"Coq au vin" face parte dintre retetele clasice, atat de gustoase, incat orice bucatar, fie el amator sau profesionist, ar trebui sa stie sa o pregateasca. Cocosul pregatit in vin, asa cum ii spune pe romaneste, este o reteta care face parte din gastronomia frantuzeasca si dateaza de mai bine de 100 de ani.

Rezultatul este fabulos de gustos. Pe cuvant de onoare! Iata cum se pregateste celebra reteta.



 
 
 
Ingrediente
 
- carne de cocos de casa (daca nu aveti de unde lua o pasare de curte, puteti folosi una din comert, dar rezultatul nu va fi acelasi)
- 400 ml de vin rosu sec
- 100 grame de bacon
- 2 linguri de ulei de masline
- 50 ml cognac
- 400 ml supa de pasare
- 1 lingura pasta de tomate
- 2-3 catei de usturoi
- o frunza de dafin
- 1 lingura de faina
- tarhon
- cimbru
- 40 de grame de unt
- 250 de grame ciuperci champignon
- 200 de grame de cepe mici (arpagic)
- sare
- piper
 
Mod de preparare:
 
1. Se spala bucatile de cocos si se sterg cu un prosop curat. Se asezoneaza cu sare si piper si se lasa deoparte.
 
2. Baconul se taie in fasii subtiri, se rumeneste si se scoate pe prosoape de hartie care sa absoarba grasimea.
 
3. Intr-o cratita/tigaie mare se pune uleiul de masline la incins.  Se adauga cepele mici si se rumenesc usor. Se adaugam ciupercile si se soteaza impreuna cu cepsoarele inca 4-5 minute. Se scot legumele din tigaie si se pune deoparte, la cald, intr-un bol cu capac.
 
4. Se adauga ulei de masline in tigaie si se rumenesc bucatile de cocos pe toate partile. Dupa ce acesta s-a rumenit se toarna cognacul si se flambeaza bucatile de carne (invata aici cum sa flambezi). Imediat ce am flambat carnea, adaugam supa de pasare, vinul, pasta de tomate, usturoiul, tarhon, cimbrul si dafinul. Asteptam sa dea o data in clocot, acoperim cu un capac si lasam totul la foc mic pentru inca 30-40 de minute, pana cand zeama scade, iar carnea este frageda.
 
5. Adaugam ciupercile si cepsoarele in tigaia in care am gatit carnea.
 
6. Separat, intr-un bol, amestecam untul moale cu faina pana obtinem o pasta omogena peste care turnam un polonic din sosul fierbinte din tigaie. Amestecam energic cu un tel si adaugam compozitia peste mancare. Amestecam din nou cu o lingura de lemn. Adaugam si fasiutele rumenite de bacon. Lasam totul la foc mediu pana cand da in clocot inca o data. Asezonam mancarea cu sare si piper, dupa bunul plac.
 
Asta e tot! Pofta buna! :)

sursa foto

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Nicolae Hojbota, 07 ianuarie 2015

    da intradevar o mincare cu specific romanesc ...sa fim realisti...

  • Fara foto

    kok miori, 21 mai 2014

    Bun dar destul de greu

  • Fara foto

    Lucia Gheorghe, 20 mai 2014

    foarte bun

  • Fara foto

    Marieta Pall, 20 mai 2014

    Da este foarte bun,dar cum facem cu mancarea sanatoasa?Cocos de curte????????

  • Fara foto

    Elena Bambache, 28 ianuarie 2014

    este o mancare foarte rafinata si buna

  • Fara foto

    Florin Nicolaescu, 26 ianuarie 2014

    trebute incercata!

  • Fara foto

    Carmen Graur, 25 ianuarie 2014

    Miammmmmmmmmmm!

  • Fara foto

    Georgescu Aiurica, 24 ianuarie 2014

    cocovan se poate si cu gasca daca navem vin?

  • Fara foto

    Marin Dumitru, 24 ianuarie 2014

    Foarte simplu si deosebit de gustos. Un cocos de 2 Kg. ajunge pentru patru persoane normale sau doua ca mine ....

  • Fara foto

    Georgiana Nedelea, 23 ianuarie 2014

    da intradevar o mincare cu specific romanesc ...sa fim realisti...

  • Fara foto

    Anca Catalina, 23 ianuarie 2014

    da intradevar o mincare cu specific romanesc ...sa fim realisti...

  • Fara foto

    Anca Catalina, 23 ianuarie 2014

    Ia Georgiana Nedelea!