Desi gasim in supermarketuri o gama foarte larga de sosuri, acestea niciodata nu le vor egala pe cele pe care le pregatim in propria bucatarie. Cele mai multe se prepara repede si, pentru ca poti experimenta cu aromele, vei descoperi propria ta varianta de sos, pe gustul tau si al familiei. Gustos.ro ti-a pregatit patru retete de sosuri clasice: sos dulce-acrisor, sos barbeque, sos vinaigrette si mustar tip Dijon.

Mustar tip Dijon

Ingrediente:

50 g boabe de mustar (preferabil si brune, si galbene)
50 ml otet de vin
3 g sare
50 g zahar brun sau miere
100 ml vin alb
1 g curry
6 g turmeric (curcuma)
50 ml bere

Mod de preparare:
Macinati cam jumatate din cantitatea de boabe, pana obtinteti un praf cat mai fin. Intr-un castron, amestecati o lingura, doua de miere sau zahar cu sarea, o jumatate de pahar de otet si o jumatate de pahar de vin alb sec. Puteti ajusta ingredientele, dupa gust. Amestecul trebuie sa aiba un gust sarat-dulce-acru, cu predominanta spre acru.

Adaugati o jumatate de lingurita de pudra de turmeric (curcuma) si curry, pentru culoare. Adaugati in castron praful din boabele de mustar si restul de boabe, nemacinate. Amestecati si adaugati apa sau vin, pana se regleaza fluiditatea. Amestecul se lasa in camara cateva ore, apoi se pune in borcane inchise bine la frigider. Dupa 2-3 zile, se poate consuma.

Optional, puteti adauga si alte condimente, pentru o aroma diferita: tarhon, cimbru, coriandru, ghimbir, nucsoara, cardamon, usturoi etc.


Sos dulce-acrisor

Ingrediente:

1/3 ceasca otet
1 /2 ceasca zahar brun
4 linguri pasta de rosii
3 /4 ceasca apa
1 lingura ulei
2 linguri faina de porumb amestecata cu apa

Mod de preparare:
Amesteca otetul, zaharul, pasta de rosii si apa bine. Pune amestecul intr-o cratita mica pe foc, pana fierbe. Amesteca faina de porumb cu apa si adauga peste celelalte ingrediente, ca sosul sa se ingroase. Apoi, amesteca in cratita si uleiul.

Optional, poti adauga un ardei iute, taiat in bucati mici, sau bucati de ananas, toate dupa ce ai adaugat faina de porumb.


Sos Vinaigrette


Ingrediente:
1 ceasca ulei de masline extra virgin
1/3 ceasca otet balsamic
1 lingura mustar Dijon
1 lingura usturoi maruntit
sare, piper, dupa gust
1 varf de cutit de zahar

Mod de preparare:
Se amesteca otetul cu zaharul, apoi se adauga uleiul. Se incorporeaza mustarul in compozitie, se adauga sare si piper proaspat macinat, dupa gust, apoi usturoiul tocat si se incorporeaza. Se amesteca totul cu un tel, pana se formeaza un sos cu consistenta unei emulsii.

Sos barbeque

Ingrediente:
500 grame sos de rosii
450 grame pasta de rosii
2 linguri zahar brun
2 linguri otet
2 linguri ulei de masline
un catel de usturoi, maruntit
4 linguri ceapa tocata fin
1lingura sos Worcestershire
1 lingura mustar
1 lingura chili
piper proaspat macinat, dupa gust

Mod de preparare:
Prajeste ceapa si usturoiul in ulei cateva minute. Adauga restul de ingrediente, amesteca bine si lasa sa fiarba aproximativ 20 de minute.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 37 %
299.99 lei
189.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 04 februarie 2013

    Nu am facut mustar in casa, dar merita incercat.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

    Sosuri pentru toate gusturile.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Felicitari pentru articol!

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

    Foarte bune aceste sosuri,o parte din ele chiar le folosesc.Foarte buin articolul.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Combinatii interesante,sosuri super.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2009

    Sunt fan sosuri.Imi place sa combin si sa-mi pun pun imaginatia la incercare pentru preapararea unor sosuri ,care alaturi de un peste bun sau alt preparat din carne fac adevarate minuni culinare. Cred ca sunt delicioase sosurile postate de dvs.Merita incercate.

  • Fara foto

    Avram Marius, 19 octombrie 2008

    Rtetele trimise sunt foarte gustoase.Va multumesc.

  • Fara foto

    Clara Savinescu (Bucatar) , 14 octombrie 2008

    Da, asa e, mirela.Mancarea neamului tau va fi mereu inaintea altor bucate. Insa, mie una, imi place la nebunie sa imi rasfat familia cu specialitati de pe alte meleaguri. :)Toate bune!

  • Fara foto

    ioan mirela, 14 octombrie 2008

    Mancarea romaneasca e cea mai buna si asa va ramane!

  • Fara foto

    corina _cea_ cuminte (Bucatar) , 13 octombrie 2008

    Pot sa folosesc sosul Vinaigrette si pentru mancarurile de pui?

  • Fara foto

    Marinela, 13 octombrie 2008

    Intotdeauna am vrut sa prepar sosul dulce-acrisor acasa, dar n-am avut o reteta. O sa-l incerc pe asta! Dar am o intrebare: in loc de zahar brun pot sa folosesc zahar normal? Sau se altereaza gustul?

  • Fara foto

    miruna_me, 13 octombrie 2008

    Imi plac mult retetele voastre de sosuri, aveti pe site foarte multe retete si pot sa fac combinatii foarte gustoase. Ai mei cred mereu ca fac o mancare noua.