Cele mai faimoase sosuri din lume

Desi gasim in supermarketuri o gama foarte larga de sosuri, acestea niciodata nu le vor egala pe cele pe care le pregatim in propria bucatarie. Cele mai multe se prepara repede si, pentru ca poti experimenta cu aromele, vei descoperi propria ta varianta de sos, pe gustul tau si al familiei.

Cele mai faimoase sosuri din lume

Gustos.ro ti-a pregatit patru retete de sosuri clasice: sos dulce-acrisor, sos barbeque, sos vinaigrette si mustar tip Dijon.

Mustar tip Dijon

Ingrediente:

50 g boabe de mustar (preferabil si brune, si galbene)

50 ml otet de vin

3 g sare

50 g zahar brun sau miere

100 ml vin alb

1 g curry

6 g turmeric (curcuma)

50 ml bere

Mod de preparare:

Macinati cam jumatate din cantitatea de boabe, pana obtinteti un praf cat mai fin. Intr-un castron, amestecati o lingura, doua de miere sau zahar cu sarea, o jumatate de pahar de otet si o jumatate de pahar de vin alb sec. Puteti ajusta ingredientele, dupa gust. Amestecul trebuie sa aiba un gust sarat-dulce-acru, cu predominanta spre acru.

Adaugati o jumatate de lingurita de pudra de turmeric (curcuma) si curry, pentru culoare. Adaugati in castron praful din boabele de mustar si restul de boabe, nemacinate. Amestecati si adaugati apa sau vin, pana se regleaza fluiditatea. Amestecul se lasa in camara cateva ore, apoi se pune in borcane inchise bine la frigider. Dupa 2-3 zile, se poate consuma.

Optional, puteti adauga si alte condimente, pentru o aroma diferita: tarhon, cimbru, coriandru, ghimbir, nucsoara, cardamon, usturoi etc.

Sos dulce-acrisor

Ingrediente:

1/3 ceasca otet

1 /2 ceasca zahar brun

4 linguri pasta de rosii

3 /4 ceasca apa

1 lingura ulei

2 linguri faina de porumb amestecata cu apa

Mod de preparare:

Amesteca otetul, zaharul, pasta de rosii si apa bine. Pune amestecul intr-o cratita mica pe foc, pana fierbe. Amesteca faina de porumb cu apa si adauga peste celelalte ingrediente, ca sosul sa se ingroase. Apoi, amesteca in cratita si uleiul.

Optional, poti adauga un ardei iute, taiat in bucati mici, sau bucati de ananas, toate dupa ce ai adaugat faina de porumb.

Sos Vinaigrette

Ingrediente:

1 ceasca ulei de masline extra virgin

1/3 ceasca otet balsamic

1 lingura mustar Dijon

1 lingura usturoi maruntit

sare, piper, dupa gust

1 varf de cutit de zahar

Mod de preparare:

Se amesteca otetul cu zaharul, apoi se adauga uleiul. Se incorporeaza mustarul in compozitie, se adauga sare si piper proaspat macinat, dupa gust, apoi usturoiul tocat si se incorporeaza. Se amesteca totul cu un tel, pana se formeaza un sos cu consistenta unei emulsii.

Sos barbeque

Ingrediente:

500 grame sos de rosii

450 grame pasta de rosii

2 linguri zahar brun

2 linguri otet

2 linguri ulei de masline

un catel de usturoi, maruntit

4 linguri ceapa tocata fin

1lingura sos Worcestershire

1 lingura mustar

1 lingura chili

piper proaspat macinat, dupa gust

Mod de preparare:

Prajeste ceapa si usturoiul in ulei cateva minute. Adauga restul de ingrediente, amesteca bine si lasa sa fiarba aproximativ 20 de minute.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi