Dragii nostri,

Stiati ca la nivel European se arunca anual in jur de 89 de milioane de tone de alimente si peste 2 miliarde tone sunt aruncate la gunoi anual in intreaga lume?
Intre 30 şi 50% din productia alimentara a planetei nu ajunge niciodata in farfuriile consumatorilor. Cu toate acestea, potrivit ONU, 11% din populatia lumii lupta in continuare pentru a-si asigura alimentatia. Dragii nostri,

In fiecare an, pe 16 octombrie, este Ziua Mondiala a Alimentatiei, o zi in care merita sa ne gandim cat de mare este risipa de alimente la nivel international.

Cu aceasta ocazie vrem si sa demonstram ca exista multe optiuni simple prin care putem face economie, prin care putem pastra alimentele mult mai mult timp proaspete si sa nu le mai aruncam.

Astfel, va invitam sa participi alaturi de noi la un CONCURS initiat de Gustos.ro si FoodSaver, brand foarte cunoscut la nivel international pentru gama de produse de vidare si accesorii, acum prezent si in Romania.
In ce consta concursul:
Pana pe 15 octombrie 2015, scrieti intr-un comentariu* la acest articol modalitatile folosite de voi pentru mentinerea prospetimii pentru mai mult timp sau pentru conservarea acestora in general si puteti castiga PREMII de la FoodSaver si partenerii Gustos.ro:
Premiul I  – Aparat de vidat alimente Food Saver

Premiul II – Set de condimente Fuchs
Premiul III – Invitatie dubla la filmul “Super Chef” (30 octombrie 2015) - film distribuit de Forum Film Romania, a carui premiera va avea loc in aceasta luna
Premiile vor fi acordate prin tragere la sorti. Cei 3 castigatori vor fi anuntati pe 16 octombrie, de Ziua Mondiala a Alimentatiei.

*Atentie! Participa la tragerea la sorti doar comentariile scrise din contul de utilizator de pe acest site culinar.

Vezi REGULAMENTUL

Asteptam cu mare interes trucurile voastre despre cum poti pastra alimentele mai mult timp! Haideti sa invatam unii de la altii si sa spunem STOP risipei alimentare!
 
Mult success!

Update! Castigatorii celor 3 premii sunt:

Adina Ficea - premiul I
Gabriel Tuchendrea - premiul II
Mysty - premiul III


Felicitari!  (Ii rugam pe castigatori sa ne comunica adresele de livrare si telefonul la adresa de e-mail retete@gustos.ro)

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 71 comentarii
  • Fara foto
  • gicuta

    gicuta (Chef de cuisine) , 19 octombrie 2015

    Felicitari castigatorilor!!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 17 octombrie 2015

    FELICITARI Castigatorilor ! Sa le foloseasca sanatosi...!

  • Fara foto

    rozalia, 15 octombrie 2015

    E simplu cumperi cat mananci.Eu fac piata din 2 in 2 zile si iau cate putin

  • Fara foto

    janos levente, 15 octombrie 2015

    le congelez

  • Fara foto

    Simona_Georgescu, 15 octombrie 2015

    In primul rand eu stau la bloc nu dispun decat de o camara de depozitare si de un frigider cu congelator. )Camara, este adaptata si pt conditiile de depozitare a borcanelor pt iarna. Este situata la intrarea in apartament, este mai racoroasa, are gresie(care se stie ca tine mai frig) si tot ce se depoziteaza se pune direct pe gresie si pe un raft facut deasupra pardoselii. De regula sunt risipitoare si cumpar mai mult decat putem manca toti trei. Fac cumparaturi de 2-3 ori pe saptamana. Din primavara si pana in toamna cumpar din piata, de la tarani legume, fructe. Pentru ca piata abunda de produse, de regula cumpar prea multe. Nu suntem mari mancatori de fructe, dar cumpar fucte mereu si diferite. Se mananca putin si atunci automat ce ramane se transforma in putin gem/dulceata, placinte, prajituri, sucuri naturale sau se depoziteaza in pungi la congelator. Legumele care raman, le toc si le pun pt congelare. Uneori pregatesc pungi pt o ciorbita sau tocanita si atunci imi este foarte usor cand vreau sa gatesc ceva repede si nu am legumele la indemana. Branzeturile, nici astea nu lipsesc. Nu cumpar cantitate mare dintr-un singur fel de branzeturi. Cumpar cantitati mici si diversificate. In frigiderul meu veti gasi mereu branza de multe feluri branza de capra(vara proaspata, iarna telemea), proaspata de vaci, cu mucegai albastru, cu mucegai alb, cascaval Delaco feliat pt sandvisuri, branzici la cutie pt pachetelul meu la serviciu, de burduf... Branza si carnea de capra, o cumpar de la o doamna care are o ferma mica. De cativa ani ne cunoastem si-mi procura cele necesare la comanda. Tot de la ea cumpar oua de tzara, zer si lapte de vaca. Laptele ramane de cele mai multe ori. Pentru ca avem o relatie buna, pentru ca sunt un cumparator fidel de multe ori primesc bonusuri in litri de lapte de vaca. In felul acesta fac branza proaspata din late de vaca. Laptele fiind mult si neavand ce sa fac cu el il transform in branzica. Nu se arunca nimic,zerul se foloseste la aluaturi Painea, este unul din alimentele care se arunca cel mai mult. Adica raman capete, colturi, apuc sa fac sau sa cumpar paine proaspata si cea ramasa nu se mai mananca...De cand eram mica painea la noi nu se arunca. Pe vremuri, mama usca painea si cand se facea o plasa o ducea unui neam care statea in apropiere, la casa si acesta o dadea la pasari. Eu, usuc painea ramasa si o transform in pesmet. In principiu, tot ce este prin frigider se transforma intr-un fel sau altul in mancare sau se congeleaza. Fac parte din generatia care a prins si alte vremuri, cand mancarea era rationalizata, se gasea doar prin pile si cunostinte...mama avea o vorba: e pacat sa arunci mancare!

  • gicuta

    gicuta (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2015

    Carnea o pastrez in congelator la-18 grade :o portionez ,o spal ,o las la scurs si o asez in pungi .Inainte de a pune pungile in congelator le etichetez cu data si continut .Cand vreau sa gatesc , las carnea la dezgetat in frigider. Fasolea verde curatata si spalata o oparesc ,o las la scurs si racit si o pun in pungi in congelator. Ardeiul gras, telina ,pastarnacul si dovleceii spal ii tai cubulete si ii pastrez in pungi in congelator. Frunzele de leustean, marar si patrunjel, spalate si zvantate le toc si le pun in pungute in congelator. Salamul il pastrez maxim patru zile in frigider ungand partea taiata cu unt. Carnatii ii pastrez in frigider infasurati in hartie alimentara. Morcovii ii asez intr-un borcan mare (5 l) iar deasupra borcanului pun o strachina cu apa. Rosiile le pastrez in bucatarie intr-o ladita. Le spal doar atunci cand le consum. Ciupercile le pastrez cateva zile in frigider intr-o punga de hartie.

  • gicuta

    gicuta (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2015

    Carnea o pastrez in congelator la-18 grade :o portionez ,o spal ,o las la scurs si o asez in pungi .Inainte de a pune pungile in congelator le etichetez cu data si continut .Cand vreau sa gatesc , las carnea la dezgetat in frigider. Fasolea verde curatata si spalata o oparesc ,o las la scurs si racit si o pun in pungi in congelator. Ardeiul gras, telina ,pastarnacul si dovleceii spal ii tai cubulete si ii pastrez in pungi in congelator. Frunzele de leustean, marar si patrunjel, spalate si zvantate le toc si le pun in pungute in congelator. Salamul il pastrez maxim patru zile in frigider ungand partea taiata cu unt. Carnatii ii pastrez in frigider infasurati in hartie alimentara. Morcovii ii asez intr-un borcan mare (5 l) iar deasupra borcanului pun o strachina cu apa. Rosiile le pastrez in bucatarie intr-o ladita. Le spal doar atunci cand le consum. Ciupercile le pastrez cateva zile in frigider intr-o punga de hartie.

  • Fara foto

    Tania kiswani, 13 octombrie 2015

    STOP risipei alimentare! Cand vorbim de risipa alimentara vorbim de o problema pe plan mondial. Cum putem rezolva noi aceasta problema, macar partial?? Potrivit unui studiu comandat de Organizatia Natiunilor Unite, aproximativ 1,3 miliarde tone de alimente se risipesc anual, ceea ce inseamna ca 33% din totalul productiei mondiale de mancare se arunca, in timp ce aproape un miliard de locuitori nu au ce manca.Cantitatea de alimente risipita este echivalenta cu cea produsa in intreaga Africa Subsahariana. Multi dintre noi aruncam mancare si pot spune ca o facem destul de des. Poate ca sunt anumite cauze, nu putem spune ca nu, dar nu intodeauana pot fi motivate..! Uneori fie sunt oferte pe piata si gasim alimente la pret redus, fiind tentati sa cumparam mai multe decat cele necesare familiei noastre, fie din lipsa timpului oferit pentru cumparaturi ne face sa depozitam cantitati mai mari decat cele necesare noua. Dar pe moment nu ne gandim ca de fapt tot ce este in plus poate deveni o irosire de bani din punct de vedere financiar, iar multe din resturile alimentare pe care le aruncam in urma dezintegrarii vor dauna mediului inconjurator. Deci va trebui sa ne facem un plan bine gandit in ce priveste nevoia de consum saptamanala sau chiar lunara; desigur trebuie avut in vedere felul cum depozitam alimentele, fructele si legumele, atat in camare cat si frigidere sau congelatoare. Deci sunt mai multe aspecte de care trebuie sa tinem cont pentru a putea reduce risipa de alimente in fiecare casa: 1.)Sa cumparam doar atat cat consumam, in functie de numerelor de persoane din familie. Daca se cumpara saptamanal se poate face un meniu pe 7 zile, ca sa nu cumparam alimente ce vor sta in frigider o saptamana sau chiar mai mult, deci vom face o lista cu ceea ce ne lipseste si ce avem nevoie. 2.)Cand cumparam sa nu tinem cont numai de oferte care sunt in supermarket-uri, ci cumparam doar ceea ce e necesar, ca sa nu risipim alimentele. Daca e nevoie de ce gasim la oferta, asta e cu totul altceva, dar sa nu luam si sa tinem luni de zile in camara, congelator sau frigider ca sa-si piarda garantia si sa fim nevoiti sa le aruncam. 3.) Sa verificam cu atentie termenul de expirare al alimentelor, fie cele care le cumparam dar si cele care le avem deja depozitate acasa. La depozitare sa tinem cont ca va trebui sa consumam prioritar alimentele care au un termen mai scurt si apoi pe cele cu termen de expirare mai lung. 4.)Cumparati fructe si legume in cantitati cat mai reduse, pentru ca ele nu vor rezista perioade prea lungi la frigider. Daca vom avea un exces de legume si fructe ne putem folosi de ele, inainte de a ajunge la faza de aruncare. Fructele depozitate in frigider care nu au fost consumate le putem folosi la tarte, checuri si cocktail-uri, iar unele din ele se pot pune in congelator cu tibru cu data zilei si lunei respective, fiind folosite oricand la cocktail-uri reci, inghetate, tarte...etc. La fel si legumele neconsumate, din rosii se poate face suc de rosii, castravetii, conopida, varza..etc, se pot pune la murat, daca timpul nu ne lasa sa le consumam, sau ne-am schimbat meniul, ori au intervenit alte probleme. 5.)Nu trebuie sa cumparam in cantitati prea mari alimente care au termen de garantie limitat, ci doar atat cat ne este necesar. 6.) Un alt aspect principal este depozitarea corecta a alimentelor in camara ,frigider sau congelator. Inainte de a introduce in frigider alimentele cumparate, trebuie verificat si golit ceea ce avem vechi sau expirat. Dintre cele vechi ori le vom pastra in continuare in frigider, pentru a le consuma in perioada imediata, ori le vom gasim o alta intrebuintare.Alimentele proaspat cumparate le vom depozita in spate iar cele mai vechi in fata lor pentru a le folosi cu prioritate, evitand astfel alterarea lor nefiind nevoiti de a le arunca. La depozitatrea alimentelor in congelator vom proceda la fel, eu de obicei inscriptionez fiecare pachet cu data si continutul acestuia in vederea consumului dupa data fiecarui pachet, sau eventual schimbam ambalajul la noul produs ca sa nu uitam. Atunci cand gatim trebuie sa tinem cont de numarul de persoane care sunt prezente la masa, sau gatim pentru 2 zile, astfel incat sa evitam a se arunca din cantitatea preparata. Mancarea depozitata la frigider se va introduce rece si nu fierbinte ca sa nu-si schimbe gustul si sa nu ne placa a doua zi fiind nevoiti sa o aruncam, mai ales ca de la mancarea fierbinte se produce condens care conduce la formarea mucegaiului ce se poate extinde peste produsele noastre depozitate in frigider. Frigiderul nu trebuie sa fie prea aglomerat, pentru ca sa poata raci bine si sa permita circulatia vaporilor de aer, ca sa nu se strice mancarea. In ce priveste congelarea alimentelor si aici avem de spus unele amanunte, ca sa nu ajungem la o alta risipa. Nu trebuiesc congelate alimentele vechi, deoarece continutul natural de apa din alimente se transforma în cristale de gheata si acestea elimina activitatea bacteriana, iar alimentele se vor altera si vom fi nevoiti sa le aruncam. Foloseste-te de congelator dar nu uita ce ai pus in el, foloseste-te de alimentele depozitate in el fara a uita de ele ca apoi sa apelezi la altele proaspat cumparate de la supermarket. Fructele si legumele sunt de durata scurta deci sa ne asiguram ca sunt depozitate in locul potrivit. Toate lactatele le vom pastra in frigider, dar atunci cand le cumparam sa fim siguri ca avem nevoie de ele, pentru ca termenul lor de garantie e scurt si se vor altera. Carnea, pestele, ficatul, si alte semipreparate pe baza de carne se vor cumpara in cantitati strict necesare, dar daca avem prea multe cumparate si nu le folosim imediat se vor depozita in congelator. 7.)Sa ne folosim de resturi sau de mancarea ramasa. Cum ne putem folosi de resturi?? Foarte usor, orice mancare ramasa care nu s-a mancat se poate depozita in congelator (desigur proaspata si rece) inchisa ermetic intr-un vas pentru a nu-si schimba gustul si o vom putea consuma atunci cand nu avem timp sa gatim. Orice rest de legume se poate folosi la o salata, painea se poate praji si o vom servi la micul dejun sau o putem face crutoane pentru ciorbe si supe. Mancarea ramasa in cantitate mica se poate da la orice fel de animal, pasari din apropiere, fie pisici, caini, pasari de curte, porci..etc.,principalul sa nu se faca risipa.Risipa e atunci cand se arunca la gunoi si nu atunci cand va fi consumata de o alta fiinta. Alimentele neconsumate, inainte de se expira termenul lor de garantie, cat si mancarea gatita, ramasa in cantitati mai mari, le putem oferi multor familii care nu au in casa nici 10% din ce aruncam noi si oricine intreaba gaseste pe langa ei astfel de familii si astfel ai pus stop risipei de alimente facand si o fapta buna. Reducerea cantitatilor de alimente aruncate depinde de fiecare persoana. Noi nu trebuie sa facem nimic mai mult decat sa ne impunem faptul ca nu trebuie sa aruncam nimic, in felul acesta vom fi nevoiti sa cautam metode pentru a preveni risipa, fapt care ne va aduce beneficii financiare, iar in plus vom contribui la salvarea mediului inconjurator. Va multumim Gustos.ro si Food Saver pentru ca ne-ati dat sansele sa demonstram cu totii ca avem o multime de modalitati simple prin care putem pastra alimentele mult timp proaspete, putem micsora bugetul financiar personal si putem reduce risipa alimentara intr-un procent destul de mare..!

  • Fara foto

    amalia, 13 octombrie 2015

    Atunci cand imi mai ramane mancare o pun in caserole,in congelator. Niciodata nu stii cand ai nevoie de niste piept de pui pentru o salata ori de supa pentru un sos. La fel procedez si cu prsjiturile-raman proaspete si delicioase.

  • Fara foto

    Pana_Nicolae Marinel, 13 octombrie 2015

    Folosesc folie de proaspat; pun mancarea in caserole speciale in frigider; congelez.

  • Fara foto

    BRANESCU MARIANA, 13 octombrie 2015

    Legumele le congelez in pungute ,fructele la fel,in general cumpar zilnic putine fructe ca sa fie proaspete

  • Fara foto

    Tania Kiswani, 12 octombrie 2015

    STOP risipei alimentare! Cand vorbim de risipa alimentara vorbim de o problema pe plan mondial. Cum putem rezolva noi aceasta problema, macar partial?? Potrivit unui studiu comandat de Organizatia Natiunilor Unite, aproximativ 1,3 miliarde tone de alimente se risipesc anual, ceea ce inseamna ca 33% din totalul productiei mondiale de mancare se arunca, in timp ce aproape un miliard de locuitori nu au ce manca. Cantitatea de alimente risipita este echivalenta cu cea produsa in intreaga Africa Subsahariana. Multi dintre noi aruncam mancare si pot spune ca o facem destul de des. Poate ca sunt anumite cauze, nu putem spune ca nu, dar nu intodeauana pot fi motivate..! Uneori fie sunt oferte pe piata si gasim alimente la pret redus, fiind tentati sa cumparam mai multe decat cele necesare familiei noastre, fie din lipsa timpului oferit pentru cumparaturi ne face sa depozitam cantitati mai mari decat cele necesare noua. Dar pe moment nu ne gandim ca de fapt tot ce este in plus poate deveni o irosire de bani din punct de vedere financiar, iar multe din resturile alimentare pe care le aruncam in urma dezintegrarii vor dauna mediului inconjurator. Deci va trebui sa ne facem un plan bine gandit in ce priveste nevoia de consum saptamanala sau chiar lunara; desigur trebuie avut in vedere felul cum depozitam alimentele, fructele si legumele, atat in camare cat si frigidere sau congelatoare. Deci sunt mai multe aspecte de care trebuie sa tinem cont pentru a putea reduce risipa de alimente in fiecare casa: 1.)Sa cumparam doar atat cat consumam, in functie de numerelor de persoane din familie. Daca se cumpara saptamanal se poate face un meniu pe 7 zile, ca sa nu cumparam alimente ce vor sta in frigider o saptamana sau chiar mai mult, deci vom face o lista cu ceea ce ne lipseste si ce avem nevoie. 2.)Cand cumparam sa nu tinem cont numai de oferte care sunt in supermarket-uri, ci cumparam doar ceea ce e necesar, ca sa nu risipim alimentele. Daca e nevoie de ce gasim la oferta, asta e cu totul altceva, dar sa nu luam si sa tinem luni de zile in camara, congelator sau frigider ca sa-si piarda garantia si sa fim nevoiti sa le aruncam. 3.) Sa verificam cu atentie termenul de expirare al alimentelor, fie cele care le cumparam dar si cele care le avem deja depozitate acasa. La depozitare sa tinem cont ca va trebui sa consumam prioritar alimentele care au un termen mai scurt si apoi pe cele cu termen de expirare mai lung. 4.)Cumparati fructe si legume in cantitati cat mai reduse, pentru ca ele nu vor rezista perioade prea lungi la frigider. Daca vom avea un exces de legume si fructe ne putem folosi de ele, inainte de a ajunge la faza de aruncare. Fructele depozitate in frigider care nu au fost consumate le putem folosi la tarte, checuri si cocktail-uri, iar unele din ele se pot pune in congelator cu tibru cu data zilei si lunei respective, fiind folosite oricand la cocktail-uri reci, inghetate, tarte...etc. La fel si legumele neconsumate, din rosii se poate face suc de rosii, castravetii, conopida, varza..etc, se pot pune la murat, daca timpul nu ne lasa sa le consumam, sau ne-am schimbat meniul, ori au intervenit alte probleme. 5.)Nu trebuie sa cumparam in cantitati prea mari alimente care au termen de garantie limitat, ci doar atat cat ne este necesar. 6.) Un alt aspect principal este depozitarea corecta a alimentelor in camara ,frigider sau congelator. Inainte de a introduce in frigider alimentele cumparate, trebuie verificat si golit ceea ce avem vechi sau expirat. Dintre cele vechi ori le vom pastra in continuare in frigider, pentru a le consuma in perioada imediata, ori le vom gasim o alta intrebuintare. Alimentele proaspat cumparate le vom depozita in spate iar cele mai vechi in fata lor pentru a le folosi cu prioritate, evitand astfel alterarea lor nefiind nevoiti de a le arunca. La depozitatrea alimentelor in congelator vom proceda la fel, eu de obicei inscriptionez fiecare pachet cu data si continutul acestuia in vederea consumului dupa data fiecarui pachet, sau eventual schimbam ambalajul la noul produs ca sa nu uitam. Atunci cand gatim trebuie sa tinem cont de numarul de persoane care sunt prezente la masa, sau gatim pentru 2 zile, astfel incat sa evitam a se arunca din cantitatea preparata. Mancarea depozitata la frigider se va introduce rece si nu fierbinte ca sa nu-si schimbe gustul si sa nu ne placa a doua zi fiind nevoiti sa o aruncam, mai ales ca de la mancarea fierbinte se produce condens care conduce la formarea mucegaiului ce se poate extinde peste produsele noastre depozitate in frigider. Frigiderul nu trebuie sa fie prea aglomerat, pentru ca sa poata raci bine si sa permita circulatia vaporilor de aer, ca sa nu se strice mancarea. In ce priveste congelarea alimentelor si aici avem de spus unele amanunte, ca sa nu ajungem la o alta risipa. Nu trebuiesc congelate alimentele vechi, deoarece continutul natural de apa din alimente se transforma în cristale de gheata si acestea elimina activitatea bacteriana, iar alimentele se vor altera si vom fi nevoiti sa le aruncam. Foloseste-te de congelator dar nu uita ce ai pus in el, foloseste-te de alimentele depozitate in el fara a uita de ele ca apoi sa apelezi la altele proaspat cumparate de la supermarket. Fructele si legumele sunt de durata scurta deci sa ne asiguram ca sunt depozitate in locul potrivit. Toate lactatele le vom pastra in frigider, dar atunci cand le cumparam sa fim siguri ca avem nevoie de ele, pentru ca termenul lor de garantie e scurt si se vor altera. Carnea, pestele, ficatul, si alte semipreparate pe baza de carne se vor cumpara in cantitati strict necesare, dar daca avem prea multe cumparate si nu le folosim imediat se vor depozita in congelator. 7.)Sa ne folosim de resturi sau de mancarea ramasa. Cum ne putem folosi de resturi?? Foarte usor, orice mancare ramasa care nu s-a mancat se poate depozita in congelator (desigur proaspata si rece) inchisa ermetic intr-un vas pentru a nu-si schimba gustul si o vom putea consuma atunci cand nu avem timp sa gatim. Orice rest de legume se poate folosi la o salata, painea se poate praji si o vom servi la micul dejun sau o putem face crutoane pentru ciorbe si supe. Mancarea ramasa in cantitate mica se poate da la orice fel de animal, pasari din apropiere, fie pisici, caini, pasari de curte, porci..etc.,principalul sa nu se faca risipa. Risipa e atunci cand se arunca la gunoi si nu atunci cand va fi consumata de o alta fiinta. Alimentele neconsumate, inainte de se expira termenul lor de garantie, cat si mancarea gatita, ramasa in cantitati mai mari, le putem oferi multor familii care nu au in casa nici 10% din ce aruncam noi si oricine intreaba gaseste pe langa ei astfel de familii si astfel ai pus stop risipei dealimente facand si o fapta buna. Reducerea cantitatilor de alimente aruncate depinde de fiecare persoana. Noi nu trebuie sa facem nimic mai mult decat sa ne impunem faptul ca nu trebuie sa aruncam nimic, in felul acesta vom fi nevoiti sa cautam metode pentru a preveni risipa, fapt care ne va aduce beneficii financiare, iar in plus vom contribui la salvarea mediului inconjurator. Va multumim Gustos.ro si Food Saver pentru ca ne-ati dat sansele sa demonstram cu totii ca avem o multime de modalitati simple pe care le putem folosi, pentru a face economie, pentru a pastra alimentele mult timp proaspete si pentru a reduce risipa alimentara intr-un procent destul de mare..! Va multumim..!

