Sondajele privitoare la obiceiurile de hrana au demonstrat ca barbatii mananca mai multa carne si mult mai putine fructe si legume decat femeile. De asemenea, cand poftesc la ceva, barbatii au tendinta sa se duca spre mancaruri calde, consistente si satisfacatoare, in timp ce femeile prefera mancarurile dulci, precum ciocolata sau inghetata.
Totusi, barbatii ar trebui sa fie atenti la ce mananca, pentru ca o dieta formata majoritar din carne nu este deloc sanatoasa. Intrebarea este: e posibil ca barbatii sa manance dupa propriile reguli si sanatos in acelasi timp? Raspunsul este, desigur, da. Iata cum.

Cand vine vorba despre carnuri, trebuie sa fii atent la doua elemente. In primul rand, moderatia. Nu e recomandat sa mananci mai mult de 200 de grame de carne sau peste in fiecare zi. Iata cateva exemple care intra in aceasta marja: o jumatate de piept de pui fara piele sau un copan de pui. In al doilea rand, e bine sa consumi mai mult carnuri slabe, care au putine grasimi saturate si colesterol.

De asemenea, e bine ca barbatii sa manance produse din toate tipurile de mancare si sa aleaga mai des legumele, fructele, cerealele si lactatele degresate. In plus, ei ar trebui sa se tina departe de junk food si bauturi carbogazoase si sa bea alcool cu moderatie - adica nu mai mult de doua pahare pe zi.

Cum reusesc barbatii sa manance sanatos atunci cand iau masa in oras? Foarte simplu. Iata niste variante care te vor ajuta sa alegi mancaruri la fel de gustoase, dar mult mai sanatoase. Spre exemplu, poti alege, la un restaurant, fructe de mare sau peste in loc de porc sau vita. Pentru garnitura, alege cartofi copti sau orez in loc de cartofi prajiti, salata verde in loc de salata Caesar, legume fierte in loc de prajite si salata de fructe in loc de o felie de tort, la desert. Pentru bauturi, poti bea un pahar-doua de vin sau apa plata.

Iata si cateva retete care potolesc pofta de carne a barbatilor, sunt delicioase, dar si sanatoase:

Pui surpriza

Timp de preparare:
1 h20 min (complexitate medie)

Ingrediente:

2 pui, 1 creier de vitel, 4-5 ciuperci, 100 g unt, sare, piper, sote de legume

Mod de preparare:

Puii curatati, goliti si spalati, se umplu cu un amestec preparat dintr-o bucatica de unt frecat cu creierul curatit de pielita si tinut in apa rece. Se adauga sare, piper si ciupercile spalate si tocate marunt. Se asaza puii in tava cu o lingura de grasime si 2-3 linguri de apa. Se rumenesc frumos. Se taie in patru. Se pun pe farfurie si se servesc cu o garnitura de legume sote.

Vitel cu sos alb si legume

Timp de preparare:
2 h (complexitate medie)

Ingrediente:
1 kg carne, cantitati egale de diferite legume, 200 gr. unt, 1 lingura faina, zeama de lamiie, sare si piper

Mod de preparare:
Se pregatesc legumele: fasolea grasa se taie bucatele, conopida se desface buchetele, varza dulce se teie felii subtiri, telina, morcovii, cartofii se taie rondele sau bucatele, ciupercile se taie feliute subtiri. Se fierb toate, punindu-le mai intii pe cele care fierb mai greu, la urma se pun cartofii, care fierb cel mai usor. Separat se pun bucatelele de carne sa se inabuse in unt cu ceapa taiata marunt. Se fierb in apa putina, turnind cite putin. Dupa ce au fiert si carnea si legumele, se rastoarna toate la un loc in acelasi vas si se mai lasa sa stea in aceasta zeama, fara sa se raceasca complet. Se prepara un sos alb cu zeama de la legume si de la carne, amestecate, iar in cazul ca nu este suficienta, se mai adauga lapte. Sosul bine fiert se toarna peste legume si carne si se mai adauga putina zeama de lamiie. Se serveste fie in farfurie rotunda si atunci se asaza legumele la mijloc si carnea pe margini, fie in farfurie lunga si atunci carnea se asaza pe o parte, iar legumele pe cealalta parte a farfuriei.
Se poate servi cu smintina pe deasupra


Rata umpluta cu mere


Timp de preparare:
1 h40 min (complexitate medie)

Ingrediente:
o rata tanara, 1 kg mere, o lingura unt, sare

Mod de preparare:
O rata tanara si grasa se pregateste pentru a fi pusa la cuptor. Se curata cateva mere mici, varatece, sau, iarna, ionatane, se pun in interiorul ratei, impreuna cu ficatul ei si se coase cu 2-3 impunsaturi. Se asaza rata cu spatele pe tava, se mai pun cateva mere intregi si curatate. Se unge tava, se pun 2-3 linguri de apa si se da la cuptor; cand este gata, se scot atele si merele din interior, se taie rata, se asaza pe farfurie, iar in jur, merele coapte. Sosul din tava se pune in sosiera si se serveste la friptura.

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 17 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

    Am noroc,sotul si copii mei nu sunt pretentiosi .

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

    Felicitari,toate retetele sunt foarte bune !

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2009

    Vitelul cu sos alb l-am testat si este delicios. Felicitari pentru articol!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Vitel cu sos alb si legume mi se pare o reteta foarte interesanta.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Vitel cu sos alb si legume mi se pare o mancare foarte apetisanta si foarte buna,am sa o fac si eu.Felicitari pentru articol.

  • Aymee

    Aymee (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Viitorul meu sot nu suporta carnea de pasare.De aceea trebuie sa gatesc separat.Sortimentul preferat de carne al sau...carnatii.Si acestia preparati in casa.In felurile de mancare pe care le fac pentru el pun foarte putina carne.Si e multumit.In schimb eu sunt carnivora.Nu mananc zilnic, dar imi place in ciorbite, supe cate o bucatica:) Stiam de o reteta "rata cu smochine".Deci, se poate combina cu mai multe tipuri de fructe. Iar reteta cu vitel e o idee minunata pentru mine:)

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2009

    Interesanta reteta de rata cu mere.Eu gatesc rata cu struguri .O sa incerc si reteta dvs. Trebuie sa gatim cu dragoste,pasiune,iar mancarea si masa sa fie prezentate intr-un mod cat se poate de apetisant si de original.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Sotului meu ii place carnea de porc sau vita, carnea de pasare i se pare prea usoara si nu il satura.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Intr-adevar, carnea este alimentul preferat al barbatilor, insa acum depinde si de cum au fost crescuti, pentru trebuie sa admitem ca sunt si barbati vegetarieni.Si mie imi place carnea, dar sunt momente in care prefer doar legumele: o tocanita de cartofi simpla, o salata, mazare simpla si multe altele.

  • Criss_love

    Criss_love (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Nici sotul meu nu agreeaza mancarea fara carne, dar nici nu o mananca in cantitati exagerate. Oricum nu respectam un anumit gramaj al carnii consumate, dar e bine de stiut.

  • Fara foto

    Beatrice, 22 martie 2009

    Si sotului meu ii place mult carnea, de aceea trebuie sa gatesc separat pt el si pt mine, dar usor-usor l-am dezvatat de mancarea grasa sau prajita, nici macar de la mama lui nu mai mananca asa :))).

  • flory avram

    flory avram (Chef de cuisine) , 28 ianuarie 2009

    Ai dreptate draga Sidy,cea mai buna“leguma“ este carnea pentru barbati.Nustiu daca toti sunt de acord dar sotul meu este carnivor inrait.Nu rezista mai mult de doua zile fara carnita indiferent de ce-ar fi sau cum e preparata.Vreau sa te felicit pentru retetele trimise dar si pentru comentariile adaugate.Cred ca esti o gospodina desavarsita.Pupici din Italia,flory.

  • Fara foto

    Toncean Doina-Sidonia, 25 ianuarie 2009

    Cred ca la toti barbatii , le plac...legumele !!! Si \"leguma\" favorita, este ...carnea !!! Chiar daca nu le prepari ceva cu carne...peste vreo ora te intreaba : da\' ceva bun, nu ai ??? Adica , un pic de carnita !!! Asa ca, dragele mele gospodine, preparati-le orice, din suflet, dar...sa fie cu carne !!!

  • Fara foto

    irina-demetra piukovici (Maestru bucatar) , 24 ianuarie 2009

    Sotul meu nu este foarte carnivor, dar ii plac mancarurile consistente si cred ca de fapt ii place sa ma vada gatind si ii place si ceea ce gatesc.

  • Fara foto

    simona_popescu, 22 ianuarie 2009

    Imi plac mult retetele din acest articol. Pacat ca nu am un barbat langa mine momentan pentru a-i gati aceste bunatati.

  • Fara foto

    paula_negrea, 22 ianuarie 2009

    Barbatii sunt carnivori. Sotul meu mananca foarte multa carne. De multe ori prefer sa-i prepar lui ceva de mancare si mie sa-mi fac o salata de legume.

  • Fara foto

    cristina_marcu, 22 ianuarie 2009

    Sotul meu nu are preferinte la mancare, sunt sigura ca barbatilor le place ce le gatim noi cu dragoste :).