataria greceasca e bogata in tipuri de mezedes, ce includ gustari din masline, sosuri, ardei iute copt, vinete preparate la gratar, branzeturi, salate, preparate din fructe de mare.

Branza greceasca proaspata, fie ca e Romano sau Kasseri, e folosita cu generozitate pentru a insoti painea de casa facuta din seminte intregi, dar si pentru a o rade peste preparatele din legume si pe deasupra pastelor.

Fila pita, este facuta dintr-un foietaj foarte subtire si garnisita cu pui si ciuperci, spanac si branza greceasca, sau miel si praz.

>Feluri principale

Carnea de miel este principalul tip de carne folosit de catre greci. Pregatirea mesei cu ocazia unei sarbatori traditionale presupune prepararea in curte, la protap, a mielului intreg.

Pentru mesele obisnuite, carnea de miel este inabusita in vase inalte impreuna cu legume asortate, este crestata si apoi fripta la gratar. Carnea de porc, de vita, de pasare sau de vanat se prepara marinata, pe gratar sau la cuptor. Puiul se gateste fript sau inabusit.

Exista nenumarate combinatii de carne gustoasa cu legume, adesea imbogatite cu sos galben de lamaie -avgolemono-  sau cu sos de tomate condimentat cu scortisoara.

Moussakaua, garnisita cu straturi de vinete sau zucchini, insotita de un sos de carne, aromat cu usturoi, si dreasa cu ou pe deasupra, e felul de mancare intalnit aproape pretutindeni.

>Garnituri

Din bucataria greceasca nu lipsesc pilafurile, asezonate cu condimente si alune. Orezul este preparat si la cuptor, cu carne, si servit apoi cu legume inabusite. De asemenea, se poate gati in frunze de vita de vie- asa-numitele dolmades (frunze de vita umplute cu orez, carne, linte si condimente).

>Salate

O abundenta de legume proaspete inspira salate si preparate din legume marinate si gatite la cuptor, ades condimentate cu plante care cresc in munti : usturoi, oregano, menta, cimbru, busuioc si patrunjel.

Deserturi si bauturi

>Fructe si dulciuri

Fructele proaspete- in general smochine, portocale, mere si pepene- incheie de obicei cina intr-o seara tarzie. Alaturi de ele sunt foietajele, mai des intalnite cu ocazii festive.

Fara indoiala cel mai cunoscut preparat de patiserie este baklavaua, facuta din mai multe foi, cu sirop de miere pe deasupra si decorata cu nuci.

Prajiturile cu unt si miere sunt un deliciu pentru dupa-amiezele tarzii cand sunt insotite de o cafea greceasca tare.

>Bauturi

Grecia e faimoasa pentru vinul ei, consumat mai ales dupa gustari si cu moderatie.

Ouzo (cu aroma de anason) si berea sunt deasemenea bauturi alcoolice populare. Cafeaua neagra se consuma chiar la mesele obisnuite.

Bucataria greceasca nu este apreciata doar pentru diversitatea prepararii felurilor de mancare, ci si pentru calitatile ei nutritive. Este un prilej de a aduna la masa familia si prietenii, atat acasa cat si in restaurante.

Va invitam sa descoperiti savoarea preparatelor grecesti.

Pofta buna !

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 19 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Ilie Gigi, 07 noiembrie 2013

    ffff buna,ieste o salata de tara

  • Fara foto

    Lorena, 14 septembrie 2013

    Constanta spune ca mancarea greceasca contine multe calorii ... dar sa tinem cont ca grecii nu mananca precum romanii portii nelimitate. Mesele lor sunt bazate pe preparate calitative din punct de vedere nutritional, nu pe cantitati mari de mancare cu calorii nule. Ca sa iti dai seamam cat mananca un grec si ce mananca ar trebui sa servesti masa la una din tavernele grecesti nu la restaurantele hotelurilor, unde se gateste diferit pentru turisti.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 august 2012

    Mancarea greceasca este foarte buna dar contine foarte multe calorii .

  • Fara foto

    stelistul (Bucatar) , 16 noiembrie 2010

    am lucrat in restaurant grecesc in germania si pot sa spun ca preparatele lor sint foarte gustoase.in specil ma uimit acele preparate facute pe gril si nu in cele din urma gyrosul.delicios.inca un aspect care ma surprins a fost colaborarea mea cu cei di jurul meu(n.r personalul restaurantului fiind greci).pot spune ca am invatat ceva si mi-a placut

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Felicitari pentru articol !

  • Fara foto

    ana maria, 02 mai 2010

    sint de 12 ani in grecia mincarea greceasca ii extraordinar de buna dar sa sti sa o faci totul e superrrrrrrrr

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2010

    Articolul este foarte interesant.