  • Fara foto

    Camelia, 12 octombrie 2015

    Alimentele dupa care alti oameni tanjesc ,noi le aruncam la gunoi fara sa ne pese. De ce oamenii prefera sa le arunce? Raspunsul meu ar fi: din lejeritate.Mergi la orice supermarket si cumperi orice si oricand la preturi acceptabile.De ce sa mai facem economie?Din pacate asa gandesc majoritatea oameniilor. De exemplu daca imi ramane mancare la cina nu o arunc,o pastrez pentru a doua zi si o mananc la pranz.O pun in caserole micute si le acopar cu folie de prospetime. Daca seara fac la desert gris,macaroane,clatite sau orice altfel de desert si mai imi ramane,tot timpul le pun la pachet pentru a doua zi la micul dejun sau la munca.Iarna pun la congelator,rosiile,verdeata tocata marunt,ardei gras taiat feliute si orice legume care mi-au ramas de fiecare data cand am gatit.Mai congelez si mazare .Cum tin eu alimentele in frigider? Branza sta mereu acoperita cu folie de prospetime,la fel se intampla si cu legumele pentru salate.Daca incep de exemplu o bucata de cascaval mereu o acopar cu folie de prospetime.Cateodata daca imi ramane paine o bag la congelator.(de obicei congelez chiflele). Din mere fac compot daca am prea multe sau diverse deserturi(placinta cu mere,strudel,tarta). Incerc sa fiu inventiva si sa gasesc intrebuintare oricarui aliment ramas.Decat sa aruncam alimentele ramase daca nu dorim sa le pastram sau sa le lasam pana se altereaza mai bine le oferim oamenilor saraci. Eu am mai oferit pachetele oamenilor saraci cu mancarea ramasa de cu seara sau de la pranz. M-am simtit impacata si incantata ca am putut sa ofer o bucatica de paine unui om mai putin norocos. Oameni buni,inainte sa aruncati alimentele la gunoi trebuie sa va ganditi ca sunt oameni care in ziua respectiva nu au mancat nimic.

  • Fara foto

    Laura Mitoc, 11 octombrie 2015

    Depozitez alimentele in caserole si le deschid doar cand am nevoie. Se pastreaza mereu proaspete

  • Fara foto

    Flory_Matei, 11 octombrie 2015

    in primul rand am pomi fructiferi in curte si imi place sa conserv fructele fie prin congelare fie prin preparare - compoturi, gemuri, etc. Alimentele care imi prisosesc le congelez unde se poate si le folosesc ulterior. mai am un alt obicei pentru ca familia mea nu mananca mai mult de maxim 2 zile aceeasi mancare... si anume reinventez mancare. Daca am gatit pilaf, in reinventez in chifetelute de orez cu branza si marar... de exemplu

  • Fara foto

    Ioan aTodea, 11 octombrie 2015

    congelarea mancarurilor gatite si a ingredientelor proaspete

  • Fara foto

    Lazar Adrian, 10 octombrie 2015

    Le bag la frigider. Dar in general cumpar putin ca sa mananc tot, sa nu apuce sa se strice ceva.

  • Fara foto

    Mutu_Dorina, 10 octombrie 2015

    folosi Food Saver, am economisi si timp si bani! Este un produs ideal, modern, elegant, atragator si mai presus de toate are marea calitate de a ne pastra alimentele in vid, ceea ce creste perioada de pastrare in congelator. Cu ajutorul lui spunem clar “stop risipei alimentare”! Cu el mi-am putut pastra chiar si aluatul pentru biscuiti in congelator fara teama ca acesta va lua mirosul acela specific. Daca avem parte de vizita mamei si ne pregateste mai multe sarmale decat am putea manca in 2 zile, putem pastra in vid tot ce este peste masura. Si am sa va spun ca una din prietenele mele isi congeleaza felii din checul facut de mama ei, asa ca pastrat in vid va fi mult mai bun!

  • Fara foto

    Stefan C., 10 octombrie 2015

    Folosesc folie de proaspat; pun mancarea in caserole speciale in frigider; congelez. Cam astea 3 metode le am.

  • Fara foto

    Simona_Mihalache, 10 octombrie 2015

    Fructele si legumele le congelez, sarmalutele, cozonazul, lactatele le congelez, Painea o usuc in cuptor si fac crutoane.

  • Fara foto

    cernaianu ioana, 09 octombrie 2015

    cumparam mai putin

  • Fara foto

    Tity, 09 octombrie 2015

    carnea o congelez , fructele le fac compoturi si siropuri ,legumele le pun pe iarna(zacusca, legume pentru ciorba, muraturi).

  • Fara foto

    Tity, 09 octombrie 2015

    carnea o congelez , fructele le fac compoturi si siropuri ,legumele le pun pe iarna(zacusca, legume pentru ciorba, muraturi).

  • Fara foto

    toader ionica, 09 octombrie 2015

    DE OBICEI MA APROVIZIONEZ CU CAT IMI TREBUIE , IN CAZUL IN CARE-MI RAMANE IN PLUS UNEORI CONGELEZ PENTRU ALTA DATA IAR ALTE ORI MAI MULT RESTURILE DAU LA ANIMALELE DIN GOSPODARIE

  • Fara foto

    iustialex, 09 octombrie 2015

    Congelarea,mi se pare cea mai buna metoda de a pastra alimentele bune si nealterate.De cativa ani folosesc aceasta metoda si este extraordinara.Dar nu tot timpul apelez la aceasta metoda .Cateodata ma folosesc de simplele pungi de plastic sau cutiile etans.

  • Fara foto

    Radulescu Catalin, 09 octombrie 2015

    Cumpar doar cantitatea necesara pentru consum imediat. Astfel toate produsele sunt proaspete iar risipa se apropie de zero

  • Fara foto

    histria, 09 octombrie 2015

    Verdeata uscata o pun in pungi si o depozitez in ladita de legume a frigiderului in care astern in prealabil cateva servetele pentru a absorbi umiditaea.Legumele care prisosesc le congelez

  • Fara foto

    Andreea_Nicoleta, 09 octombrie 2015

    pentru a intarzia procesul de coacere si alterare a bananelor invelesc capetele cu folie de aluminiu

  • Fara foto

    corina, 09 octombrie 2015

    De obicei congelez daca consider ca am facut prea mult si prinde bine intr-o alta zi. Chiar si prajituri..si sunt foarte bune si alta data.

  • Fara foto

    Doina_Doina, 09 octombrie 2015

    alimentele proaspete le congelez, iar pe cele preparate le infoliez in folie alimentara sau le pun in caserola de plastic fara BPA inchise pentru o zi maxim doua

  • Fara foto

    stanescu gheorghe, 09 octombrie 2015

    Mmorcovi se invelesc jn hirtie de ziar, se pun in punga de plastic si se pastreaza la loc racoros.

  • Fara foto

    Filimon_Violeta, 09 octombrie 2015

    Sincer

  • Fara foto

    Ciocoiu Cristina, 09 octombrie 2015

    Simplu...le congelez .

  • Fara foto

    Bya_Ralu, 09 octombrie 2015

    Evit sa arunc mancarea,o fac doar daca se strica,dar asta se intampla rar.Nu gatesc decat pentru 1-2 zile,mancarea care ramane o pun in caserole separate in frigider.Carnea si anumite legume le pun in pungi separate si le congelez.

  • Fara foto

    Rodica Paula Caval, 09 octombrie 2015

    Când rămân alimente proaspete , le congelez imediat !

  • Fara foto

    Rodica Paula Caval, 09 octombrie 2015

    Când rămân alimente proaspete le congelez imediat !

  • Fara foto

    Mysty, 09 octombrie 2015

    Americanii au un cuvant care defineste ceea ce fac: "preserve". Congelez ce se poate congela crud, ce nu fiert, fac compot, sucuri, gem, sosuri, zacusca, le sterilizez si pastrez la borcane. Unele legume/fructe/ierburi se pot usca. Ramasitele stricate sau cotoarele/cojile le pun la compostat. Apropo, eu congelez si mancare gata facuta. Cand faci prea mult din ceva si vezi ca nu o sa ajungi sa le mananci inainte sa se strice, le congelezi. Mancarea gatita este mult mai pretabila la congelat decat cea cruda si ai si mancare pentru zilele in care nu ai timp sau chef sa faci mancare smile emoticon Totodata, nu inteleg de ce nu se deschid centre unde se poate dona mancare. Am auzit ca mai nou sunt frigidere amplasate in Bucuresti unde poti sa duci mancare pentru cei care nu au ce manca, dar sincer habar n-am unde le gasesc, dar ideea este de aplaudat, si cred ca ar trebui sa fie in fiecare oras/sector cate unul. Incerc sa nu gatesc mai mult decat mancam in cateva zile si ce o sa folosesc in perioada de dupa sa le pastrez in asa fel incat sa nu se strice. Sincer, de cand ma stiu ma deranjeaza risipa de mancare. Ma doare sufletul vazand mancare aruncata. Cred ca si in ziua de azi mi-a ramas vocea mamei in cap, zicand ca sunt natii intregi care nu au ce manca si eu faceam nazuri cand imi dadea de mancare ceva ce nu imi placea ..

  • Fara foto

    Corina_Valea, 09 octombrie 2015

    De obicei,cumpar produse mai putine,fac compoturi si dulceata si unele produse le congelez asa.Spanacul congelat este foarte gustos.Carnea o tai felii si apoi la congelator si scot cand am nevoie.

  • Fara foto

    Lili Liliana, 09 octombrie 2015

    Daca imi raman legume, le pun in pungute si le depozitez in congelator sa le am la ciorbe; daca am fructe le fac compot sau unele le pun la congelator. Carnea si carnatul se poate pune la congelator sau o prajesc si o pun in borcane in untura.

  • Fara foto

    mihai florin, 09 octombrie 2015

    congelez mult si am niste caserole vidate.

  • Fara foto

    Gabriela Corina, 09 octombrie 2015

    Mancarea ramasa o depozitez in caserole cu capac, in frigider, fructele si legumele in camara, intr-o ladita iar painea veche o tai cubulete si o usuc in cuptor- ies niste crutoane superbe, tare ieftine! Nu cumpar alimente in cantitate mare, ci in cutii mici (margarina, unt, iaurt, smantana, branza) pentru a fi consumate cat mai repede. Ceea ce e proaspat e cel mai bun, imi place sa fac zilnic cumparaturi, deci nu prea exista alimente /preparate la mine in frigider mai vechi de 3/4 zile! Super idee de concurs! Felicitari si succes tuturor concurentilor!

  • Fara foto

    Iulian Coman, 09 octombrie 2015

    la noi in familie se foloseste foarte mult aparatul de vidat pentru ce alimente ne raman nefolosite

  • Fara foto

    Ottilia Boca, 09 octombrie 2015

    Americanii au un cuvant care defineste ceea ce fac: "preserve". Congelez ce se poate congela crud, ce nu fiert, fac compot, sucuri, gem, sosuri, zacusca, le sterilizez si pastrez la borcane. Unele legume/fructe/ierburi se pot usca. Ramasitele stricate sau cotoarele/cojile le pun la compostat. Apropo, eu congelez si mancare gata facuta. Cand faci prea mult din ceva si vezi ca nu o sa ajungi sa le mananci inainte sa se strice, le congelezi. Mancarea gatita este mult mai pretabila la congelat decat cea cruda si ai si mancare pentru zilele in care nu ai timp sau chef sa faci mancare :) Totodata, nu inteleg de ce nu se deschid centre unde se poate dona mancare. Am auzit ca mai nou sunt frigidere amplasate in Bucuresti unde poti sa duci mancare pentru cei care nu au ce manca, dar sincer habar n-am unde le gasesc, dar ideea este de aplaudat, si cred ca ar trebui sa fie in fiecare oras/sector cate unul. Incerc sa nu gatesc mai mult decat mancam in cateva zile si ce o sa folosesc in perioada de dupa sa le pastrez in asa fel incat sa nu se strice. Sincer, de cand ma stiu ma deranjeaza risipa de mancare. Ma doare sufletul vazand mancare aruncata. Cred ca si in ziua de azi mi-a ramas vocea mamei in cap, zicand ca sunt natii intregi care nu au ce manca si eu faceam nazuri cand imi dadea de mancare ceva ce nu imi placea ...

  • Fara foto

    Deyu Andreea, 09 octombrie 2015

    De regula cumpar produse in cantitati mici, cat sa-mi ajunga pentru ceea ce vreau sa gatesc. Doar vara cumpar mai multe fructe(zmeura, mure, capsuni) din care fac gem, dulceata, compot...iar o parte din ele imi place sa le congelez separat, fruct cu fruct, pentru a nu se lipi intre ele si pentru a-si pastra forma frumoasa. Le spal, le pun pe niste servetele la scurs, apoi le pun una langa alta intr-o tava curata si uscata. Dau tava la congelator cateva ore, apoi transfer fructele in caserole. Albusurile ramase le congelez si le folosesc atunci cand am nevoie (pentru prajituri in general).

  • Fara foto

    carmen-m, 09 octombrie 2015

    -Imi cumpar un dispozitiv pentru vidare - este foarte util pentru păstrarea alimentelor în stare proaspătă mai mult timp. -Nu cumpar alimente mai multe decat imi trebuie,imi fac o lista de acasa si nu ma abat de la ea -Congelez feluri de mancare de tipul sarmaleleor,ruladelor de carne,etc si asa se pastreaza o perioada indelungata -Ma asigur ca am mai multe cutii in frigider pentru depozitare -Am o camara unde pastrez legumele si fructele la loc racoros si uscat,noroc ca stau la curte -Pun in saramura branza,sunca sau pestele Succes si felicitari pentru campanie,este foarte utila!

  • Fara foto

    Carmen Marilena Tender, 09 octombrie 2015

    -Imi cumpar un dispozitiv pentru vidare - este foarte util pentru păstrarea alimentelor în stare proaspătă mai mult timp. -Nu cumpar alimente mai multe decat imi trebuie,imi fac o lista de acasa si nu ma abat de la ea -Congelez feluri de mancare de tipul sarmaleleor,ruladelor de carne,etc si asa se pastreaza o perioada indelungata -Ma asigur ca am mai multe cutii in frigider pentru depozitare -Am o camara unde pastrez legumele si fructele la loc racoros si uscat,noroc ca stau la curte -Pun in saramura branza,sunca sau pestele Succes si felicitari pentru campanie,este foarte utila!

  • Fara foto

    Adina Ficea, 09 octombrie 2015

    Eu obisnuiesc sa congelez tot ce se poate congela sau sa pun in nisip varza verde spre exemplu in pivnita, deasemenea si morcovul....

  • Fara foto

    Lia Maria Grozi, 09 octombrie 2015

    Eu cumpar alimentele intotdeauna in cantitati moderate cat sa le putem consuma rapid. Daca gasesc produse la oferta si sunt atractive termen valabilitate/calitate-pret si aici intra in primul rand carnea, cumpar portie dubla, jumatate o prepar imediat si ce ramane o depozitez in punga la congelator . Zarzavaturile ocupa un loc insemnat in bucataria mea si nu imi lipsesc niciodata din frigider. Am sertarul dedicat acestora si il aprovizionez cand e nevoie. Nu cumpar altele, numai cand trebue sa completez. Folosesc intotdeauna ce este mai dedemult cumparat si astfel eu nu arunc nimic. Ba mai mult asta vara cand pietele erau pline de verdeturi si preturile erau bune am cumparat de la tarani legume gustoase, pe care le-am uscat la soare; morcovi,patrunjel,dovlecel si telina, le-am macinat si am optinut un excelent amestec de legume. Gatesc zilnic, in cantitati mici si diversificat, astfel incat sa nu ramana mancare pe care sa o arunc. De sarbatori cand suntem toti in jurul mesei, gatesc mai mult ca de obicei si ce ramane,salata, ciorba, friptura, prajitura/tort, obisnuesc sa pun copiilor la pachet . Painea o pregatesc eu in casa, e sanatoasa si fara amelioratori, o fac cand am nevoie si daca vreau paine proaspata, nu o arunc pe cea veche, obisnuesc sa o transform in crutoane, pe care le folosesc frecvent la ciorbe si in salate. Fructele sunt si ele mereu prezente pe masa noastra, suntem mari consumatori. Cumparam in cantitati moderate dar uneori se intampla sa se invecheasca, aici intervin intotdeauna si prepar imediat cate un desert rapid, nu arunc nimic ! La mine totul se transforma :)

  • Fara foto

    Cristina Mindrila, 09 octombrie 2015

    Prospetimea legumelor si fructelor incerc sa o pastrez prin impachetarea individuala a fiecarui tip de fruct sau leguma in pungi cu clips,pentru vidare. Acelasi sistem il folosesc si pentru pastrarea la congelator a alimentelor.

  • Fara foto

    Cristian Liviu, 09 octombrie 2015

    Incerc sa iau produsele cu cumpatare iar pe cele care le consum mai tarziu le pastrez la rece in frigider (vidate ori in cutii de plastic) sau congelator (de ex mixurile de legume pentru ciorbe, ori produesel din carne).

  • Fara foto

    Madalina_Badoiu, 09 octombrie 2015

    Le pastrez in pungi cu inchidere ermetica la congelator.

  • Fara foto

    Printesa_79, 09 octombrie 2015

    Cand am mai multe fructe:le fac dulceata,gem,magiun,compot,dar la fel de bine merg si la congelator,pentru un consum imediat. Cand am mai multe legume,o parte din ele le toc si le pun in pungute individuale la congelator,o alta parte le pun in ladite in loc racoros si fara lumina.Fasolea pastai cruda fiind voluminoasa,pentru a miscora spatiul,o oparesc si asa isi micsoreaza volumul. Verdeata in cantitati mai mari,o parte din ele le toc si le pun la congelator. Lactatele in cantitati mai mari:laptele de consum merge la congelator pentru perioada scurte de timp 5-6 zile maxim;branza si cascavalul merg la congelator pe o perioada ceva mai lunga,pana la 2-3 saptamani si o parte din cele ramase in frigider merg la o placinta cu branza sau paste cu branza,oua si lapte batut;laptele batut,sana,kefirul rezista destul de bine in frigider,mai dificil este cu iaurtul,acesta fiind foarte perisabil. Carnea in cantitati mari:o parte la congelator,portionata,pregatita pentru diferite tipuri de pregatire termica(gratar,ciorba,sarmale,friptura la cuptor s.a.m.d) si opresc exact ce imi trebuie pentru a gati.Cu pestele procedez la fel cum procedez cu carnea. Toamna ardeiul kapia,gogosarul si vinetele in cantitati mai mari,le coc si le pun in mare parte la congelator dar si in borcane ca si salata. Cand am mai multa mancare gatita ramasa de la mesele mai mari o pun in congelator in vase speciale pentru congelator,etichetez si o voi consuma in maxim 1 sapt.-1 sapt. si jumatate. Asa este si mai usor de transportat dintr-o locatie in alta,la o ruda sau la o cunostinta. Ceea ce pun la congelator INTOTDEAUNA pun in pungi mici,de maxim 0,5 kg,pentru a nu fi nevoita sa decongelez o cantitate mai mare decat am nevoie pentru consum si apoi sa recongelez. Aceste pungi le etichetez cu data ambalarii si congelarii,felul produsului din punga si daca este nevoie cantitatea (2 pulpe pui,2 buc.gat berbecut, 1 salau).

  • Fara foto

    vavaly, 09 octombrie 2015

    In primul rand radacinoasele le pastrez la congelator, rase sau taiate asa cum le folosesc la mancare. Asta deocarece daca le-as tine mai mult s-ar vesteji sau chiar strica. Prin congelare isi pastreaza proprietatile. Mancarea gatita o pastrez in cutii de plastic inchise ermetic, astfel incat ramane proaspata chiar si o saptamana. Fructele si legumele de sezon, mai perisabile, le pastrez in laditele speciale din frigider, invelite in ziare pentru a absorbi umezeala. Branza o pastrez intr- o farfurie invelita in tifon, pentru a avea ventilatie si pentru a nu se usca sau strica. dar unul din cei mai importanti factori pentru a evita risipa este aprecierea corecta a necesarului pentru familie si cumpararea cantitatilor potrivit

  • Fara foto

    Elena Harabagiu, 09 octombrie 2015

    Legumele le toc,le impart in portii si le pun in pungute pentru congelator.Asa am tot timpul stocul pregatit.Din unt fac ceva delicios.Il alifiez,il amestec cu patrunjel,rozmarin,ii dau forma unui sul,si il pun la congelator.De cate ori am nevoie de un "cub" de unt aromat ,tai din el,si desavarsesc gustul preparatelor.Merele le rad,le imbogatesc cu scortisoara,zahar si putina zeama de lamaie.Le pun pe fo pana isi mai lasa sucul.Apoi,le asez in borcane,si iau drumul camarii.Sunt foarte bune pt. placinte iarna,ori pentru diferite prajituri,clatite,

  • Fara foto

    mira, 09 octombrie 2015

    Imi place sa am mereu in casa frunze verzi, in ghivece de flori, sau uscate si faramitate puse in borcanele. Mai nou pun frunze de leurda in congelator, sa-mi aminteasca de primavara.

  • Fara foto

    Viorica Apostol, 09 octombrie 2015

    Pentru a pastra cit mai mult alimentele :legumele ,fructele si verdeturile pe care nu le folosesc imediat le congelez,cele pe care le folosec peste o zi doua le pun in caserole etans,in frigider,pentru ca iarna sa am legume de ciorba, pun la sticle rosii,ardei gras,telina frunze pe care le sterilizez la bain marain,de asemenea vinete coapte la borcan,fasole verde,din fructe fac gemuri sau compot ,si nu in ultimul rind pentru a nu arunca produse expirate sau alterate cumpar mai putin si des ca sa am produse mereu proaspete!

  • Fara foto

    Oana-Nicoleta Murarasu, 09 octombrie 2015

    Sărare și afumare, Îmbutelierea, Răcirea și împachetarea în vid, Conservarea prin medii chimice, Conservarea cu ajutorul zahărului, Murarea. Primele metode de conservare au fost păstrarea alimentelor în locuri reci și aerisite, acoperirea acestora, înghețarea hrănii, păstrarea alimentelor în substanțe protectoare precum zahărul, sarea, uleiul, oțetul, miere, untură sau prin afumare.

  • Fara foto

    Popescu Lili, 09 octombrie 2015

    Fructele pot fi pastrate mai mult timp daca le facem o baie de otet apoi le stergem bine. Rosiile se tin cu codita in jos.Cartofii se depoziteaza langa ladite cu mere.Branza se tine in frigider langa o bucatica de zahar si acoperita cu tifon.Painea poate fi tinuta in congelator in folie de plastic.

  • Fara foto

    cristina, 09 octombrie 2015

    De obicei nu cumpar fructe si legume in exces, doar penyru consum. Insa toamna, fac din legume zacusca de vinete, gogosari, ardei, cepapa si fasole, sau salata de bureti cu gogosari si ceapa. Din fructe fa compot, dulceata sau gem. Pentru conservarea compozitiei din borcane, nu folosesc conservanti, ci le sterilizez in cuptor. Mai pun in pungi legume tocate, pe care le folosesc la ciorbe sau fructe, pe care le savuram in toiul iernii. Pun si pasta de legume la borcan, tot pentru ciorbe si muraturi.

  • Fara foto

    Ababei Dan, 09 octombrie 2015

    Pe castroane sau oale pun folie de plastic.Pestele-l pun in pungi vidate.Branza merge framantata cu sare.

  • Fara foto

    adrianas18, 09 octombrie 2015

    pentru ca nu am un aparat de vidat, eu obisnuiesc sa cumpar alimente in cantitati mici, cat sa ne ajunga pentru 2-3 zile... e adevarat ca este mai "expensive" dar inca nu mi-am luat acest tip de aparat... cat despre conservarea pe termen lung, folosesc in mod intensiv congelatorul, in care pun alimente ambalate in pungi alimentare

  • Fara foto

    Brindusa Aluculesei, 09 octombrie 2015

    cand am legume ce imi prisosesc le tai marunt,le pun in pungute si le bag la congelator si le scot chiar si dupa 2-3 luni sau le pun in caserole cu capac si le pun in frigider,asta daca le pastrez doar ceteva zile.

  • Fara foto

    Bleotu Macrina, 09 octombrie 2015

    Am doua trucuri pentru paine:primul dintre acestea consta in depozitarea painii in plus in congelator. Daca vrei sa te bucuri de paine proaspata tot timpul, temperaturile scazute din congelator vor ajuta la stoparea modificarilor moleculelor de amidon, astfel ca painea nu se va invechi prea curand. Un alt secret este sa o consumi imediat dupa decongelare. Al doilea truc pentru a avea in casa paine proaspata mai mult timp este introducerea unei tulpini de telina in punga de paine. Aceasta va preveni uscarea painii si ii va mentine textura si prospetimea mai mult timp. Carnea,fructele ,legumele le congelez in pungute mici cu cantitatea pe care o folosesc o singura data.Lasati carnea la dezghetat in frigider, si nu pe blatul de bucatarie in spatiu deschis. Astfel, impiedicati dezvoltarea bacteriilor in carne. Cand am fructe mai multe ,le sortez si din cele putin lovite fac gem cu fructoza . In frigider pastrez alimentele in sertare si rafturi asa cum este mentionat in instructiunile de utilizare a frigiderului.Astfel, branzaturile, iaurturile, untul se aseaza pe raftul de sus, unde temperatura ramene mereu constanta. Mancarea gatita se aseaza pe raftul de mijloc, in timp ce fructele, cutiile de lapte, se aseaza pe raftul de jos, unde avem temperatura cea mai scazuta. Verdeturile (spanacul, salata, sparanghelul) se pastreaza in sertarele frigiderului. Unele fructe si legume trebuie pastrate separat deoarece emit etilena, o substanta care accelereaza procesul de degradare a alimentelor. In sertarul de jos se depoziteaza fructele si legumele. Placa din sticla le protejeaza de umezeala, de aceea este cel mai bine sa le asezam aici. Usa frigiderului nu este un loc indicat pentru mentinerea prospetimii alimentelor (temperatura este mai ridicata). Putem aseza sucul de fructe, maioneza, mustarul, sosurile, muraturile.Si la mezeluri,branza incerc sa cumpar cantitati mici. Produsele le tin acoperite cu folie alimentare sau in cutii inchise ermetic .Foarte important este ca preparatele sa nu fie introduse calde in frigider,astfel nu creste temperatura in frigider.Verific permanent termenul de expirare al alimentelor preambalate, iar pungile desfacute pot fi inchise foarte bine cu ajutorul unor carlige.Ex:Cascavalul nu se va usca daca veti unge partea inceputa cu unt, inainte de depozitare la frigider.Un alt lucru de care sa tineti cont: temperatura in frigider trebuie mentinuta la 4 grade Celsius, iar in congelator la aproximativ -17 grade. Trebuie sa avem in vedere faptul ca frigiderul nu trebuie umplut la refuz. Daca nu ramane macar putin spatiu intre alimente, alimentele se vor strica. Nu uita, frigiderul trebuie curatat la fiecare doua saptamani, pentru a nu permite dezvoltarea bacteriilor.

  • Fara foto

    Gabriel Tuchendrea, 09 octombrie 2015

    De obicei, toate alimentele, fructele si legumele le pastrez la frigider in orice imprejurare evitand a le pune in caserole sau pungi pentru a respira si a-si mentine prospetimea o durata cat mai lunga. Cat despre conserve, banala sterilizare sau in pungi, congelate atat cat permite timpul de pastrare aferent. Verdeata o tin in pungi de plastic, etanse pentru a-si pastra prospetimea ceva timp. Intotdeauna incerc pe cat posibil sa cumpar produse cat mai autohtone, acestea avand un grad clar de siguranta ca pot fi pastrate un timp indelungat.

  • Fara foto

    Diana Chetreanu, 09 octombrie 2015

    Eu congelez! Daca iese mai multa zeama de la supa de pui/ vita o pun in borcane si o congelez... va fi o excelenta baza pentru mancare ... supa, ciorba sau sos. Legumele si verdeturile care stim ca sunt perisabile, le curat, le toc si le pun in pungi la congelator. La fel si fructele desi, nu prea stau mult pe masa :). Cumpar exact cat am nevoie.! Nu cumpar carne pe care sa o pun apoi la congelator. Nu-mi place sa arunc mancarea!!!!Fac aproape zilnic cumparaturi !!! Sper sa ne schimbam mentalitatea si sa punem in cosul de cumparaturi doar acele alimente pe care stim ca le mancam imediat si nu sa burdusim frigiderul cu de toate ca apoi sa le aruncam la gunoi!!!

  • Fara foto

    Aghinitei Maria, 09 octombrie 2015

    Pentru a pastra verdeata proaspata mai mult timp, o pun in frigider intrun borcan cu apa sarata Rosiile le tin in ladita bine aerata cu codita in sus Merele le tin invelite in hartie in ladita bine aerata Varza o tin in camara pe ciment pt. a profita de ea proaspata (nu numai murata) cat mai mult timp

  • Anca E. Voicu

    Anca E. Voicu (Chef de cuisine) , 08 octombrie 2015

    Cand am multe fructe si stiu ca nu le pot manca pe toate intr-un timp scurt, le transform in dulceturi. E o metoda buna de conservare, in felul acesta ma bucur de acel fruct la iarna. Daca am multe vinete, le coc pe toate, insa nu le prepar pe toate, ci doar atat cat se mananca. Restul le pastrez in pungi vidate, la congelator pentru a le prepara doar cand doresc sa le mananc. Asa am procedat anul trecut, am pastrat la congelator vinete coapte si ardei copti, iar in postul Craciunului, am putut sa ma bucur de o salata de vinete. Un alt aspect: la sarbatorile de iarna/primavara, obsinuim sa ne face provizii, ca sa constatam apoi cata mancare ne-a ramas si ajungem sa o aruncam. Un lucru pe l-ar putea face fiecare din noi este sa luam produse proaspete atat cat avem nevoie, mai ales ca magazinele sunt inchise doar cate o zi (de Craciun, Anul Nou, Paste) si ma refer la paine, lapte, iaurt. Agricultorii care nu reusesc sa valorifice produsele (exemplu: castraveti, pepeni, varza) aflate inca in stare buna, prefera sa le arunce pe campuri decat sa le vanda cu un pret foarte mic. In loc sa le arunce, ar putea pune stop risipei donandu-le la azilurile de batrani sau orfelinate sau chiar cersetorilor de pe strada.

  • Fara foto

    Ionita_Crissa, 08 octombrie 2015

    EXISTA MULTE MODURI DE A EVITA RISIPIREA ALIMENTELOR. EU FOLOSESC ADESEA METODA "CONGELATULUI".DE EXEMPLU ZILELE TRECUTE AM PRIMIT UN SAC DE MERE SI CA SA EVIT ARUNCAREA ACESTORA ,LE-AM CALIT CU ZAHAR SI SCORTISOARA SI LE-AM PUN IN PUNGI LA CONGELATOR. NU STII NICIODATA CAND TI SE FACE POFTA DE O PLACINTA CU MERE,MAI ALES CA SUNT GATA PREGATITE

  • Fara foto

    CRISTINA, 08 octombrie 2015

    EXISTA MULTE MODURI DE A SPUNE STOP RISIPEI MANCARII. UNUL DIN PREFERATELE MELE ESTE ACELA DE A CONGELA CAT MAI MULTE ALIMENTE, PENTRU A NU SE STRICA. ZILELE TRECUTE, DE EXEMPLU, AM PRIMIT UN SAC DE MERE.CA SA ECIT STRICAREA ACESTORA LE-AM CALIT CU ZAHAR SI SCORTISOARA SI LE-AM BAGAT IN PUNGI LA CONGELATOR.NU STII CAND TI SE FACE POFTA DE O PLACINTA CU MERE .MAI ALES CA SUNT GATA PREGATITE :)

  • Fara foto

    Judit Fodor, 08 octombrie 2015

    842 milioane de oameni de pe planeta nu au ce manca. Deloc! Stop risipei alimentare!

  • Fara foto

    Patty_Patty, 07 octombrie 2015

    Congelarea este cea mai modernă şi eficientă modalitate de conservare a alimentelor. Produsele congelate îşi menţin în mare măsură valorile dietetice, hrănitoare şi organoleptice ale produselor de bază.Legumele şi zarzavaturile trebuie opărite inainte de congelare, pentru a-şi păstra mai bine textura, culoarea şi aroma. Friptura se congelează mai bine în sos, altfel devine uscată.Alimentele se pot pastra in congelator: -fructele şi legumele se pot păstra 1-2 ani; – carnea crudă până la 9 luni, gătită până la 5 luni; – lactatele până la 3 luni; – pâinea şi produsele de panficaţie până la 3 sau 4 luni;