Povestea si reteta lasagnei

Potrivit istoricilor culinari, lasagna a fost, probabil, cea mai veche forma de paste. Fasiile de lasagna erau lasate sa se intareasca in sorele puternic mediteranean si erau taiate in asa fel incat sa aiba margini valurite. In general, lasagna medievala era un fel de mancare cremos, dulce, asemanator cu clasicele macaroane cu branza din ziua de azi. Aceasta reteta e, astfel, foarte departe de cea din ziua de azi, ce contine carne, branza ricotta, sos de rosii si mozzarella.

Povestea si reteta lasagnei

Unii sunt de parere ca stramosul lasagnei este grecescul “laganon” - o prajitura plata. In Roma clasica, acest “laganon” a fost taiat in fasii si a devenit cunoscut ca “lagani”. Cicero era un mare fan al acestor lagani, precum si poetul roman Horatiu. Avand in vedere ca acest fel de mancare trebuia copt in cuptor si cuptoarele erau un element doar din casele celor bogati, lasagna a fost considerata, atunci, mancarea celor avuti.

Iata si o reteta clasica de lasagna:

Lasagna

Timp de preparare:

1 h30 min (complexitate ridicata)

Ingrediente:

foi de lasagna, sos bechamel si sos de carne, cascaval

Sos bechamel: 250 g margarina, 3 l lapte si faina cm 1 kg;

Sos de carne: 500 g carne de vita si 500 g carne de porc, 1 kg rosii, un pahar de vin sau apa, sare si piper, ceapa;

Foi lasagna: 1 kg faina, apa si sare si 6 oua

Mod de preparare:

Sosul bechamel: se pune margarina in vas pe foc si cand se topeste se adauga faina, apoi laptele treptat si se ia de pe foc. Cat este fierbinte, se adauga si cascavalul si putina smantana si sare.

Sosul de carne: se caleste putin ceapa si apoi se adauga carnea bucatele mici sau data prin masina de tocat carne si se lasa la inabusit cateva minute amestecand mereu. Dupa aceea se pune apa sau vinul, dupa preferinta, si se lasa pana se evapora. Dupa toate astea, se pun rosiile taiate si decojite si se lasa 3 ore la inabusit bine. La nevoie se mai adauga si cate putina apa si sare si piper.

Foile de lassagna: se amesteca ouale cu faina, sarea si apa in cantitate ma mica pana devine ca o pasta ce se poate intinde si se lasa timp de 10 minute, dupa care formati vreo 8-9 cocolosi care reprezinta foile de lassagna. Se intind cu facaletul foarte subtiri cam de 1 mm si apoi se fierb, cam 3-4 minute in apa cu sare si putin ulei. Se pun direct in apa rece pentru 2 minute si se lasa la scurs pana se termina toate de fiert. Daca nu se pot face prea mari, cat este tava, se pot face si din cate 2-3 bucati.

Ansamblarea: se pun pe fundul tavii 3 linguri de sos de rosii si se incepe cu o foaie de lasagna, sos de rosii in amestec cu sos bechamel, cascaval si tot asa mai departe pana se terminati cu o foaie de lasagna. Deasupra se pune doar sos bechamel si cascaval ras din abundenta.

Se tine cam 15-20 de minute la cuptor incins in prealabil. Este gata cand devine rumena si aurie.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde
Jeleu de zmeura

Jeleu de zmeura

Reteta de jeleu de zmeura. Cum faci jeleu de zmeura reteta fara conservanti.

Jeleu de zmeura