Sarmalute de Post

Daca nu stiai, afli acum! In Romania exista o varietate uimitoare de specii si subspecii de sarmalute, care mai de care mai gustoase si aratoase. Moldovencele invart sarmale rotofeie de marimea unei arahide in frunze late de leustean, iar ardelencele invelesc adevarate mingi de carne in doua foi de varza odata.

Sarmalute de Post

Pana la urma, e doar o problema de gust ce alegi intre sarmaluta microscopica de Moldova sau cea babana de Transilvania. Oricum ar fi preparate, sarmalele de post miros de iti vine sa mori de pofta!

Savuroase si hranitoare, sarmalutele pot deveni o solutie delicioasa pentru perioada postului. Fiind satioase, dar si usoare, ele nu iti vor cauza probleme digestive daca mananci cateva in plus. Si daca stomacul iti permite, reteta sarmalutelor de post poate fi imbogatita adaugand in compoziþie ingrediente exotice ca: stafide, nuca, ciuperci si alte legume.

Si daca nu te pricepi foarte bine la gatit, Gustos s-a gandit ca ar fi bine sa afli din timp secretul pregatirii acestor bucate delicioase.

Cativa pasi utili in prepararea sarmalutelor ,,fermecate”:

1. Cele mai pricepute gospodine spun ca, inainte sa te apuci de treaba, trebuie sa-ti faci ordine in bucatarie. Incearca sa tii toate ingredientele la vedere, ca sa stii exact cat si mai ales ce amesteci in timpul prepararii. Asta e bine de stiut ca nu care cumva sa incurci boiaua cu scortisoara!

2. Apoi, cu migala, pui foile de varza in apa rece, in care ai taiat feliute de cartofi cruzi. Ai sa observi ca pana a doua zi, apa va absorbi toata sarea. Cand le scoti din apa, trebuie sa le mai lasi putin in strecuratoare. Apoi, ca sa le scurgi bine de apa, le presezi usor intre palme. Varza acra rozalie e un deliciu.

3. Ciupercile trebuie spalate tot in strecuratoare, sa nu ai surpriza sa gasesti nisip in ele! Este bine sa le tai marunt, pentru ca unele sunt destul de mari!

4. Ceapa o vei taia foarte marunt si o vei pune intr-un vas, iar peste ea vei adauga morcovul ras. Daca iti place sa mananci mai condimentat, poti pune si o lingurita rasa de vegeta. Ai grija insa, prea multa sare nu-ti face bine!

5. Daca folosesti soia ca inlocuitor pentru carne, e bine sa stii sa alegi specii sanatoase de soia. Citeste cu atentie pe ambalaj!

6. Apoi, langa sarmalutele scufundate in apa, o sa pui orezul. Cumperi orez cu bobul lung, pentru ca se fierbe mai bine si nici nu e lipicios! Atentie cand bagi sarmalutele la cuptor! Pune un capac pe cratita ca va fierbe mai repede si nu uita sa folosesti manusa de bucatarie ca sa verifici din cand in cand daca mai trebuie sau nu sa torni apa.

7. Dupa ce s-au fiert, trebuie sa le mai lasi descoperite, ca sa se rumeneasca vreo zece minute.

8. Ai grija sa nu iti frigi mainile incercand sa pescuiesti cateva sarmalute!

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gogosi de post

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornuri pufoase cu gem

Cornuri pufoase cu gem

Reteta de cornuri pufoase cu gem. Cornuri pufoase cu gem reteta simpla. Cornuri cu gem reteta. Reteta de cornuri pufoase....

Cornuri pufoase cu gem
Mancare de fasole boabe

Mancare de fasole boabe

Reteta de mancare de fasole boabe. Mancare de fasole boabe reteta de post. Retetea de iahnie de fasole boabe. Reteta simpla...

Mancare de fasole boabe
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise