In fiecare dimineata, peste un miliard de cesti de cafea sunt savurate de oameni din toate colturile lumii. Devenita cea mai populara bautura din lume, cafeaua a avut o evolutie interesanta de-a lungul istoriei. Legenda cafelei

Potrivit unei legende, efectul energizant al boabelor de cafea a fost descoperit de un pastor din Etiopia, pe nume Kaldi, in timp ce-si urmarea oile pascand. El a observat ca oile deveneau mult mai active dupa ce mancau fructele rosii ale unei plante ciudate, fructe care aratau ca niste cirese, si a realizat in curand ca euforia oilor era provocata chiar de “ciresele” plantei. Incercandu-le el insusi, si-a dat seama ce efect minunat are cafeaua.

Apoi, Kaldi le-a aratat descoperirea unor calugari, care au inceput sa bea boabele de cafea cu apa ca sa poata sta treji mai multa vreme pentru a se ruga. Cu toate astea, a fost greu ca ei sa tina secretul cafelei mult timp, asa ca, in curand, vesti despre boabele miraculoase au ajuns in Peninsula Arabiei.

Varianta istorica

Oricat de frumos ar fi sa crezi in legende, se pare totusi ca istoricii au alta parere despre aparitia cafelei. Ei spun ca primele boabe de cafea au fost aduse in Etiopia (de unde a pornit si legenda) de vapoare din Yemen, unde cafeaua fusese descoperita inca din secolul al VI-lea. Apoi, vestea s-a raspandit si, odata ce cafeaua a ajuns in orase-cheie ale acelor vremuri, precum Cairo sau Mecca, ea a devenit cu adevarat faimoasa.

Ceea ce e, totusi, amuzant e ca, atunci cand cafeaua a ajuns in Arabia, a durat destul de mult pana cand oamenii de acolo sa se obisnuiasca cu bautura. Asta pana cand otomanii au inceput sa bea cafea zilnic, adaugandu-i si mirodenii de tot felul (asa s-a nascut cafeaua turceasca).

Ce nu stiati despre cafea

De-a lungul vremii, cafeaua a avut si alte implicatii istorice. In primul rand, dupa “Partida de ceai de la Boston” (cand americanii s-au razvratit impotriva taxelor foarte mari puse pe ceai de catre englezi), intreaga America a trecut de la ceai la cafea. Pe atunci, bautul cafelei simboliza libertatea. De asemenea, atat revolutia americana, cat si cea franceza s-au nascut in cafenele.

Laptele, ca un aditiv la cafea, a devenit popular in 1680, cand un doctor francez a recomandat cafeaua cu lapte in scopuri medicinale, iar obiceiul de a pune zahar in cafea se pare ca a inceput in 1715, la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, in Franta. In lumea araba de odinioara, cafeaua era un element atat de important in cadrul unei familii, incat unul dintre criteriile pentru care o femeie se putea desparti legal de sotul sau era ca acesta refuzase sa-i prepare cafeaua.

In 1674, in Londra, un grup de femei au format Petitia Femeilor Impotriva Cafelei, plangandu-se de faptul ca sotii lor petreceau prea multa vreme in cafenele si prea putina acasa, alaturi de ele.

Sarind in timp, putem spune ca cel mai avid bautor de cafea a fost Honore de Balzac, care avea obiceiul de a bea 40 de cani de cafea pe zi, pentru a putea scrie.

In zilele noastre, cafeaua este cea mai populara bautura pe glob, cu peste 400 de miliarde de cesti baute in fiecare an. De asemenea, ea se afla pe lista celor mai cunoscute mirosuri, alaturi de bere si unt de arahide. Si sa nu uitam ca in ultimele trei secole, 90% din toti oamenii care traiesc in lumea occidentala au trecut de la ceai la cafea.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

    Dimineata prefer o cafea Jacobs,fara zahar.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 aprilie 2009

    Cafeaua naturala este excelenta,dar cum mi-a interzis medicul sa mai consum cafea naturala, am descoperit cafeaua de cicoare si INKA cafea-ness din cereale ,care sunt extraordinare la gust.Mai adaug un pic de scortisoara si un cuisor si obtin un gust exotic.Incercati...este foarte sanatos.

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2009

    Cafeaua stimuleaza secretia de saliva si de suc gastric precum si tranzitul intestinal, favorizand digestia, de aceea nu este recomandata celor cu afectiuni precum gastrita, ulcerul gastric sau duodenal

  • Fara foto

    Crasovan Ruja (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    O cana pe zi este binevenita, uneori cu lapte, alteori fara.

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 25 martie 2009

    Ador sa simt dimineata cand ma trezesc mirosul de cafea.Imi place cafeaua fierbinte si pentru a ii da un gust si mai adaug si o lingurita- doua de cacao.Este foarte buna

  • Fara foto

    Mihaela76 (Chef de cuisine) , 25 iulie 2008

    Inainte de toate servirea cafelei, indiferent de loc, este un moment de meditatie, de o odihna a spiritului sau a trupului.

  • Ildiko Maria Molnos

    Ildiko Maria Molnos (Chef de cuisine) , 23 iulie 2008

    Nu stiu daca se bea neaparat fierbinte cafeaua. Mie personal imi place calduta, chiar rece fiindca o beau foarte incet. Nu se poate bea cafea repede, nu se poate savura.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 11 iulie 2008

    Exista peste 60 de specii de arbori de cafea. Interesant este arborele de cafea \"Coffea arabica\" ale carui flori albe au forme de stelute. Stiati ca in lume exista aproape 8o de soiuri de cafea? si ca urmatoarele tipuri de cafea (Arabica, Robusta, Liberica si Maragogype) se cultiva in sccopuri industriale ? O cafeluta dimineata e binevenita si o poti savura in familie, cu prietenii, vecinii si, de ce nu, virtual ?