Cele mai gustoase prajituri de post

Chiar daca in Postul Craciunului nu avem voie sa consumam anumite alimente, acest lucru nu inseamna ca mancarurile pe care le pregatim vor fi fara gust. Din contra, exista foarte multe retete de post care pastreaza savoarea preparatelor. Iar deserturile de post pot fi la fel sau chiar mai gustoase decat deserturile clasice. Si, in plus, ne ajuta sa ne mentinem silueta si sa gustam ceva dulce, in acelasi timp.

Cele mai gustoase prajituri de post

Daca ne aflam in Postul Craciunului si simtim pofta de ceva dulce, iar produsele din comert nu sunt pe gustul nostru, putem pregati in propria bucatarie prajituri de post, dupa retete consacrate.

Una dintre cele mai faimoase prajituri de post e prajitura cu nuca. Delicioasa si cu putine calorii, prajitura cu nuca se realizeaza rapid si e un deliciu pentru toata familia!

Prajitura cu nuca

Timp de preparare:

30 min (complexitate redusa)

Ingrediente:

1/2 cana ulei, 1/2 cana zahar, 2 cani apa, 3 cani faina, 1/2 cana nuca pisata, 3 linguri cacao, 1 lingurita bicarbonat stins, 1 praf copt, 2 zahar vanilat, esente

glazura: 5 linguri zahar pudra, 2 linguri apa, 2 linguri ulei, 2 linguri cacao, zahar vanilat, esente, toate acestea puse la fiert

Mod de preparare:

Se amesteca toate ingredientele si se formeaza o compozitie omogena. Se pune intr-o tava, se da la cuptor la foc potrivit. Se lasa sa se raceasca si apoi se glazureaza. Pentru un aspect mai spectaculos, o puteti orna si cu fulgi de cocos.

Alta reteta destul de populara este placinta cu mere, de post. Va propunem o reteta delicioasa:

Placinta cu mere

Timp de preparare:

1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente:

350 gr. faina, 1 margarina unirea, 2 linguri otet de mere, 4 linguri de apa, 200 gr. zahar, 1 plic zahar vanilat, 2 kg mere, 150-200 gr. zahar, 2 linguri gris, 1 lingura scortisoara, coaja de la o lamaie, ulei si faina pt. uns si tapetat tava

Mod de preparare:

Se amesteca faina cu margarina, otetul, apa, coaja de lamaie, zaharul vanilat si zaharu tos. Compozitia astfel obtinuta se imparte in doua. Se unge tava mare cu margarina sau ulei si se tapeteaza cu faina. Pe masa de lucru se presara faina, din jumate de aluat se intinde o foaie, se pune in tava cu ajutorul sucitorului, peste ea se presara 1 lingura de gris, deasupra se pun merele spalate si razalite (nu e necesar sa fie curatate de coaja) si amestecate cu zahar si scortisoara, se presara din nou gris i se pune a doua foaie de aluat. Din loc in loc se inteapa cu furculita si se pune (optional) putina margarina. Se taie cand este rece.

Ultima reteta pe care v-o propunem este una celebra, dar in varianta de post:

Prajitura Ziua si Noaptea de post

Timp de preparare:

50 min (complexitate redusa)

Ingrediente:

12 linguri de ulei, 14 linguri de zahar, 14 linguri de apa, 18 linguri de faina, 2 lingurite de praf de copt, 1 vanilie, 2-3 linguri de cacao, 1 cana de nuca macinata

Mod de preparare:

Se iau primele 3 ingrediente (uleiul, zaharul si apa) si se amesteca bine cu mixerul. Se adauga faina in care s-a amestecat praful de copt si vanilia. La sfarsit se adauga nuca.

In tava unsa si tapetata cu faina se toarna aproximativ jumatate din compozitia rezultata. In jumatatea ramasa se amesteca cacao. Apoi se rastoarna si restul in tava.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi