Salariile din HoReCa: Cu ce venituri sunt atrași potențialii angajați și paradoxurile de pe această piață

Salariile din HoReCa: Cu ce venituri sunt atrași potențialii angajați și paradoxurile de pe această piață

În timpul pandemiei, sectorul hotelurilor, restaurantelor și cafenelelor (HoReCa) a fost unul dintre cele mai greu încercate. Încă nu și-a revenit, chiar dacă mare parte dintre restricții au fost ridicate. Chiar și așa, incertitudinea plutește pe această piață, iar efectul este că deficitul forței de muncă este unul serios.

În plus, piața e marcată de un paradox: în timp ce patronatele se plâng că există o criză a forței de muncă, salariile sunt unele dintre cele mai mici din România. Dar chiar și așa, există însă unele joburi în domeniu unde salariile sunt peste media națională.

La o simplă căutare pe jobradar24.ro, se poate vedea că joburile în acest sector abundă. Se caută manageri regional în mai multe orașe ale țării, așa cum sunt Iași, Brașov și Constanța, se caută Tehnician Service Echipamente Horeca, contabili gestiune, agenți vânzări pentru același domeniu, directori zonali, pizzari, barista, casieri, preparatori, brutari, ajutori în bucătărie, cofetari, opsătari, bucătari, patiseri și chiar inginer tehnolog în industria alimentară. Oferta este generoasă, dar nu mulți se înghesuie.

Salarii la poli opuși

Cât despre salarii și paradoxul de care pomeneam, realitatea este că bucătarii câștigă în medie 4.000 de lei net lunar, iar în unele cazuri se poate ajunge chiar la ajunge la 6.000 de lei, conform statisticilor oferite de Salario, citate de Libertatea.

În același timp, însă, bucătarii-șefi cu experiență, la mare căutare, preferă joburile din afară, unde și salariile sunt la alt nivel.

La polul opus, un barman este plătit în medie cu 2.000 de lei net pe lună, în vreme ce un chelner câștigă 2.300 de lei în medie în România.

Mai ales cei din urmă sunt foarte căutați și asta pentru că din cei în ce mai puțini tineri se orientează către aceste joburi, mai ales în aceste vremuri tulburi. Iar cei care au făcut-o deja au preferat să plece peste granițe.

Deși angajatorii din HoReCa au reluat recrutările la un nivel similar celui din 2019, după mai bine de un an în care fie au stopat angajările, fie au fost nevoiți chiar să apeleze la restructurări.

“Dacă piața angajatorilor din HoReCa și-a revenit la ce știam în 2019, piața candidaților s-a schimbat destul de mult”, spun specialiștii citați de Capital.

”O bună parte dintre cei care lucrau în domeniu și au rămas fără job în 2020 sau, pur și simplu, s-au speriat de restricțiile impuse în acest sector și și-au pierdut încrederea în revenirea lui au decis să plece spre zone mai stabile.

Retailul, spre exemplu, a fost unul dintre domeniile care au preluat cei mai mulți candidați care au părăsit HoReCa. O dată pentru că aici s-au făcut constant angajări masive și nu doar în București, ci și în tot restul țării. Apoi, pentru că este un domeniu în care te poți angaja și dacă nu ai cursuri de specialitate, deci schimbarea se poate face destul de repede”, mai spun aceștia.

Ai noștri pleacă pentru salarii mai bune ”afară”, alții, mai săraci, vin să lucreze la noi

În plus, în aceeași situație sunt și operatorii de turism și HoReCa din străinătate, care au urgent nevoie de forță de muncă și sunt dispuși să plătească mai bine. Cele mai multe joburi sunt în țări precum Grecia, Spania, Franța și Italia, dar și Marea Britanie, Germania și Olanda.

Așa se face că vedem din ce în ce mai mulți străini veniți să lucreze în România pe aceste joburi. Iar jucătorii pe acestă piață spun că vor fi și mai mulți.

În principal este vorba despre pakistanezi, nepalezi sau thailandezi. Numai că a aduce forță de muncă din astfel de țări, deși prezintă avantaje - forța de muncă ieftină și loială, disciplinată – nu e tocmai simplu, angajatorii lovindu-se de tot felul de probleme.

“De ce îmi e teamă mie... când vine un bucătar de al nostru putem să îl verificăm o zi două, îl văd în bucătărie cum se mişca, pe când de acolo ţi l-a adus şi ăla e. Ți-l poate schimba, dacă nu e pe gustul meu, dar durează, o să fie greu să ne înţelegem în limba engleză, să îi explici omului ce înseamnă omletă ţărănească”, a explicat pentru PRO TV Costi Bertea, proprietarul unui restaurant.

În plus, ca să poată angaja străini, patronii localurilor trebuie să le asigure cazare şi să plătească o taxă de peste 1.000 de euro firmelor de recrutare pentru fiecare muncitor. Avantajul este însă că aceştia vin gata şcoliţi.

”Majoritatea angajaţilor din acest sector s-au reprofilat, unii au plecat în străinătate, alţii s-au reprofilat pe plan local şi de aceea a fost nevoie să se suplinească din spaţiul non UE, din Sri Lanka şi Nepal”, explică situația Cristina Mihai, reprezentant al unei firme de intermediere forţă de muncă.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci
Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun

Tarta cu oua pentru micul dejun
Salata cu paste, piept de pui si porumb

Salata cu paste, piept de pui si porumb

Se fierb pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Salata cu paste, piept de pui si porumb
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise