Cele mai vechi restaurante din lume

Desi hanurile si tavernele exista din cele mai vechi timpuri, poate v-ati intrebat care sunt cele mai vechi restaurante din lume si care erau diferentele fata de restaurantele din ziua de azi. Gustos.ro v-a pregatit o istorie a restaurantelor, din cele mai vechi timpuri, pana azi.

Cele mai vechi restaurante din lume

In China, istoria restaurantelor incepe inca din secolul 11, in Kaifeng, capitala Chinei din prima jumatate a Dinastiei Song. Cu o populatie de peste un milion de oameni si o cultura a ospitalitatii, Kaifeng era un mediu propice pentru dezvoltarea restaurantelor. In acea vreme, ceainariile si tavernele erau cele ce ofereau mancare calatorilor, dar in secolul 11 s-a trecut la aparitia restaurantelor, care ofereau mancare si localnicilor. Restaurantele din acea vreme aveau oferte in functie de diverse tipuri de bucatarie, diverse marje de pret si cerinte religioase. Chiar si intr-un singur restaurant erau foarte multe feluri de mancare din care se putea alege si oamenii isi comandau mancarurile dorite de pe meniuri scrise de mana. Unul dintre restaurantele faimoase din acea vreme, Ma Yu Ching's Bucket Chicken House, creata in 1153, inca exista si in zilele de azi si este considerat unul dintre cele mai vechi restaurante din lume.

In lumea vestica, in vreme ce tavernele si hanurile erau cunoscute inca din Antichitate, iar aici mancau calatorii si drumetii, restaurantele in adevaratul lor sens au aparut abia in secolul 18. Potrivit Cartii Recordurilor, cel mai vechi restaurant care exista si in zilele de azi este Sobrino de Botin, din Madrid, Spania, care a fost deschis in anul 1725.

Termenul de “restaurant” a aparut pentru prima data in secolul 16, insemnand un tip de supa foarte savuros. Termenul a fost folosit pentru a desemna un local care servsete mancare in jurul anului 1765, referindu-se la un local fondat de un parizian care vindea supe, pe nume Boulanger. Restaurantele au devenit faimoase in Franta dupa Revolutia Franceza, atunci cand, dupa fuga aristocratilor, in spate au fost lasati foarte multi servitori care stiau cum sa pregateasca feluri de mancare excelente. In acelasi timp, foarte multi provinciali au sosit in Paris, fara familii care sa le gateasca. Astfel, cele doua clase sociale au fost unite – si reataurantele le-au oferit provincialilor ceea ce aveau nevoie.

Restaurantele s-au imprastiat rapid in lume, cu primul restaurant din Statele Unite, deshis in 1794, in Boston. Tipurile de servire in restaurant difereau, de la servirea franceza (in care felurile de mancare erau asezate la comun, pe o masa, de unde oamenii se puteau servi), la cea ruseasca (mai formala, in care servitorii duceau cu ei tavi pline de mancare, iar mesenii alegeau) la chiar servirea americana (tipul cel mai faimos, in care ospatarii aduceau mesenilor farfurii pline cu mancare chiar la masa).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de ciocolata cu crema caramel

Tort de ciocolata cu crema caramel

Tort de ciocolata cu crema caramel
Chiftele in aluat de bere

Chiftele in aluat de bere

Chiftele in aluat de bere. Pregatim chiftelutele amestecand carnea cu oul, ceapa tocata marunt, usturoiul pisat, painea...

Chiftele in aluat de bere
Prajitura cu mere si nuci caramelizate

Prajitura cu mere si nuci caramelizate

Prajitura cu mere si nuci caramelizate
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor