Sfaturi culinare – masurarea ingredientelor

Cand eram inca la inceputul aventurii mele culinare ma enervau la culme retetele de genul “puneti faina cat cuprinde”, “puneti o priza de sare” etc. Simteam ca sunt retete pentru gospodinele perfecte si ca eu, incepatoarea, nu aveam ce cauta printre ele. Noroc cu mama si buni, care m-au luminat intr-ale masurilor si nu am mai avut probleme cu masurarea ingredientelor. Ca sa va ajut si pe voi, m-am gandit sa va scriu despre ce inseamna anumiti “termeni culinari in ale masuratorii”.

Sfaturi culinare – masurarea ingredientelor

Pentru inceput, cand zicem “faina cat cuprinde”, sau “faina cata cere compozitia”, inseamna ca punem faina in ploaie, treptat. De exemplu, la aluatul de taietei, folosesti 10 oua si faina cata ia. Adica pui intai faina cat sa obtii o pasta moale, apoi incepi sa pui faina in ploaie, putina cate putina, framantand de fiecare data pana la omogenizare. Incetul cu incetul, aluatul va capata tinuta si la un moment dat, efectiv nu va mai primi faina in compozitie. Vei vedea ca eun a;iat elastic, care nu se lipeste de maini, si degeaba mai pui faina, ca nu isi mai schimba consistenta. Inseamna ca atunci ai pus faina “cata cuprinde”

Cand spunem “o priza de sare” sau “un praf de sare” ( a pinch of salt in retetele straine) inseamna ca vorbim de cantitatea pe care o prindem intre doua-trei degete, de aici si termenul de “priza”. Aceasta expresie se foloseste si in cazul altor condimente, nu doar pentru sare. Din aceeasi categorie face parte si expresia “un varf de cutit de sare” si inseama ad litteram sa iei putina sare pe varful unul cutit (in general cutitul de uns, cel cu varful rotund) si sa o pui in mancare.

Drojdia si problemele ei (fresh yeast, dry yeast)…de obicei, in retetele de cozonac din caietul bunicii sau in cartile vechi de bucate, nu se dadeau cantitati pentru drojdie, ci se spunea pur si simplu “drojdie cat o nuca”. Cum mai nou cantarim totul la spranceana, e bine de stiut ca ca drojdie cat o nuca inseamna 50 gr, adica exact un cubulet de drojdie proaspata, asa cum o gasim la hypermarket. 50 gr de drojdie uscata sunt suficiente pentru 1 kg de faina. Daca nu gasiti drojdie proaspata ci doar uscata, ea se vinde la pliculete de 7 gr, care sunt suficiente pentru 500 gr de faina. Asa ca, 50 gr de drojdie proaspata (adica drojdie cat o nuca) echivaleaza cu 2 pliculete de drojdie uscata.

In retetele de ciorbe, in special ciorbe albe, bogate, veti gasi foarte des expresia “un pumn de orez” (a handful of rice)  Ei bine, bagati mana in punga de orez, scoateti o mana buna si asta e cantitatea ideala pentru o oala mare de ciorba. Daca vreti sa gatiti cu stil, atunci sa stiti ca un pumn de orez inseamna 3-4 linguri bune de orez, sau o cescuta de cafea cu varf.

Linguri vs Cani vs Grame. Aici e o alta problema, pentru ca unele retete sunt in grame, altele in linguri. Ca sa va fie mai simplu sa va descurcati, v-am facut o lista.

    Faina

- o lingurita = 3 gr (a teaspoon)

-  o lingura rasa = 15 gr

- o lingura cu varf = 25 gr (a table spoon)

- o cana (in retetele americane “one cup”) = 150 gr (one cup)

    Zahar    

- o lingurita = 5 gr

- o lingura = 30 gr

- o cana  = 200 gr

- o ceasca de cafea = 120 gr

Lapte    

- o lingura = 20 ml

- o ceasca de cafea = 55 ml

- o cana = 250 ml

    Apa    

- o lingurita = 5 ml

- o lingura = 20 ml

- o ceasca de cafea = 120 ml

- o cana  = 200 ml

Sper ca v-am fost cat de cat de ajutor cu postul asta... SPOR LA MASURAT! Sa faceti numai retete minunate!

Teo’s Kitchen

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise