Cand eram inca la inceputul aventurii mele culinare ma enervau la culme retetele de genul “puneti faina cat cuprinde”, “puneti o priza de sare” etc. Simteam ca sunt retete pentru gospodinele perfecte si ca eu, incepatoarea, nu aveam ce cauta printre ele. Noroc cu mama si buni, care m-au luminat intr-ale masurilor si nu am mai avut probleme cu masurarea ingredientelor. Ca sa va ajut si pe voi, m-am gandit sa va scriu despre ce inseamna anumiti “termeni culinari in ale masuratorii”. Pentru inceput, cand zicem “faina cat cuprinde”, sau “faina cata cere compozitia”, inseamna ca punem faina in ploaie, treptat. De exemplu, la aluatul de taietei, folosesti 10 oua si faina cata ia. Adica pui intai faina cat sa obtii o pasta moale, apoi incepi sa pui faina in ploaie, putina cate putina, framantand de fiecare data pana la omogenizare. Incetul cu incetul, aluatul va capata tinuta si la un moment dat, efectiv nu va mai primi faina in compozitie. Vei vedea ca eun a;iat elastic, care nu se lipeste de maini, si degeaba mai pui faina, ca nu isi mai schimba consistenta. Inseamna ca atunci ai pus faina “cata cuprinde”

Cand spunem “o priza de sare” sau “un praf de sare” ( a pinch of salt in retetele straine) inseamna ca vorbim de cantitatea pe care o prindem intre doua-trei degete, de aici si termenul de “priza”. Aceasta expresie se foloseste si in cazul altor condimente, nu doar pentru sare. Din aceeasi categorie face parte si expresia “un varf de cutit de sare” si inseama ad litteram sa iei putina sare pe varful unul cutit (in general cutitul de uns, cel cu varful rotund) si sa o pui in mancare.

Drojdia si problemele ei (fresh yeast, dry yeast)…de obicei, in retetele de cozonac din caietul bunicii sau in cartile vechi de bucate, nu se dadeau cantitati pentru drojdie, ci se spunea pur si simplu “drojdie cat o nuca”. Cum mai nou cantarim totul la spranceana, e bine de stiut ca ca drojdie cat o nuca inseamna 50 gr, adica exact un cubulet de drojdie proaspata, asa cum o gasim la hypermarket. 50 gr de drojdie uscata sunt suficiente pentru 1 kg de faina. Daca nu gasiti drojdie proaspata ci doar uscata, ea se vinde la pliculete de 7 gr, care sunt suficiente pentru 500 gr de faina. Asa ca, 50 gr de drojdie proaspata (adica drojdie cat o nuca) echivaleaza cu 2 pliculete de drojdie uscata.

In retetele de ciorbe, in special ciorbe albe, bogate, veti gasi foarte des expresia “un pumn de orez” (a handful of rice)  Ei bine, bagati mana in punga de orez, scoateti o mana buna si asta e cantitatea ideala pentru o oala mare de ciorba. Daca vreti sa gatiti cu stil, atunci sa stiti ca un pumn de orez inseamna 3-4 linguri bune de orez, sau o cescuta de cafea cu varf.

Linguri vs Cani vs Grame. Aici e o alta problema, pentru ca unele retete sunt in grame, altele in linguri. Ca sa va fie mai simplu sa va descurcati, v-am facut o lista.

    Faina
- o lingurita = 3 gr (a teaspoon)
-  o lingura rasa = 15 gr
- o lingura cu varf = 25 gr (a table spoon)
- o cana (in retetele americane “one cup”) = 150 gr (one cup)


    Zahar
   
- o lingurita = 5 gr
- o lingura = 30 gr
- o cana  = 200 gr
- o ceasca de cafea = 120 gr

Lapte    
- o lingura = 20 ml
- o ceasca de cafea = 55 ml
- o cana = 250 ml

    Apa    
- o lingurita = 5 ml
- o lingura = 20 ml
- o ceasca de cafea = 120 ml
- o cana  = 200 ml

Sper ca v-am fost cat de cat de ajutor cu postul asta... SPOR LA MASURAT! Sa faceti numai retete minunate!

Teo’s Kitchen
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 40 %
389.99 lei
233.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 24 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Groza Eugen, 27 februarie 2016

    Frumoasa initiativa si de apreciat, insa parcugand lista ma asteptam sa fie mai lunga. Era de dorit, imi cer scuze, sa fi fost si cantitatile la miere, gris, seminte, etc.

  • Fara foto

    Maura Aron, 24 ianuarie 2016

    De mare ajutor...multumesc frumos!

  • Fara foto

    Silvia Racos, 17 aprilie 2015

    http://ifyoulovecooking.com/unitati-de-masura-in-bucatarie-si-conversia-lor/

  • Fara foto

    Mihaita Sportivu, 25 februarie 2015

    multumesc frumos m-ati ajutat mult

  • Fara foto

    Mihaita Sportivu, 25 februarie 2015

    multumesc frumos m-ati ajutat mult

  • Fara foto

    Cred ca, 30 noiembrie 2014

    Foarte alambicata si, totodata, falsa echivalentza prezentata de dvs. intre volum si masa, ceea ce ma face sa cred ca ati preluat orbeste niste informatii, fara sa le verificati in prealabil. Citindu-va, am avut curiozitatea sa cantaresc si eu o lingura de apa... si una de zahar. :D Nu intamplator vorbesc aici de cantarire… probabil ca stiti si dvs. deja ca apa are densitatea aproximativ egala cu 1, deci 1 ml=1 g. Eu nu stiu ce linguri gen polonic ar putea avea careva prin vistierie, dar inca nu am intalnit lingura aia al carei continut de apa are mai mult de 15 ml, respectiv 15 grame… dar hai sa zicem ca dotarea mea in ale tacamurilor e insuficienta. Apoi… o plina cu zahar sa aiba 120 grame, la fel ca una plina cu apa (120 ml)??? Asta, in conditiile in care zaharul are densitatea mai mare ca a apei de aproximativ 1,6 ori? Si, nu in ultimul rand, cum se face ca o aceeasi poate avea 200 ml in cazul apei si 250 ml in cel al laptelui, ca sa nu mai vorbim de care are 55 ml in cazul laptelui si… 120 ml (!!!) in cazul apei. Nici daca ar fi fost vorba de gramaje n-as fi putut crede o asemenea exagerare, mai ales ca laptele si apa au o densitate aproximativ egala (ca de aceea comerciantii le si amesteca :D ). Mai toti au acum un cantar electronic de bucatarie, iar celor care mai au inca indoieli le transmit invitatia mea de a verifica practic erorile emise de cei care se simt bine scriind un blog, chiar daca informatiile lor sunt rupte de realitate. In concluzie, un articol de doi lei! Nu mai indraznesc sa ma leg de cu varf, plina cu orez. M-am lamurit deja cum sta treaba cu si . Care o fi diferenta intre ceasca si cescuta?! :)))

  • Fara foto

    Nedelcu Georgeta, 03 mai 2014

    scrie pe pliculet ce cantitate este in plic

  • Fara foto

    Gabriela Berceanu, 08 martie 2014

    Ms. Am masurat gramajul cu lingura... si mi-a iesit prajitura....

  • Fara foto

    Simona Andreea, 18 ianuarie 2014

    multumesc

  • Fara foto

    Ibi Suto, 03 decembrie 2013

    scrie pe pliculet ce cantitate este in plic

  • Fara foto

    Oli Rusu, 11 noiembrie 2013

    Cat e 1 plic de drojdie uscata?

  • Fara foto

    LUMIK (Bucatar) , 26 ianuarie 2011

    cind merge vorba la 10cl- ce inseamna?

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 30 mai 2010

    Un articol foarte interesant !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 aprilie 2010

    Multumim,sunt informatii utile pentru noi !

  • Fara foto

    raluca, 04 februarie 2010

    bun articolul dar scrieti despre faina eu sunt copil si am 9 ani jumatate :D

  • lumi

    lumi (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    e farte binevenit articolul!

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 februarie 2010

    Multumesc mult pentru informati pretioase.Utile.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

    Un articol de mare ajutor in gospodarie.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

    Un articol bun si la obiect instructiv pentru doamnele in bucatarie.Felicitari pentru articol.

  • samoila tudoderel

    samoila tudorel (Chef de cuisine) , 06 iunie 2009

    Bun venit acest fel de a masura. Detin si eu aceleasi masuri (mai bine zis, a fost a surorii mele, prietena mea are un cartuloi fff vechi de care nu are nevoie dar nu se desparte de el). Multumesc iar, iar si iar dn-ei teo care m-a ametit cu retetele dumneaei si care m-a readus in lumea culinaritului.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 aprilie 2009

    Felicitari pentru acest articol.Unitatile de masura in bucatarie ar trebui sa fie standarlizate,macar in fiecare tara,daca nu pe plan intrenational.asa nu ar mai apare diferente intre cantitatea continuta de o lingura,un pahar,o ceasca etc.,lucru care poate determina nereusita unei retete culinare.

  • Fara foto

    rodica_lintu, 14 noiembrie 2008

    Mie mi-e greu cand iau retete de pe site-urile straine si masurile sunt cele folosite prin Anglia sau SUA asa ca mi-am facut o lista cu fiecare cat este in grame sau mililitri.

  • Fara foto

    crina_marcu, 14 noiembrie 2008

    Am avut mereu probleme cu drojdia pentru ca nu-mi dadeam seama cat sa pun exact. Multumim pentru sfaturi!

  • Fara foto

    anca-eva, 14 noiembrie 2008

    Un articol foarte folositor pentru bucataresele incepatoare. Felicitari!