  • Fara foto

    ELENA_R, 20 decembrie 2009

    SUNT IN GRECIA DE 5 ANI ,APRECIEZ FOARTE MULT DIVERSITATEA DE MANCARURI CU SPECIFIC GRECESTI.DESERTURILE,FOIETAJELE SUNT SENZATIONALE,TOATE SUNT FACUTE CU MIERE,EI EXCLUD ZAHARUL IN TOTALITATE ,ATUNCI CAND PREGATESC ACESTE DELICATETE.AU INTR-ADEVAR MANCARE FOARTE GREU DE DIGERAT,SI MANANCA FOARTE MULT,EU AM FOST SURPRINSA DE ACEST LUCRU.IMI PLACE FOARTE MULT "TIROPITA,SPANACOPITA,CORABIEDES,HORTA,PITA GIRO,AVGOPITA,MELOMACARONA,SALATA TIROCAFTERI,TZATIZKI,BOUREKAKIA,SAGANAKI"SI MULTE ALTELE.DACA AVETI OCAZIA MERITA SA INCERCATI ACESTE DELICATETE,NU VETI FI DEZAMAGITI,CREDETI-MA.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Am fost in Grecia, anul trecut de pasti si mi-au placut toate felurile de mancare si salatele cu sos tzatzichi care sunt excelente,felicitari pentru acest articol, este foarte educativ.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 13 iunie 2009

    Savoarea bucatelor grecesti e renumita si datorita bogatiei si calitatii ingredientelor.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Mancarea greceasca are multe calorii.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 iunie 2009

    Mie nu imi place mancarea greceasca.

  • Fara foto

    gina, 27 mai 2009

    Oare ce ma asteapta in mult visata calatorie in grecia. Plec prima data in viata in alta tara si am ales grecia. In privinta peisajelor nu ma indoiesc ca este de vis totul, dar cu mancarea cum va fi? Caci vad ca multi au fost dezamagiti.

  • Fara foto

    iana, 06 mai 2009

    Chiar daca sunt in grecia de 2 ani nu ma omor cu preparatele lor. Poate unde am invatat sa mananc romaneste. Incerc din cand in cand sa fac cate ceva dar manacarea e saraca si tot timpul ai impresia ca i lipseste ceva...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2009

    Nu am fost in Grecia niciodata,dar avem prieteni greci si restaurante cu specific grecesc in Constanta,asa ca sunt familiarizata cu mancarurile si cultura acestei tari. Am gustat cam din toate si mi se pare ca nu toate retetele lor sunt asa grozave cum par.

  • Fara foto

    Lumi, 15 aprilie 2009

    Traiesc in Grecia de 3 ani de zile si lucrez chiar in bucataria unui restaurant,imi place mancarea greceasca. Ei mananca multe legume,o mare varietate de plante de care noi nici nu am auzit cum ar fi renumita "horta".Aceste frunze fierte se servesc cu ulei de masline si lamaie pe post de garnitura la carnea de porc,vita,pui sau peste la gratar.Cartofii prajiti,orezul,macaroanele sunt la mare cautare. Poate nu ati incercat niciodata fasolea la cuptor,rosii umplute cu orez la cuptor,renumitul "tzatzigi",sunt un deliciu.Au o mare gama de mancaruri din fructe de mare,sunt usoare si gustoase. De la masa grecilor nu lipreste niciodata uleiul de masline,lamaia si oregano. Asa zisa "pita"se poate face cu horta,spanac,dovlecei sau branza. Au foarte multe feluri de salate si sosuri pentru toate gustutile. Eu sunt de parere ca mancarea greceasca este foarte buna daca cunosti ingredientele si combinatiile.

  • Fara foto

    oana (Chef de cuisine) , 03 aprilie 2009

    Am fost anul trecut in Grecia. Am asteptat cu nerabdare sa incerc preparatele lor, dar m-au dezamagit... Nu au fost dupa cum ma asteptam (vorbesc de restaurante).

  • Fara foto

    Anutza (Bucatar) , 18 martie 2009

    Nu sunt de acord deloc. Nu am incercat "tiropita", dar am incercat alte 15-20 de feluri de mancaruri si pot spune clar: NU! Mancarea e prea grasa, uleioasa. Uleiul de masline o fi sanatos, dar nu in cantitati industriale. Asezonarea mancarurilor am observat ca se face doar cu sare si foarte mult piper, iar gustul final ar putea fi cu mult imbunatatit. Iar maslinele cu care abia asteptam sa ma delectez, sunt absolut oribile. Nu are rost sa mai adaug nimic, cu toate ca am ce, si nu putin, dar astea sunt lucrurile care m-au deranjat cel mai tare... poate ca maestrii bucatari gatesc asa cum se aude peste tot - ca bucataria greceasca ar fi extraordinara, dar la restaurantele "obisnuite" ori nu-si dau silinta, ori mai au de invatat - foarte mult.

  • Fara foto

    Irina, 15 martie 2009

    Bucataria greceasca e cea mai buna!!! sa incercati "Tiropita".