Daca nu stiai, afli acum! In Romania exista o varietate uimitoare de specii si subspecii de sarmalute, care mai de care mai gustoase si aratoase. Moldovencele invart sarmale rotofeie de marimea unei arahide in frunze late de leustean, iar ardelencele invelesc adevarate mingi de carne in doua foi de varza odata.

Pana la urma, e doar o problema de gust ce alegi intre sarmaluta microscopica de Moldova sau  cea babana de Transilvania. Oricum ar fi preparate, sarmalele de post miros de iti vine sa mori de pofta!

Savuroase si hranitoare, sarmalutele pot deveni o solutie delicioasa pentru perioada postului. Fiind  satioase, dar si usoare, ele nu iti vor cauza probleme digestive daca mananci cateva in plus. Si daca stomacul iti permite, reteta sarmalutelor de post poate fi imbogatita adaugand in compoziþie ingrediente exotice ca: stafide, nuca, ciuperci si  alte legume.

Si daca nu te pricepi foarte bine la gatit, Gustos s-a gandit ca ar fi bine sa afli din timp secretul pregatirii acestor bucate delicioase.

 Cativa pasi utili in prepararea sarmalutelor ,,fermecate”:

1. Cele mai pricepute gospodine spun ca, inainte sa te apuci de treaba, trebuie sa-ti faci ordine in bucatarie. Incearca sa tii toate ingredientele la vedere, ca sa stii exact cat si mai ales ce amesteci in timpul prepararii. Asta e bine de stiut ca nu care cumva sa incurci boiaua cu scortisoara!

2. Apoi, cu migala, pui foile de varza in apa rece, in care ai taiat feliute de cartofi cruzi. Ai sa observi ca pana a doua zi, apa va absorbi toata sarea. Cand le scoti din apa, trebuie sa le mai lasi putin in strecuratoare. Apoi, ca sa le scurgi bine de apa, le presezi usor intre palme. Varza acra rozalie e un deliciu.

3. Ciupercile trebuie spalate tot in strecuratoare, sa nu ai surpriza sa gasesti nisip in ele! Este bine sa le tai marunt, pentru ca unele sunt destul de mari!

4. Ceapa o vei taia foarte marunt si o vei pune intr-un vas, iar peste ea vei adauga morcovul ras. Daca iti place sa mananci mai condimentat, poti pune si o lingurita rasa de vegeta. Ai grija insa, prea multa sare nu-ti face bine!

5. Daca folosesti soia ca inlocuitor pentru carne, e bine sa stii sa alegi specii sanatoase de soia. Citeste cu atentie pe ambalaj!

6. Apoi, langa sarmalutele scufundate in apa, o sa pui orezul. Cumperi orez cu bobul lung, pentru ca se fierbe mai bine si nici nu e lipicios! Atentie cand bagi sarmalutele la cuptor! Pune un capac pe cratita ca va fierbe mai repede si nu uita sa folosesti manusa de bucatarie ca sa verifici din cand in cand daca mai trebuie sau nu sa torni apa.

7. Dupa ce s-au fiert, trebuie sa le mai lasi descoperite, ca sa se rumeneasca vreo zece minute.
8. Ai grija sa nu iti frigi mainile incercand sa pescuiesti cateva sarmalute!


Pofta buna!

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    O bunatate !

  • meg2010

    meg2010 (Chef de cuisine) , 24 iunie 2009

    Foarte bune ideile din acest articol! Sincera sa fiu nu stiam de metoda cu feliile de cartofi in apa in care las varza la desarat... toata viata invata omul! Apropo de amestecurile tip vegeta - le puteti inlocui foarte bine, in special pe timpul iernii, cu amestecuri legume deshidratate si fara niciun fel de alt adaos. Se gasesc la pliculete, la mirodenii, in mai toate supermarketurile. Contin morcovi, telina, ceapa, praz, patrunjel... fara sare, fara E-uri! Cititi ingredientele de pe orice cumparati... "Vegeta" e una din combinatiile cele mai nocive, nu degeaba in unele tari din occident nici nu se gasesc... O zi buna tuturor

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 05 iunie 2009

    Ptr. o aroma speciala adaugati pe fundul vasului in care fierbeti sarmalele, crengute de leustean proaspat si cimbru, si apoi un strat de rosii feliate.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 mai 2009

    Imi plac sarmalutele cu orez,nuca si stafide,sau orez si ciuperci.Se pot faca din frunza de varza murata,varza proaspata,foi de vita,stevie,tei.Toate sunt gustoase.

  • Fara foto

    Mihaela76 (Chef de cuisine) , 22 iulie 2008

    Sunt excelente scazute mult de tot si cu ciuperci.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 11 iulie 2008

    Umplutura sarmalutelor de post poate cuprinde miezuri de seminte de dovleac macinate. De asemenea umplutura sarmalutelor de post poate sa mai contina si o pruna coapta.

  • Fara foto

    carmen macelaru (Chef de cuisine) , 17 iunie 2008

    Pe langa foile de varza, foile late de leustean, vita de vie, sarmalute foarte bune, putin acrisoare se pot face in foi de stevie, aceste se oparesc foarte putin atat cat sa nu se rupa, pentru ca apoi se mai fierb in mod obisnuit.Umplutura poate fi si de post, se servesc obligatoriu cu iaurt.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 07 iunie 2008

    Sarmalutele de post sunt foarte gustoase si excelente pentru cei care vor sa -si detoxifieze organismul.

  • Fara foto

    oana, 07 aprilie 2008

    Ce articol frumos!