Daca nu stiai, afli acum! In Romania exista o varietate uimitoare de specii si subspecii de sarmalute, care mai de care mai gustoase si aratoase. Moldovencele invart sarmale rotofeie de marimea unei arahide in frunze late de leustean, iar ardelencele invelesc adevarate mingi de carne in doua foi de varza odata.
Pana la urma, e doar o problema de gust ce alegi intre sarmaluta microscopica de Moldova sau cea babana de Transilvania. Oricum ar fi preparate, sarmalele de post miros de iti vine sa mori de pofta!
Savuroase si hranitoare, sarmalutele pot deveni o solutie delicioasa pentru perioada postului. Fiind satioase, dar si usoare, ele nu iti vor cauza probleme digestive daca mananci cateva in plus. Si daca stomacul iti permite, reteta sarmalutelor de post poate fi imbogatita adaugand in compoziþie ingrediente exotice ca: stafide, nuca, ciuperci si alte legume.
Si daca nu te pricepi foarte bine la gatit, Gustos s-a gandit ca ar fi bine sa afli din timp secretul pregatirii acestor bucate delicioase.
Cativa pasi utili in prepararea sarmalutelor ,,fermecate”:
1. Cele mai pricepute gospodine spun ca, inainte sa te apuci de treaba, trebuie sa-ti faci ordine in bucatarie. Incearca sa tii toate ingredientele la vedere, ca sa stii exact cat si mai ales ce amesteci in timpul prepararii. Asta e bine de stiut ca nu care cumva sa incurci boiaua cu scortisoara!
2. Apoi, cu migala, pui foile de varza in apa rece, in care ai taiat feliute de cartofi cruzi. Ai sa observi ca pana a doua zi, apa va absorbi toata sarea. Cand le scoti din apa, trebuie sa le mai lasi putin in strecuratoare. Apoi, ca sa le scurgi bine de apa, le presezi usor intre palme. Varza acra rozalie e un deliciu.
3. Ciupercile trebuie spalate tot in strecuratoare, sa nu ai surpriza sa gasesti nisip in ele! Este bine sa le tai marunt, pentru ca unele sunt destul de mari!
4. Ceapa o vei taia foarte marunt si o vei pune intr-un vas, iar peste ea vei adauga morcovul ras. Daca iti place sa mananci mai condimentat, poti pune si o lingurita rasa de vegeta. Ai grija insa, prea multa sare nu-ti face bine!
5. Daca folosesti soia ca inlocuitor pentru carne, e bine sa stii sa alegi specii sanatoase de soia. Citeste cu atentie pe ambalaj!
6. Apoi, langa sarmalutele scufundate in apa, o sa pui orezul. Cumperi orez cu bobul lung, pentru ca se fierbe mai bine si nici nu e lipicios! Atentie cand bagi sarmalutele la cuptor! Pune un capac pe cratita ca va fierbe mai repede si nu uita sa folosesti manusa de bucatarie ca sa verifici din cand in cand daca mai trebuie sau nu sa torni apa.
7. Dupa ce s-au fiert, trebuie sa le mai lasi descoperite, ca sa se rumeneasca vreo zece minute.
8. Ai grija sa nu iti frigi mainile incercand sa pescuiesti cateva sarmalute!
Pofta buna!
Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasaIncearca o reteta simpla si economica pentru o negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Usor de facut, cu ingrediente...
Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facutRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii