Deliciu frantuzesc - dulceata de ceapa sau confiture d’oignons

O componenta notabila a bucatariei frantuzesti este lispa combinatiei dintre picant si dulce, ceva intalnit adesea in alte bucatarii, dar destul de rar in Franta. De cele mai multe ori, dulcele se regaseste la finalul mesei sub forma desertului, ocazional mai poate fi observata o componenta usor dulce la aperitiv, combinat cu ceva bogat si gras precum foie gras sau preparate cu carne tocata, terine. Aceasta reteta este un exemplu pentru un astfel de preparat, dulceata de ceapa merge de minune cu un preparat bogat in grasimi animale.

Deliciu frantuzesc - dulceata de ceapa sau confiture d’oignons

Iata o reteta de dulceata de ceapa, este foarte simplu de preparat si poate aduce un strop de rafinament multor preparate cu carne sau legume.

Ingrediente (Se obtin aproximativ 680 g de dulceata de ceapa)

1 kg de ceapa (cea rosie are o culoare mai intensa)

60 g de unt

30 ml de ulei de masline

1 lingurita de piper boabe

1 frunza de dafin

1/2 lingurita de sare

2 linguri de zahar (puteti pune mai mult)

1/4 lingurita de piper negru macinat

1,5 lingura de otet din vin rosu

30 ml de Sherry

Mod de preparare

1. Decojiti cepele si taiati-le fin solzisori.

2. Intr-o tigaie mare pentru sotat incalziti untul si uleiul de masline la flacara medie si odata ce devine fierbinte, adaugati ceapa, boabele de piper, frunza de dafin si sarea si amestecati cu grasimea din tigaie.

3. Continuati sa sotati amestecul pana cand ceapa devine translucida (pentru aproximativ 15 minute) si apoi dati mai incet focul, adaugati zaharul si piperul macinat si acoperiti tigaia cu un capac si lasati sa se gateasca timp de 30 de minute, amestecand din cand in cand pentru nu a se prinde de fundul tigaii (daca a scazut prea mult nivelul lichidului din tigaie, mai puteti adauga cateva picaturi de apa).

4. Odata ce amestecul a fost lasat pe foc timp de 30 de minute, adaugati otetul din vin rosu si sherry si continuati sa mai gatiti la foc mic, cu tigaia acoperita pentru inca 10 minute inainte de a fi indepartata tigaia de e foc.

5. Dulceata poate fi pastrata intr-un borcan acoperit in frigider pentru aproximativ doua saptamani sau poate fi pastrata intr-un borcan sterilizat la temperatura camerei.

Dulceata de ceapa merge de minune cu foie gras, terine cu carne, friptura de rata sau legume in stil Provencal. Se mai potriveste si cu friptura de pui si cu chiftelute.

Et voilà...

Sursa foto 1.

Sursa foto 2.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Ceapa si ardeiul tocate, morcovul, telina si pastarnacul date pe razatoarea cu ochiuri mari se pun la calit in ulei,

Bors de dovlecei cu stevie
Aperitiv cu leurda si branza fondue

Aperitiv cu leurda si branza fondue

Aperitiv cu leurda si branza fondue
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor