Gustos, de post - sfaturi, retete si carti de bucate pentru voi

Suntem in plin Post al Craciunului si, pentru aceia dintre voi care au renuntat la produsele de origine animala in aceasta perioada, am pregatit un articol care prezinta alimentele pe care nu avem voie sa le consumam, exceptiile si zilele in care se lasa sec si cateva sugestii de retete pe care le puteti pregati in aceasta perioada, pentru ca mesele dumneavoastra zilnice sa ramana la fel de gustoase.

Gustos, de post - sfaturi, retete si carti de bucate pentru voi

Postul Craciunului tine 40 de zile, de la 15 noiembrie pana pe 25 decembrie. In aceasta perioada, nu se mananca carne, oua si branza (produse lactate). De asemenea, dupa obiceiurile mai stricte, lunea, miercurea si vinerea se mananca doar bucate fara grasimi si fara alcool, in vreme ce martea si joia este dezlegare la grasimi si alcool. In plus, in fiecare sambata si duminica pana pe 20 decembrie, exclusiv, este dezlegare la grasimi, alcool si peste. De asemenea, se precizeaza ca, daca in zilele de luni, miercuri si vineri se sarbatoreste vreun sfant important, cu cruce neagra in calendar, se pot manca bucate cu grasimi si alcool si, daca sarbatoarea este si mai importanta, marcata cu cruce rosie, se face dezlegare si la peste.

Postul Craciunului este mai bland decat Postul Pastelui, de exemplu, pentru ca este considerat ca aceasta sarbatoare a Craciunului este una de bucurie si postul care o preceda nu trebuie sa fie foarte aspru. De asemenea, sunt scutiti de la a tine post copiii, batranii sau persoanele ce sufera de o boala care nu le permite sa excluda anumite alimente din dieta. In plus, este un lucru stiut ca o simpla abtinere de la anumite alimente nu este de ajuns in perioada Craciunului, iar religia recomanda ca, in aceasta perioada, toti crestinii sa revizuiasca tot ce au facut pana atunci in viata, sa isi ierte apropiatii si sa regrete greselile facute.

Ca istorie, se pare ca primele atestari ale acestui post sunt din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin si episcopul Leon cel Mare la Romei, care a rostit noua cuvantari despre acest post, denumit postul din luna a zecea. In acea vreme, totusi, crestinii nu posteau in acelasi fel: unii tineau post timp de sapte zile, altii, timp de sase saptamani. In 1166, sinodul local din Constantinopol a uniformizat durata postului, hotarand ca toti credinciosii sa posteasca timp de 40 de zile, incepand din 15 noiembrie. Sub aceasta forma tinem postul si in zilele de astazi.

Si, pentru ca foarte des, in perioada Postului de Craciun, ramanem in pana de inspiratie privitor la retetele pe care le putem pregati, Gustos.ro v-a pregatit o carte de retete de post, de unde va puteti inspira pentru ca mesele dumneavoastra zilnice sa ramana la fel de gustoase si in aceste zile. Cartea de bucate este disponibila persoanelor care isi inscriu adresa de e-mail si numele in pagina aceasta. In plus, aceste persoane vor fi primele care vor afla totul despre surpriza cea mare pe care o pregateste Gustos.ro pentru voi.

Voi ce gatiti in perioada Postului?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi - reteta bulgareasca de supa Tarator. O reteta simpla si racoritoare, perfecta...

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator
Prajitura usoara cu caise si zmeura

Prajitura usoara cu caise si zmeura

Se mixeaza albusurile cu 150 gr zahar si 6 linguri de apa.

Prajitura usoara cu caise si zmeura
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise