Oul - simbol al Pastelui

Masa de Paste este pregatita cu foarte mare atentie si contine mancaruri si bauturi specifice, preparate din alimente simbolice. Dintre ele, cel mai important este… insusi banalul ou. Nelipsit de la masa, oul are in spate o istorie invaluita de semnificatii spirituale pe care te invitam sa le descoperi in randurile care urmeaza.

Oul - simbol al Pastelui

Se stie foarte bine ca Pastele este sarbatoarea crestina care sarbatoreste Invierea lui Cristos, dar aceasta sarbatoare are si origini pagane. De unde credeti ca vin ouale colorate, iepurasii, puisorii de gaina si mancarurile preparate din miel? Acestea sunt simboluri ale renasterii.

Pastele cade primavara, anotimpul reinvierii, cand pamantul se reinnoieste dupa o iarna lunga si friguroasa. Denumirea romana a acestei sarbatori vine din cuvantul ebraic Pesach care inseamna "a trece dincolo".

Unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale acestei perioadei este oul de Paste. Ouale de Paste sunt oua special decorate. Cea mai veche traditie este de a folosi oua de gaina vopsite sau pictate, dar un obicei mai modern consta in a folosi si oua facute din ciocolata sau din plastic in care sunt puse bomboane sau jeleuri.

Istoria si simbolismul

Aborigenii spun ca lumea a inceput astfel: "Cu mult timp in urma,un pescar a gasit un ou pe o plaja. Deoarece ii era foame, el l-a luat pentru a-l gati. Imediat ce a pus oul pe foc, o furtuna teribila a inceput, ploaia cazand necontenit. Apoi, acest ou crapat s-a deschis si din el a izvorat si mai multa apa, creand marile si oceanele, muntii, curcubeul, soarele, luna si stelele. Apele s-au revarsat asemeni unui rau inversunat si spaland perioada dinainte si facand sa renasca o lume noua."

Alte popoare cred ca acest ou a fost de fapt un curcubeu enorm pe cer, arcada curcubeului fiind de fapt jumatatea de sus a imensului ou cosmic. Soarele era galbenusul care se scurgea, restul oului fiind in pamant, sub orizont.

Egiptenii considerau ca universul a fost candva un ou urias, al carui galbenus era soarele, oamenii locuind in albus.

Cultura pre-budista Bon din Tibet crede ca lumea nu era nimic mai mult decat un ou mare cu 18 straturi. Ideea este exprimata si in templele budiste din muntii Himalaya construite in forma de ou.

Cultul orfeic din Grecia a interzis prin lege consumul oualor in jurul anului 600 inaintea erei noastre.

Coreenii pretind ca primul lor rege s-a nascut dintr-un misterios ou rosu care a fost adus de un cal zburator.

In principiu, oamenii simteau ca ouale constituie hrana de baza, aducatoare de fertilitate si virilitate, oferita omului de catre zei. La granita dintre India si China, daca o femeie oferea un ou unui barbat, acest act era considerat drept o cerere in casatorie.

Pastrand credinta ca ouale sunt simboluri ale fertilitatii, fermierii germani din timpurile stravechi le murdareau cu noroi pentru a se asigura ca pamanturile lor vor da roade. Tot in Germania, daca o femeie dorea sa ramana insarcinata i se aruncau oua colorate in poala, deoarece li se atribuiau puteri magice.

In alte parti, se credea ca Pastele s-a nascut de fapt de tocmai de la aceasta idee, a oualor colorate, si ca originea colorarii oualor se afla chiar in legenda mai sus prezentata despre culorile uriasului ou-curcubeu cosmic.

Insa nu toate culturile credeau ca ouale semnifica fertilitatea. In multe culturi africane, existau reguli stricte care interziceau consumul de oua, in special de catre femei. In antichitate, femeile etiopiene erau luate ca sclave daca erau prinse mancand oua. Oamenii din tribul yaka din Congo credeau ca o femeie care a mancat o omleta isi va pierde mintile. De fapt, unele dintre aceste credinte vechi inca mai persista. Un studiu realizat in 1974 in zona rurala a Californiei de Sud a scos la iveala faptul ca 3% dintre locuitori credeau ca daca o femeie insarcinata mananca un ou comunitatea va avea ghinion.

In Romania, ouale simbolizeaza mormantul lui Iisus Cristos, care s-a deschis odata cu invierea sa din morti. De aceea, cand ciocnesc ouale, dar si cand se saluta, crestinii isi spun unul altuia: "Cristos a inviat! Adevarat a inviat!". Culoarea rosie a oualor simbolizeaza sangele lui Isus care s-a scurs pe cruce pentru mantuirea lumii. Exista credinta ca cei care ciocnesc oua se vor intalni pe lumea cealalta. In traditia populara de la noi, ouale de Paste sunt purtatoare de puteri miraculoase: vindeca boli, protejeaza animalele din gospodarie, apara de rele.

Tehnici de decorare a oualor

Decorarea oualor pascale a devenit o forma de arta cu multe secole in urma si continua sa fie la fel si astazi. Pentru a le picta, erau folosite vopsele facute din legume, din flori comestibile, fructe, cafea, ceai, frunze, scoarta, coji si radacini. Ouale, gaurite initial la capete, erau decorate cu desene incantatoare. Aceasta arta a progresat treptat pe masura ce europenii au devenit experti in crearea de modele complicate, in culori vii, pe micile oua.

Iata si cateva explicatii pentru o parte din tehnicile folosite in lume la decorarea oului:

o Gravarea
Avandu-si originea in Macedonia, acest proces implica vopsirea oului prin aplicarea unui strat de ceara pe un desen si inalbirea oului in zonele neacoperite. Astfel raman colorate doar partile protejate de ceara.

o Krashanky
Denumire acestei proceduri vine din limba ucrainiana si inseamna "culoare". Ouale sunt vopsite cu un strat gros de culoare, adesea culoarea rosie, simbolizand sangele varsat de Cristos pe Cruce.

o Pysanky
Termenul vine de la cuvantul "pysaty", insemnand "a scrie", si este foarte sugestiv pentru modul in care oul este decorat. Mai intai sunt aplicate pe ou desene complicate cu ceara iar apoi este colorat in multe nuante. Artizanii ucrainieni sunt faimosi pentru maiestria cu care decoreaza ouale prin aceasta procedura.

o Fabergé
Probabil cele mai faimoase si costisitoare oua de Paste sunt cele create de bijutierul rus Peter Carl Fabergé la inceputul secolului 19. Ouale sunt facute din aur, argint si pietre pretioase si se deschid pentru a scoate la iveala figuri detaliate de oameni, animale, plante sau cladiri. Au fost create 57 de astfel de oua. In prezent ele constituie piese de muzeu de mare valoare.

o Oua impodobite
Modelele se creaza prin lipirea oricarui tip de paiete, margele, flori pe oul golit.

o Oua gaurite
Pentru acest procedeu, sunt folosite ouale golite de continut prin taierea unei parti din coaja. Exteriorul este decorat iar interiorul este umplut cu diverse obiecte care pot fi vazute prin sectiunea taiata.

o Calico
Ouale sunt acoperite cu stamba si apoi fierte. Apa elibereaza vopseaua din material si o transfera pe oua. Din moment ce majoritatea hainelor moderne sunt rezistente la decolorare, acest procedeu este rareori folosit astazi. Acest tip de ou nu este comestibil datorita tipului de vopsea folosit.

Jocuri cu ouale de Paste

In vechime, ouale jucau un rol important in sporturile de Paste. Romanii celebrau perioada pascala prin organizarea de intreceri pe un teren oval si ofereau oua drept recompensa. Astazi, jocurile cu ouale sunt adesea practicate si variaza de la tara la tara.

In Anglia, in "Sambata Oualor" copiii merg din casa in casa si cer oua sau carne, aruncand vase de lut sparte la usile celor care ii refuza.

In Grecia, un ou este suspendat de o sfoara, in timp ce oaspetii se aseaza in jurul mesei si incep sa-l loveasca oul cu capetele, incercand apoi sa il prinda in gura.

Alte doua jocuri traditionale cu ouale de Paste, sunt Easter Egg Hunting (Vanatoarea Oualor de Paste) si Easter Egg Roll (Rostogolirea Oualor de Paste).

Easter Egg Hunting

In dimineata pastelui, copiii din familie se aduna pentru a cauta ouale ascunse de iepuras in timpul noptii. Cautarea poate continua si in afara casei, copiii mai mari ajutandu-i pe cei mai mici. Cateodata, copilul care gaseste cele mai multe oua este recompensat cu premii constand in bomboane.

Easter Egg Hunting constituie, de asemenea, si parte a modului in care comunitatea serbeaza ziua pascala. Astfel, ouale sunt ascunse in spatii publice iar copiii din comunitate sunt invitati sa le gaseasca.

Easter Egg Roll

Se spune ca acest joc reprezinta de fapt momentul rasturnarii pietrei de pe mormantul lui Isus. Scopul jocului este de a vedea cine rostogoleste ouale pe o distanta cat mai mare fara sa le sparga. De obicei, jocul se tine pe o panta acoperita de iarba.

Cel mai amuzant joc de Easter Egg Roll are loc, cel mai probabil, in Statele Unite, la Casa Alba, unde sute de copii vin cu cosurile pline de oua viu colorate si le rostogolesc pe jos pe faimoasa pajiste, sub privirea presedintelui.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise