Soia este o plantă leguminoasă cunoscută şi utilizată în alimentația umană de mai bine de 5000 de ani, inițial fiind utilizată în China şi apoi în estul îndepărtat. În Europa, soia a fost cultivată mult mai târziu, în jurul anilor 1820, iar în România introducerea soiei în cultură a avut loc în anul 1876 în zona Transilvaniei, când se cultiva în grădini ca plantă rară.
 
În prezent, soia constituie o sursă majoră de proteine de calitate pentru alimentația umană, fiind cultivată pe suprafețe extinse pe tot globul. Putem spune că soia a revoluționat industria alimentară umană în mai mare măsură decât au făcut-o alte alimente întrucât în unele situații, fiind înglobată într-un plan alimentar echilibrat, poate înlocui carnea, laptele şi ouăle. În zilele noastre, soia este folosită intens în industria alimentară, atât ca atare cât şi în diverse preparate pregătite pentru consum imediat, precum gama Tofu de la Inedit.
 
Tofu de la Inedit
 
Tofu este un produs vegetal având ca ingredient active soia, mai precis, fiecare 100 g de tofu Inedit încorporează 90 g de soia boabe. Acesta diferă ca sortiment, putând fi găsit în variantele Tofu în saramură simplu, Tofu în saramură afumat, Tofu în saramură cu mărar, Tofu în saramură cu chimen sau cu ardei. Conform cu informațiile nutriționale descries pe ambalaj, Tofu în saramură afumata duce un aport de aproximativ 145 kcal, 13.2 g proteine, 8.3 g grăsimi, 4.1 g glucide şi 3.4 g sare la fiecare 100 de grame de produs consumat, celelalte sortimente de tofu din gama Inedit având valori nutriționale similare.

Pentru afumare se foloseşte metoda tradițională cu lemn şi rumeguş de fag, nu aromă de fum, conservându-se astfel proprietățile naturale ale produsului. Este recomandat ca Tofu în saramură Ineditsă fie servit desărat sau în asocieri care nu conțin sare.
 
Tofu poate fi consumat la orice masă din zi, chiar şi la gustări, având un aport caloric redus. De asemenea,poate fi integrat într-o varietate de preparate culinare, de la salate mixte cu legume crude, măsline şi tofu şi până la preparate complexe gen lasagna vegetariană.
 
Datorită proprietăților sale, soia şi produsele din soia pot înlocui nu numai carnea, ci şi lactatele în alimentația umană. Proteinele din soia au o calitate superioară comparativ cu proteinele din orice aliment de origine vegetală, dar mai slabă decât proteinele de origine animală.
 
Este bine de reținut că necesarul caloric mediu zilnic al unui adult cu parametric medii este de aproximativ 2000-2500 kcal, iar doza de protein recomandată este de 0,8-1 g proteine/kg corp/zi.
 
Datorită proprietăților benefice, produsele pe bază de soia au devenit ingredient foarte attractive pentru a fi utilizate în majoritatea sistemelor alimentare. Proteina de soia, prelucrată corect, este singurul aliment vegetal care oferă corpului toţi aminoacizii esenţiali, fiind şi o sursă bogată în antioxidanţi.
 
Dr. Luana Sahian este consultant în nutriţie, medic medicină general şi doctor în ştiinţe medicale, specializarea BiologieCelulară şi Moleculară.

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii