Desi hanurile si tavernele exista din cele mai vechi timpuri, poate v-ati intrebat care sunt cele mai vechi restaurante din lume si care erau diferentele fata de restaurantele din ziua de azi. Gustos.ro v-a pregatit o istorie a restaurantelor, din cele mai vechi timpuri, pana azi. In China, istoria restaurantelor incepe inca din secolul 11, in Kaifeng, capitala Chinei din prima jumatate a Dinastiei Song. Cu o populatie de peste un milion de oameni si o cultura a ospitalitatii, Kaifeng era un mediu propice pentru dezvoltarea restaurantelor. In acea vreme, ceainariile si tavernele erau cele ce ofereau mancare calatorilor, dar in secolul 11 s-a trecut la aparitia restaurantelor, care ofereau mancare si localnicilor. Restaurantele din acea vreme aveau oferte in functie de diverse tipuri de bucatarie, diverse marje de pret si cerinte religioase. Chiar si intr-un singur restaurant erau foarte multe feluri de mancare din care se putea alege si oamenii isi comandau mancarurile dorite de pe meniuri scrise de mana. Unul dintre restaurantele faimoase din acea vreme, Ma Yu Ching's Bucket Chicken House, creata in 1153, inca exista si in zilele de azi si este considerat unul dintre cele mai vechi restaurante din lume.

In lumea vestica, in vreme ce tavernele si hanurile erau cunoscute inca din Antichitate, iar aici mancau calatorii si drumetii, restaurantele in adevaratul lor sens au aparut abia in secolul 18. Potrivit Cartii Recordurilor, cel mai vechi restaurant care exista si in zilele de azi este Sobrino de Botin, din Madrid, Spania, care a fost deschis in anul 1725.

Termenul de “restaurant” a aparut pentru prima data in secolul 16, insemnand un tip de supa foarte savuros. Termenul a fost folosit pentru a desemna un local care servsete mancare in jurul anului 1765, referindu-se la un local fondat de un parizian care vindea supe, pe nume Boulanger. Restaurantele au devenit faimoase in Franta dupa Revolutia Franceza, atunci cand, dupa fuga aristocratilor, in spate au fost lasati foarte multi servitori care stiau cum sa pregateasca feluri de mancare excelente. In acelasi timp, foarte multi provinciali au sosit in Paris, fara familii care sa le gateasca. Astfel, cele doua clase sociale au fost unite – si reataurantele le-au oferit provincialilor ceea ce aveau nevoie.

Restaurantele s-au imprastiat rapid in lume, cu primul restaurant din Statele Unite, deshis in 1794, in Boston. Tipurile de servire in restaurant difereau, de la servirea franceza (in care felurile de mancare erau asezate la comun, pe o masa, de unde oamenii se puteau servi), la cea ruseasca (mai formala, in care servitorii duceau cu ei tavi pline de mancare, iar mesenii alegeau) la chiar servirea americana (tipul cel mai faimos, in care ospatarii aduceau mesenilor farfurii pline cu mancare chiar la masa).

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 16 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Maxim Pintea, 22 noiembrie 2015

    Multumesc redactiei

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 04 iulie 2011

    Din cand in cand e bine sa recitim articolele mai ales ca ne ajuta sa ne imbogatim cunostintele de cultura generala.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

    E foarte bine sa primim astfel de informatii. Multumim .

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 17 mai 2010

    Felicitari pentru articol !

  • Fara foto

    Carmen Diaconescu, 06 mai 2010

    Foarte bun acest articol,felicitari.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

    Un articol foarte interesant.

  • Fara foto

    sibyl, 14 aprilie 2010

    intresant articol! felicitari! ma bucu ca l-ati scris deoarece mi-a fost de ajutor in realizarea unui proiect.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Interesant articol.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

    Un articol foarte interesant,mai avem si noi in Bucuresti,din cele mai vechi''Carul cu bere'' si ''Hanul lui Manuc'',macar de le-am vizita mai intai pe cele din tara noastra si ar fi de ajuns.Felicitari pentru articol.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Un articol interesant cu multe lucruri pe care nu le stiam.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 07 iunie 2009

    Si iar trebuie sa fac ce fac si sa specific ca servirea americana nu este tipul cel mai faimos din lume, dat fiind ca america este formata din diverse rase si trebuia sa aleaga cum le era mai usor. Deci, cred (poate ma insel,dar nu cred), china, japonia - cu ritualurile lor magnifice apoi batranul continent. In plus, mancarea, in romania (nu numai) este adusa pe niste masute, tacamurile fiind schimbate (nu din tavi) ci din anumite sertarase montate pe peretii restaurantelor. Mai simplu, o masuta dichisita continea tot ce trebuia mesenilor care erau in plus. Am dat prea multe examene ca sa pot uita, ca mersul pe bicicleta. Multumesc celei/celui care a scris articolul: mi-a reamintit de vremuri de mult apuse.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 02 mai 2009

    Am fost la Madrid la inceputul lunii aprilie si am luat cina la Sobrino de Botin,intradevar este ceva deosebit.Isi pastreaza vechimea si din cate ni s-a spus totul este autentic.Secialitatea pentru care vine acolo atata lume ,este purcelusul de lapte la tava.Mancarea a fost super gustoasa iar servirea de nota 10.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 01 mai 2009

    Ce multa vreme a trecut de la aparitia primelor restaurante in lume si uneori servirea lasa de dorit, parca s-ar fi infiintat ca ieri. Pacat ca intentia este sa te simti bine cand servesti ceva intrun local, dar uneori personalul lasa de dorit...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009

    Mi-ar place sa avem in Romania hanuri,restaurante ca in acele vremuri.Ar fi original.

  • Fara foto

    paula_negreanu, 06 noiembrie 2008

    In Bucuresti este Caru cu Bere care stiam ca este cel mai vechi restaurant din Romania si care arata foarte bine si unde se mananca lucruri traditional romanesti. Este tare grumos si vechi.

  • Fara foto

    carla_voda, 06 noiembrie 2008

    Am fost in Anglia de curand si desi se zice despre ei ca nu au mancare buna am vazut niste restaurante foarte frumoase la ei. Erau mici, frumos tinute intr-un stil foarte englezesc si toate aratau tare vechi.