De cateva luni, jumatate din stirile pe care le auzim contin, intr-un mod sau altul, criza economica. Cu totii ne straduim sa reducem bugetele, asa ca Gustos.ro v-a pregatit o serie de sfaturi despre cum sa mancati la fel de sanatos sau chiar mai mult, dar cu mai putini bani.
1. In primul rand, caruciorul tau de cumparaturi e plin cu mancaruri gata preparate sau cu ingrediente? Alege mai degraba genul de alimente versatile, pe care le poti include in mai multe mancaruri – spre exemplu, carnea de pui, orezul, fasolea, ceapa etc. - si prepara retetele tu insuti. Pe cat de indepartezi mai mult de mancarurile gata preparate, pe atat vei economisi mai mult. Prepara-ti propriile supe, ciorbe, paste, sosuri, salate si gustari si vei observa o reala diferenta.

2. Cumpara pui intregi. Vei economisi mult mai multi bani daca cumperi pui intregi si apoi folosesti diversele parti pentru a gati decat daca cumperi separat piept de pui, copane, aripioare etc. Si ce nu folosesti pe moment poti congela pentru mai tarziu.

3. In loc sa iti cumperi in fiecare dimineata o cafea in drum spre serviciu, prepara-ti-o de acasa.

4. In loc sa comanzi pizza, prepar-o chiar tu. Daca ai o familie mare, lasa fiecare membru sa-si aleaga tipul de pizza pe care o doreste si sa si-o decoreze singur, dupa bunul plac.

5. Porneste o gradinita de legume. Daca stai la curte, asta e printre cele mai eficiente metode de a economisi bani. Citeste reviste de casa si gradina, cauta informatii pe internet si cultiva-ti propriile legume, ieftine si sanatoase!

6. La serviciu, adu-ti mancare de acasa, in caserole, in loc sa comanzi de la un restaurant sau sa iei masa in oras. Sunt multe preparate pe care le poti lua cu tine, de la salate, sandviciuri, la paste sau chiar supe.

7. Dedica o zi sau o jumatate de zi in weekend prepararii de mancare pentru intreaga saptamana. Poti chiar sa prepari legume pentru viitoarele salate, sa le pui in pungi individuale la frigider si, cand vei veni seara obosit de la serviciu, sa le “arunci” intr-un castron si... gata salata!

8. Profita de ofertele de sezon! Fructele si legumele de sezon sunt mult mai ieftine, asa ca include-le in retetele tale cat poti de des.

9. Pastreaza toate bonurile de la supermarketuri sau magazine pe durata unei saptamani, pentru a vedea exact cat de mult ai cheltuit pe mancare. Redu din consum cat poti si fa-ti un tabel, in care noteaza-ti cat costa produsele esentiale si cat trebuie sa consumi exact.

10. Incearca sa cumperi produse alimentare cu bani cash, nu prin cardul de credit. Daca folosesti cardul, vei fi tentat sa cumperi nesabuit si sa uiti imediat cat de mult ai cheltuit exact.

11. Mergi mai rar la magazine, pentru a scadea din riscul cumpararii din impuls a unor produse de care nu ai de fapt nevoie.

12. Nu merge niciodata la cumparaturi cand ti-e foame! Vei fi tentat sa cumperi o gramada de nimicuri, doar pentru ca arata bine.

13. Nu neglija marcile de produse proprii marilor supermarketuri. De cele mai multe ori, acele produse sunt mai ieftine decat brand-urile cunoscute.

14. Cand te uiti pe rafturi intr-un mare magazin, nu uita ca cele mai bune oferte sunt, de obicei, pe rafturile cele mai de jos. Produsele afisate pe capetele de raft sau in mijlocul raftului nu au intotdeauna pretul cel mai bun.

15. Ia-ti un calculator cu tine atunci cand mergi la cumparaturi si stabileste-ti un buget fix.

16. Daca ai un congelator mare, fa-ti o lista a tuturor produselor pe care le tii acolo si taie-le de pe lista odata ce le consumi, pentru a te asigura ca nu cumperi ceva ce ai deja in congelator, dar de care ai uitat.

17. Inlocuieste carnea in exces cu mai ieftinele nuci, fasole sau mazare, care iti vor asigura necesarul de proteine si nu vor arde o gaura in buget.

18. Ouale sunt o sursa buna de proteine si sunt destul de versatile, dar nu foarte scumpe. Poti experimenta cu tot felul de omlete in care poti include si ingrediente ramase de la cina din seara precedenta, precum o felie de mozarella sau o mana de broccoli.

19. Nu arunca painea. Painea tinuta in congelator poate sta proaspata pana la 3 luni, asa ca, daca ai impresia ca ai cumparat prea multa paine si se va usca repede, pune o parte in congelator, apoi, cand ai nevoie de ea, incalzeste-o la cuptorul cu microunde si va fi excelenta.

20. Varza e o alta alegere inspirata. E ieftina si poate rezista destul de mult in frigider – si, mai ales, o poti folosi atat in mancaruri, precum si in tot felul de salate.

Voi cum rezistati acestei perioade economice, din punctul de vedere al alimentatiei?

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 24 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

    Un articol foarte interesant !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

    Multumim pentru sfaturi !

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Chiar daca e criza,eu cumpar tot ca inainte(aproape),de la hipermarket,mai multe si am ptr.mai mult timp.Si vreau sa spun ca nu pot manca doar fasole,varza,cartofi,ci langa aceste legume trebuie si putina carne sau peste. Nu ma zgarcesc cand e vorba de mancare. Sfaturile sunt interesante,dar nu pot manca paine de exemplu,congelata si apoi s-o pun la cuptor...

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Sunt bune ideile,dar romanii sunt obisnuiti cu abundenta si cu mancaruri sofisticate. Destul de grea trecerea.

  • Fara foto

    dorina, 09 septembrie 2009

    Greu!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Intotdeauna imi fac cumparaturi pentru o saptamana.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Sfaturile sunt foarte utile.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2009

    Foarte interesant articolul.Felicitari si sper ca aceste sfaturi sa fie urmate de cat mai multe persoane.Pe aceste principii m-am bazat intotdeauna,nu numai in perioada de criza si nu am dat gres niciodata.

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 30 martie 2009

    Pt a iesi din criza, tata avea o solutie: oua, fasole, cartofi, varza.

  • Fara foto

    Crasovan Ruja (Chef de cuisine) , 29 martie 2009

    Foarte bun articolul mai ales in aceasta perioada de criza care nu iarta pe foarte multi dintre noi. Vreau sa va spun ca si cei care stau la bloc pot sa-si cultive chiar intr-o jardiniera aproape toate "frunzele" necesare in bucatarie. Spor la lucru!

  • Fara foto

    Miha, 26 ianuarie 2009

    Sigur ca exista optiunea de a cumpara brandurile proprii supermarketurilor. Cora, Carrefour si Mega Image au toate marci proprii (Winnie, 1 si 365). Deci se poate si in Romania, poate nu in orasele mici, intr-adevar.

  • Fara foto

    miha, 23 ianuarie 2009

    Sfaturile care le dati, desi f bune, nu sunt pentru romani, ci pentru americani, in special # 13; In romania nu exista optiunea aceasta; Wake up....

  • Fara foto

    pavel, 19 ianuarie 2009

    Teoretic totul este bine. Practic se pare ca este mai greu, dar eu ma intreb: pana cand mai strangem cureaua? Din 1990 in fiecare an nu am auzit decat ca trbuie sa ne limitam la alimente si altele. Pana cand? Avem copii. Cu ce sa-i intretinem? Doar cu cartofi si fasole? Dar carne, branza, lapte, legume, fructe s.a.m.d. si in regimul trecut ne-am alimentat stiintific, dar si acum? O sa ziceti ca nu erau atatea. Da, nu erau, dar acum ce folos ca sunt de toate si nu sunt bani? Regim de austeritate? Pana cand? Acesta este un regim de infometare,de genocid pentru pensionari si pentru disruerea tinerei generatii. Asta este! Legea junglei... cine poate rabda scapa cine nu....crapa. Unde sa gasesti timp si inspiratie cand ai pensie 350 ron pe luna? Tot vorbiti sa nu adormiti. Mai judecati. Nu vedeti ce vremuri traim? Locuiti pe luna? Nu inteleg cum puteti sa va multumiti cu atat de putin si sa credeti atatea minciuni spuse la tv si mass media. Ca pensionar mi-e lehamite si greata de ceea ce traim noi romanii.

  • Fara foto

    Costel, 19 ianuarie 2009

    Asa este ... la hypermarket umpli un cos cu multe chestii care puteau lipsi ... totul este sa incerci sa iti dozezi eforturile financiare asa cum trebuie si bineinteles sa reduci mersul la cumparaturi si atunci se va cheltui mai putin. In rest, fiecare are oportunitatea de a isi organiza modul de a gati si de a consuma ceea ce crede ca ii face bine si isi poate permite, in asa fel incat sa nu isi afecteze sanatatea. Cu privire la lucrurile mai ieftine ... nu sunt de acord ca pretul trebuie sa fie un criteriu esential. Poate imi cumpar un orez la modul asta, dar cu siguranta nu cascaval, de ex. multumim ptr retete, sunt in marea majoritate f bune.

  • zbiggi

    zbiggi (Chef de cuisine) , 18 ianuarie 2009

    Hmm sfaturile astea pentru cine au fost inventate? Pentru \"pitipoance\"? N-ati spus nimic nou, orice gospodina chibzuita aplica aceste idei. :D De acord cu aknaib :) Pentru iselin: daca tu prepari mic dejun, pachet pentru pranz si cina pentru familie in 18 min inseamna ca ori esti samantha ori faci mancare la microunde ori mananci doar o frunza de salata cu o picatura de ulei de masline. :D

  • Fara foto

    camelia, 17 ianuarie 2009

    Foarte utile,sfaturile voastre.O sa incerc sa pun in aplicare cateva dintre ele desi eu sunt singura si nu cheltui prea mult pe mancare.Oricum e adevarat \"cumparam multe alimente ce nu ne sunt asa utile\".multumesc

  • Fara foto

    Angela, 16 ianuarie 2009

    Este de mare folos sa mergi la cumparaturi cu lista de lucruri de care ai nevoie,asa vei urmari acele produse si nu vei mai fi debusolata nestiind exact ce-ti trebuie.Apoi poti sa faci un meniu saptaminal si sa iei doar ce este nevoie,putina carne de porc si mai multa carne de peste si pasare,cit si cit mai multe lagume .De real folos sunt retetele gasite pe Gustos.ro,si poti face felurite meniuri zilnice.multumesc si eu la rindul meu pentru sfaturile utile...

  • Fara foto

    maria, 16 ianuarie 2009

    Majoritatea sfaturilor le aplicam si inainte de criza dar, sunt binevenite pentru cei cu \"dare de mana\". Multumim!

  • Fara foto

    raisa banea (Maestru bucatar) , 16 ianuarie 2009

    Eu am aproape un porc in congelator, deci este binisor (traiasca mama !), apoi o sa vina primavara, postul pastelui, deci legume de primavara. Uf!! poate mai trece criza.

  • Fara foto

    radu lucretia, 16 ianuarie 2009

    Sunt sfaturi fff bune, multumim!

  • Fara foto

    MaryAna, 16 ianuarie 2009

    Super-utile! Si eu aplic cateva dintre sfaturile pe care le-ati scris in articol, dar acum am aflat mai multe \"trucuri\" ;).

  • Fara foto

    iselin, 16 ianuarie 2009

    Cu putina bunavointa gasesti timp si inspiratie pt gatit acasa toate cele 3 mese principale ale zilei, retete sunt pe internet si ai sa vezi curand ca poti manca sanatos, echilibrat si cu bani mult mai putini decat orice gustare/iesire in oras - ex: dimineata omleta cu rosii, paine prajita, cafea sau ceai, pt pranz prepari acasa in max 1min o salata de ton cu porumb(fara maioneza!) si o iei la caserola si mai poti pune si un fruct, cina - gratar de pui(vita, peste, etc) cu salata verde sau legume inabusite si un fruct... Pregatirea micului dejun+pachet pranz maxim 7-8min, pregatire cina max 10min cu tot cu aranjat masa, 18min/zi eu cred ca reprezinta un timp foooarte rezonabil de petrecut in bucatarie...

  • Fara foto

    aknaib, 16 ianuarie 2009

    Noi asa facem de dinainte de criza. Acu ce facem?

  • Fara foto

    costiniuc margareta rolanda, 16 ianuarie 2009

    Multumesc pentru sfaturi, sant foarte utile.