Potrivit istoricilor culinari, lasagna a fost, probabil, cea mai veche forma de paste. Fasiile de lasagna erau lasate sa se intareasca in sorele puternic mediteranean si erau taiate in asa fel incat sa aiba margini valurite. In general, lasagna medievala era un fel de mancare cremos, dulce, asemanator cu clasicele macaroane cu branza din ziua de azi. Aceasta reteta e, astfel, foarte departe de cea din ziua de azi, ce contine carne, branza ricotta, sos de rosii si mozzarella.
Unii sunt de parere ca stramosul lasagnei este grecescul “laganon” - o prajitura plata. In Roma clasica, acest “laganon” a fost taiat in fasii si a devenit cunoscut ca “lagani”. Cicero era un mare fan al acestor lagani, precum si poetul roman Horatiu. Avand in vedere ca acest fel de mancare trebuia copt in cuptor si cuptoarele erau un element doar din casele celor bogati, lasagna a fost considerata, atunci, mancarea celor avuti.

Iata si o reteta clasica de lasagna:

Lasagna

Timp de preparare:
1 h30 min (complexitate ridicata)

Ingrediente:
foi de lasagna, sos bechamel si sos de carne, cascaval
Sos bechamel: 250 g margarina, 3 l lapte si faina cm 1 kg;
Sos de carne: 500 g carne de vita si 500 g carne de porc, 1 kg rosii, un pahar de vin sau apa, sare si piper, ceapa;
Foi lasagna: 1 kg faina, apa si sare si 6 oua

Mod de preparare:
Sosul bechamel: se pune margarina in vas pe foc si cand se topeste se adauga faina, apoi laptele treptat si se ia de pe foc. Cat este fierbinte, se adauga si cascavalul si putina smantana si sare.

Sosul de carne: se caleste putin ceapa si apoi se adauga carnea bucatele mici sau data prin masina de tocat carne si se lasa la inabusit cateva minute amestecand mereu. Dupa aceea se pune apa sau vinul, dupa preferinta, si se lasa pana se evapora. Dupa toate astea, se pun rosiile taiate si decojite si se lasa 3 ore la inabusit bine. La nevoie se mai adauga si cate putina apa si sare si piper.

Foile de lassagna: se amesteca ouale cu faina, sarea si apa in cantitate ma mica pana devine ca o pasta ce se poate intinde si se lasa timp de 10 minute, dupa care formati vreo 8-9 cocolosi care reprezinta foile de lassagna. Se intind cu facaletul foarte subtiri cam de 1 mm si apoi se fierb, cam 3-4 minute in apa cu sare si putin ulei. Se pun direct in apa rece pentru 2 minute si se lasa la scurs pana se termina toate de fiert. Daca nu se pot face prea mari, cat este tava, se pot face si din cate 2-3 bucati.

Ansamblarea: se pun pe fundul tavii 3 linguri de sos de rosii si se incepe cu o foaie de lasagna, sos de rosii in amestec cu sos bechamel, cascaval si tot asa mai departe pana se terminati cu o foaie de lasagna. Deasupra se pune doar sos bechamel si cascaval ras din abundenta.
Se tine cam 15-20 de minute la cuptor incins in prealabil. Este gata cand devine rumena si aurie.

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 10 %
499.99 lei
449.99 lei

Panini Maker Large

- 5 %
389.99 lei
369.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 26 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Proca Constanta, 30 noiembrie 2013

    Se pot folosi cantitati mai mici

  • Vasile Buzea

    Vasile Buzea (Chef de cuisine) , 05 mai 2011

    Tocmai am facut o tava de lasagna, si sosul bechamel l-am facut din 100g unt, 1 l lapte, 3-4 linguri faina sare, piper alb si putina nucsoara macinata, a iesit minunat incearca si tu cu mai putin sos si ai sa descoperi diferenta.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 05 iunie 2010

    Vera se pot pune la sos 1/2 sau 1/4 din ingrediente daca vrei sa prepari mai putin.

  • Fara foto

    yo, 08 aprilie 2010

    3 l de lapte.....?3 ore rosii la inabusit...????/ ce bechamel este asta cu 3l lapte?o inunzi pe saraca lasagnia...uffff ....si daca stai 3 ore la inabusit rosiii inseamna ca te duci la restaurant....comanzi o portie....pleci acasa...tragi un somn...te intorci...si servesti un fel de ciorba de lasagnia... bataie de joc cine posteaza asa ceva...

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010

    Este o reteta,care trebuie respectata intocmai,asa o sa iasa o lasagnia delicioasa.Felicitari pentru reteta.

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 11 iulie 2009

    Pardon, 1kg de carne, oricum multa beschamela!:(

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 11 iulie 2009

    Cine are posibilitatea sa faca pasta de lasagna acasa? Inteleg inventivitatea,dar sos bechamel din 1 kg de faina,este ceva exagerat,pt 500g carne,prea multa faina,iar margarina as evita-o!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Pana acum am folosit foi din comert dar voi incerca sa le pregatesc eu.

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 18 mai 2009

    Eu folosesc foi din comert, desi sunt adepta produselor facute i casa. Am sa icerc reteta asta

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2009

    O reteta originala si usor de facut.

  • Elena

    Elena (Chef de cuisine) , 05 aprilie 2009

    Eu am incercat reteta asta, dar cantitatile sunt foarte mari ( cel putin la sosul bechamel). Pentru ce fel de tava a fost facuta? Oricum gustul e foarte bun.

  • Fara foto

    petru, 31 ianuarie 2009

    Pai si parmezanul unde-i? Ia incercati sa radeti putin (mai mult imi place mie), si atunci sa vedeti! :)))

  • Fara foto

    anka, 28 ianuarie 2009

    Imi place la nebunie lasagna, nu mi-am facut niciodata acasa, dar am vazut ca se face destul de usor, asa ca o sa incerc sa fac si eu. Mersi pt reteta.

  • Fara foto

    Raduna Veronica, 26 ianuarie 2009

    Sosul alb se face cu unt, in loc de margarina, se adauga un pic de faina si se stinge cu lapte. Cand a fiert faina se adauga smantana,iar cascavalul care nu e decat branza mozarela se adauga la sfarsit bine faramitata. Carnea e de preferat sa fie doar din manzat, fara porc, cu vin alb si rosii, mai degraba pasta fara samburi sau pielite. In rest foi de lasagna din comert, de preferat de la italieni. Pofta buna.

  • Fara foto

    iulia, 24 ianuarie 2009

    E o mancare fff gustoasa si nu e complicat de facut, o gatesc des. Copiii mei o adora.Totusi nu m-am gandit sa prepar eu foile... Sosul bechamel mi se pare prea mult la reteta de mai sus. Eu pun cateodata si ciuperci in sosul de rosii.Trebuie sa incerc sa pun si eu cascaval ras intre straturi nu numai deasupra.

  • Fara foto

    irinuk, 24 ianuarie 2009

    Si eu fac mereu lasagna, am invatat de la mama in Italia. Eu cumpar lasagna Barilla cu ou (sunt cele mai bune).La un pachet de lasagna de 500g folosesc 1kg carne, iar sosul Bechammel in cantitate muult mai mica decat cea data in reteta anterioara (dintr-un litru lapte). Nu m-am chinuit niciodata sa fac foile acasa, caci oricum nu-mi ies subtiri de 1 mm, nu are cum.

  • Fara foto

    irina-demetra piukovici (Maestru bucatar) , 24 ianuarie 2009

    Eu fac acasa lasagnia, mai ales pentru nepoata mea, dar cantitatile prezentate aici induc in eroare pe oricine care nu a facut pana acum sau care nu stie sa gateasca destul de bine.

  • Fara foto

    cutache, 24 ianuarie 2009

    Demult voiam sa ma rasfat cu o lassagna, in oraselul meu nu sunt foi, cant.sos bechamel nu par a fi corecte, sa-mi comand la restaurant e f.complicat (am leafa 700), o sa visez in continuare !!!!!

  • Fara foto

    cipi (Bucatar) , 23 ianuarie 2009

    In ceea ce priveste sosul de carne (ragu), esentiale sunt mirodeniile...Cat mai multe , mai potrivite si mai....mediteraneene. Io-l confectionez in max. 15 minute, si iese strasnic... Dupa ce pun lasagna la cuptor, ce ramane din bechamel si ragu...le combin si le mananc cu max de placere. Si condimentele (mixturile) le prepar cu condimente numai de la g...aleo (nu fac publicitate). Sugestie si pt bechamel....folositi unt in locul margarinei....e mai bun, mai frantuzesc adik mai original

  • Fara foto

    cipi (Bucatar) , 23 ianuarie 2009

    Catalinei o sugestie... Daca ai in preajma un Penny Market, din cand in cand acolo aduc gata preparata...din Italia. Nu e ca cea de acasa, dar...hmmm....merge

  • Fara foto

    Elenistica, 23 ianuarie 2009

    Sunt foi foarte bune in comert, nu trebuie sa fii bucatar specialist, ca sa reusesti una buna. Oricum au retetele pentru ambele sosuri pe cutie; cine a preparat carnea pentru musaca mai adauga ce scrie pe cutie si totul este ok. Eu prepar un pic mai mult sos decat scrie acolo, ca sa fiu sigura ca imi ajunge pentru una mai mare si mai bogata. Intre straturile de foi nu este nevoie sa ineci cu sos, ci atat cat consideri ca ii trebuie foii sa se inmoaie si sa nu ramana tare. Merita incercat si sigur veti prepara si a doua oara.

  • Fara foto

    Lucretia, 23 ianuarie 2009

    Sunteti nebuni, ce reteta este asta, pentru o cantina? Va dati seama cat sos iese dintr-un kg de faina si 3 litri de lapte (4kg!)

  • Fara foto

    Popescu Cristian, 23 ianuarie 2009

    Foile se gasesc in comert,la orice super market

  • Fara foto

    Adina, 23 ianuarie 2009

    Foi de lasagna se gasesc peste tot. Trebuie doar sa citesti etichetele putin.

  • Fara foto

    Truta, 22 ianuarie 2009

    Nu se gases foile in comert, e prea complicat de preparat

  • Fara foto

    catalina, 22 ianuarie 2009

    Mi se pare prea multa munca pentru o lasagna. Nu obisnuiesc sa o gatesc eu asa ca atunci cand merg la restaurant cu prietenul meu comand lasagna. Am auzit ca exista si in comert lasagnia foarte buna dar n-am indraznit sa cumpar. Stiti voi fetelor vreuna buna?