Savoarea toamnei in trei retete traditionale

    Toamna este unul dintre cele mai bogate anotimpuri pentru gastronomia romaneasca. Este sezonul in care legumele isi fac loc confortabil in ceaunul cu zacusca, ghiveciurile se imprietensc cu ciupercile si carnea, iar ciorbele fierbinti fac uitate zilele racoroase. Totul se stropeste cu un must tanar si o pastrama buna, dupa gust.   Iar daca tot v-am facut pofta de mancare, va propunem cateva preparate pline de savoare, ca la mama acasa, pe care sa le incercati in aceasta toamna.  

Savoarea toamnei in trei retete traditionale

Zacusca de legume

Ingrediente: 1,5 kg vinete, 1 kg ardei rosii, 500 g rosii, 500 g ceapa, cateva frunze de dafin, 1 lingura de Delikat Legume, ulei, piper negru macinat, boia dulce

Cum se prepara?

Se coc la foc iute vinetele si ardeii, pana ce se rumenesc bine pe toate partile. Intre timp, imbaiem rosiile intr-o cratita cu apa clocotita, pana incep sa se crape. Le scoatem, le lasam la racit si le decojim. Procedam asemenea cu vinetele si ardeii, dupa care tocam marunt toate legumele.

In cratita in care vom prepara zacusca, punem la incins doua degete de ulei. Adaugam ceapa tocata marunt si o lasam la calit pana se rumeneste. Peste ea punem rosiile, ardeii si vinetele, cu timp de calire de 5 minute intre fiecare. Dupa ce adaugam vinetele, adaugam 1 lingurita de Delikat Legume pentru un gust intens. Punem frunzele de dafin, un praf de boia dulce si putin piper, amestecand totul timp de 10-15 minute, la foc potrivit. Se lasa la racit si se savureaza pe o felie de paine pe vatra.

Ciorba de vacuta

Ingrediente: 1 kg carne de vita, 1 ardei, 2 cepe, 2 morcovi, taietei de casa, 3 linguri suc de rosii, marar, patrunjel, piper, sare, 1-2 linguri Bors Magic Delikat

Cum se prepara?

Spalam carnea si o taiem in bucatele potrivite, dupa care o punem la fiert in apa, cu putina sare. La jumatatea fierberii, adaugam ceapa curatata si tocata marunt. Ardeii si morcovul, curatati si taiati in cubulete mici, isi vor gasi si ei locul in apa. Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga sucul de rosii si taieteii. Cu 5-7 minute inainte de a stinge focul, adaugam in oala si 1 lingurita de Bors Magic de la Delikat. Adaugam sare si piper dupa gust. Cand ciorba este gata, oprim focul si adaugam verdeata tocata marunt. Se serveste cu smantana si cu ardei iute.

Ghiveci de legume cu piept de pui

Ingrediente: 1 piept de pui, 1 ceapa, 1 morcov, 1 dovlecel, 1 ardei gras, 400 g pastai, 3 cartofi, 10 linguri ulei, 4 cani de apa, 3 lingurite bulion, sare, piper, patrunjel, 1 lingurita Delikat de pui

Cum se prepara?

Spalam puiul si il taiem cuburi. Il asezonam cu Delikatul de pui, sarea si piperul si il punem la incins intr-o cratita adanca. Curatam ceapa si o taiem marunt si o adaugam peste carne, cand aceasta este bine rumenita pe ambele parti. Curatam morcovul, dovlecelul si ardeiul si le taiem in cuburi portivite. Cand ceapa se aureste, adaugam legumele. Amestecam usor.

Punem in oala si apa, si lasam la fiert cateva minute. Curatam cartofii, ii taiem in cuburi si ii punem in cratita odata cu pastaile. Acoperim cratita si lasam totul la fiert cateva minute. Dizolvam si bulionul, amestecand usor, dupa care acoperim totul si lasam la fiert pana scade toata apa. Cand este aproape gata, adaugam patrunjelul verde, sarea si piperul.

Si pentru ca am vorbit despre mancare de sarbatoare, este timpul sa va spunem ca anul acesta, Delikat implineste 40 de ani de cand a devenit ajutorul de nadejde al gospodinelor din Romania.

Cele patru decenii de activitate in tara noastra sunt sarbatorite cu o campanie aniversara "Delikat 40 de ani", care se desfasoara intre 15 septembrie si 15 decembrie 2014 si care le aduce numeroase premii tuturor celor ce gatesc cu drag pentru familie.

Cum puteti intra in competitia pentru premiile aniversare? Primul pas este sa cumparati un produs cu ambalaj promotional Delikat. Pe spatele acestuia veti gasi un cod pe care trebuie sa-l inscrieti pe www.retetaperfecta.ro/delikat sau prin sms la 1772. La fiecare al 40-lea cod intrat in promotie, posesorul va fi premiat cu doua suporturi individuale de farfurii, decorate cu braul de sarbatoare. Dar asta nu e tot! Fiecare participant intra in tragerea la sorti pentru marele premiu de 40.000 lei. Mai mult, cumparatorii pot castiga, in magazine, premii pe loc, dar si 40 de argaze Arctic, prin tragere la sorti.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort Diplomat

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...

Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie
Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasa

Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasa

Incearca reteta noastra de fursecuri fragede umplute cu gem: un desert simplu si delicios, perfect pentru orice ocazie. Afla...

Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasa
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise