Potrivit istoricilor culinari, lasagna a fost, probabil, cea mai veche forma de paste. Fasiile de lasagna erau lasate sa se intareasca in sorele puternic mediteranean si erau taiate in asa fel incat sa aiba margini valurite. In general, lasagna medievala era un fel de mancare cremos, dulce, asemanator cu clasicele macaroane cu branza din ziua de azi. Aceasta reteta e, astfel, foarte departe de cea din ziua de azi, ce contine carne, branza ricotta, sos de rosii si mozzarella.
Unii sunt de parere ca stramosul lasagnei este grecescul “laganon” - o prajitura plata. In Roma clasica, acest “laganon” a fost taiat in fasii si a devenit cunoscut ca “lagani”. Cicero era un mare fan al acestor lagani, precum si poetul roman Horatiu. Avand in vedere ca acest fel de mancare trebuia copt in cuptor si cuptoarele erau un element doar din casele celor bogati, lasagna a fost considerata, atunci, mancarea celor avuti.
Iata si o reteta clasica de lasagna:
Lasagna
Timp de preparare:
1 h30 min (complexitate ridicata)
Ingrediente:
foi de lasagna, sos bechamel si sos de carne, cascaval
Sos bechamel: 250 g margarina, 3 l lapte si faina cm 1 kg;
Sos de carne: 500 g carne de vita si 500 g carne de porc, 1 kg rosii, un pahar de vin sau apa, sare si piper, ceapa;
Foi lasagna: 1 kg faina, apa si sare si 6 oua
Mod de preparare:
Sosul bechamel: se pune margarina in vas pe foc si cand se topeste se adauga faina, apoi laptele treptat si se ia de pe foc. Cat este fierbinte, se adauga si cascavalul si putina smantana si sare.
Sosul de carne: se caleste putin ceapa si apoi se adauga carnea bucatele mici sau data prin masina de tocat carne si se lasa la inabusit cateva minute amestecand mereu. Dupa aceea se pune apa sau vinul, dupa preferinta, si se lasa pana se evapora. Dupa toate astea, se pun rosiile taiate si decojite si se lasa 3 ore la inabusit bine. La nevoie se mai adauga si cate putina apa si sare si piper.
Foile de lassagna: se amesteca ouale cu faina, sarea si apa in cantitate ma mica pana devine ca o pasta ce se poate intinde si se lasa timp de 10 minute, dupa care formati vreo 8-9 cocolosi care reprezinta foile de lassagna. Se intind cu facaletul foarte subtiri cam de 1 mm si apoi se fierb, cam 3-4 minute in apa cu sare si putin ulei. Se pun direct in apa rece pentru 2 minute si se lasa la scurs pana se termina toate de fiert. Daca nu se pot face prea mari, cat este tava, se pot face si din cate 2-3 bucati.
Ansamblarea: se pun pe fundul tavii 3 linguri de sos de rosii si se incepe cu o foaie de lasagna, sos de rosii in amestec cu sos bechamel, cascaval si tot asa mai departe pana se terminati cu o foaie de lasagna. Deasupra se pune doar sos bechamel si cascaval ras din abundenta.
Se tine cam 15-20 de minute la cuptor incins in prealabil. Este gata cand devine rumena si aurie.
Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...
Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minuteDescopera reteta traditionala pentru cartofi taranesti si invata cum sa prepari acest fel de mancare delicios si simplu. Afla...
Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosiIncearca reteta noastra savuroasa de ceafa de porc la tigaie, gatita cu ceapa rosie usor sotata, rosii cherry dulci si...
Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromataRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii