Cea mai frumoasa petrecere de Sf. Maria

Ce poate fi mai placut ca, de ziua ta onomastica, sa organizezi o petrecere la care sa-i inviti pe cei dragi, alaturi de care sa sarbatoresti evenimentul? Cu toate astea, planuirea unei petreceri se poate transforma intr-un calvar, daca nu te organizezi. Gustos.ro iti arata cum poti organiza o petrecere perfecta de Sfanta Maria, cat mai usor.

Cea mai frumoasa petrecere de Sf. Maria

Musafirii:

Fa o lista de invitati si contacteaza-i pe toti. Cel mai usor e sa-i suni, pentru ca asa vei obtine un raspuns imediat. De asemenea, daca vorbesti cu invitatii la telefon, poti sa profiti de aceasta ocazie pentru a-i intreba daca au anumite alergii sau preferinte vizavi de anumite feluri de mancare. Daca petrecerea e mai mare si vrei sa fii mai formal, poti chiar sa le trimiti invitatii scrise, prin posta, in care sa le ceri si sa iti confirme prezenta. Totusi, ai grija la cat de multe persoane inviti. Daca organizezi singura intreaga petrecere, e bine sa nu ajungi in situatia in care trebuie sa gatesti doar tu pentru 30 de persoane.

Meniul:

Uita-te pe meniu si fa-ti o lista exacta cu alimentele de care vei avea nevoie. Nu te baza doar pe memorie. Poti avea neplacuta surpriza ca invitatii sa apara si sa-ti dai seama ca nu mai ai pic de sare in casa sau ca nu ai destul zahar pentru a pregati desertul. Gandeste-te ce tip de produse pot fi cumparate cu mai mult timp in avans (spre exemplu, zaharul, uleiul, sarea, condimentele), ce produse pot fi cumparate cu cateva zile inainte de petrecere (legume, carne) si ce trebuie cumparat neaparat in aceeasi zi (fructe proaspete).

Planuieste meniul cu atentie. Stim ca vrei sa-ti impresionezi invitatii, dar nu merge prea departe. Daca esti o bucatareasa incepatoare, alege un fel de mancare pe care l-ai preparat inainte si care ti-a iesit bine, apoi prepara salate sau aperitive care sa-l completeze. Nu e o idee buna sa gatesti ceva pentru prima data pentru o petrecere. S-ar putea sa te afli in situatia neplacuta de a fi prinsa in bucatarie, robotind la felul de mancare ce tot nu iti iese, in timp ce toti invitatii au ajuns deja si se distreaza in sufragerie. Incearca sa faci un meniu din feluri de mancare testate dinainte, care se prepara usor si in scurt timp.

Chiar daca probabil vei avea ambitia sa gatesti totul din meniu de la zero, iti va fi mult mai usor daca vei cumpara si produse semi-preparate, pe care sa le “strecori” pe ici, pe colo. Spre exemplu, poti sa alegi cartofi congelati pe care sa-i prajesti, sosul pentru paste poate fi cumparat sau desertul poate fi comandat de la o cofetarie buna. Astfel, vei salva timp si vei fi mult mai relaxata, avand in vedere ca nu va mai trebui sa petreci intreaga seara alergand intre bucatarie si sufragerie.

Nu exagera nici cu numarul de feluri de mancare. Chiar daca vrei sa arati musafirilor tai cat de bine stii sa gatesti, vei pierde foarte mult timp preparand multa mancare, iar ei... n-o vor putea manca. E bine sa mentii numarul de feluri la trei. Asa te vei asigura ca totul va fi pregatit in tihna.

Atmosfera:

Nu uita de curatenie! Nu doar ca o casa sclipitoare e placuta pentru invitati, dar te vei simti mult mai comod stiind ca nu exista sansa ca vreun musafir sa ajunga, din greseala, intr-o camera dezordonata. Acorda o atentie speciala bucatariei si baii. E bine sa faci curatenie generala cu cateva zile inainte de petrecere, ca sa nu te aglomerezi.

Gandeste-te la cum vrei sa decorezi totul. Decoratiile pot porni de la simplele lumanari pe masa, ajungand la lucruri mai complexe, precum baloane, aranjamente florale, fete de masa festive etc. Poti sa decorezi si in functie de sezon. Spre exemplu, avand in vedere ca este inca vara, poti alege un buchet de flori proaspete din care sa faci chiar tu un mic aranjament. Pentru alte ocazii, poti alege un bol plin cu mere rosii, lucioase, iarna sau un aranjament din frunze ruginii si crengute, toamna.

Prezentarea conteaza. Asta nu inseamna ca trebuie sa cumperi o fata de masa noua, tacamuri si pahare de cristal, dar ai grija la micile detalii. Foloseste cea mai buna vesela si cele mai bune tacamuri si aranjeaza-le corect la masa. Decoreaza cu flori si lumanari si lasa-ti invitatii sa aleaga unde sa se aseze.

Alte sfaturi:

Ai grija la timp. Planuieste cand sa faci curat, cand sa cumperi alimentele necesare pentru gatit, cand sa decorezi si cand sa asezi masa. E bine sa-ti pastrezi ceva timp inainte ca invitatii sa ajunga, ca sa te poti relaxa si odihni. Incearca sa planuiesti in asa fel, incat sa ai cat mai putine de facut in ziua petrecerii. E bine ca atunci sa te odihnesti, sa faci o baie relaxanta, sa iesi la o  plimbare, pentru ca, pana la urma, e ziua ta!

De asemenea, e normal sa vrei ca petrecerea ta sa iasa perfect, dar nu deveni prea stresata. O gazda este tot timpul pe fuga intre sufragerie si bucatarie, care abia are timp sa vorbeasca cu musafirii sai va da un ton neplacut atmosferei. Daca totusi se intampla sa faci vreo greseala, ramai calma. E posibil ca invitatii nici sa nu observe ca ai pus prea multe rosii in sosul de paste sau ca prajitura trebuie sa aiba o aroma mai puternica de vanilie. Si daca lucrurile sunt mai grave (spre exemplu, ai turnat prea multa sare si mancarea nu poate fi gustata), incearca fie sa remediezi situatia, fie sa faci haz de necaz. Va fi o situatie de care cu siguranta iti vei aminti cu amuzament peste ceva vreme.

Si, cel mai important, nu uita sa te distrezi cat poti de mult! O gazda relaxata si bine dispusa e cheia unei petreceri excelenta. Daca tu te simti bine, invitatii tai vor fi cu atat mai fericiti.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Salata cu cartofi noi si peste afumat

Salata cu cartofi noi si peste afumat

Cartofii se spala, se sterg si, daca sunt mai maricei, se taie in sferturi.

Salata cu cartofi noi si peste afumat
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise