Istoria unei cafele fierbinti

In fiecare dimineata, peste un miliard de cesti de cafea sunt savurate de oameni din toate colturile lumii. Devenita cea mai populara bautura din lume, cafeaua a avut o evolutie interesanta de-a lungul istoriei.

Istoria unei cafele fierbinti

Legenda cafelei

Potrivit unei legende, efectul energizant al boabelor de cafea a fost descoperit de un pastor din Etiopia, pe nume Kaldi, in timp ce-si urmarea oile pascand. El a observat ca oile deveneau mult mai active dupa ce mancau fructele rosii ale unei plante ciudate, fructe care aratau ca niste cirese, si a realizat in curand ca euforia oilor era provocata chiar de “ciresele” plantei. Incercandu-le el insusi, si-a dat seama ce efect minunat are cafeaua.

Apoi, Kaldi le-a aratat descoperirea unor calugari, care au inceput sa bea boabele de cafea cu apa ca sa poata sta treji mai multa vreme pentru a se ruga. Cu toate astea, a fost greu ca ei sa tina secretul cafelei mult timp, asa ca, in curand, vesti despre boabele miraculoase au ajuns in Peninsula Arabiei.

Varianta istorica

Oricat de frumos ar fi sa crezi in legende, se pare totusi ca istoricii au alta parere despre aparitia cafelei. Ei spun ca primele boabe de cafea au fost aduse in Etiopia (de unde a pornit si legenda) de vapoare din Yemen, unde cafeaua fusese descoperita inca din secolul al VI-lea. Apoi, vestea s-a raspandit si, odata ce cafeaua a ajuns in orase-cheie ale acelor vremuri, precum Cairo sau Mecca, ea a devenit cu adevarat faimoasa.

Ceea ce e, totusi, amuzant e ca, atunci cand cafeaua a ajuns in Arabia, a durat destul de mult pana cand oamenii de acolo sa se obisnuiasca cu bautura. Asta pana cand otomanii au inceput sa bea cafea zilnic, adaugandu-i si mirodenii de tot felul (asa s-a nascut cafeaua turceasca).

Ce nu stiati despre cafea

De-a lungul vremii, cafeaua a avut si alte implicatii istorice. In primul rand, dupa “Partida de ceai de la Boston” (cand americanii s-au razvratit impotriva taxelor foarte mari puse pe ceai de catre englezi), intreaga America a trecut de la ceai la cafea. Pe atunci, bautul cafelei simboliza libertatea. De asemenea, atat revolutia americana, cat si cea franceza s-au nascut in cafenele.

Laptele, ca un aditiv la cafea, a devenit popular in 1680, cand un doctor francez a recomandat cafeaua cu lapte in scopuri medicinale, iar obiceiul de a pune zahar in cafea se pare ca a inceput in 1715, la curtea regelui Ludovic al XIV-lea, in Franta. In lumea araba de odinioara, cafeaua era un element atat de important in cadrul unei familii, incat unul dintre criteriile pentru care o femeie se putea desparti legal de sotul sau era ca acesta refuzase sa-i prepare cafeaua.

In 1674, in Londra, un grup de femei au format Petitia Femeilor Impotriva Cafelei, plangandu-se de faptul ca sotii lor petreceau prea multa vreme in cafenele si prea putina acasa, alaturi de ele.

Sarind in timp, putem spune ca cel mai avid bautor de cafea a fost Honore de Balzac, care avea obiceiul de a bea 40 de cani de cafea pe zi, pentru a putea scrie.

In zilele noastre, cafeaua este cea mai populara bautura pe glob, cu peste 400 de miliarde de cesti baute in fiecare an. De asemenea, ea se afla pe lista celor mai cunoscute mirosuri, alaturi de bere si unt de arahide. Si sa nu uitam ca in ultimele trei secole, 90% din toti oamenii care traiesc in lumea occidentala au trecut de la ceai la cafea.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Salata cu cartofi noi si peste afumat

Salata cu cartofi noi si peste afumat

Cartofii se spala, se sterg si, daca sunt mai maricei, se taie in sferturi.

Salata cu cartofi noi si peste afumat
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise